Nieuwsbrief April 2011

Naamsverandering geeft duidelijke signatuur af

Er gebeurt veel in de wereld, in de wereld om ons heen en in ons zelf. Soms is dat niet helemaal te verklaren waarom je op een bepaald moment er wél aan toe bent om nog meer je nek uit te steken. Plotseling voel je dat je er aan toe bent. Waaraan dan?

Toen we met ons werk begonnen, noemden we het “Centrum Plein” en begonnen we in Hank. Eenmaal in Breda wilde we vooral in de naam ook de filosofie van waaruit we werken, laten doorklinken: het holisme (alles heeft met alles te maken en je bent als mens een onderdeel van een groter geheel: de mensheid, de natuur, de schepping)

De spirituele benadering wilden we vooral heel concreet maken: geen spirituele poppenkast. Of zoals Annemarie Postma zo duidelijk verwoordt: “Over spiritualiteit lezen, schrijven, praten, discussiëren is dus één ding, spiritualiteit doen in de praktijk is echt iets anders. Je kunt elke week braaf naar de yoga gaan, Vipassana-retraites volgen, met je vroomste gezicht een cursus Intuïtief Tekenen doen, dagelijks in lotushouding de zonnegroet brengen, mediums en kaartleggers bezoeken, graven in vorige levens en wierookjes branden tot je erbij neervalt. Uiteindelijk blijft het allemaal lege symboliek en poppenkast, zolang je niet begrijpt wat spiritueel leven in praktijk nu echt betekent. Dat het niet gaat om het worden van iets ‘speciaals’ of om uniekdoenerij. Spiritualiteit is niets om verheven over te doen, of bij je ‘ik’ op te tellen.

Spiritualiteit draait dus om het nemen van eigen verantwoordelijkheid, en geestelijke volwassenheid.”

Hier staan we dan ook al 25 jaar voor: we gaan niet mee met hypes, maar we willen het leven in zijn totaliteit beleven door zelftraining, zelfreflectie en een voortdurend blijven leren van elkaar en aan elkaar. Dat maakt ons instituut ook uniek in Nederland.

“Jij bent met het idee van het centrum destijds gekomen en je mag er ook meer voor gaan staan!” zei Peter-Jan afgelopen januari tegen me toen we samen terugkeken op onze ontwikkeling en plannen aan het maken waren voor de toekomst.

“Laat je gezicht meer zien en blijf trouw aan je visie!” zei mijn coach.

“Jij borduurt voort op theorieën en maakt er een eigen concept van wat je binnen de opleiding uitdraagt, dat mag méér gezien en erkend worden” zei een bevriend psychiater.

En zo is het gekomen!

Het IHC (Internationaal Holistisch Centrum) wordt de werkorganisatie waaronder diverse initiatieven vallen. Heel specifiek is de opleiding die we hebben vormgegeven: daarvoor is de nieuwe naam ontstaan:

Loek Knippels Academie,
het IHC – Internationaal Holistisch CentrumEducatie in coaching en counselling.

Misschien is het even wennen, maar het is nu duidelijk wie de grondlegger is en wie de filosofie van waaruit we werken heeft vormgegeven. Mijn ‘geesteskindje’ krijgt dus eindelijk zijn échte naam. Niet langer te bescheiden, maar duidelijk en concreet. “Dit bén ik!”

We hopen natuurlijk dat velen de weg zullen vinden naar de Loek Knippels Academie. Met het begrip academie geven we vooral ook aan dat we vanuit een bepaald intellectueel niveau willen werken en denken. We zullen in de toekomst – meer dan tot nu toe – studenten van universiteiten uitnodigen om onderzoek te doen naar het effect van onze opleidingen en naar de motieven van waaruit mensen kiezen voor onze opleidingen. In het verleden hebben we enkele malen gebruik gemaakt van onderzoekers vanuit de academische wereld en daaruit is destijds het consumentenonderzoek voortgekomen. Zoals menigeen weet scoorden we hoog binnen dit onderzoek, terwijl we als instituut tot de kleinste van Nederland behoren. Dat willen we graag gaan veranderen.

Daar is echter ook jullie steun en ambassadeursschap voor nodig.

Vertel wat je ervaart binnen de opleidingen en draag je nieuwe visie in woord en daad uit. Dan worden anderen ook nieuwsgierig en vinden ze gemakkelijker de weg naar het IHC (die naast opleidingen ook Zomerseminars organiseert, bij- en nascholingen, symposium) of specifiek naar de Loek Knippels Academie.

We blijven werken aan kwaliteit en het ontwikkelen van zelfverantwoordelijkheid van de studenten, want al zijn we dan een parttime-hbo-opleiding, je wordt wel uitgedaagd om – zeker vanaf het tweede jaar – veel eigen initiatief te ontplooien om opgedane theorie om te zetten in eigen ervaringen.

Onze opleidingen zijn niet bedoeld voor mensen die de eigen verantwoordelijkheid elders willen leggen en die aan het handje meegenomen willen worden naar de eindstreep: daarvoor bestaan reguliere opleidingen waar theorie belangrijker is dan de eigen ervaringen.

Onze opleidingen onderscheiden zich dan ook doordat steeds geappelleerd wordt aan het eigen proces: “Hoe werkt dat bij jou, hoe vertaal je het naar je eigen situatie, wie is voor jou het voorbeeld in je directe omgeving, hoe haal je meer levensgeluk uit je handelen?”

We hopen dat jullie met nog méér trots uit gaan dragen wat je zoal met je studie doet in Westelbeers en Frankrijk. Je nodigt vrienden en vriendinnen uit om deel te nemen aan het symposium op 4 juni a.s. zodat ze kennis kunnen maken met méér levensgeluk. “Het IHC is het beste wat me is overkomen” schreef vorig jaar Tasja ons nadat ze examen had afgelegd. En zo hebben we afgelopen periode ontroerende ‘getuigenissen’ gekregen van de eerste jaars die we zeker binnenkort als referentie op de nieuwe website gaan zetten.

De Loek Knippels Academie zal komende periode overal opduiken in de media en we hopen dat jij trots bent dat je hier je opleiding volgt en dat je anderen dit levenscadeau niet wilt ontzeggen.

We hebben natuurlijk ook gezocht naar een nieuw logo, maar al heel snel kwam onze website-bouwer met het voorstel om mijn naam als logo te nemen. Maar dan wel door mij zelf geschreven, waardoor mijn geesteskindje ook mijn energie draagt.

Vreemd eigenlijk wanneer je zo’n besluit neemt, dan zie je daarna onderweg veel vrachtauto’s met logo’s die bestaan uit de eigen naam, terwijl ik even dacht “mijn naam is toch geen logo” , maar nu is het me duidelijk: mijn naam is mijn handelsmerk: Loek Knippels Academie.

In de volgende Nieuwsbrief zal aandacht besteed worden aan de uitloting van de certificaten van de “Vrienden van het IHC” en de nieuwe opzet van deze Vriendenkring die voortaan als sponsor zal optreden voor publicaties van het IHC. Daarnaast zal het volledige programma van het Symposium bekend gemaakt worden.

Op 04-04-2011, categorie: Nieuwsbrieven door admin