Welkom heten

Je komt ergens binnen en je voelt heel duidelijk dat je eigenlijk niet welkom bent. Wat gebeurt er dan precies? Waardoor ben je zo zeker dat je niet welkom bent? Wat doe jij er aan om je alsnog welkom te voelen?

Binnen onze opleiding gebruiken we de ‘contact-cirkel’.

Deze vorm nodigt je onmiddellijk uit om je kwetsbaar op te stellen en niet om de hete brei heen te draaien. Je laat iets van jezelf zien en je doet je niet stoerder voor dan je bent. Je bent helemaal jezelf en wanneer je angst in je lijf voelt, deel je dat, of wanneer verdriet de boventoon voert, of welke emotie dan ook.

Ik merk zelf dat ik toch soms emoties achter hou omdat ik daar de ander niet mee wil belasten. Het opvallende is echter dat échte vrienden – of dit nu familie is of een zelf gekozen vriend(in) – dit meteen door hebben: “Wat is er Loek, je straalt niet en je kijkt zo bedrukt?”

Dan kun je alleen maar delen en je opnieuw kwetsbaar opstellen. Na deze fase merk je meteen dat er een vorm van hechting, intimiteit plaatsvindt. Je wordt gezien en je stelt je open op waardoor de ander jou ook ziet en bereid is naar buiten te komen met zijn/haar kwetsbaarheid.

Na een fijne ontmoeting volgt er onherroepelijk altijd weer het afscheid. Hoe neem je afscheid en besef je dat je elke dag meermalen afscheid neemt van een persoon, situatie. De Fransen verwoorden dit zo mooi in hun gezegde: “Partir c’est mourir un peu!” (vertrekken is een beetje sterven)

Eenmaal weer weg uit deze situatie voel je dat je lijf en geest in de rouw zitten en dat er even tijd nodig is om het afscheid te verwerken. Dat kan in enkele minuten voelbaar worden en dan kun je het loslaten. Dan laat je die fijne ontmoeting weer helemaal los en dan zal er hoe dan ook een moment komen dat je de diepere betekenis van deze ontmoeting herkent. Je kunt er ‘zin en betekenis’ aan geven.

Opvallend is wanneer je na een ontmoeting er geen ‘zin en betekenis’ aan kunt geven, dat je dan te maken hebt gehad met een niet-voedende ontmoeting.

Kijk maar eens naar jezelf hoe vaak je genoegen neemt met een niet-voedende ontmoeting. Je verliest daarbij energie, je kunt futloos worden, je hebt er geen zin meer in om nog energie in die relatie/ontmoeting te steken.

Herken je het?

Nu kun je natuurlijk ook beginnen met mensen op afstand te houden, dan kun je ook niet gekwetst worden. Daar wil ik het in mijn volgende blog nog over hebben.

Op 16-07-2015, categorie: Blog door
One Response to Welkom heten
 1. Jeannette van Trier
  18-07-2015 at 17:38

  Beste Peter-Jan en Loek,

  Tja, wat een prachtige poetische uitspraak ( vertrekken is een beetje sterven ) van de Fransen…., maar is dat ook zo? Mijn inziens een nogal zwaar aangezette emotie en niet te vergelijken met een rouwproces. Even stil staan en bij jezelf blijven na een afscheid lijkt mij ook een optie.

  Een niet ‘voedende’ ontmoeting kan je uithollen en kost veel energie. Het is vaak moeilijk te bepalen wat daar de oorzaak van kan zijn. Maar één ding is zeker, het is voor jezelf belangrijk een keuze te maken en te bepalen, ‘hoe’ hiermee om te gaan. En dan is loslaten ook een keuze, good or bad.

  Ik zie uit naar jullie volgende blog…..

  Jeannette van Trier

Leave a Reply