Dag van de VRIJHEID in Frankrijk – 14 juli.

Op 14 juli hangen de vlaggen uit, is er volop muziek en ’s avonds vuurwerk. Frankrijk viert de bevrijding: “De macht terug aan het volk, loskomen van de het establishment.” De adel had destijds veel te veel macht en bevoordeelden vriendjes in allerlei posities. Helaas is dat in de huidige politieke cultuur weer gewoon geworden.

Vrijheid moet je bevechten en is niet een vanzelfsprekendheid. Ikzelf werk het laatste jaar als senior coach voor enkele ‘homo’s in de knel’ wereldwijd: mannen uit Rusland, Iran, India, Gambia en Ghana. Zij vertellen mij hun verhaal, zo troosteloos, nooit jezelf kunnen zijn en zelfs niet vrij-zijn in het kiezen van je eigen levenspartner.
Stel het je eens voor? We kunnen dat nauwelijks. Vanmorgen een lang, droevig relaas aangehoord van een jongeman uit Teheran die we nu ruim één jaar begeleiden. Zijn zus heeft ontdekt dat hij skype-gesprekken voert met ons en is op onderzoek uitgegaan. Nu dreigt ze hem te verlinken bij de officiële instanties, wat tot gevolg heeft dat hij vermoord gaat worden.
Waar sta ik dan? Aan de zijlijn, machteloos, kan geen kanten uit want elke actie van mij kan hem fataal zijn. Tranen lopen weer over mijn gezicht omdat ik met elk van hen een diepgaand, intiem contact heb opgebouwd en dan plotseling geconfronteerd wordt met de absolute ONVRIJHEID in doen en laten.
Of neem onze cliënt uit Rusland, jurist, kan geen werk vinden op zijn niveau en is nu manager op een bouwmarkt. Wilde graag naar Europa komen om even – al is het maar tijdens een vakantie – de vrijheid te voelen. Hij is ‘betrapt’ door zijn vader die een mailcontact tussen ons las. Vader gaf hem één uur de tijd om in te pakken en het huis te verlaten en nooit meer terug te keren, met de woorden: “Wij hebben ons vergist door jou geboren te laten worden!””
Hij is vertrokken naar een volkstuintje en heeft zich daar enkele dagen lam gezopen aan de vodka en voelde toen dat dit geen oplossing was. Hij is gevlucht, weg uit Rusland, op weg naar het ‘vrije Westen’.
Hoe ‘vrij’ is echter dat ‘vrije Westen’ wanneer ik dagelijks naar het nieuws kijk?
Vreemdelingen worden toch al vaak gezien als indringers, terroristen, angstzaaiers, banen-inpikkers. En zelden worden zij gezien als mensen met waarden en normen, met dromen en verlangens, met de honger naar vrijheid.
Toen ik ontdekte dat ik homo was en er nog niet mee naar buiten durfde te komen, leefde ik een geheim leven. Niemand mocht weten wie ik was, ik stortte me op mijn werk, studie en zorgde ervoor dat alle vrije tijd volgepland werd om niet te hoeven denken aan de stem van mijn hart.
Wanneer ik flauwe homo-moppen hoorde, kreeg ik een kleur en was bang ontdekt te worden. Ik kroop weg in mezelf en was onbereikbaar totdat een jonge arts, die psychotherapie gestudeerd had, mij uit de tent lokte en me uitdaagde om ‘mijn vrije leven’ te gaan leiden.
Het werd een ‘vrij’ leven met veel vallen en opstaan, nagekeken worden, gediscrimineerd worden, afgewezen. Toch wilde ik niet kost wat kost erbij horen. Wanneer ik voelde ergens niet welkom te zijn, kwam ik nooit meer terug. Maar binnen mijn werk bleef het lang geheim totdat mijn partner de strijd aan moest gaan met zijn schoolbestuur die een homo gevaarlijk vonden voor de klas. “Waar was onze geestelijke vrijheid wanneer er zó bekrompen gedacht wordt?”
We zijn die strijd aangegaan. Ikon maakte achteraf een prachtige docu-film over deze periode onder de passende titel: “Hoera, een homo!?”
Nu, terwijl velen op onze leeftijd denken aan golfen, vakantie houden, kiezen wij voor gepassioneerd werk: counselling van mensen die op zoek zijn naar ‘zin en betekenis’ in het eigen leven, mensen die vastlopen, mensen die ‘alles’ hebben en toch niet gelukkig zijn en sinds ruim een jaar ook voor homo’s in de knel.
Het heeft ons sterker gemaakt, het heeft ons vrijheidsgevoel aangewakkerd en bewust gemaakt dat NOOIT iemand in je hoofd kan kijken en dat JIJ uiteindelijk alleen de REGISSEUR van je EIGEN leven bent.
Je kunt daarvoor kiezen of toch die vrijheid afstaan aan anderen: het systeem, de religie, je familie.
Het is aan jou: vrijheid is een keuze.

Op 13-07-2017, categorie: Blog door
One Response to Dag van de VRIJHEID in Frankrijk – 14 juli.
 1. Lieve Loek,

  Wat een heftige verhaal voor wat betreft de vrienden homo’s in het buitenland !
  Ik krijg er kippenvel van.
  Ik voel verdriet, angst en boosheid.
  Machteloos aan de zijlijn? dat kan ik me goed voorstellen.
  Hoe jij jouw parcours en die van Peter-Jan raakt mij ook al is die voor mij bekend.

  Vrijheid van denken en leven is een keus dat wij kunnen maken in welke situatie dan ook.
  Een bewuste keus dat moed vraagt om het ui te pellen en eigen missie ontdekken.

  Liberté, Egalité Fraternité et….Joie de vivre!

Leave a Reply