Dromen of illusies?

“Probeer vooral realistisch te zijn Loek!” zei een goede kennis.
“ Voor dromen ben je wel wat oud…” zei een vriendin.
“ In liefde en dromen is niks onmogelijk!” zei mijn oudste zus.

Angst houdt je in de comfortzone

Elk mens heeft dromen of diepe geheime verlangens waar hij maar niet naar durft te kijken vanuit angst dat de hele wereld rondom hem in zal storten.
Soms blijven we toch liever in onze comfortzone hangen dan werkelijk die eerste stap te zetten naar een totaal ander, meer vervullend leven.

Wat is dat toch in ons?
Waar zijn we nu zo bang voor?
Waar weerhoudt ons ervan om werkelijk onze droom te gaan leven?

Welke angst?

Je kunt al snel een aantal reacties verwachten, die voortkomen uit angst, onzekerheid, kritiek.

De meesten van ons herkennen wel een bepaalde vorm van angst: angst om afgewezen te worden, angst om kritiek te krijgen, angst om iets te verliezen.

Onzekerheid hoort bij het realiseren van je droom omdat je gewoon niet met 100% zekerheid kunt vaststellen dat jouw droom ook gaat slagen, er schuilt een bepaald risico in jouw onderneming.

Kritiek is dodelijk en slaat elk initiatief, voordat het nog maar aan de oppervlakte kan komen, neer.
Tegen opbouwende kritiek hoef je je niet te wapenen, dan kijkt iemand met je mee over je schouders en bemoedigt je, geeft je raad en bewondert je moed om zo’n stap te gaan zetten. Die mensen zijn juist heel belangrijk in dit hele proces.

Degenen die kritiek geven en zelf nooit iets gedurfd hebben, projecteren meestal meteen de eigen angst op jou. Hou je ver van hen, want zij zullen je geen energie geven. Zij wakkeren je eigen onzekerheid en angst alleen maar aan en die heb je al genoeg, daar hoef je geen extra portie van te krijgen.

Wanneer is iets een illusie en wanneer is het een echte (levens)droom?

Je spreekt over een illusie wanneer je iets najaagt wat je geen winst zal bezorgen. Ik bedoel dan niet een geldelijke winst maar het levert je als mens niets op, je wordt er geen beter mens van.

Een voorbeeld zou kunnen zijn: je wilt miljonair worden maar je hebt geen idee wat je met je geld wilt gaan doen. Je wilt alleen de status van de miljonair zodat anderen naar je opkijken. Dat is alleen een ego-bevrediging en maakt van jou geen mooier mens.

Wel wanneer je bedenkt dat je met jouw miljoen werkelijk iets wilt gaan veranderen met behulp van jouw kwaliteiten. Zo vertelde eens een oud-student tegen me dat hij met zijn eerste miljoen mensen in een dorp in Afrika een eigen zonnepaneel wilde schenken. Het is hem gelukt ook!

Op t.v. zag ik een vrouw die met haar geërfde miljoen een school wilde beginnen in Nepal en ook zij heeft het vormgegeven.
Een illusie komt meestal voort uit je ego vanuit beschadiging uit je jeugd: je bent nooit gehoord, gezien, aangemoedigd of bewonderd.

Maak de wereld een stukje mooier!

Een droom daarentegen is vaak een intens diep verlangen vanuit je ziel. Je wilt met je kwaliteiten iets neerzetten in de wereld waar je zelf de vruchten van plukt, waar je directe omgeving beter van wordt en waarbij je daadwerkelijk iets toevoegt aan de samenleving.
Door jouw initiatief is de wereld een stukje mooier geworden.
En dan kun je oprecht zeggen: “ In liefde en dromen is alles mogelijk!”

Op 29-03-2018, categorie: Blog door