Vrijheid in gebondenheid.

Vrijheid in gebondenheid.


In het Westen kunnen we ons nauwelijks voorstellen om onvrij te zijn, we mogen immers alles zeggen? Wanneer je soms op social media kijkt, schrik je wat anderen er neerkalken. Zonder enig respect of invoelvermogen worden de meest afgrijselijke dingen gezegd.

Coaching
Toch zijn er landen waar echte vrijheid totaal niet bestaat. We hebben jarenlang mensen gecoacht uit islamitische landen waar je als homo niet kunt leven en je zondert je af op in de hoop dat niemand aan je vraagt waarom je geen partner hebt. Homo-zijn en met name daarvoor uitkomen is levensgevaarlijk en dan volgt gevangenisstraf of de dood op je bekentenis.

Vriendschap

We hebben aan dit traject een bijzondere vriend overgehouden die we gunnen om bij ons te komen wonen en om een eigen leven op te bouwen in een vrij land. We ‘ adopteren’ als het ware deze jonge man in de hoop dat we hem alles kunnen geven wat iemand nodig heeft om uit te groeien tot een volledig mens. Een mens die zijn dromen kan waarmaken in een vriendelijke omgeving, waar geen dreigementen zijn of angst heerst om herkend te worden.

Ik wil je graag het verhaal van onze vriend vertellen.

Geboren in Teheran.
De middelste zoon uit een gezin van drie kinderen. Moeder is onderwijzeres en vader is sinds zijn 12e niet meer in zijn leven doordat de ouders gescheiden zijn.
Hij omschrijft zichzelf als kind: “ Schattig, lief ventje dat echter leerde dat niemand te vertrouwen was!”

Geen vertrouwen

Wat was de reden dat niemand te vertrouwen was? Het huwelijk van zijn ouders was ronduit slecht en zijn vader zocht een uitlaatklep om zijn seksuele frustraties bot te vieren. Helaas werd zijn vierjarige zoon hiervan de dupe.
Jarenlang wordt hij misbruikt op de momenten dat hij alleen is met zijn vader en zijn angst groeit met de dag dat dit bekend gaat worden. Niemand weet het echter en de dreigingen die uitgaan van zijn vader vergroten alleen maar zijn angsten.

Gevoelens voor mannen

Dan ontdekt hij in zijn puberteit dat hij gevoelens heeft voor mannen. In een Islamitisch land met streng religieuze wetten is dit ondenkbaar. De doodstraf staat op het uiten van je homoseksualiteit.
Hij vlucht in zijn studie aan de universiteit en geeft zich volledig over aan de zorgen voor zijn moeder. Hij adoreert zijn moeder en vreest haar omdat ook zij erg religieus is. Nooit maar dan ook nooit zal hij zijn ware gevoelens kunnen bespreken met zijn moeder.

Onderdrukking van gevoelens

Lichaam, gevoel en geest zijn een. Doordat hij jarenlang al zijn gevoelens moet onderdrukken, loopt hij vast in zijn leven. Hij ziet geen uitweg meer en voelt zich depressief worden. Perspectief is er niet. Liever dood dan levend…

Hoop

En op dat moment ontmoet hij ons. Mannen die naar hem luisteren, die hij kan vertrouwen en waar hij zijn diepste roerselen mee kan delen. Er groeit een vriendschap en juist in die periode wordt hij met spoed opgenomen in het ziekenhuis.

Ziekte

Maagkanker wordt geconstateerd! “ Ik heb nog nooit geleefd en nu wordt mijn leven van mij afgenomen…juist nu ik voor mijn gevoelens uit kan komen naar jullie, dit is niet eerlijk…waarom treft dit lot mij?”
De specialist begint met de chemokuur en wij hebben in het contact met onze inspirator – dr. Roy Martina – een aanvullende behandeling als voorstel: visualisaties en ontspanningsoefeningen om zijn zieke en zwakke lichaam te ondersteunen.

De wijsheid van het lichaam

Elke dag hebben we een coach-sessie van minimaal 1,5 uur. Dr. Roy Martina stuurt een scala aan visualisaties toe, specifiek gericht op het ‘helen van kanker’. Onze vriend pakt alles met open handen aan en begint aan deze alternatieve aanpak, die aanslaat. Twee maanden na de laatste chemokuur deelt de specialist mee: “ Je bent kankervrij al kan ik niet verklaren of dit nu door de chemokuur gekomen is of door jouw inzet om stress uit je leven te bannen!”
Onze vriend praat niet over zijn alternatieve behandeling maar voor hem is het duidelijk: pure liefde heeft zijn kanker overwonnen en hij is blij dat er een perspectief groeit om zijn land te kunnen verlaten en om in een vrij land te kunnen gaan wonen.

De grote stap
Hij kijkt er naar uit om die grote stap te zetten en zegt dan tegen ons: “Ik hou van mijn familie maar nog meer van jullie. Jullie zijn mijn engelen die me werkelijk geluk brengen. Ik kijk er naar uit om bij jullie te komen wonen en samen een gelukkig leven op te bouwen waarbij we elkaar blijvend zullen inspireren!”

All for one, one for all

We hebben hem bij alles geholpen, ook zijn ziekenhuisopname, chemokuur en daar waar nodig zijn medicatie. We hebben zelf echter alleen een aow en een heel klein pensioen. We kunnen lang niet alles betalen omdat we zelf met moeite de touwtjes aan elkaar kunnen knopen. Het vraagt steeds om creativiteit en dankzij de hulp van heel veel mensen is het gelukt om het traject in te gaan om hem naar Frankrijk te laten komen.
Zijn studie-achtergrond is niet klakkeloos over te plaatsen naar Frankrijk: er was overleg met universiteiten, taalinstituten en de burgemeester van onze gemeente. Allen hielpen mee.

Roet in het eten

Toen kwam Trump met zijn bombardementen op Syrië waar Frankrijk tevens aan deelnam en de gevolgen bleken meteen zichtbaar. Vertraging en extra kosten aan stromannen omdat alle geldwisselkantoren gesloten waren. Dankzij de hulp van een Nederlandse journalist die in Teheran woont en werkt, konden we andere wegen bewandelen. Het sponsorgeld was op, nu nog die laatste stap: vliegticket, koffers kopen en medicatie.

Sponsors
Het geld is op maar we hopen dat we opnieuw sponsors vinden die ons blijven helpen om hem hierheen te halen en helpen om zijn studie aan de universiteit af te ronden. Het reizen van hier naar Bordeaux kost handenvol geld. We zijn er nog niet maar we geloven in de hulp van allen. Alle beetjes helpen.

Wil je ons helpen om zijn leven op de rails te krijgen, maak dan een bedrag(je) over op:
IBAN: NL49ABNA0643199209 t.n.v. I.H.C. (Int. Hol. Cent.)vof, onder vermelding van “steun voor Iraanse vriend”.

Dank je wel!
(Wil je meer blogs van Loek Knippels lezen, ga dan naar www.het-ihc.nl/category/blog)

Op 14-05-2018, categorie: Blog, Nieuws door peterjan

Leave a Reply