Levenskunst - Centre l'Art de Vivre

leef het vreugdevolle, creatieve leven waarvoor jij geboren bent

Ik wil meer vreugde in mijn relatie, mijn werk en mijn leven

Wanneer de seks is gedoofd!​

Tijdens mijn therapie-werk kwamen veel partners met eenzelfde opmerking: ‘Het is sinds een tijd niet meer avontuurlijk en sprankelend tussen ons. Is dat normaal?’ 

Soms kun je na jaren het gevoel hebben dat de magie wat uitgewerkt is. Vaak heeft dit te maken met gebrek aan energie steken in de relatie. Een relatie is namelijk hard werken: tijd nemen voor elkaar, samen leuke dingen doen, investeren in nieuwe ontwikkelingen, zoals samen b.v. een cursus volgen en er niet van uitgaan dat alles vanzelf gebeurt. Seks is een mooi ontmoetingsmoment wanneer je er beiden van kunt genieten en wanneer je tijd neemt voor elkaar. Eens vertelde een cliente het volgende:’We vrijen wel maar het is gewoon niet leuk, ik tel de schrootjes van het plafond en bij 15 is alles weer voorbij….ik lig als een vod in bed, hij heeft zijn ontspanning gehad…dit vind ik echt niet fijn!’ 

Ik weet zeker dat veel vrouwen zich in deze cliente herkennen. Vrijen hebben we niet geleerd en er bestaat geen hogeschool voor de erotiek. Het wordt tijd dat we werkelijk investeren in seks door stil te staan bij het eigen lijf: waar heb je behoefte aan (knuffelen, strelen, kussen) en daarna pas je richten op de ander: ‘waar heeft die behoefte aan?’ 

Het kennen van elkaars behoefte kan een eerste stap zijn in het herstel van de seksuele aantrekkingskracht.

En soms kan het nodig zijn om jezelf te trainen in seksuele vaardigheden en kan het deelnemen aan een workshop,  waarbij intimiteit en communicatie centraal staan, een uitdaging zijn.

Ga eens op onderzoek uit. Ik wijs je graag op mogelijkheden, neem daarvoor contact met me op.

Fluitend naar mijn werk!​

Uit een onderzoek uit de jaren tachtig bleek al dat de meeste mensen NIET fluitend naar hun werk gaan.

Hoe dat komt? De meesten kiezen niet voor het werk dat het beste bij hen past maar zijn in het werk gerold.

Als student deed ik vakantiewerk op een conservenfabriek, waarbij ik werkte aan de lopende band. Ik moest potjes met spercieboontjes die beschadigd waren, er tussenuit vissen. Geestdodend werk, geen enkele uitdaging. Er stond een man van half vijftig tegenover me en hij doorbrak de verveling door zelf iets te ondernemen. Wat hij echter ondernam, vond ik afschuwelijk. Hij gooide om de vijf minuten een slak boven op de boontjes en lachte dan hartelijk, mij een knipoog gevend. Toen ik hem in de pauze aansprak op dit gedrag, zei hij alleen:’Jij bent hier over enkele weken weg, ik nooit meer!’

Wat zou het met jou doen wanneer je fluitend naar je werk zou gaan?

Juist, vreugde, plezier en je zou enorm veel energie krijgen en waardering vanuit je werk.

Dat veronderstelt wel dat je een juiste keuze kunt maken: werk dat echt bij je past en waar je hart blij van wordt. Je hart maakt als het ware een sprongetje omdat je zoveel van jezelf kwijt kunt in je werk. Ik ken veel mensen die dit dagelijks ervaren.

Ga jij fluitend naar je werk?

Doe jij het juiste werk?

Is het werk wat je nu doet ook echt jouw keuze?

Wat weerhoudt je om het juiste werk te gaan doen?

Wanneer is jouw leven begonnen?​

Op het moment dat je geboren wordt, heb je al negen maanden deel genomen aan het leven – onbewust en op een bijzonder niveau. Je moeder heeft je gedragen met liefde en elke ervaring die zij gedurende de negen maanden doormaakte, heeft een blauwdruk bij jou achter gelaten.

Dit betekent dat elke positieve ervaring een bijzonder plaatje in jou gevestigd heeft, maar elke negatieve ervaring heeft ook iets bij jou achter gelaten. Vandaar dat het  belangrijk is dat zwangere vrouwen zich omgeven met positieve mensen en zich wentelen in positieve situaties, luisteren naar muziek die hen inspireert of ontspant.

Jouw leven begint dus al bij het moment dat jij je nestelt in de moederschoot: daar doe jij jouw eerste ervaringen op.

In mijn boek uit 1995 ‘Een onbeschreven blad’ (Ankh Hermes, uitverkocht) ga ik dieper op deze materie in. In 2015 heb ik dit boek herschreven en binnenkort verschijnt het als E-book in onze shop met als titel: ‘Je leven begint eerder dan je denkt’ 

Werd er naar jou uitgekeken? Was je welkom toen je geboren werd? (weet je dat vanuit de verhalen of heb je zelf nog gevoelens daarover?) 

Het is wezenlijk anders wanneer je vanuit een mooi liefdesspel bent verwekt of vanuit een ordinaire verkrachting. Het mooie liefdesspel geeft je al een voorsprong op het leven omdat je liefde, waardering, genieten, respect, bewondering al bij je ontstaan hebt ervaren.

De verkrachting daarentegen zorgt voor veel pijn, afkeer, controle, angst voor het leven, angst voor intimiteit en over grenzen gaan van anderen. 

In onze workshops werken we regelmatig aan de omzetting van de negatieve ervaringen vanuit je prenatale periode.

We zijn alles kwijt geraakt.​

Veertig jaar hard gewerkt en alles geinvesteerd in het eigen bedrijf.

Dan nemen we een beslissing om een nieuw project te kopen in Bourgondie, maar op dat moment breekt wereldwijd de crisis uit. Gevolg: we verliezen alles. Geen huis, geen geld, maar veel belangrijker: geen perspectief.

Een depressieve periode volgt met veel zelfbeklag en de steeds terugkomende vraag: ‘Waarom wij?’ 

Er komt geen antwoord. We zijn werkelijk ‘op de vlucht’ , verblijven een tijdlang in Nederland maar ons hart is in Frankrijk en we willen dan ook terug. Via een oud-studente komen we tijdelijk in de Charente te wonen. Eindelijk thuis? Niet echt, de woonplek was voor een rustperiode genoeg, maar te beperkt om onszelf te ontwikkelen. Dan vinden we ons droomhuis in een prachtige omgeving in de Dordogne. 

We beseffen dat we 40 jaar geleden in deze omgeving gezocht hebben naar een huis en nu zijn we terug in die omgeving. Toeval? Of is het ons toegevallen door het hele gebeuren?

Onze buurvrouw verwoordde het heel treffend: ‘Het huis heeft op jullie gewacht!’ 

Eerst alles kwijt moeten raken om uiteindelijk op een unieke plek te komen om van daaruit het nieuwe centrum op te zetten waar we onze activiteiten kunnen vormgeven: activiteiten gericht op relatie, werk, zingeving, het leven dus. 

Een plek waar we mensen kunnen ontmoeten om samen met een groep gelijkgestemden werken aan een nieuw perspectief door oude, beperkende patronen los te laten. 

Jij hoeft niet eerst alles kwijt te raken om te kunnen groeien. Jij kunt nu die eerste stap zetten naar een ‘nieuw, vervullend leven’ .

Leef jij echt?​

Wanneer leef je echt?

Wanneer heb je het gevoel dat je er echt toe doet?

Echt-leven heeft voor mij te maken met je levensdoel, je bestemming en weet hebben van dit geheel.

Beseffen wat je hier op aarde komt doen. Er helemaal voor willen gaan.

Soms zijn mensen hun hele leven op zoek naar zichzelf. Vandaar dat de titel ‘Mens ken Uzelf’  door de eeuwen heen een grote aantrekkingskracht heeft gehad. Jezelf kennen is het uitgangspunt om verder te kunnen leven, stil te staan bij de vraag: ‘Leef ik echt, doe ik de dingen die ik werkelijk wil doen?’ 

Wanneer je duidelijk hebt wat je levensdoel is, zul je merken dat je daar ook helemaal voor gaat. Echt leven is authentiek leven, is helemaal leven vanuit je hart. Kijk eens om je heen en observeer anderen of ze werkelijk gaan voor het authentieke leven? Of zie je juist veel mensen die zich pleasend opstellen en kiezen voor overleven in plaats van leven.

Wanneer je niet jezelf kunt zijn, heb je de neiging om op de automatische piloot te gaan en kies je voor overleven. 

Kies voor LEVEN en geef vorm aan jouw waarheid door jezelf te laten zien en je stem te laten horen. Besef wel dat je mensen zult verliezen die blijven hangen in ‘overleven’ en die niet gediend zijn van jouw kwetsbaarheid en eerlijkheid. De keuze is aan jou.