Wie zijn wij

1 oktober 1985 opende Centrum Plein in Hank haar deuren.

De initiatiefnemers – Loek Knippels en Peter-Jan In der Rieden, beide afkomstig uit het onderwijs – hadden enthousiaste mensen om zich heen verzameld die bereid waren om het idee dat zij hadden over een centrum voor natuurlijke geneeswijzen en psychotherapie, mede vorm te geven.

In eerste instantie werd begonnen met een groepspraktijk voor natuurlijke geneeswijzen en psychotherapie. Geleidelijk aan kwamen daar kortlopende cursussen bij. Er ontstond tegelijkertijd een andere ontwikkeling. Er kwamen vragen over het leren van vaardigheden en technieken, waarin veel deelnemers lieten weten dat de ervaringen, die zij in één weekend opdeden, weer zo snel vervaagden in het dagelijkse leven. En zo ontstonden cursussen van langere duur: het begin van de Holistische Leergang, waarin wij mensen inspireren om onder alle omstandigheden hun bezieling te volgen en hun unieke bijdrage te leveren zowel in de privé-sfeer als op het werk. Zo helpen wij mensen bewust te leven en blijmoedig de werkelijkheid van hun bestaan als uitgangspunt te nemen.

In de loop van de daarop volgende jaren heeft de Stichting Centrum Plein zich ontwikkeld tot een organisatie met diverse initiatieven op het gebied van bewustwording en natuurlijke gezondheidszorg, waarvan de genoemde Holistische Leergang er één is.

In 1991 brak een nieuwe fase in de ontwikkeling van het centrum aan.


De initiatiefnemers vonden een prachtige plek in de Ardèche in Frankrijk. Meteen ontstond het idee om het centrum ook daar te vestigen. Er werd een begin gemaakt met het organiseren van seizoenweken in Frankrijk.

In Nederland werd het pand in Hank verkocht en ruimte gehuurd in Breda om zowel het secretariaat als de Holistische Leergang en de andere activiteiten te huisvesten. Bij deze nieuwe ontwikkeling paste een nieuwe naam: Centrum Plein werd Internationaal Holistisch Centrum.
Dan komt het moment waarop Loek Knippels en Peter-Jan In der Rieden de keus maken om de poot in Frankrijk als hun thuisbasis te kiezen.

Door denken, voelen, handelen en weten in harmonie te brengen, word je weer een mens uit één stuk: dan zeg je wat je denkt en doe je wat je zegt en word je instrument voor je ziel (levensopdracht).

Na ruim 30 jaar intensief en  indringend vorm te hebben gegeven, met name aan de opleiding tot counselor/therapeut, de Loek Knippels Academie – de onderwijspoot van het Internationaal Holistisch Centrum – hebben Loek Knippels en Peter-Jan In der Rieden besloten te stoppen met de Loek Knippels Academie. Het  Internationaal Holistisch Centrum blijft bestaan.

Momenteel staan nieuwe retreats / workshops gepland.
Lees er meer over op de WELKOMPAGINA en bij RETREATS / WORKSHOPS.
Ieder is weer van harte welkom op Les Acacias in Cendrieux in de Dordogne, Frankrijk.