gelukkig worden zonder werk loekknippels 2018

7 IHC-Tips om gelukkig te worden zonder werk

7 IHC-Tips om gelukkig te worden zonder werk.

gelukkig worden zonder werk loekknippels 2018Lang geleden kwam ik even zonder werk te zitten. Het leek wel of mijn wereld instortte.
‘Ik, zonder werk?’ Werkloos en toch gelukkig zijn, kan dat wel?
‘Wie ben ik in hemelsnaam zonder werk?’
‘Wat zullen anderen wel niet van me denken nu ik thuis zit zonder werk?’

Neem nou jouzelf…herkenbaar?
Wat doe je dan? Je kunt je onder andere verstoppen achter de gordijnen, met als gevolg jezelf sociaal isoleren. Maar je kunt ook gaan solliciteren totdat je een ons weegt. Wat is werkelijk efficiënt om te doen? Hoe kun je jouw impasse doorbreken? Hoe kun je gelukkig zijn zonder werk: utopie of werkelijkheid?

 

 

1e IHC-TIP om gelukkig te worden zonder werk

gelukkig worden zonder werk loekknippels 2018‘Ik hou van werken, zolang het werken is waar ik van hou’ zei onze landsfilosoof Johan Cruijff eens. Hij slaat daarmee meteen de spijker op zijn kop. Je hart volgen is het belangrijkste in je leven. Wat houdt dat in?
Ten eerste schakel je zoveel mogelijk je gedachten uit door te mediteren, een dagboek aan te leggen en te ontspannen.

Ten tweede heb je schijt aan de mensen om je heen, laat de verwachtingen van anderen los. Opdat je alleen  voldoet aan je eigen verwachtingen van het leven namelijk gelukkig worden!

Ten derde is het van belang dat je leert luisteren naar je intuïtie en alsook je drive blijven volgen. Je hart is wijzer dan je hoofd. Je dient wel moedig te zijn en zoals je weet is ‘moed niet meer dan je angst onderkennen en doorgaan’ .

 

2e IHC-TIP om gelukkig te worden zonder werk

gelukkig worden zonder werk loekknippels 2018Ben Tiggelaar verwoordde het heel duidelijk: ‘Plezierig leven, goed leven en zinvol leven, daar draait het om!’
Wat betekent dit? Je doet leuke dingen, maar je doet die dingen waar je goed in bent en daardoor lever je een bijdrage aan iets wat groter is dan jijzelf.

Willen we dat niet allemaal? Daar staat tegenover de vraag of we daarvoor betaald werk moeten hebben? Neen, je kunt daar vandaag al mee beginnen.
Je bent niet wat je doet! Je waardigheid als persoon is niet gekoppeld aan je bezigheden. Veel mensen ontlenen nog steeds hun identiteit aan hun werk.

Hoe vaak heb je niet gedacht: ’Wanneer ik nu thuis zou zijn, zou ik beginnen aan het konijnenhok in de tuin voor de kinderen, ik kon meer vrienden zien en eens toekomen aan het lezen van een goed boek!’
Idealisme is dan ook belangrijk in je leven: wat zijn jouw idealen en hoeveel tijd steek jij in het vormgeven van je idealen. Idealen die intussen leiden tot een betere wereld.

Loskomen van oud-denken

Kom los van het oude denken, ingegeven vanuit het Christendom: ‘In het zweet uws aanschijns zult gij brood eten, totdat gij tot de aarde wederkeert’ (Genesis 3:19). Vanuit het Christendom zijn we door onze uittocht uit het paradijs terecht gekomen in deze fase waarbij we ‘moeten’ werken en leven om te werken!

Je kunt dus iets waardevols doen en betrokken blijven bij de samenleving. Maar hoe? Door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen, door die oude dame te helpen met haar wekelijkse boodschappen of door af en toe een kopje koffie te drinken met die eenzame man bij jou in de straat.

Destijds werd ik vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk in Breda. Dat deed ik vol passie en met veel plezier. Ik kon mijn creativiteit inzetten en mijn coachkwaliteiten waardoor ik zinvol bezig was waarbij ik kennis maakte met andere culturen.

3e IHC-TIP om gelukkig te worden zonder werk

gelukkig worden zonder werk loekknippels 2018Blijf groeien en investeren in persoonlijke groei. Je kunt je ‘vrije tijd’ gebruiken om jezelf te ontwikkelen. Wist je trouwens dat je vanuit een uitkeringssituatie een eigen bedrijf kunt opzetten?

Ga aan de slag om je eigen pad uit te zetten: wat wil ik met mijn leven? Hoe kan ik een plezierig, goed en zinvol leven leiden?
Zinvol leven betekent ook dat je daar wel je identiteit aan kunt ontlenen. Niet alleen omdat je er zelf gelukkiger van wordt, maar omdat je er een hoger doel mee dient.

Radicale keuzes maken

Radicale keuzes zorgen ervoor dat we uiteindelijk werken aan een betere wereld waarin wij geloven. Daar kun je nu tijd voor maken!
Hoe kun je nu minder werken of niet werken en toch gelukkig zijn? Het betekent dat je knopen doorhakt en je begint eens rond te kijken in je huis:

  1. Wat is allemaal overbodig, want minder spullen betekent ook minder hoeven werken om alles te kunnen onderhouden en dus meer tijd overhouden om te kunnen genieten;
  2. Gooi overbodige uitgaven overboord, waardoor je zonder pijn kunt besparen;
  3. Ga voor ‘lange-termijn succes’ en realiseer dat minder/niet werken uiteindelijk betekent dat je je handen vrij hebt om meer en intensiever te genieten. Natuurlijk heb je geld nodig. Zoek dan een (bij)baantje waaraan je voldoende hebt om je vaste lasten te kunnen betalen.

4e IHC-TIP om gelukkig te worden zonder werk

Leef het levenHeb je alles al geprobeerd? Dat denk je maar. Tijdens een training met 60 mensen gaf ik de groep de volgende opdracht: ‘Ieder loopt zo meteen naar de overkant van de zaal en niemand loopt op dezelfde manier, je imiteert niet de ander, je doet het op jouw manier!’

Niemand had voorzien dat er maar liefst 60 verschillende vormen naar voren kwamen. Zo is het ook in ons leven. Soms denk je alles al uitgezocht te hebben en zeg je: ‘Ik heb alles al geprobeerd!’
Dat is echter een fabel. Er bestaan nog meer pogingen en tenslotte zul jij die poging vinden die jou verder helpt.

Probeer het eens

Je hebt met de paplepel ingegoten gekregen ‘waar een wil is, is een weg’. Laat die doctrine over de wil los, besef echter wel dat die weg er altijd is voor jou.
*Waar gaat je hart sneller van kloppen?
*Over wat heb je al heel lang gedroomd?
*Wat staat op jouw bucketlist?
*Wil je iets speciaals je ervaren hebben voordat je de aarde verlaat?
*Welke kwaliteit in jou mag meer gezien dan wel gehoord worden?

5e IHC-TIP om gelukkig te worden zonder werk

gelukkig worden zonder werk loekknippels 2018Wanneer je werkt, investeer dan vooral in meer vrijheid. Want waarom gebruiken we onze capaciteiten niet voor echt belangrijke zaken, zoals het oplossen van wereldwijde en lokale problemen, maar ook het verspreiden van liefde, intussen ook het helpen van anderen.

Hoe kun je dat doen?
* Ga mediteren en gebruik je creativiteit;
* Eet gezonde voeding door die zoveel mogelijk zelf te verbouwen;
* Maak minder kosten dan heb je ook minder nodig;
* Werk aan je drang voor status en aanzien, want je bent goed zoals je bent!

Vrijheid schep je door jezelf zoveel mogelijk te ontlasten. Zoek naar mogelijkheden om je lasten te verlichten: dat kunnen zowel financiële lasten zijn dan wel psychische lasten. Kijk waar je in kunt grijpen en doe dat op een drastische manier.

6e IHC-TIP om gelukkig te worden zonder werk

Zet je prioriteiten op een rijtje!
Wat is echt belangrijk in jouw leven? Werken aan je geluk is toch voor ieder mens de hoogste prioriteit? Je dient persoonlijk te groeien om gelukkig te kunnen worden. Dit staat los van geld verdienen, maar heeft alles te maken met het erkennen van je kwaliteiten en daar dan vorm aan geven.

Til je kwaliteiten op

gelukkig worden zonder werk loekknippels 2018Wanneer ieder mens vanuit de eigen kwaliteiten zou leven, zou het leven van de meeste mensen opgetild worden naar een hoger niveau.

Helaas werken nog teveel mensen alleen voor status en aanzien zoals een groter huis, nog duurdere auto en willen ze vaker op vakantie.

Zijn dat echter de prioriteiten in jouw leven om gelukkig te worden?
De beste dingen in het leven zijn gratis!
Een glimlach, een vriendelijk woord, een schouderklopje…en jij kunt er ongetwijfeld nog wel honderd meer noemen?

7e IHC-TIP om gelukkig te worden zonder werk

gelukkig worden zonder werk loekknippels 2018Je angst onderkennen en doorgaan!
Moedig zijn maakt je namelijk vrij. Moedig zijn draait om het volgen van je hart. Zonder moed kun je niet groeien.

Een klein experimentje: waar zie jij tegenop? Pak dat nu eens aan en zet een eerste stap. Ik vond het altijd moeilijk in Frankrijk om in nieuwe situaties voorop te lopen omdat ik in het eerste contact moest zoeken naar de woorden. Dus liep mijn partner voorop omdat hij beter Frans spreekt en dat beviel me allesbehalve. Toen besloot ik om alleen een schildercursus te gaan volgen. Nu zonder partner. Ik had meteen contact en ik genoot.

Boek succesjes

Zelfliefde loek knippels artikel dec 2018Daarna was het niet meer moeilijk om ergens alleen op af te stappen. Ik weet dat ik snel contact maak. Ik weet ook dat ik snel de diepte inga met mijn gesprekken en geen social-talk-man ben omdat ik werkelijk geïnteresseerd ben in de ander en gesprekjes over het weer achterwege wil laten.

Tenslotte nog enkele opmerkingen om jezelf te bevrijden van je drang om te moeten werken.

Als eerste kijk eens waar jouw INTERESSE ligt en BESEF dat je met jouw interesse jezelf kunt dienen en je medemens.

Ten tweede zorg ervoor dat je de SLEUR tegen gaat en weet dat creativiteit en ideeën ontstaan wanneer je hoofd leeg is en je lekker ontspannen bent.

Tenslotte leef in het NU en stel je positief op!

En natuurlijk kun je beginnen met een weekworkshop in Frankrijk – in de Dordogne – om samen met mij te zoeken naar jouw kwaliteiten en prioriteiten om vervolgens een actieplan op te zetten.

Je bent van harte welkom in onze inspirerende omgeving. Ik hoop je daar te mogen ontmoeten.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *