Concentratie problemen 10

Concentratie problemen bij het vormgeven van jouw project in 2020.

Concentratie problemen bij het vormgeven van jouw project in 2020.

concentratie problemenNeem 6 minuten van je tijd om dit artikel te lezen, dan geef ik je 4 krachtige tips om je project vorm te geven en je concentratie problemen op te lossen!

Oorzaken van concentratie problemen

In het artikel wil ik met jou naar jouw levensdoel gaan: jouw project voor 2020. De maand januari is bijna voorbij, de ‘goede’ voornemens zijn achterhaald omdat je vooral bezig wilt zijn met je passie.
Toch blokkeer je steeds doordat jij je niet kunt concentreren op jouw project voor 2020.

Wat zijn dan de oorzaken van jouw concentratie problemen?

1. Heb je een aandoening, zoals depressie, geheugenprobleem of een burn out?
2. Teveel afleiding, te vaak met multitasken bezig, waardoor jouw focus op je project verzwakt?
3. Is er sprake van een mineralentekort: gebrek aan ijzer en vitaminen?
4. Lijd je aan stress, drukte, vermoeidheid, relatieproblemen?

concentratie problemenMocht jij jezelf in een van de 4 punten herkennen, dan is aandacht daarvoor hebben een eerste stap. Daarna kun jij je beter focussen op jouw project. Natuurlijk worden in de literatuur veel oplossingen aangedragen. De meeste concentratieproblemen zijn echter symptomen van stress. Je neemt teveel hooi op je vork, er zijn veel geldzorgen, je zit midden in een echtscheiding. Hoe kun jij je dan toch focussen op jouw droom, jouw project voor 2020?

Passie en jouw project

Passie betekent dat je durft te kiezen vanuit je hart, waarbij je levensgeluk en zelfvertrouwen enorm zullen groeien. Meteen stel jij jezelf echter 3 vragen die om de hoek komen kijken, wanneer je denkt aan jouw realisatie van je droom/jouw project:
1. Ik weet niet waar ik echt gepasioneerd over ben! Waar loop ik warm voor?
2. Heb het gevoel dat ik over veel meer kwaliteiten beschik. Hoe krijg ik die duidelijk?
3. Al heel lang wil ik iets anders, de tijd begint te dringen. Maar waar moet ik beginnen?

concentratie problemenAlbert Sonnevelt heeft een vier-stappen-plan ontwikkeld: je vonk ontdekken, vlam ontsteken, ontwikkelen van je vlam en anderen verwarmen. Prachtig om op die manier naar jouw project te kijken. Dan maak je contact met je passie en wat jouw passie betekent voor anderen.

William Shakespeare

“De zin van het leven is om je geschenk te vinden. Het doel van het leven is om het weg te geven” zei William Shakespeare lang geleden. Dus wanneer jij jouw passie gevonden hebt – dan is jouw project duidelijk – en kun je iets betekenen voor anderen. Dan ‘geef’ je jouw kwaliteiten weg aan de wereld.
Hoe mooi is dat?

Jouw droom wil maar een ding: je passiviteit afschudden. Dat gaan we nu dan ook doen. Hoe?
Lees verder en plaats jezelf in het schema.

Je bron – vormgeven van jouw project door je concentratie problemen aan te pakken

Om kennis te maken met je zuivere Bron, stel ik eerst 4 vragen die ik verder zal uitwerken als krachtige tips om jouw doel te kunnen bereiken. Ik doe dat aan de hand van mijn eigen proces: mijn project.

concentratie problemenDaar gaan we – geef antwoord op de eerste vraag:
Waar hou jij van?
Denk nu grenzeloos en schrijf jezelf leeg en laat alles wat in je opkomt zonder veroordeling de revue passeren.
Bij mij komt op: praten met mensen – stilstaan bij filosofische thema’s – problemen van menselijke aard doorgronden – genieten met vrienden – lekker eten – zinvol bezig zijn – schaterlachen – werken in de tuin – ontwerpen – eten koken – gasten verwennen – therapeutische scholing – problemen doorgronden met elkaar – excursies – antiek bewonderen – mezelf goed voeden – genieten van kunst — aanklooien met verf – lekker dol doen – vrijen – de ander verkennen – etc.

Ik hoop dat je geen beoordeling legt op mijn punten, ze zijn namelijk niet in belangrijkheid gerangschikt. Gewoon opgeschreven wat in me op kwam. Dat vraag ik jou ook om te doen. Heb je het gedaan? Dan gaan we naar vraag twee.

Vraag twee: Wat heeft de wereld nodig?

concentratie problemenWat heeft de wereld nodig?
Natuurlijk is dit gerelateerd aan jouw kwaliteiten. Ga voor jezelf na wat de wereld nodig heeft en waar jij aan kan voldoen. En opnieuw kwam mijn stroom vrij……aandacht voor de ander – werkelijke tolerantie – liefde – waardering – dat mensen gezien en gehoord worden – acceptatie van de medemens – duidelijkheid – ondersteuning – vrijmaken van angst – reductie van stressmomenten – ontspanning – aandacht voor de natuur – respect voor alles wat leeft – dierenliefde – moeder aarde centraal stellen – stoppen met uitputten van moeder aarde – omschakeling van fossiele brandstoffen – duurzaamheid – etc.

Jij hebt jouw lijstje ook weer gemaakt?
Valt je iets op? Zie je dat je meer vanuit je hart reageert wanneer je snel – zonder lang na te denken – begrippen op moet schrijven? Dat is ook de bedoeling. Het stroomt nu in jou, dus tijd om verder te gaan met vraag drie.

Vraag drie: Waarmee kun jij je geld verdienen?

concentratie problemenWaarmee kun jij geld verdienen?
Je hebt nu al duidelijk waar je van houdt. Je weet intussen wat de wereld nodig heeft. Nu kun je eens nagaan waar jij je geld mee kunt verdienen aan de hand van jouw talenten en mogelijkheden.

En opnieuw ga ik van start.
Ik kan mijn geld verdienen met: gesprekken voeren met mensen (coaching/counseling) – gasten tegen betaling ontvangen – vakanties aanbieden – cursussen ontwikkelen en vormgeven – therapie geven – me verhuren als spreker – als gastdocent/trainer – advies uitbrengen binnen organisaties – leermodellen ontwikkelen – online cursussen aanbieden – online coaching – ebooks maken en verkopen – boeken schrijven – artikelen schrijven voor magazines – eigen producten maken – etc.

Confronterend!

Bij mezelf merk ik nu dat ik even stil viel. Keek naar mijn vorige lijstje en stelde mezelf meteen de vraag: wil ik ook met die kwaliteit geld gaan verdienen of wil ik iets voor mezelf doen? Je hoeft natuurlijk niet voor alles wat je graag wilt, geld te vragen. Dat heb ik nog nooit gedaan. Soms wordt het me kwalijk genomen dat ik zoveel aan ‘de wereld gratis’ geef in de vorm van wekelijks een artikel.

En dan komen we bij vraag vier.

concentratie problemenDaar waar je goed in bent!
Opnieuw ga je nu terug naar jezelf. Wellicht is het goed om even je ogen te sluiten en je te focussen op deze kwaliteiten. Het kunnen kwaliteiten zijn die anderen in jou zien maar vooral gaat het hier om je eigen kwaliteiten eerlijk onder ogen te zien.

Waar ben je goed in? Laat ik zonder bescheiden te doen, mijn rijtje eens opsommen: behandelplannen opstellen – lesgeven – trainen van therapiemethodieken – tekening analyse – regressie gesprekken – werken vanuit mijn intuitie – werken met mijn dromen – vormgeven aan mijn dromen – anderen enthousiasmeren – overzicht houden in mijn tuin – aandacht geven aan mensen – liefhebben – de ander op zijn gemak stellen – er zijn voor de ander – gek doen zonder mezelf te verliezen – koken voor grote groepen – mensen verwennen – de pijn in de ogen van de ander zien en bespreekbaar maken – etc.

Vier begrippen om je project te doen slagen!

In het bovenstaande is duidelijk geworden hoe jij jouw concentratie problemen kunt aanpakken. Tevens heb je zicht gekregen op de realisering van jouw droom – project voor 2020. In ieder geval kun je aan de slag in 2020 om dichter bij de realisatie van jouw droom te komen.

Je hebt nu nog 4 stappen te zetten, die je kunt herleiden n.a.v. het bovenstaande. Ik ga het in vier vragen vormgeven en daag je uit om op jouw krachtige manier daar een antwoord op te geven. OK?

  1. Wat is jouw PASSIE?
  2. Hoe omschrijf jij jouw MISSIE?
  3. Je ROEPING zal nu duidelijker worden?
  4. Daaruit kun jij jouw BEROEP afleiden?

Concentreren op je BRON

concentratie problemenIn het schema wat ik hierbij plaats wordt het duidelijker hoe het een met het andere samenhangt. Het is aan jou om daar ook daadwerkelijk vorm aan te geven.
Waarom zou je uitstellen wat je vandaag al kunt doen? Vandaag kun je al met jouw eerste stap beginnen.
Door duidelijk te hebben waar jouw concentratie probleem zit, kun je werken aan dit thema. Dan komt er energie vrij die je in kunt zetten voor de realisatie van jouw project anno 2020.

Steeds word je teruggekoppeld naar je BRON. Jouw BRON is de onuitputtelijke potentie van waaruit alles mogelijk is mits jij jouw concentratie problemen hebt geminimaliseerd en vol gaat voor jouw passie.
Jouw passie leidt tot authentieke vervulling.  Je bent dan non-conformistisch, m.a.w. je laat je hoofd niet hangen naar wat anderen van je vinden. Je volgt je eigen spoor, wat anderen ook zeggen. En je bent je bewust geworden van je eigen potentieel.

Krachtige tips om je project te realiseren

Schrijf in een korte zin op wat jouw PASSIE is.
Noteer dan voor jezelf jouw MISSIE.
Voel dat je geroepen wordt om dit te gaan doen: ROEPING (geef het woorden)
Ontwerp je eigen visite-kaartje met daarop je BEROEP.

Tijd om het de wereld in te sturen. Doe dat voorzichtig en vanuit grote innerlijke overtuiging.
Besef dat er overal cynische mensen rondlopen met slechts een doel: jouw project belachelijk maken of het zodanig ondermijnen dat jouw energie wegstroomt en jij stopt met jouw levensopdracht. Dat is toch zonde!

Sceptische mensen daarentegen komen met goede vragen naar je toe. Vragen die hun betrokkenheid laten zien en waarmee jij uit de voeten kunt. Maar het belangrijkste is toch wel dat jij erin gelooft! Daarna je partner of goede vriend(in). Leg het project aan hen voor met de vraag: “Kom maar op met vragen en suggesties  zodat ik nog dichter bij de realisering van mijn project kom!”

En kijk dan eens of je de 4 tips in slechts een zin vorm kunt geven: daarin opgenomen je passie, missie, roeping en beroep. Denk je dat dit je gaat lukken? Ik ben benieuwd en mocht je interesse hebben om dit met mij te delen, dan stel ik dat zeer op prijs. Mijn emailadres luidt: loekknippels@het-ihc.nl

Nu met de billen bloot!

concentratie problemenWanneer ik dit nu zelf toepas, ontstaat de volgende zin:

Ik wil therapeutisch werken met mensen op een unieke plek in de natuur in Frankrijk om op die manier  mensen te enthousiasmeren de eigen droom vorm te geven en voel me geroepen om mensen te confronteren en te bemoedigen de regie van het eigen leven weer in eigen handen te nemen.

Ga nu zelf eens aan de slag en probeer jouw krachtige zin te formuleren. Dan komen daarna de 3 actie-stappen als een natuurlijk proces naar boven:
WAT ga je doen om dit te realiseren?
HOE ga je dit realiseren?
WANNEER ga je dit project realiseren?

Nieuwe plek in Frankrijk dient zich aan…

concentratie problemenDaarover wil ik jullie op de hoogte houden en zo gauw ik hier in Frankrijk op mijn nieuwe plek mensen kan ontvangen, zal ik je uitnodigen. De tijd is nu rijp om te gaan werken aan de realisering van mijn project. Doch ik dien mijn concentratie problemen voortkomend uit de stress van dit moment wel serieus te nemen. Er is geen sprake van een aandoening in me, zoals een depressie of geheugenverlies, noch van mineralentekort, wel soms van teveel afleiding door social media.

Ik kan dus besluiten om de binnenkomende prikkels te verminderen wanneer ik me bezig houd met mijn project. Tevens wil ik meer rustmomenten inbouwen. In die zin ben ik soms een slechte regisseur van mezelf. Wanneer het lekker loopt, ga ik maar door en verlies ik alle tijd en put me dan uit. Daarom is het leegmaken van mijn hoofd van tijd tot tijd een goed advies. Dat gaat bij mij het beste door in de tuin te werken, te gaan wandelen met mijn twee labradors, maar ook door aan een leeg bureau te zitten. Dan word ik niet afgeleid door spullen die nog om mijn aandacht vragen. Ik ben dan blanco en volledig gefocust op hetgeen ik wil gaan doen die dag.

Mocht je mij en mijn project op welke manier dan ook kunnen ondersteunen d.m.v. advies, suggestie, opzetten van crowd funding of het juiste pand in Frankrijk….aarzel niet en laat het me weten.

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *