Creatieve vakantie Frankrijk 4

Creatieve vakantie Frankrijk (tips voor een zinvolle tijdsbesteding)

Creatieve vakantie  Frankrijk – Tips voor een zinvolle tijdsbesteding.

Voor nog geen 400 euro vlieg je naar de Spaanse kust en heb je een appartement, maar nog geen eten, laat staan vertier. Toch kiezen veel mensen voor dergelijke aanbiedingen en komen vaak gefrustreerd, verbrand terug. “Zo’n vakantie wil ik nooit meer!”
Dan toch liever een creatieve vakantie in Frankrijk, in de Dordogne om precies te zijn?

Vakantie – even weg

Voor de meesten van ons klinkt het woord ‘vakantie’ als: even weg zijn van de dagelijkse beslommeringen, voor de ander is het juist een sportief moment om te koesteren en weer iemand anders zegt onmiddellijk bij het woord vakantie: genieten.
Wat zeg jij?
Wat komt er als eerste bij jou boven?
Wanneer je terugkijkt naar dierbare vakantie-momenten, waar denk je dan vooral aan?

Wanneer je geen zin hebt het artikel te lezen maar het wel wil horen, luister dan naar de podcast:

 

Creatieve vakantie  Frankrijk

Aan Frankrijk heb ik mijn levenlang mijn hart verpand. Ik geniet van het land, de cultuur, de mensen en de manier van leven. Voor mij is het absoluut niet dat Frankrijk mooier zou zijn wanneer er geen Fransen zouden wonen. Dat vind ik zo’n absurde opmerking van een bekende Nederlander destijds. (Willem Duijs) Juist de mensen maken het land en vormen de cultuur.

Maar Frankrijk biedt veel meer en heeft een grote traditie die je in alles voelt. Want waarom heb ik destijds mijn hart verpand aan Frankrijk?
Daar waren drie redenen voor:
Ten eerste: De Franse republiek beroept zich op de 3 belangrijkste waarden: gelijkheid, vrijheid en broederschap;
Ten tweede: De Fransen hebben hier zelf voor gevochten, het is hen niet opgelegd zoals in veel andere landen waar de kerk, het landsbestuur wel waarden oplegt;
Ten derde: Frankrijk is trots op haar cultuur en historie en ze koesteren dat enorm.

Creatieve vakantie rondom de 3 waarden:

Niets is zo bijzonder dan stil te staan bij de 3 belangrijke Franse verworvenheden en juist in een rustperiode – jouw vakantie – die waarden ten volle te proeven.
Wat houdt dan GELIJKHEID in wanneer je op vakantie bent bij mij in de Dordogne?
Je voelt je bij aankomst welkom en er staat een Bourgondische maaltijd op je te wachten. Aan tafel maken we kennis met de andere groepsleden die ook op avontuur gaan. Die ook willen ontdekken wie ze ten diepste zijn. Op zoek naar authenticiteit, levensvreugde en levensbestemming.

GELIJKHEID

Hier wordt je de GELIJKHEID onmiddellijk gewaar. Er is geen strijd van beter of slechter, er is geen competitie, maar de uitgestoken hand naar elkaar, de spiegel die jullie elkaar gaan voorhouden komende week. Vertrekkend vanuit GELIJKHEID, ieder mens blijft daarin wel uniek en bijzonder. In de basis zijn we echter gelijk.

VRIJHEID

VRIJHEID voel je al wanneer je uit de auto stapt hier op Les Acacias. “Niets moet, alles kan!”
Je hebt er nu voor gekozen om met een groep mensen op stap te gaan. Je grenzen op te zoeken met de bedoeling om een ‘betere versie’ van jezelf te worden. Wellicht ben je niet helemaal tevreden met je huidige leventje? Wie weet loop je tegen zaken aan binnen je werk, je relatie? Of wil jij jezelf  resetten omdat het roer voor jou echt om moet in je leven.
Dan ben je hier nu op een veilige plek met mensen die hetzelfde willen.

BROEDERSCHAP

BROEDERSCHAP voel je tijdens de week en zeker wanneer jij durft te delen wat je dwarszit in je leven. Dan zul je merken dat juist het buitenhangen van de vuile was, opluchting veroorzaakt maar ook herkenning. Anderen uit de groep – jouw broeders – herkennen zichzelf in jouw verhaal en willen het eigen verhaal  ook delen. Samen staan jullie sterk om de volgende stap te zetten waarbij je elkaar gaat ondersteunen.

Creatieve vakantie Frankrijk: wat gaan we doen?

Eenmaal op de plek met zijn prachtige tuinen en gastvrijheid, zal Loek een korte uiteenzetting geven over het DOEL van de week.
1.   Elkaar Ont-moeten, waarbij dus niks MOET;
2.   Leren van elkaars ervaringen;
3.   In spiegels leren kijken en merken dat anderen jouw thema herkennen;
4.   Werken vanuit het H.E.E.L.-principe;
5.   Ontspanning met en zonder elkaar: soms erop uittrekken;
6.   Merken dat zingeving/bezinning jou energie geeft;
7.   Jouw levensthema staat centraal;
8.   Je ontwikkelt een werkplan, doorwerkend ook na deze week;
9.   Theorie (spaarzaam) en praktijk gaan hand in hand;
10. Een week om te genieten en zelf te groeien (bewustwording).

Creatieve vakantie Frankrijk: dagprogramma

Sommigen die nog nooit een workshop bij mij gevolgd hebben, krijgen misschien geen beeld over het geheel. Wat kan ik me toch voorstellen bij een daginvulling daar in de Dordogne.
Laat ik eens een willekeurige dag beschrijven?

Elke ochtend beginnen we met een korte natuurmeditatie. Dat kan een moment zijn dat je even alleen buiten zit op een plek die voor jou goedvoelt en dat je waarneemt wat je hoort, ziet. Het kan ook zijn dat ik een korte visualisatie doe om je voor te bereiden op een persoonlijke ervaring. Zo van: Luisterend naar alle vogelgeluiden, welk geluid fascineert jou het meest en heb je duidelijk waarom? Welke vogel is het? Daarna lees je in het kort de spirituele betekenis van deze vogel en vraag jij jezelf af of je die kwaliteiten ook in jezelf herkent.

Gezondheid staat voorop

Een gezond ontbijt met verse producten maar ook met de Franse sfeer (croissant, stokbrood) garandeert elke morgen een goed begin van de dag. Verse eitjes, verse jus, eigengemaakte jams en diverse kazen en fruit sieren de ontbijttafel. Voor degeen die liever yoghert eet met muesli wordt daar natuurlijk ook aan gedacht, Je vindt er echter geen hagelslag en pindakaas….

De lunch is meestal een uitgebreide salade, soms soep, met wederom Frans brood en heerlijk fris water met kruiden. Afhankelijk wat we de middag op het programma hebben staan, komt het ook weleens voor dat er een ovenschotel bij geserveerd wordt met een glaasje wijn.

Het avondeten, diner, is een hoogtepunt waarin Loek zijn culinaire kwaliteiten kan vormgeven. Hij houdt van uitgebreid eten en lang tafelen omdat in de ontmoetingen aan de tafel zoveel ‘wondertjes’ geschieden. Die ‘wondertjes’ kunnen toevalligheden zijn maar ook vaak herkenningen of zaken die op hun plek vallen n.a.v. de ochtendsessie met Loek. Soms is het gewoon een gezellig napraten en de dag doornemen. Diverse keren werd in het verleden een kampvuur gemaakt en werd er gezongen en gedanst. Alles kan, niks moet!

Ochtendsessie

Elke ochtend na het ontbijt en het corvee geeft Loek een korte uitleg over het thema van de dag, gekoppeld aan de thema’s van de groepsleden. Het is dan ook belangrijk om vanuit de openheid en kwetsbaarheid veel met elkaar te delen want dan kan er ook intensief gewerkt worden. Zo’n workshop is niet bedoeld voor mensen die het ‘achterste van hun tong’ niet willen tonen. Die zullen hier geen herkenning vinden, eerder bang worden om hetgeen er gebeurt.

Een ochtendthema kan bijvoorbeeld zijn: “Hoe sta je op dit moment in je relatie?”
Loek zal dan een korte uitleg geven over de verschillende fasen in de relatie en vraagt jou om naar jouw specifieke situatie te kijken. Aan de hand van wat er dan naar boven komt, zal hij die ochtend verder invullen en jullie allemaal individuele aandacht geven.

Werkmeditatie

Na de lunch is er een bijzonder moment: de werkmeditatie.
Voor degenen die nog nooit een workshop bij me gevolgd hebben, is dit een nieuw fenomeen. Wat bedoel ik met een werkmeditatie?
In de ochtend zijn we veelal mentaal, emotioneel en spiritueel bezig. Bij de werkmeditatie gaan we alle aspecten integreren door ook fysiek bezig te zijn. Een voorbeeld zal alles verduidelijken.

Ceci n’est pas une pipe

Jaren geleden toonde ik de groep een copy van het schilderij van Rene Magritte: een schilderij van een pijp, maar er stond onder dat het geen pijp was…..
Wat was het dan? Ik zei toen tegen de groep:  “Je krijgt van mij 100 euro om materialen te kopen die jullie  nodig denken te hebben. Ik heb hier een oude ploeg liggen die erom vraagt gezien te worden, maar…..’het is geen ploeg!’

Toen vertrok ik!
Je had de verbazing moeten zien: “Wat gaan we nu doen? Wat is toch de bedoeling?”
En na wat heen en weer gepraat, kwam men tot de volgende oplossing: We gaan van de ploeg een tuinobject maken, schilderen, het op een sokkel zetten met een spot erop gericht. En na een week, elke middag een uur werkmeditatie met de hele groep, stond daar een prachtig rode ploeg als een insect kijkend naar de hemel.
De ploeg – het tuinornament – werd aan het einde van de week met champagne onthuld.

Doel werkmeditatie

Wat had de groep nu van zo’n experiment geleerd?
De rollen werden steeds besproken en veranderd. Iemand die gewoon was als directeur op te treden, mocht nu de ploeg schuren, terwijl iemand anders de leiding nam en weer iemand anders stond te metselen. “Ik heb nog nooit cement gemaakt, heeft iemand daar ervaring in?” Het aanleggen van de tuinspot vroeg wel even om overleg. “Waar moet je op letten wanneer je electriciteit buiten gebruikt, het moet tenslotte veilig zijn?”
De verschillende rollen tijdens de werkmeditatie werden later in de groep geanalyseerd en besproken, maar bovenal de leerpunten werden benoemd. “Waar liep je tegenaan? Hoe heb je dat opgelost? Wie heb je om hulp gevraagd?”

Creatieve vakantie Frankrijk – uitstapjes

Natuurlijk worden er ook enkele uitstapjes gepland na de werkmeditatie.
De Dordogne is rijk aan historie en toeristische attracties. We gaan echter niet op de toer van vermaakt worden, maar ontdekken wat het me te zeggen heeft. We zullen onder andere een bezoek brengen aan het kasteel van Josephine Baker. Een Amerikaanse artieste die voor de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk kwam wonen en daar succes oogstte.

(De foto hier toont het kasteel van mijn buren: de graaf DeWitt die een museum heeft rondom zijn familielid Napoleon Bonaparte)

Maar ze was meer dan een artieste: ze was een wereldverbeteraar. Ze geloofde erin dat haat echt aangeleerd gedrag is en dat de wereld er heel anders uit zou zien wanneer we in de opvoeding aandacht zouden hebben voor liefde, creativiteit, authenticiteit en respect.

Ze adopteerde twaalf kinderen en noemde hen het ‘wereld-gezin’ omdat de kinderen uit alle delen van de wereld kwamen. Zo was er een Joods kind en een Arabisch kind, naast een Chinees kind, kind uit de sloppenwijk van Brazilie. Met deze kinderen leefde ze samen op haar geliefde kasteel.

Ook een marktbezoek – de Franse markten zijn echt helemaal anders dan in Nederland – trakteer ik altijd de groep op zakgeld. Met dit zakgeld gaan ze dan aan de slag om voor iemand anders uit de groep een symbooltje te kopen. Dit leidt soms tot veel hilariteit maar veelal tot ontroering omdat het symbool een ankerpunt wordt van de week. Thuis terugkijkend op het symbool komt de ervaring van de week terug.

Creatieve vakantie Frankrijk – hoezo creatief?

Bij het woord creativieit gaan nogal eens mensen twijfelen, want ze vinden zichzelf niet creatief! Jammer, want dan denk je toch in termen van schilderen, boetseren, potten bakken, houtbewerken… Creativiteit is echter veel meer. Het is ook een mentaal proces: de manier waarop jij denkt. “Als je blijft denken zoals je altijd gedacht hebt, zal er niks veranderen!”

Creativiteit is echter ook een emotioneel proces: wat voel je, waar voel je dat, wat komt je dat vertellen? En wat dacht je van het fysieke aspect. Nogal wat mensen voelen de eigen fysieke beperking en leggen zich daarbij neer totdat men er op een andere, meer creatieve manier mee omgaat, en plotseling worden andere grenzen opgezocht.

“Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, zul je ontvangen wat je altijd ontvangen hebt…” en wil je dat?
Vandaar dat ik vanaf 4 juli weer begin aan mijn Zomerweken. Creatieve weken in Frankrijk bij mij thuis. Jij bent bij mij op bezoek en ik vind het een eer om voor jou te mogen koken, naast het verzorgen van de sessies. Natuurlijk zijn er ook gasttrainers aanwezig, afhankelijk van de grootte van de groep en met elkaar maken we er dan een mooie creatieve vakantie in Frankrijk van.

Nieuwsgierig geworden?

Kijk maar eens op de website waar de data van alle workshops genoemd worden. Het zijn kleine groepen en bij een groter aantal wijken we deels uit of wanneer mensen liever minder betalen dan nemen ze zelf een tentje mee om in de tuin te zetten. Je betaalt dus voor 3 dingen:
1. Vast bedrag voor de cursus; (500 euro)
2. Vast bedrag voor voeding, drank, uitstapjes; (350 euro)
3. Vast bedrag voor een opgemaakt eenpersoons bed. (300)
Wanneer je met je eigen tentje komt, vervalt dus het laatste bedrag.

Ik hoop je met open armen te mogen ontvangen. Je bent meer dan van harte welkom!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *