visualiseren loek knippels

DE KRACHT VAN VISUALISEREN.

DE KRACHT VAN VISUALISEREN.

visualiseren loek knippelsAlles in ons leven begint met een idee!
De kracht van visualiseren helpt je om je doel – hoe klein ook – te realiseren. Het vereist alleen wat discipline en doorzetting. Door geregeld te visualiseren verbeeld je steeds duidelijker je uiteindelijke doel.

 

 

 

 

Hoe ontwikkel je de kracht van visualiseren?

Visualiseren is in beeld zichtbaar maken van een gedachte. Ofwel het aanschouwelijk maken, beeldend kunnen voorstellen.
Visualiseren is dus een manier om een concrete voorstelling te maken van iets dat je wilt realiseren. Anders visualiseren loek knippelsgezegd: het is het vertalen van een gedachte naar een beeld, een uitdrukkingsvorm.

Zo kun je een voorstelling maken van de inrichting van je nieuwe huis. Hoe concreter dit beeld, hoe duidelijker je onbewust zijn impulsen ontvangt om ook daadwerkelijk het zo te maken.
Zelf heb ik mijn leven lang gebruik gemaakt van visualisaties en doe het nog steeds. Voor mij is het een machtig hulpmiddel gebleken om onbewuste beelden naar de oppervlakte te brengen om van daaruit te gaan scheppen.

Het denken voorbij: de kracht van visualiseren

Visualiseren is dan ook een scheppend vermogen om beelden om te zetten in concrete stappen.
Nadenken over iets om op een rij te zetten, kan je helpen om je koers te bepalen. Met nadenken alleen krijg je lang niet altijd de essentie te pakken. Je intuïtie en je innerlijk weten, voortkomend uit je onbewuste, helpen je om beelden te vormen waarna je jouw doelen kunt realiseren.

visualiseren loek knippelsCentrum Plein in Hank

In het verleden – pas begonnen met ons centrum voor coaching en counseling – wilde ik graag een eigen werkkamer hebben. In onze tuin was ruimte genoeg, maar hoe maak je zoiets?

Herman Bouwkamp – mijn beste vriend ooit – had een mooi plan. Hij vroeg me wat ik echt wilde. Die nacht kon ik niet slapen. Woelend in bed bedacht ik wat ik echt ambieerde. In mijn fantasie was ik in mijn werkkamer met veel ramen, uitkijkend over de polder. Ik zag mezelf daar zitten, omringd met al mijn boeken, een gezellig zitje en een brandende kachel.

Mijn nieuwe werkkamer – De Balsemien

Ik vertelde het verhaal aan Herman. Laten we dan actie gaan ondernemen en hij nam me mee naar een sloophandel. Ik wist niet waar ik moest kijken totdat Herman me wees op een oude bouwkeet.
‘Dat is precies wat je zoekt, met wat hulp zetten we die in een weekend in je tuin!’ En zo geschiedde.

Mentaal creëren van beelden is de kracht van visualiseren

visualiseren loek knippelsDoor beelden te creëren, maak je je doel duidelijker en inzichtelijker en begint het proces.
‘Uit onderzoek blijkt dat we als we een actie visualiseren, dezelfde hersengebieden stimuleren als wanneer we de actie daadwerkelijk uitvoeren. Als we daarbij succes visualiseren, zullen we onder andere ook het beloningssysteem van het brein activeren.

Dat systeem wordt aangestuurd door de neurotransmitter dopamine. Dopamine zet aan tot gedrag, omdat het zorgt voor gevoelens van begeerte en zorgt dat we ons gedrag richten op de verovering van wat we begeren’. (Esther de Haan, Eva Beerends)

Concluderend kun je stellen dat visualisatie aanzet tot actie die je helpt om je doel te bereiken. Daarbij is visualiseren tevens een krachtig hulpmiddel om je doel te bereiken.

De kracht van visualiseren is niets anders dan een gedachte omzetten in een beeld

Napoleon Hill beschrijft dit prachtig in zijn boek ‘Think & Grow Rich’
Autosuggesties helpen daarbij om je geloof in jezelf en je zelfvertrouwen te laten groeien.
Je kunt daarbij je onderbewustzijn trainen door bijvoorbeeld aandacht te hebben voor vier levensgebieden visualiseren loek knippels(mogen er meer zijn, maar laat ik me hier beperken):

Ten eerste je gezondheid: hoe wil je dat jouw levensstijl eruit ziet over vijf jaar? Wat voor gewicht wil je hebben? Wat wil je doen om gezond te leven?
Ten tweede kijk je naar je werk op dit moment. Waar ben je over vijf jaar in je werk? Wat voor werk doe je dan?

Op de derde plaats staan je relaties centraal over vijf jaar: hoeveel vrienden wil je hebben? Hoe zien jouw relaties eruit? Investeer je in diepgaande of oppervlakkige relaties?
Ten vierde tenslotte sta je stil bij je persoonlijke ontwikkeling: wat wil je leren? In welke gebieden wil je groeien? Wil je meer lezen, mediteren, sporten?

Natuurlijk kun je naast deze vier gebieden het zelf uitbreiden naar je woning, je uiterlijk of kijkend naar je bucketlist.

De kracht van visualiseren gericht op je leven

Voor we daaraan beginnen, een korte oefening vooraf.
Om goed te kunnen visualiseren is het belangrijk dat je tijd neemt, je afzondert, een plekje zoekt waar je niet gestoord wordt. Dan richt je je aandacht op je ademhaling. Je volgt je ademhalingsstroom van buiten naar binnen. Probeer tot innerlijke rust te komen.

visualiseren loek knippelsWanneer je bewust enkele minuten geademd hebt, kun je beginnen aan de ‘verbeelding’ van hetgeen je centraal wil stellen vandaag: je leven, je gezondheid, je werk, je vakantie.
Je kunt ook vertrekken vanuit een van de volgende drie vragen:

 

 

Vraag 1:
Hoe ziet jouw ideale leven eruit over vijf jaar?
Vraag 2:
Wat zou je doen als geld geen enkele rol meer zou spelen?
Vraag 3:
Wat zou je doen als je wist dat je niet kon falen?

Je hebt nu drie mogelijkheden om je op te focussen. Maak eerst een keuze. Richt dan je aandacht op jouw vraag.
Laat je verbeelding zijn werk doen en zie wat er boven komt drijven. Wellicht een goed idee om achteraf enkele aantekeningen te maken of een tekening van het beeld dat je gezien hebt.

Destijds had ik een beeld van het ideale centrum tijdens mijn Gestaltopleiding. Vijf jaar later kwam een mede-studente op bezoek, zag ons centrum en begon te huilen. Ik was verbaasd. Was ze ontroerd om mij weer te zien na vijf jaar?

‘Je hebt hier precies gerealiseerd wat je vijf jaar geleden tekende tijdens de visualisatie in de opleiding…’ zei ze met een snik in haar stem.

‘Jij hebt het echt vormgegeven, ik heb er nooit energie in gestoken en heb nog steeds geen eigen praktijk..’ antwoordde ze met een brok in haar keel.
‘Nu zie ik hoe de kracht van visualiseren echt doorwerkt …’

De kracht van visualiseren gericht op jezelf en alleen jezelf

We willen allemaal gelukkig zijn. Weten we echter wie we willen zijn in dit leven en hoe we dit kunnen visualiseren loek knippelsbereiken?
Ook dan kan visualiseren helpen om beelden op te roepen waar je naar toe wilt met je leven. Je kunt jezelf dan wederom drie vragen stellen:

Ten eerste: WIE WIL IK ZIJN? Wat heb ik daarvoor nodig? Hoe wil k overkomen als mens? Zijn er rolmodellen waarbij ik af kan kijken?
Ten tweede: WAT WIL IK HEBBEN? Wat wil ik verwerven in mijn leven? Wat dien ik daarvoor te doen? Is er iemand die inmiddels bereikt heeft waar ik ook naar toe wil?

Ten derde: WAT WIL IK DOEN? Welke ervaringen wil ik opdoen in mijn leven? Wat wil ik graag meemaken in mijn leven? Hier kan een bucketlist goed van pas komen.
Zo, nu jij!

Ik daag je uit om met mij in onderstaande video aan de slag te gaan.
Je kunt altijd je ervaringen met me delen door een mailtje te sturen en natuurlijk ga ik daarop reageren. Mijn mailadres is: loekknippels@het-ihc.nl

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *