geluk ervaren-loek knippels article

De Loek Knippels Academie

De Loek Knippels Academie

loekknippelsacademie

Wat is de Loek Knippels Academie?

Een regenachtige zondag in de Dordogne. Waar wij wonen en week-workshops organiseren. De houtkachels branden en het is aangenaam warm binnen. Een prachtige sfeer om te schrijven voor onze nieuwe website. De website van het I.H.C. – Centre l’Art de Vivre. Over de Loek Knippels Academie en het vervolg daarop.

loekknippelsacademieTerugblik.

Ook een mooi moment voor een terugblik. Een terugblik op de geschiedenis van het Internationaal Holistisch Centrum en de Loek Knippels Academie. Lange tijd hebben we  de 4-jarige opleiding tot Coach en Counselor vormgegeven. De Holistische Leergang. Op een bepaald ogenblik besloten we de opleidingspoot van het Internationaal Holistisch Centrum de naam te geven van haar grondlegger. De Loek Knippels Academie.

 

loekknippelsacademieLevenservaringen in de LoekKnippels Academie

Het bijzondere van de Loek Knippels Academie is het ervaringsleren geweest. We boden geen droge theoretische lesstof. Nee, integendeel, de levenservaringen van onze studenten bleven de gehele opleiding centraal staan. En waren het uitgangspunt van de scholing.

 

 

Een jaar lang persoonlijke ontwikkeling en therapie in de Loek Knippels Academie.

Het hele eerste jaar van de Loek Knippels Academie was de focus gericht op de persoonlijke ontwikkeling van iedere student. Een jaar lang therapie. Om te ontdekken wat de ontwikkeling tot een goede therapeut in de weg zou staan. Ook om te ervaren hoe het is om zelf ‘met de billen bloot’ te gaan. Alvorens dit aan clienten te kunnen vragen.

loekknippelsacademieScholing en levensontwikkeling gaan samen.

Binnen de Loek Knippels Academie boden we tegelijk met de scholing in methodieken een doorgaande persoonlijke ontwikkeling. Om te voorkomen therapeuten op te leiden die het wel even weten voor een ander. Het derde en vierde jaar van de opleiding werden de methodieken geleerd. Echter steeds met zichzelf als uitgangspunt. Aldoor was de vraag “Waar loop je tegenaan? of Waar zit je mee?”  Dan werd de betreffende methodiek toegepast.

loekknippelsacademieDe koek was op.

Loek Knippels en Peter-Jan In der Rieden  werden een dagje ouder. Ruim dertig jaar zeer intensief werken met mensen hadden hun sporen nagelaten. Loek en Peter-Jan gaven aan behoefte te hebben aan een sabatical. Enkele maanden sabatical leidden tot de beslissing in 2016 te  stoppen. Met de Loek Knippels Academie. Zonder te weten wat dan te gaan doen.

loekknippelsacademieLevenservaring, het sleutelbegrip binnen de Loek Knippels Academie.

Toen begon een vervolg op de persoonlijke ontwikkelingsweg van de grondleggers van de Loek Knippels Academie. Het besluit om te stoppen met de opleiding voelde oprecht, eerlijk. “De leegte toestaan om nieuwe ruimte te ervaren” konden Loek en Peter-Jan nu zelf aan de praktijk van zichzelf toetsen.

struisvogel stress in het leven

Een heel proces volgt na de Loek Knippels Academie.

Een diepgaand proces volgt op het besluit om te stoppen met de Loek Knippels Academie. Om te beginnen worden plannen gesmeed. Ook om boeken te gaan schrijven. Romans. Nu terugkijkend zie ik een ontkenningsfase. Ontkenning van de enorme vermoeidheid die er was. Echter ook de ontkenning van de angst om de leegte toe te staan.

loekknippelsacademieDe leegte na de Loek Knippels Academie.

En dan is er de leegte. Ontkennen helpt niet. Wat ga je dan doen?
Ik – Peter-Jan – begin mijn dagen rond 7.30 / 8.00 uur. De honden naar buiten laten en eten geven. Daarna het ontbijt klaarzetten. Loek komt naar beneden. Tijdens het ontbijt kijken we naar Humberto Tan via Uitzending Gemist. Zo ook Koffietijd, het ochtendprogramma van RTL.

Online Coaching het-ihcDagvulling na de Loek Knippels Academie.

De dagelijkse boodschappen volgen. Vooral iedere dag enkele boodschappen doen. Want dan heb je tenminste iets te doen. Even een doel om de deur uit te gaan.
Bovenal lezen, heel veel lezen. In eerste instantie romantische romans. Vooral niet teveel inhoud waar je over na  moet denken. Eenvoudige, ongeveer voorspelbare, verhaallijnen. Die geen beslag leggen op je denken. Want het denken lukt even niet zo goed.
Kortom: de dagen vullen met onnutte en eenvoudige zaken.
Met als grootste en moeilijkste ‘opdracht’ om te accepteren dat we niet meer moesten doen.

loekknippelsacademieDe winter.

De winter komt er aan en het proces van onnutte en eenvoudige zaken zet zich voort. Dat levert geen voldaan en prettig gevoel op. De dagen rijgen zich aaneen. Griep slaat toe tijdens de feestdagen van Kerst en Oud en Nieuw.

Overgave.

Waardoor kwam de overgave?
In de donkere winter, midden in de leegte, konden we op een gegeven moment niet anders dan ons overgeven aan de leegte. In eerste instantie ging dat niet van harte. Dat duurde even. We hebben ons er aan overgegeven door het besef om dat waar je geen invloed op hebt, los te laten. En alleen aandacht en energie te richten op die zaken die je kan beinvloeden. En waarvoor je dingen kan regelen. Toen kwam de vriend met het zetje in onze rug “Ga aan de slag!”

De winter voorbij.

De winter is voorbij. Nadat in de donkere dagen een vriend van ons ons inspireerde door te zeggen: “Jullie hebben fantastische kwaliteiten om mensen te begeleiden. Ga aan de slag! Laat die niet verloren gaan. Je bent verplicht om wat je allemaal weet en hebt ervaren door te geven.”

Een nieuw seizoen.

Een nieuw seizoen – de lente – kondigt zich aan. Er kondigt zich een levendige energie aan. We kunnen weer naar buiten. Buiten op het terras bij huis koffie drinken en lunchen. Nieuwe ideeën uitwisselen en opschrijven. De behoefte aan een eigen plek wint terrein.

 

 

Nieuwe energie na de Loek Knippels Academie.

Er komt weer leven in ieder van ons. We gaan intensief op zoek. We onderzoeken waar onze nieuwe plek zich zou moeten bevinden. Vele jaren geleden zeer gecharmeerd van de Dordogne. Hier woonden we enkele uren vandaan. De energie neemt zienderogen toe. Rijdend naar de Dordogne komt het enthousiasme weer boven drijven.

 

 

loekknippelsacademieDe nieuwe plek na de Loek Knippels Academie.

Zo bezoeken we diverse huizen. Tot we in het stadje le Bugue na een teleurstellend bezoek aan een huis een kopje koffie drinken op een terras. 50 meter verderop zien we een makelaarskantoor. We gaan kijken. Jawel! In de vitrine hangt een woning waarvan de foto’s ons zeer aanspreken. Alleen ondernemen we nog geen verdere actie. Want het kantoor is gesloten.
Terug thuis blijft het pand ons beide bezig houden. Dat betekent een afspraak regelen.
En dan worden we op slag verliefd op het huis en de plek.

loekknippelsacademieObstakel.

Er blijkt sprake van een obstakel. Er is nog een gegadigde voor het huis – een huurwoning. De makelaar vraagt ons om een motivatiebrief te schrijven aan de eigenaar. Een brief waarin we uitleggen waarom wij vinden dat dit ‘ons huis’ is. De eigenaar heeft hier om gevraagd.
Zo gezegd,zo gedaan. Enkele dagen later was het huis in de Dordogne ons huis.

 

Voorbereiding van het IHC – Centre l’Art de Vivre.

De voorbereidingen voor de nieuwe plannen gaan nu door in ons ‘eigen’ huis. Hernieuwde energie vult ons, het huis en de plek. In deze enorm inspirerende omgeving voelen we de energie en het enthousiasme weer stromen.

Loek met groepje aan wandel met vergezicht voor bij ZomerweekNieuw initiatief na de Loek Knippels Academie.

Ons nieuwe initiatief krijgt hier in de Dordogne meer en meer vorm. Loek heeft enkele series webinars gegeven. We organiseren hier weekworkshops op het gebied van persoonlijke groei en coaching. Daarnaast bieden we de mogelijkheid om je online te laten coachen via skype of zoom. Hier is het I.H.C. – Centre l’Art de Vivre – de kunst van het leven. Je bent van harte welkom.

 

 

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *