Depressief zijn Art Loek Knippels 18 jan 2019

Ik ben depressief! Mag het een onsje minder zijn?

“Ik ben depressief! Mag het een onsje minder zijn?”

Depressief-depressieZelf heb ik ervaren hoe een depressief (depressie) persoon zich voelt en zich gedraagt. Heb me meer dan twee jaar opgesloten in mezelf. Wilde geen contact. Hield ook elk contact af. Mijn dagen werden met ‘leegte’ gevuld. Enige zin in het leven ontbrak volledig. Ik voelde me down, had concentratieproblemen, vaak hoofdpijn en de verveling sloeg toe.

Ik ben NIET depressief

Heb me enorm verzet tegen het idee dat ik depressief zou zijn. Ik, depressief? Onmogelijk! Ik heb zo intens met mensen gewerkt die depressief waren. Herken natuurlijk wel de symptomen, maar wilde er niet aan. “Dit ben ik niet!”

Depressief-depressieDe ontkenning heeft lang geduurd. Te lang voor mij! Ik verveelde me mateloos. Had nergens zin in. De dagen werden met leegte gevuld. Wat dat inhield? ‘s Morgens om 8.30 uur zat ik bij het ontbijt voor de televisie en keek naar herhalingen van Humberto Tan, Koffietijd, World Wild etc. Om 23.00 uur ging ik naar bed. Niks gedaan. Alleen adem gehaald. Met de nodige verveling eten op tafel gezet. Moest moeite doen om iets op tafel te toveren.

 

 

 

Concentratieproblemen hoort bij depressief zijn

Wat lag aan de basis van mijn depressie? Zit het ook in de familie? Over mijn vader werd altijd gezegd dat hij ‘met een zware kar reed’ in het leven (depressief). ‘Net als jij, altijd serieus en heel gedisciplineerd!’ zei mijn moeder eens tegen me. ‘Jongen neem het leven toch niet al te zwaar op. Het leven weet immers meer dan jij, ga mee met het leven en lach meer!’

De beste stuurlui staan aan wal, zeker wanneer je depressief  bent!

Depressief-depressieWijze raad, maar in deze periode kon ik er niks mee. Ik wentelde me in zelfbeklag. Vond mezelf echt het slachtoffer van hetgeen ons was overkomen.  Door de crisis van 2008 alle materie verloren. Daar waar we 40 jaar hard voor gewerkt hadden zoals opbouwen van het eigen pensioen, was verdwenen. Niks was meer gegarandeerd. De deur van de bank was definitief gesloten. Mijn gegevens lagen bij organisaties die elk krediet onmogelijk maakte……wat heeft het leven dan nog voor zin? Hoe kom ik hier uit?

 

 

Ik was alleen maar down!! Niet depressief!!

Uren zat ik voor me uit te kijken. Alles in me was down. Nergens geen zin in. Het liefst de deur op slot! De verveling sloeg toe. Ik nam een boek ter hand maar viel boven het boek in slaap.

En weer was ik kwaad op mezelf. Kwaad omdat er niks uit mijn handen kwam. Ik moest niet zeuren. Echt depressief was ik toch niet? Kijkend naar de symptomen van een depressie scoorde ik niet op alle punten.

Hoe hoog scoor jij wat depressief zijn betreft?

Depressief-depressieOm daar zicht op te krijgen, dien je wel de kenmerken van een depressie te herkennen.
Als eerste noemen alle deskundigen: verminderde eetlust, maar ik at juist meer en mijn gewicht nam toe. In andere artikelen las ik dat dit ook een kenmerk is.
Als tweede kenmerk wordt de sombere stemming genoemd. Die herken ik maar al te goed. Somber, zelfs wanneer de zon scheen en dan toch nergens zin in hebben.

 

 

Slapeloosheid – depressief?

Depressief-depressieHet derde veel voorkomende kenmerk is de verminderde interesse of plezier in (bijna) alle activiteiten.Als vierde kenmerk slapeloosheid, slecht slapen of juist te veel slapen.Het vijfde kenmerk geagiteerd zijn en rusteloos zijn of juist geremd. Mijn directe omgeving heeft het vaak moeten ontgelden. Ik was onredelijk, kon zonder enige reden erg boos worden.

Vermoeidheid – depressief?

Het zesde kenmerk herkende ik vooral de vermoeidheid en verlies aan energie. Het was alsof ik totaal geen energie meer in me had. Alles kostte moeite, overal moest ik me voor inspannen. Daar had ik de kracht niet meer voor! Daardoor herkende ik mezelf niet meer.
Het zevende kenmerk vloerde me het meest: gevoelens van waardeloosheid of overmatige schuldgevoelens. Ik weet dat ik mijn oudste zus huilend opbelde met de opmerking: “Ik zie het niet meer zitten, dit is toch geen leven meer?”

Angst voor zelfdoding – depressief? Kom nou!

Depressief-depressieHet achtste kenmerk brak me ook dagelijks op dat ik zoveel moeite had met concentreren, nadenken en beslissingen nemen. Ik ben iemand die snel en meestal adekwaat reageert. Nu lukte het me niet meer. Ik kon er niet van slapen. Lag uren te piekeren in bed, zonder enig resultaat overigens. En zo kon de depressie als het ware ‘groeien’ in mezelf.
En tenslotte het negende kenmerk: terugkerende gedachten aan de dood of zelfdoding. Dit kenmerk heeft me enorm aangegrepen omdat ik slechts een keer ‘bevangen’ was van dit idee.

 

De zolder, de balken….depressie gaat met me aan de haal

Op een dag, nog wonend in het kasteeltje in Bourgondie, werd ik echt bevangen door angst. We konden de rekeningen niet meer betalen. Er gebeurde echter niks. Geen broodnodige verbouwing. Alleen maar zoeken naar wegen om uit de vicieuze cirkel te komen. Waar vinden we een persoonlijke investeerder? In hoeverre Depressief-depressieherkent die zich in onze plannen? Echter, niks gebeurde. Alles stagneerde.

Boven op zolder stond ik. Kijkend naar de prachtige eeuwenoude balken….en plotseling was daar het gevoel: “Wat doe ik nog hier? We komen hier nooit meer uit!”
Kijkend naar de balken heel even het idee om een touw te gaan zoeken…..”Goh wat schrok ik van deze gedachten….”

Samen huilen…de depressie aan pakken!

Ik liep snel naar beneden. Vertelde het mijn partner. Samen hebben we even gehuild. We hielden elkaar vast. Toch bleven die gedachten de hele dag met mij aan de haal gaan. En steeds duidelijker voelde ik dat het geen oplossing zou bieden.

Hoop doet leven …afscheid van de depressie

De depressie was niet meteen weg! Ik moest werkelijk elke dag worstelen om uit bed te komen om aan de dag te beginnen. En dan zomaar uit het niets wordt een hand uitgestoken. “Ik ga je helpen, want dit verdienen jullie niet!”
Dr. Roy Martina was de eerste die de daad bij het woord voegde. Hij introduceerde zijn broer Arnold als businesscoach. Samen met Arnold hebben we meer dan een jaar wekelijks sessies gehad om opnieuw energie te steken in onze business. Het zou een herstart worden. Nu niet gericht op opleiding maar op levensthema’s.

Depressie blijft op de loer liggen?

Depressief-depressieHet ging werkelijk in alle opzichten beter. Geleidelijkaan kwam ik als het ware uit mijn hol. Durfde weer mensen ondr ogen te komen. Inmiddels hadden we een ander huis in de Dordogne gevonden. We waren er zelfs zeker van dat daar de victorie zou beginnen!

Dagboek weer ter hand nemen- depressief

Ijdele hoop? De depressie had ik misschien geparkeerd? Er waren nog teveel momenten dat er niks uit mijn handen kwam. Niet tevreden met de daginvulling. Een dagboek ging daar verandering in brengen. Elke dag schreef ik 5 hoogtepunten van de dag op en 3 aandachtspunten voor de volgende dag. Energie kwam terug, evenals de concentratie. Met mijn partner sprak ik af om meer tijd te nemen om de dag te bespreken.
Ten eerste: “Wat willen we vandaag doen?”
Ten tweede: “ Wat heeft prioriteit?

Kenmerken van de depressie gaan naar de achtergrond!

Depressief-depressieVrijer voelen, energie gewaar worden. Plannen maken. Geloven in mezelf. Het is er allemaal. Heel voorzichtig klauter ik uit de put. Zie nu ook dat er wel degelijk mensen waren die me niet verlaten hadden. Ze bleven komen ondanks mijn lage energie. Geloof in mezelf nam toe dankzij hun bemoedigingen. Ook maakte ik zelf kortemetten met mensen die alleen maar kwamen halen. Velen zijn dat geweest de laatste 30 jaar. Alleen zag ik het niet. Een ‘pleaser’ wil het namelijk iedereen naar de zin maken. Dat hoofdstuk sloot ik af.

Althans, ik doe mijn best. Wil me niet langer laten leiden door vriendelijke woorden met als enig doel dat de ander er beter van wordt. Adviseurs kwamen en gingen. Vaak met prachtige woorden, zelden met daden.

Nieuwe toekomst…nieuw perspectiefdepressief zijn is voorbij?

Depressief-depressieWanneer je de bodem van de put gezien hebt, weet je ook, dat je er niet hoeft te blijven zitten. Dat kan alleen door een ander perspectief te zoeken. Symbolisch zeg ik altijd tegen mijn clienten: “Stel je eens voor dat je op de bodem van de put zit. Ik kan je een touw toegooien en jou eruit trekken. Dat gebeurt dan op mijn energie. Ik kan je ook eerst wijzen op de blauwe lucht. Kijk naar boven. Dan kan ik je aanmoedigen om het touw beet te pakken. Klim, kom op…het gaat je lukken. Ik heb het touw hier buiten de put vastgebonden aan een paal. Het kan niet meer wegschieten. Kom op, het lukt je!”

Dat heb ik nu aan den lijve mogen ervaren. Dankbaar voor deze unieke ervaring. Mijn depressie is mijn leerschool geworden. Ik weet hoe ik het ‘wilde beest’ kan temmen. En jij? Herken jij je in een aantal kenmerken? Is er een uitgestoken hand naar je? Ik wil je graag die hand reiken…..je bent van harte welkom.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *