inspireren en Josephine Baker artikel

Door WIE laat jij je inspireren?

Door WIE laat jij je inspireren?

inspireren en Josephine Baker artikelHet Nieuwe jaar is nog maar enkele dagen oud.
Gisteren samen met Peter-Jan en Mohsen het kasteel van Josephine Baker (Les Milandes) bezocht. Doel was om Mohsen ook te inspireren.
Waarom juist dat kasteel? Er staan hier enorm veel kastelen in de regio.

 

 

 

 

 

Waarom Josephine Baker?

Heel in het kort: Josephine Baker kwam uit Amerika en vestigde zich in Frankrijk als zwarte zangeres, danseres. Dit was vlak voor de 2e wereldoorlog. Zij trad vaak op in Parijs en stond daar bekend als het ‘bananenmeisje’. Ze trad grotendeels naakt op om het publiek te vermaken.
inspireren en Josephine Baker artikelZe was een zwarte artieste, zeldzaam en men kwam zich vergapen aan haar!

En dan ontmoet ze generaal De Gaulle.  De oorlog is uitgebroken en zij gaat in het verzet voor Frankrijk. Na de oorlog krijgt ze diverse onderscheidingen.
Als vedette had ze de wereld aan haar voeten liggen. Persoonlijk echter leed ze erg onder het feit dat ze geen moeder kon worden.

 

 

 

 

 

Josephine laat zich inspireren door haar kinderen

Ze is inmiddels getrouwd met de bekende componist Jo Bouillon. Ze gaat kinderen adopteren. Twaalf maar inspireren en Josephine Baker artikelliefs! Kinderen van over de gehele wereld. Ze wil namelijk de wereld bewijzen dat rassendiscriminatie iets is in je hoofd. Door verschillende rassen bij elkaar te brengen wil ze ook bewijzen dat dit heel goed kan.

Zo schept ze op Les Milandes haar eigen bijzondere wereld. Een wereld van inspiratie, alsook verdraagzaamheid en solidariteit.

 

 

Josephine verliest alles

En dan gaat het ook mis met haar! Ze vertrouwt iedereen zondermeer.  Er wordt schandalig misbruik van haar goedheid gemaakt.
Ondernemers bieden rekeningen gewoon twee keer aan en zij betaalt. Dit bleek haar ondergang in te luiden. Zelfs de hulp van prinses Gracia van Monaco en Brigitte Bardot konden niet voorkomen dat het kasteel inspireren en Josephine Baker artikelopenbaar werd verkocht. Voor minder dan eenvijfde van de geschatte waarde.

In hoeverre herkenbaar? Hier rolde toch weer even een traan toen we het hoorden. En ook bij de opmerking “Ze ging uit van de goedheid van mensen, al belazerden velen haar enorm!”

Laten inspireren door de filosofie van Josephine

Haar filosofie is simpel en doortastend: “iedereen is mens en niet zwart, bruin of wit!”
Dat bracht zij op een indringende manier tot uiting in de opvoeding van haar kinderen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij deelnam aan de mars met Maarten Luther King in Amerika tegen de rassenstrijd.

Zij liet zich inspireren door Maarten Luther King. Samen liepen ze de beroemde mars die een kentering in de geschiedenis zou brengen met zijn beroemde speech: “I have a dream”.

De droom van Josephine Baker

Wat was nu de droom van Josephine?
Ze wilde de wereld een voorbeeld stellen door 12 kinderen op te voeden. De gedachte dat iedereen gelijkwaardig is. We zijn allemaal mensen. Mensen met dromen en verlangens, met kwaliteiten die ze om inspireren en Josephine Baker artikelwillen zetten in concrete doelen.

Alles deed ze voor haar kinderen. Overigens ging ze daar ook de mist in: voor elk kind had ze en privé-leraar vanuit de cultuur waar het kind vandaan kwam. Dit was niet te betalen. Daarnaast had ze een biologisch dynamische boerderij om haar kinderen het beste te kunnen geven.

Het geld vloog eruit. Niemand kon dit volhouden ondanks de uitgestoken handen van vrienden. Het geld verdween in een bodemloze put.
Intussen bleef Josephine wel schitteren en hard werken voor haar ideaal.

Einde van een droom

Haar lichaam raakt uitgeput en uiteindelijk sterft ze nadat ze ‘s morgens in coma gevonden werd in haar appartement. Ze sterft op 12 april 1975. Haar kinderen zaten intussen allemaal op goede scholen. Haar man inspireren en Josephine Baker artikelwas naar Argentinie vertrokken. Ze zijn echter nooit gescheiden!

Jo kwam terug om de begrafenis van zijn geliefde voor te bereiden. Heel Parijs liep uit om de laatste eer aan Josephine te brengen. En uiteindelijk regelde prinses Gracia een begraafplek in Monaco zodat haar vriendin dichtbij haar was. Beiden waren immers bekende Amerikaanse vedetten geweest.

De droom lijkt uit elkaar te spatten. En nu ruim 40 jaar na haar dood trekken dagelijks nog tientallen bezoekers naar Les Milandes.
Komen ze er alleen om zich te vergapen aan het extravagante leven van de vedette? Of is er meer?

 

Er is meer… ze blijft inspireren

Toen ik er rond liep hoorde ik mensen praten met elkaar. Sommigen hadden het inderdaad over haar extravagante kleding maar anderen stonden met tranen in de ogen bij foto’s waar je Josephine haar kinderen ziet knuffelen.

inspireren en Josephine Baker artikelMohsen zag tot zijn verbazing een brief van Farah Diba uit Perzië die een donatie van 1000 dollars overmaakt aan de Josephine Foundation. “Is dat alles wat ze kon geven, Farah Diba was stinkend rijk!” zei Mohsen verontwaardigd. Het geld zou ten goede komen aan de scholing van de kinderen.

Anderen vergapen zich aan de vogelshow buiten waar uilen en arenden ‘kunstjes’ vertonen. Niks voor mij! Ik loop mijmerend door de prachtig onderhouden tuin. Een waar paradijs en samen met Mohsen maak ik een video over INSPIRATIE.

Door wie laat jij je inspireren?

Vanmorgen liet ik in gedachten enkele mensen voorbij komen die mij in mijn leven geinspireerd hebben. Ik ben geraakt. Ieder op zich op een bepaalde manier.  Ze hebben  bijgedragen aan mijn vorming, mijn verlangens en mijn wens om te werken aan een betere wereld.

Natuurlijk herken jij enkele grote namen in mijn lijstje. Denk maar eens aan Ghandi, Nelson Mandela, Maarten Luther King, Fritz Perls, Roberto Assagioli, Gregg Furth, maar ook Nel in ‘t Veld en Hannie Nagelkerke, Herman Bouwkamp…en zoveel anderen.

En jij, wie zijn jouw inspiratie-bronnen?.
Wat precies trekt je aan of door wat ben je geraakt? Het voorbeeld  dat die persoon jou liet zien? In hoeverre is het een leven waar jij delen van ‘over wilt nemen’ dan wel in je eigen leven wil integreren?.

De mens kan niet zonder zijn medemens

Je leeft niet voor jezelf. Dat betekent dat je ook niet voor jezelf sterft!
Ieder mens wil –bewust dan wel onbewust – iets nalaten. Het geestelijk erfgoed kan een bron van inspiratie zijn voor anderen.
Wat is jouw geestelijk erfgoed?.  Waarin en hoe heb jij anderen weten te inspireren? Hoe is dat voor jou?

inspireren en Josephine Baker artikelIk hoop dat ik door mijn werk en voorbeeld anderen weet te inspireren? Maar ook te bemoedigen. En altijd te kiezen voor positiviteit en nooit op te geven. Door trouw te blijven aan je eigen filosofie.
Bij ons is ‘geluk je geboorterecht’. En we werken op verschillende manieren aan de realisering van jouw verlangen met behulp van je talenten.

Laat je raken door de mensen die jou inspireren en besef dat jij op jouw beurt weer anderen inspireert.
Tijdens onze weekworkshops in de Dordogne zullen we een excursie inlassen naar Les Milandes. Het kasteel van Josephine Baker.

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *