goede moeder zijn-loek knippels article

Hoe een goede moeder te zijn?

Hoe een goede moeder te zijn?

Een vraag die elke jonge imperfecte goede moeder zich stelt: ‘Hoe een goede moeder te zijn?

goede moeder zijn-loek knippels articleVandaag zag ik daarvan een pracht voorbeeld. Onze buren in de Dordogne hebben een kindje gekregen: een dochtertje. Vandaag wilden ze met familie en vrienden hun dochtertje welkom heten in de wereld.

Wij waren ook uitgenodigd en gevraagd om iets te vertellen over ‘hoe een goede moeder te zijn’ Eerst sprak de jonge moeder ons toe.

Ze vertelde over haar relatie, de diepgang, de wensen en verwachtingen. Dan gaan ze op vakantie en daar wordt ze zwanger. Dolgelukkig en vol vragen: wat staat ons te wachten. Hoe kan ik een goede imperfecte moeder worden? Hoe kan mijn lief een goede vader worden?

 

Welkom in deze wereld van de imperfecte goede moeder

Naia wordt welkom geheten met zang, woorden, gebaren en het hoogtepunt: de placenta wordt begraven en op de plek wordt een kersenboom geplant. Ontroerd was ik. Diep geraakt door de warme woorden van de jonge moeder, de liefdevolle gebaren van papa. Daarna kwamen de moeders van beide kanten aan het woord en de grootvader.

La Vie est Belle, was de toon die gezet werd door iedereen. Peter-Jan zong het prachtige geboortelied van Huub Oosterhuis ‘Ergens komt een kind vandaan!’ Wat was ik trots op hem en op Mohsen die in zijn beste Frans het gedicht van Kahlil Gibran voordroeg: ‘Vos enfants ne sont pas vos enfants’.

Hoe een goede imperfecte moeder te zijn was het centrale thema tijdens de hele ceremonie en ik heb er veel van geleerd.

Een goede moeder word je niet, een goede imperfecte moeder ben je al!

goede moeder zijn-loek knippels articleConcluderend kon ik n.a.v. vanmiddag zeggen:

Ten eerste is het belangrijk dat je van je kinderen houdt.
Ten tweede dien je zo geduldig mogelijk te zijn.
Ten derde zul je merken dat respect van twee kanten moet komen.
En tenslotte zul je merken dat goed doen, goed doet volgen.

Wie wil niet een goede moeder worden/zijn? Toch voelen veel moeders zich schuldig.

 

 

Waar voelen moeders zich schuldig over?

Moeders hebben de neiging om teveel bezig te zijn met de goede voorbeelden op facebook en brengen nogal wat tijd door aan de telefoon. Dit soms ten koste van de aandacht voor het eigen kind.

goede moeder zijn-loek knippels articleDaarnaast hebben nogal wat moeders er last van dat ze te weinig thuis zijn voor hun kinderen, maar ze willen ook carrière maken. Moeders dienen veel ballen in de lucht te houden. Van moeder tot minnares, goede dochter, huishoudmanager, zorgmanager. Alles bij elkaar een multitask wezen. Hieruit volgt dat nogal wat moeders last hebben van stress en een burn-out ligt dan ook op de loer.

Intussen dienen moeders ervoor te zorgen geen ruzie te maken met hun partner waar de kinderen bij zijn. Bovendien dienen moeders inzicht te hebben in de werking van de energie die vrij komt bij ruzies die niet voor de kinderen is bedoeld.

Voorts hebben nogal wat moeders schuldgevoelens  over de negatieve gedachtes die ze hebben over het eigen moederschap.

goede moeder zijn-loek knippels articleMama heeft behoefte aan tijd voor zichzelf waardoor ze er weer helemaal kan zijn voor haar kinderen.

Tenslotte moet moeder vooral niet haar geduld verliezen: jouw kind is jouw alles. Jouw kind ervaart jou als veilig, liefdevol en voelt de onvoorwaardelijkheid van jou.

 

 

Hoe de beste moeder te zijn

Je kunt geen opvoedingstijdschrift openslaan of je leest over de ‘wondermoeder’. De vrouw die alles geregeld krijgt in het gezin. Wanneer je foto’s ziet in de Margriet rondom een Kersteditie, dan krab je jezelf achter de oren: ‘Wat een ideaal gezin! Alles in de plooi!’

Wees niet zo streng voor jezelf en je hoeft niet altijd met je kind te knutselen. Neem niet alles serieus op social media.

Aandachtspunten om een goede moeder te zijn: de empathische moeder

Aan de ene kant streven naar quality time met de familie, aan de andere kant gunt iedereen je ook een vrij weekend met je vriendinnen.
Alles bij elkaar kun je stellen dat de perfecte moeder niet bestaat. Ontwikkel de imperfecte goede moeder!

Daarnaast dient elke moeder te beseffen dat je kinderen een ‘korte termijngeheugen’ hebben. Jij ligt wakker en piekert over je kinderen, maar zij zijn het allang weer vergeten.

Wat is er nodig om  een goede moeder te zijn: de empathische moeder?

Concluderend:
*
Balans in je eigen leven brengen is de basis, en daar is moed voor nodig.

*Hoe ziet een leven in balans er voor je uit? Is het mogelijk om een dag minder te werken en een dag in de week helemaal voor jezelf te hebben?

*Balans betekent manifestatie van zowel vrouwelijke als mannelijke energie in ieder mens. De vrouwelijke energie is meer naar binnen gericht: zorgzaamheid, gevoeligheid, geborgenheid en empathie. De mannelijke energie is naar buiten gericht, gericht op manifestatie in de buitenwereld. Expansie, vrijheid, avontuur en nieuwsgierigheid zijn kwaliteiten die daarbij horen.

*Hoe kom je tot rust? Ga in bad, luister muziek, trakteer jezelf op een bezoek aan de sauna of massage.

Hoe word je de goede moeder – dat ben je al! Jij bent een empathische moeder!! 

*Een goede moeder ben je door jezelf te zijn. Hiervoor hoef je niets te leren of veranderen, je niet te vergelijken met andere mensen. Ieder mens is imperfect en dit is goed.

goede moeder zijn-loek knippels article*Maak van tijd je beste vriend door te zorgen dat je de tijd van iedere dag als plezierig ervaart. In essentie is tijd niet iets wat begint en stopt, maar een cirkel, net als de cycli in de natuur.

*Breng tijd door met mensen om wie je geeft en vraag jezelf af wie of wat je inspireert.

 

 

Zet jezelf op de eerste plaats: de empathische moeder doet dat!

*Start de dag in stilte en mediteer dagelijks in de ochtend en avond, zodat je (meer) contact ervaart met je eigen lichaam en je omgeving.

*Zorg voor een eetpatroon dat in balans is en onderzoek of eten troost is en zo ja, wanneer?

*Beweeg en/of sport iedere dag, dit is gezond voor helderheid in je hoofd en goed voor de stevigheid van je botten.

*Toon interesse in wat mensen die je dierbaar zijn bezig houdt en geef aandacht aan anderen in dagelijkse dingen, zodat een ander ook interesse kan tonen in jou.

Je bent er voor je kinderen, wil het beste voor hen, houdt enorm van hen.
Dus ben je de beste moeder van de wereld.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *