Wat is een goede therapeut 9

Goede therapeut die liefdevol confronterend werkt, wanneer ben je dat? In 5 minuten ben je op de hoogte.

Goede therapeut die liefdevol confronterend werkt, wanneer ben je dat?

Het zou wel erg arrogant zijn om mezelf hier te promoten als een goede therapeut, die liefdevol confronterend werkt!. De vraag houdt veel mensen bezig die op zoek zijn naar een goede therapeut. Wanneer is iemand namelijk een goede therapeut? Kun je vertrouwen op reacties van anderen die spreken over hun goede therapeut die liefdevol confronterend werkt?

Is er een overkoepelende organisatie waaraan je kunt vragen of een bepaald persoon een goede therapeut is? Ben je dan ook verzekerd dat je bij de juiste persoon terecht komt: de goede therapeut?
Allemaal vragen waaraan ik aandacht wil besteden in dit artikel en het kost je hooguit 5 minuten van je tijd.

Mocht je liever naar het artikel luisteren dan heeft Loek het verhaal voorgelezen op deze podcast:

Wat is een goede therapeut die liefdevol confronterend werkt voor jou?

goede therapeut

Je bent afhankelijk van verschillende factoren:
1. welke therapievorm zoek je eigenlijk?
Vervolgens:
2. is jouw thema, jouw klacht in goede handen bij deze therapeut en hoe weet je dat?

Daarnaast kan bereikbaarheid, maar ook de leeftijd van de therapeut een rol voor je spelen. Om vervolgens ook te ontdekken of er een goede wisselwerking is tussen jou en je therapeut.
De vraag is dan ook actueel: wat is een goede therapeut die liefdevol confronterend werkt?
Resumerend: welke vorm, klacht, methodiek, bereikbaarheid, leeftijd, affiniteit, vergoeding spelen een rol, naast de manier van liefdevol confronterend werken.

Benaderingswijzen

Wat staat voorop bij een goede therapeut die liefdevol confronterend werkt?
1.      Is het iemand met een rationele benadering;
2.      Werkt hij/zij juist vanuit de gevoelsmatige/intuitieve benadering;
3.      In hoeverre is hij/zij creatief gericht:
4.      Werkt hij/zij vanuit een lichaamsgerichte benadering;
5.      Speelt een holistische benadering de hoofdrol? (waarbij alles met alles te maken heeft)

 

De verschillende therapievormen gaan uit van verschillende stromingen zoals het humanisme, idealisme, behaviorisme en van daaruit ontstaan weer verschillende methodes. Enkele bekende methodes zijn: Gestalt, psychosynthese, systemisch werken, creatieve therapie, lichaamsgerichte therapie.

Ik ga nu niet uitwijden over de verschillende methodes. Daar zijn bekende registers voor waar je in het kort kunt lezen wat een bepaalde methodiek inhoudt. En de vraag blijft dan: “Wat spreekt jou aan?”

Kennismaking

goede therapeut

Op verschillende manieren kun je kennismaken met je toekomstige therapeut. Ik benoem hier drie aspecten:
Ten eerste:
Bekijk verschillende profielen van therapeuten op hun website, facebook of LinkedIn en lees dan vooral de persoonlijke tekst.
Een kleine waarschuwing vooraf: wanneer een therapeut zichzelf alleen maar op de borst klopt, is dat meestal een teken van onzekerheid. Het is niet de therapeut waarin ik vertrouwen zou hebben.

Opleiding en bereidheid tot zelfonthulling

Ik wil een echt mens ontmoeten die therapeut geworden is door een gedegen opleiding te volgen, en zich geroepen heeft gevoeld. Voor hem/haar is therapeut-zijn een roeping. Het is ook iemand die kwetsbaar is en die over het eigen pijnlijke proces kan en durft te praten wanneer dat nodig is. Een gelikt verhaal stoot mij altijd af! Een succesverhaal maakt mij huiverig! Het ene grote succes na het andere roept vraagtekens op. En alergisch ben ik voor die therapeuten die garanties bieden en je beloven dat je in 4 of 5 sessies van je trauma verlost bent.

Volg je gevoel

goede therapeutTen tweede:
Volg je gevoel. Je gevoel spreekt meer de waarheid dan je ratio. Wellicht goed om je af te stemmen op de therapeut die je wilt gaan bezoeken. Hoe komt hij/zij over? Wat is zijn/haar uitstraling? In wat voor sfeer/ambiance word je welkom geheten?

Ik ben nogal gevoelig voor de ruimte waarin gewerkt wordt. Ben een keer in mijn leven zelfs meteen weggelopen. Kwam in een stoffig kantoor terecht waarbij de therapeut achter een gigantsich groot bureau zat.
Dat lag vol met boeken en losse aantekeningen en op alles lag een laag stof. De therapeut in kwestie zat in een riante lederen bureaustoel en rookte de ene sigaret na de andere. Ik kon hem aan alle kanten ruiken op de plaats waar ik mocht zitten: een houten, harde stoel.

Geen goede therapeut voor mij!

Na mijn vraag begon hij een pleidooi dat ik onmiddellijk onderbrak met de woorden: “Ik denk dat ik bij de verkeerde heb aangeklopt. Wil U niet beledigen, maar hier voel ik me totaal niet thuis!” En ben toen vertrokken. Het enige wat hij me nariep was: “Met arrogante mensen wil ik ook niet werken!”

Goddank was dit het kennismakingsgesprek. Heb ik me een goede therapeut ontzegd? Ik denk het niet. In ieder geval was het op dat moment geen goede therapeut voor mij. Hij voldeed niet aan mijn profielschets en mijn gevoel kwam in opstand.

Kennismakingsgesprek

Ten derde:
Vraag om een kennismakingsgesprek. Dat kan een gesprek zijn in zijn praktijk. Het kan echter ook plaatsvinden via een online-verbinding. (skype of Watsapp). Ben dan nieuwsgierig naar de persoon waarmee jij in zee wilt gaan. Stel jezelf niet bescheiden op. Wees een leergierige consument die wil weten:
1.      Wat is je bagage?  M.a.w. waar heeft hij zijn opleiding gehad? Wat heeft hij nog meer gedaan aan verdieping?
2.      Met welke methodieken werkt hij? Kan hij in het kort toelichten wat zo’n methodiek omhelst?
Hoor je methodieken die je aanspreken, benoem die dan. Zijn er goede resultaten geboekt met een bepaalde methodiek?

Vergeet de presence van de goede therapeut niet!
Uitgaande van liefdevol confronterend werken.

goede therapeut3.     Wat voor persoonlijkheid zie je via skype, Watsapp of tegenover je zitten wanneer je in zijn werkkamer bent? De ‘presence’ van je therapeut dient warm, liefdevol, uitnodigend en nieuwsgierig te zijn.
Hij dient je uit te nodigen om jouw verhaal te vertellen zonder dat je het gevoel krijgt dat je achtervolgd wordt. Dat de tijddruk een rol speelt of dat hij het overneemt.

Dat is helemaal een ramp natuurlijk wanneer je dat overkomt. Dan heb je het duidelijk dat je hier niet moet zijn: dit is niet de goede therapeut voor jou!

Vergoedingen en duur van de therapie

Over prijs en tijd van de therapie ben ik kort: elke therapeut heeft zijn eigen prijs. De verschillende beroepsverenigingen stellen vaak wel een standaardprijs voor. Daar is de therapeut niet altijd conform mee. Je kunt wel vragen of hij bij een beroepsvereniging is aangesloten en of dit ook inhoudt dat zijn consulten door jouw verzekering vergoed worden.

Zelf ben ik nogal sceptisch over vergoedingen. Bij mij gaat het altijd om de motivatie van de client. Wil hij/zij wel echt veranderen? Is hij/zij bereid om vaste patronen te doorbeken of mag jij als therapeut alleen in de marge werken?

Eigen verantwoordelijkheid

Wanneer iemand alles vergoed krijgt via verzekeringen, loop je het risico dat de client de eigen verantwoordelijkheid niet ten volle oppakt. Hij krijgt het immers toch vergoed.

Bij enkele specifieke benaderingen – zoals het stoppen met roken – is een tijdslimiet duidelijk aan te geven. Wanneer het echter gaat over thema’s die te maken hebben met persoonlijke groei, is dat veel moeilijker en begeef jij je als goede therapeut op glad ijs! Niet doen!

Ieder mens wil groeien

goede therapeutEen goede therapeut die liefdevol confronterend werkt herken je doordat hij je aanspreekt op je ‘groei-potentieel’. Je groei-potentieel is dat deel in jou dat gezond is en dat veerkrachtig genoeg is om moeilijkheden aan te pakken.

Wanneer je echter een te gering groei-potentieel hebt en  jouw therapeut heeft dit niet in de gaten, maar gaat ijverig door met zijn sessies, ben je in verkeerde handen. Dan word jij juist gezien als ‘melkkoe’ en voor menig therapeut een verzekerd inkomen. Jij blijft toch wel komen, je bent immers afhankelijk geworden van jouw therapeut. Hij is echter allesbehalve een goede therapeut!

Ieder mens wil zichzelf realiseren

goede therapeutIeder mens wil groeien en zichzelf realiseren. Groei betekent je mogelijkheden waarmaken, je vele krachten en talenten tot ontwikkeling brengen, kortom jezelf realiseren.
Behoefte aan groei kan alleen vervuld worden in contact met je omgeving.
Je neemt op wat goed voor je is en je stoot af wat je groei kan belemmeren. In een gezin bijvoorbeeld krijgt het kind naast voedsel en onderdak, ook aandacht, liefde en kansen om zich te ontwikkelen.

Uitwisseling tussen jou en je omgeving verloopt niet altijd ideaal. Opvoeding, cultuur, onafgewerkte ervaringen beinvloeden onze mogelijkheden. Perken ze zelfs in of beschadigen ze soms. Dan dienen er creatieve aanpassingen plaats te vinden. En ben jij in staat om de aangereikte creatieve oplossingen te integreren in jouw  leven? Dan ben je bij  deze liefdevol confronterende therapeut in goede handen: je hebt een goede therapeut gevonden..

Pijnlijk voorval

Jaren gelden was ik intensief aan het werken met een jonge vrouw wiens thema was: negatief zelfbeeld. Ik zag haar grote stappen zetten. Ze nam het roer van haar leven weer in eigen handen. Ze werd weer de regisseur van haar eigen leven.

En dan komt ze twee weken later bedrukt mijn praktijkruimte binnen: “Ik wil stoppen met onze sessies…” was haar eerste reactie.Ik nodigde haar uit en vroeg haar te vertellen wat er gebeurd was sinds de laatste sessie.

Ze stak onmiddellijk van wal:
“Ik kom mezelf tegen. Daar ben ik op zich niet bang voor. Het heeft echter alles al overhoop gegooid. Ben niet gelukkig met mijn werk. Maar zie nu ook dat ik vastloop in mijn relatie. Kan al dagen niet goed meer slapen omdat ik na elke sessie ….meer enthousiast word. Wil nog meer veranderen in mijn leven, eigenlijk het roer volledig omgooien. Afgelopen week kreeg ik nachtmerries en kwam mijn overleden oom in mijn droom. Die heeft me zo onzeker gemaakt….!”

Duidelijk voelde ik dat deze oom een belangrijke figuur was in haar leven. Daarop vroeg ik dan ook:
“Wat kwam je oom jou vertellen of wat liet hij jou zien in je dromen?”

Huilend vervolgde ze haar verhaal: “Mijn oom is op jonge leeftijd uit het leven gestapt omdat hij de veranderingen die hij graag wilde, niet meer aan kon. Hij had veel veranderd in zijn leven. Was uit zijn relatie gestapt…ander werk gezocht, maar was niet gelukkig en toen heeft hij op een avond zichzelf verhangen. Dit wil ik niet. Ik wil zo niet eindigen, maar ik ben wel op weg daar naartoe…”

Respect voor een moedig besluit

goede therapeut

 

Wat ik ook probeerde, het stond vast voor haar. Ze was haar directe omgeving ontgroeid. De angst voor een totaal isolement was een te grote prijs voor haar. Dat wilde ze echt niet en haar oom verscheen om die reden in haar droom, vertelde ze me vol volgelopen ogen.
Ik kon alleen maar respect hebben voor haar moedige besluit. Ze had de grens opgezocht van haar mogelijkheden tot veranderen. En ze had haar grens bereikt. Dan kun je als therapeut de ander er niet overheen trekken of een duwtje geven. Een goed therapeut wil nog wel een alternatief aanreiken maar de uiteindelijke keuze blijft bij de client.

 

Vervolg op de goede therapeut die liefdevol confronterend werkt

Wellicht heb je nu een idee gekregen wat je van een goede therapeut mag verwachten? En ook zullen twee andere vragen bij je naar boven gekomen zijn:
Ten eerste:         Wat kan de therapie voor je doen?
Ten tweede:       Waarom ga je naar een therapeut?

Deze twee vragen wil ik in de volgende twee artikelen centraal stellen. Blijf me dus volgen en de eerstvolgende keer sta ik stil bij het fenomeen: therapie.

Wat kan therapie voor je doen?

goede therapeutMet een gebroken been ga je naar het ziekenhuis, met een verwonde ziel ga je naar een goede therapeut. De goede therapeut kent zijn beperkingen en mogelijkheden en zal zichzelf steeds de volgende vragen stellen:
1.      Ben ik de goede therapeut voor jou? Moet ik je doorverwijzen naar een college, die over jouw thema meer kennis in huis heeft?

2.      Mag ik als goede therapeut met jou werken? Kom ik in een persoonlijk conflict terecht omdat ik merk dat andere aspecten een rol spelen: ik vind de client erg aantrekkelijk en ik ben bijvoorbeeld zelf op zoek naar een partner. Ben ik dan wel integer genoeg?

3.       Kan ik als goede therapeut met je werken? Ben ik ervan overtuigd de juiste methodieken in huis te hebben? Sluit ik aan bij de vragen en behoeften van mijn client?

Volgende keer lees je meer over: “Wat kan de therapie voor je doen?”  Mocht je vragen en/of suggesties hebben, dan nodig ik je van harte uit om die met mij te delen.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *