eenzaam maar niet alleen

EENZAAM …maar niet alleen!

WP keyword suggestmaar niet alleen!

Vanmorgen kregen we het bericht dat de oudste zus van Peter-Jan is ingeslapen nadat ze haar in coma gebracht hadden. Eenzaam?

 

eenzaam maar niet alleenZe was 81 jaar oud en had borstkanker die niet meer te behandelen bleek, gehuwd met een erg egocentrische man, waardoor ze een eenzaam bestaan leed. Ze zag weinig mensen, haar echtgenoot hield mensen ook op afstand. Hij hield van zijn eenzaamheid.

Hoe eenzaam ben ik zelf eigenlijk, vroeg ik me vanmorgen af. Zoek ik zelf ook niet de eenzaamheid op? Koester ik mijn eenzaamheid?

Wanneer ben je eenzaam?

Je kunt je eenzaam voelen en toch niet eenzaam zijn. Er is altijd iets om je heen. Hoe zou je dat noemen? Engelen, sferen die je beschermen. Anderzijds zijn ze heel nabij en zij ondersteunen je altijd, wat je ook aan het ondernemen bent.

Oud-koningin Wilhelmina schreef eens: ‘eenzaam, maar niet alleen!’ Hoewel zij duidelijk begreep dat je nooit echt helemaal alleen zult zijn, zolang je de sferen om je heen omarmt.

eenzaam maar niet alleenDaarentegen vraag ik me op zo’n moment af of mijn schoonzus eenzaam was? Heeft ze de nabijheid gevoeld van anderen?

Koude wind

Samen met Peter-Jan zat ik naar het journaal te kijken, toen hij me vroeg: ‘Voel jij ook die koude wind om je hoofd?’ Ik voelde niks. ‘Is er dan iets dat me wat komt vertellen?’ vroeg hij zich af. Hij heeft lang geleden de Nei-methodiek bij dr. Roy Martina geleerd (neuro-emotionele integratie) en via dit testen ging hij op onderzoek uit.

Ten eerste: ‘Is er iemand bij me?
Ten tweede: ‘Wie ben je dan?’
Ten derde: ‘Wat kom je me vertellen?’

We waren beiden enorm verrast toen duidelijk werd dat zijn overleden vader alsook de jaren geleden gestorven broer bij hem waren. En wat was de boodschap? Ze vertelden hem dat ze Jess kwamen halen en WP keyword suggestwilden begeleiden naar de andere dimensie. Werd Jess uit haar eenzaamheid getrokken? Was ze niet langer meer eenzaam maar werd ze opgenomen in haar geestelijke familie?

Ik was geraakt en overtuigd!
Jess is niet alleen!
Er wordt op haar gewacht! Ze wordt welkom geheten door dierbaren uit haar familie en laat nu juist zij de meeste sympathie hebben voor  haar vader en broer.

Vanmorgen kwam het telefoontje en het was exact op het juiste moment dat Peter-Jan de koude wind voelde dat zijn zus was overleden. Opnieuw keken we elkaar aan. Verstild. Een traan rolde over ons gezicht. Is dit toeval? Waarom nog twijfelen wanneer je zo weer wordt bevestigd?

het kan een keuze zijn?

WP keyword suggestVan mezelf weet ik – dat ik na een intensieve training – ervoor kies om niemand om me heen te hebben. Ik zoek dan mijn eigen eenzaamheid op. Het zijn de momenten van reflectie, van inkeer en verwerking.

Alleen zijn is dan een keuze. Het is een meditatief moment om alles een plek te geven wat in de hectiek van de dag niet mogelijk was.

In hoeverre zijn we in de nacht eenzaam wanneer we met behulp van dromen de dag verwerken? Ter verduidelijking: deze dromen zijn juist helingsmomenten om alles weer aan te kunnen de volgende dag.

Soms heb ik de neiging om eenzaamheid zielig te noemen of een gemis aan sociale contacten, maar dat hoeft dus absoluut niet! Je kunt er bewust voor kiezen: je bent dan niet eenzaam, maar bewust van hetgeen je aan het doen bent. Of juist door je even af te sluiten voor alle prikkels van buiten, kom je bij jezelf terecht: eenzaam, maar niet alleen!

Wie is er eenzaam met Kerst?

WP keyword suggestAlles in aanmerking nemend vraag ik me wel af wanneer je nu juist graag gezelschap wilt met Kerst omdat dit zo hoort, ben je dan niet eenzaam?  Of juist omdat Kerst een familiefeest is, dan kan jij je echt eenzaam voelen. Je wordt niet uitgenodigd. Men is nergens welkom. En je doet echter ook niet de moeite om anderen uit te nodigen. Dan kan jij je eenzaam voelen en dat kan heel pijnlijk aanvoelen.

Is het dan wel een bewuste keuze of het gevolg van jouw asociale leven? Het leven waarbij geen plaats is voor een medemens. Dan kun jij je heel eenzaam voelen, daarnaast niet begrepen, alsook afgescheiden en kun je zelfs afzakken naar een depressie. Als gevolg voel jij je niet gewaardeerd, omdat je vindt dat je nergens bij hoort. Men is eenzaam en echt alleen dientengevolge sluit jij je af voor je onzichtbare begeleiders. Je bent eenzaam omdat je dit fenomeen belachelijk vindt. Dan ben je echt eenzaam.

WP keyword suggestKijk eens of je iemand uit zijn eenzaamheid kunt halen door hem uit te nodigen. Je dient je wel af te vragen of die ander bewust kiest voor zijn eenzaamheid. Vraag of de ander liever alleen wil blijven of dat hij/zij het op prijs stelt om aan te sluiten bij jou. Bijgevolg kan de ander zich welkom-voelen, zich laten zien aan jou doordat je de ander respecteert en waardeert. De ander hoeft niet groots en meeslepend te leven, om door jou uitgenodigd te worden.

Alles afwegend is het belangrijk dat jij je blijft afstemmen en blijft voelen of de ander de eigen eenzaamheid prefereert boven jouw gezelschap

eenzaam maar niet alleenHoop dat je bewust kiest om je eenzaam te voelen in verbinding met je geestelijke begeleiders. Dan werkt jouw keuze voor eenzaamheid helend en inspirerend.

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *