Faalangst loek knippels 2018

Faalangst : Moeite om voor jezelf op te komen

Faalangst : Moeite om voor jezelf op te komen

Faalangst loek knippels 2018Veel mensen hebben een beeld dat ik geen faalangst ken, het tegendeel is echter waar. Zodra ik uit mijn comfortzone wordt gehaald, maakt een soort ‘overmoed’ meester van me met het doel om mijn faalangst te maskeren.

 

 

Symptomen om je faalangst te herkennen

Herkenbare signalen negeren we het liefst omdat we toch vooral zelfverzekerd willen overkomen. Jij toch ook?
Of wil je stoppen om jezelf groter voor te doen dan wie je werkelijk bent? Is faalangst voor jou bespreekbaar? Heb je ook moeite om voor jezelf op te komen?

Iedereen heeft weleens last van overmatig zweten, trillen, hoofdpijn. Maar wanneer daarbij ook hartkloppingen en slapeloosheid om de hoek komen kijken, mag je serieus jezelf afvragen ‘wat doe ik met mijn faalangst?’
Maag en darmklachten had ik aan de lopende band toen ik destijds de overstap maakte van ons project in de Ardeche naar het grote huis in Bourgondie.

Faalangst loek knippels 2018Het plan was inzichtelijk, de droom werd werkelijkheid: een plek om je te laven en speciaal voor mensen in hun laatste levensfase. Zij zouden op die plek de week van hun leven beleven waarbij ik met hen samen hun geestelijk testament zou opmaken. Ik zou gesprekken voeren over de ‘zin van het leven’ en hoe je waardig afscheid wilt nemen.

Symptomen ontkennen of omarmen

Jarenlang heb ik mijn symptomen ontkend. Mijn hoofdpijn, slapeloosheid hadden toch vooral te maken met het niet rond krijgen van de nieuwe hypotheek. Het ging echter verder. Ik voelde aan alle kanten dat ik aan het falen was. Faalangst onderkennen vraagt om moed en de bereidheid om in actie te komen.

Ik kwam nauwelijks n actie, was terneergeslagen en wist me geen raad. Ik sloot mezelf op in mezelf en stond voor niemand open. Laat staan zogenaamd goede adviezen! Faalangst, ik, nee hoor, gewoon moe en teleurgesteld dat zaken niet lopen zoals ik verwacht had.

Herkennen van de symptomen van faalangst

Bij mij kwam de omwenteling nadat ik de symptomen ging herkennen, maar vooral erkende dat ik wel degelijk faalangstig was.
Aan de hand van mijn eigen ervaring wil ik een bloemlezing geven, wetende dat velen dit zullen herkennen.De stress/spanning in mijn lijf nam toe. Wat ik ook hieraan wilde doen, het hielp niet. Ik ging vooral vechten en vluchten.

Vechten tegen de beslissing van de bank, maar ook tegen de bestaande situatie. Dit gaat me lukken, en daarmee stak ik mijn kop in het zand. Ik vluchtte weg voor de realiteit.

Faalangst loek knippels 2018Het vermijden van nieuwe situaties leverde me tijdelijk innerlijke rust op. Het liefst bleef ik in mijn veilige comfortzone. Die durfde ik niet meer te verlaten. Schaamte namen de overhand. Ik wilde mezelf – en wellicht ook anderen – bewijzen dat het me ging lukken om het project in Bourgondie op te starten.

 

 

Ik hield mezelf voor de gek

Goed bedoelde opmerkingen deed ik af als ‘Er is wel een andere bank die ons wil helpen aan een hypotheek!’ Ik wist beter. Er was geen enkele bank bereid om te investeren. Het project was te duur en de kosten voor renovatie zouden nooit terug te winnen zijn in het huis. Het huis stond ‘onder water’ zoals dat zo mooi verwoord werd in die tijd.

Belangrijke zaken worden uitgesteld. Je weet je geen raad en je schuift van alles voor je uit, vooral moeilijke gesprekken met de bank.

Zelden heb ik me zo slecht gevoeld. Anderen waren beter, konden het beter. Faalangst sloeg toe. Ik was geen zakenman. Bakte er niks van terwijl collega’s in mijn ogen floreerde zonder dat ik ooit in hun organisatie kon kijken. Voelde me niet goed genoeg en dat achtervolgde me.

Faalangst loek knippels 2018Boos om niks! Afreageren liep vaak uit tot boosheid. Wanneer anderen een grapje maakte over het project was ik uit het veld geslagen en reageerde dan boos op mijn partner. Die moest het vooral ontgelden. Zelden was ik open en direct naar die ander toe.

Mezelf naar beneden halen was een kwaliteit van me geworden. De faalangst was ‘heer en meester’ in me. Wel een kwaliteit waar ik allesbehalve trots op was. Anderen waren beter, meer geslaagd, konden alles beter. Wie was ik nu echt? Wanneer anderen mij attendeerden op mijn werk als therapeut en opleider met veel succes, wuifde ik dat weg. ‘Ja toen, maar nu lukt niks me meer, men ziet niet meer op mij te wachten na zo’n zakelijke mislukking!’

De lat onrealistisch hoog leggen deed ik mijn leven lang al. Niet dat ik een perfectionist was, hoewel ik alles wel graag wilde doen op mijn manier. En zelden nam ik met weinig genoegen, het kon altijd beter.

Engel op mijn pad?

Wanneer je denkt alles verloren te hebben, geen uitweg meer ziet en elk perspectief is verdwenen, kan het zomaar gebeuren dat er op je deur wordt geklopt.

Faalangst loek knippels 2018Dat gebeurde ook bij mij. In mijn dromen bezochten mijn Gidsen mij. Ik zag beelden, kreeg symbolen aangereikt. En dan op een onverwachts moment is er de mail van dr. Roy Martina.

Hij ontroerde me met zijn uitnodiging en handreiking. Was hij de engel op mijn pad? In ieder geval een van mijn engelen, want sindsdien kwamen er meer engelen. Mensen die me bemoedigden, aanspoorden om door te gaan en vooral niet te twijfelen aan mijn capaciteiten.

Bemoediging uit onverwachte hoek

Herinneringen werden opgehaald, dank voor hetgeen ik voor hen had gedaan werd uitgesproken. Opmerkingen als ‘ je bent fantastisch, zelden zo’n open en kundig mens ontmoet!’ waren niet van de lucht.

Dan komt onverwachts de bloemist langs met een prachtig boeket, de tekst op het kaartje deed me blozen: ‘Wees lief voor jezelf, jij hebt zoveel liefde al aan anderen gegeven!’

Tenslotte vroeg een collega aan me: “Ben je eigenlijk bang voor je succes? Faalangst, ofwel angst om te falen betekent vaak ook angst voor succes?”
Faalangst loek knippels 2018Die kwam binnen.

Met mijn verhaal hoop ik jou geraakt te hebben zodat je bereid bent om in jouw spiegel te kijken. Faalangst kan verholpen worden door coaching en door stil te staan bij de basisbehoeften die je in je opvoeding gemist hebt.
Ik ben niet overmoedig maar ben zeker niet faalangstig meer. Ik heb deze levensfase overwonnen en jij kunt het ook.

verwante artikelen

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *