Faalangst loek knippels 2018

Heb je moeite om voor jezelf op te komen? Tips om met Loek te werken aan je basis angst

Heb je moeite om voor jezelf op te komen? Tips om met Loek te werken aan je basis angst

Faalangst loek knippels 2018Veel mensen hebben een beeld dat ik geen faalangst ken, het tegendeel is echter waar. Zodra ik uit mijn comfortzone wordt gehaald, maakt een soort ‘overmoed’ meester van me met het doel om mijn faalangst te maskeren. We kennen verschillende basis angsten: angst vor kritiek, angst voor ziekte, angst voor armoede, angst om je geliefde te verliezen, angst voor de dood.

Deze basis angsten herkennen veel mensen. Faalangst is slechts een aspect van de basisangst voor kritiek. Je bent zo bang voor kritiek, dat je niet eens iets durft te doen. Bang om afgewezen te worden.

Symptomen om je basis angst te herkennen: faalangst

Herkenbare signalen negeren we het liefst omdat we toch vooral zelfverzekerd willen overkomen. Jij toch ook?
Of wil je stoppen om jezelf groter voor te doen dan wie je werkelijk bent? Is faalangst voor jou bespreekbaar? Heb je ook moeite om voor jezelf op te komen? Of is die basis angst voor afwijzing zo groot dat het je verlamt?

Iedereen heeft weleens last van overmatig zweten, trillen, hoofdpijn. Maar wanneer daarbij ook hartkloppingen en slapeloosheid om de hoek komen kijken, mag je serieus jezelf afvragen ‘wat doe ik met mijn faalangst?’
Maag en darmklachten had ik aan de lopende band toen ik destijds de overstap maakte van ons project in de Ardeche naar het grote huis in Bourgondie.

Faalangst loek knippels 2018Het plan was inzichtelijk, de droom werd werkelijkheid: een plek om je te laven en speciaal voor mensen in hun laatste levensfase. Zij zouden op die plek de week van hun leven beleven waarbij ik met hen samen hun geestelijk testament zou opmaken. Ik zou gesprekken voeren over de ‘zin van het leven’ en hoe je waardig afscheid wilt nemen.

Symptomen ontkennen of omarmen

Jarenlang heb ik mijn symptomen ontkend. Mijn hoofdpijn, slapeloosheid hadden toch vooral te maken met het niet rond krijgen van de nieuwe hypotheek. Het ging echter verder. Ik voelde aan alle kanten dat ik aan het falen was. Faalangst onderkennen vraagt om moed en de bereidheid om in actie te komen. Mijn faalangst was een van de basis angsten, gevolgd door angst voor afwijzing, angst om vrienden te verliezen, angst voor armoede.

Ik kwam nauwelijks in actie, was terneergeslagen en wist me geen raad. Ik sloot mezelf op in mezelf en stond voor niemand open. Laat staan zogenaamd goede adviezen! Faalangst, ik, nee hoor, gewoon moe en teleurgesteld dat zaken niet lopen zoals ik verwacht had.

Herkennen van de symptomen van je basis angst, zoals faalangst

Bij mij kwam de omwenteling nadat ik de symptomen ging herkennen, maar vooral erkende dat ik wel degelijk faalangstig was.
Aan de hand van mijn eigen ervaring wil ik een bloemlezing geven, wetende dat velen dit zullen herkennen.De stress/spanning in mijn lijf nam toe. Wat ik ook hieraan wilde doen, het hielp niet. Ik ging vooral vechten en vluchten.

Vechten tegen de beslissing van de bank, maar ook tegen de bestaande situatie. Dit gaat me lukken, en daarmee stak ik mijn kop in het zand. Ik vluchtte weg voor de realiteit.

Faalangst loek knippels 2018Het vermijden van nieuwe situaties leverde me tijdelijk innerlijke rust op. Het liefst bleef ik in mijn veilige comfortzone. Die durfde ik niet meer te verlaten. Schaamte namen de overhand. Ik wilde mezelf – en wellicht ook anderen – bewijzen dat het me ging lukken om het project in Bourgondie op te starten.

De basis angst rondom afwijzing was echter heel groot, evenals de basis angst om alleen te komen staan. “Niemand houdt meer van me, wanneer ik door blijf trekken aan een dood paard!” dacht ik bij mezelf. De andere basis angsten kondigden zich ook aan:  angst voor ziekte, angst voor armoede, angst voor de dood! Ik was vaak panisch.

Ik hield mezelf voor de gek – basis angst om alles te verliezen nam toe

Goed bedoelde opmerkingen deed ik af als ‘Er is wel een andere bank die ons wil helpen aan een hypotheek!’ Ik wist beter. Er was geen enkele bank bereid om te investeren. Het project was te duur en de kosten voor renovatie zouden nooit terug te winnen zijn in het huis. Het huis stond ‘onder water’ zoals dat zo mooi verwoord werd in die tijd.

Belangrijke zaken worden uitgesteld. Je weet je geen raad en je schuift van alles voor je uit, vooral moeilijke gesprekken met de bank.

Zelden heb ik me zo slecht gevoeld. Anderen waren beter, konden het beter. Faalangst sloeg toe. Ik was geen zakenman. Bakte er niks van terwijl collega’s in mijn ogen floreerde zonder dat ik ooit in hun organisatie kon kijken. Voelde me niet goed genoeg en dat achtervolgde me.

Faalangst loek knippels 2018Boos om niks! Afreageren liep vaak uit tot boosheid. Wanneer anderen een grapje maakte over het project was ik uit het veld geslagen en reageerde dan boos op mijn partner. Die moest het vooral ontgelden. Zelden was ik open en direct naar die ander toe.

Mezelf naar beneden halen was een kwaliteit van me geworden. De faalangst was ‘heer en meester’ in me. Wel een kwaliteit waar ik allesbehalve trots op was. Anderen waren beter, meer geslaagd, konden alles beter. Wie was ik nu echt? Wanneer anderen mij attendeerden op mijn werk als therapeut en opleider met veel succes, wuifde ik dat weg. ‘Ja toen, maar nu lukt niks me meer, men ziet niet meer op mij te wachten na zo’n zakelijke mislukking!’

De lat onrealistisch hoog leggen deed ik mijn leven lang al. Niet dat ik een perfectionist was, hoewel ik alles wel graag wilde doen op mijn manier. En zelden nam ik met weinig genoegen, het kon altijd beter.

Engel op mijn pad? De verschillende basis angsten komen in beweging…

Wanneer je denkt alles verloren te hebben, geen uitweg meer ziet en elk perspectief is verdwenen, kan het zomaar gebeuren dat er op je deur wordt geklopt.

Faalangst loek knippels 2018Dat gebeurde ook bij mij. In mijn dromen bezochten mijn Gidsen mij. Ik zag beelden, kreeg symbolen aangereikt. En dan op een onverwachts moment is er de mail van dr. Roy Martina.

Hij ontroerde me met zijn uitnodiging en handreiking. Was hij de engel op mijn pad? In ieder geval een van mijn engelen, want sindsdien kwamen er meer engelen. Mensen die me bemoedigden, aanspoorden om door te gaan en vooral niet te twijfelen aan mijn capaciteiten.

Bemoediging uit onverwachte hoek

Herinneringen werden opgehaald, dank voor hetgeen ik voor hen had gedaan werd uitgesproken. Opmerkingen als ‘ je bent fantastisch, zelden zo’n open en kundig mens ontmoet!’ waren niet van de lucht.

Dan komt onverwachts de bloemist langs met een prachtig boeket, de tekst op het kaartje deed me blozen: ‘Wees lief voor jezelf, jij hebt zoveel liefde al aan anderen gegeven!’

Tenslotte vroeg een collega aan me: “Ben je eigenlijk bang voor je succes? Faalangst, ofwel angst om te falen betekent vaak ook angst voor succes?” Er ijn zoveel verschillende basis angsten en nu laat jij je vloeren door je faalangst, dat roept toch vraagtekens op.
Faalangst loek knippels 2018Die kwam binnen.

Met mijn verhaal hoop ik jou geraakt te hebben zodat je bereid bent om in jouw spiegel te kijken. Faalangst kan verholpen worden door coaching en door stil te staan bij de basisbehoeften die je in je opvoeding gemist hebt.
Ik ben niet overmoedig maar ben zeker niet faalangstig meer. Ik heb deze levensfase overwonnen en jij kunt het ook.

 

De verschillende basis angsten vragen echter ook nog om meer herkenning in jezelf

Welke basis angsten herken jij dagelijks in je leven?
1.  Angst voor afwijzing: bang dat de ander jou niet meer waardeert?
2.  Angst voor kritiek: bang dat de ander je pijn doet met zijn/haar kritische opmerkingen?
3.  Angst om je liefde te verliezen: je doet er alles aan om ‘aardig’ gevonden te worden.
4.  Angst om je gezondheid te verliezen: soms ben je een hypochonder en reageer je overdreven.
5.  Angst voor de dood: veel mensen durven er niet eens over te praten.

Verschillende basis Angsten voor afwijzing

We willen allemaal geliefd en bemind worden, aardig-gevonden worden. Vandaar dat deze basis angst veel mensen herkennen. Velen doen er dan ook alles aan om aardig gevonden te worden. Men kronkelt in duizend bochten om de ander te pleasen. Men verliest zichzelf volledig.

Angst voor kritiek is een basis angst die bevriend is met deze angst voor afwijzing. Kritiek ervaren veel mensen als afkeuring, afwijzing. Men gaat dan uit de verbinding vanuit de onbewuste gedachte dat die ander je niet meer mag, niet meer leuk vindt.

Verschillende Basis angsten  om je liefde te verliezen

Als kind moest je wellicht lief en aardig zijn. Dat kan zo diep in je systeem zitten dat je er alles aan doet om de ander het naar de zin te maken. Zonder echter jezelf de vraag te stellen: “En ik dan?”
De liefde van je ouders verliezen is wezenlijk anders dan de liefde van je zoon/dochter verliezen. En al helemaal anders dan de liefde van je geliefde te verliezen.

 

 

 

Verschillende Basis angsten, zoals de angst om je gezondheid te verliezen

Je kent ze allemaal wel: de hypochonders! Dat zijn mensen die steeds van alles mankeren. Of zoals Toon Hermans het zo fraai zei: “Als ik hier druk, heb ik daar pijn…” Elke vreemd signaal van het lichaam wordt opgepakt als teken dat er een ernstige ziekte zich schuilhoudt in je lijf.

Een ‘gezonde’ angst voor je gezondheid is wellicht op zijn plek. Je hoeft de signalen niet te verontachtzamen. Nu in deze tijd van het Corona-virus zie je twee groepen mensen ontstaan: angsthazen en moedige mensen. De angsthazen halen van alles in huis voor het geval dat, terwijl de moedigen de noodzakelijke maatregelingen nemen maar niet mee gaan in de gekte van de media. Ze nemen hun voorzorgsmaatregelingen maar slaan niet door. Anderen daarentegen geloven zelfs in de complottheorie. De angst is hen dan volledig de baas.

Basis angst voor de dood

Toen de partner van een goede vriendin stierf, werd ik geraakt door zijn opmerking tijdens mijn laatste bezoek aan hem: “Loek, sterven moet je leven!”
Eerst dacht ik nog dat hij zei: “Sterven moet je leren!” Hoezo leren?
Toen gaf hij een opmerkelijke verklaring: ” het is belangrijk dat je volledig door het proces heengaat en je angsten toestaat, je pijn en onzekerheden benoemen en omarmen. Niks meer wegduwen maar alles intens beleven. Zo mag je dan tenslotte de dood ook intens beleven!”

Wanneer je deze basis angst in jezelf durft te omarmen, naast je faalangst, zul je merken dat er veel meer ruimte komt in je leven. Je hoeft niet meer bang te zijn voor de dood. De dood is niet het einde van je leven, wel van dit leven hier. Je weet echter nog niet wat je te wachten staat. Als de faalangst nu op de voorgrond blijft staan, ga je vechten tegen de dood en durf je de dood niet te omarmen.

Ik ga naar een andere dimensie

Met deze woorden nam ik afscheid van een lieve vriendin LIes Ketelaars. Zij was aan kanker gestorven en we hadden juist het laatste halfjaar een intens contact met elkaar. “Geloof in je eigen wonder Loek, de wereld heeft jou nodig!” zei ze op een dag, terwijl ze hapte naar adem.

Ik was geraakt, ontroerd en wist geen woord uit te brengen. Lies die stervende was, was mij aan het troosten! En opnieuw kwamen verschillende basis angsten voorbij: de angst om een geliefde te verliezen en de angst voor de dood waren het sterkst. Juist Lies leerde me op dat moment om niet angstig te worden voor de dood maar te beseffen dat er nog iets volgt….

Die andere dimensie laat af en toe wel iets van zich horen. Zo heb ik al enkele keren contact gehad met mijn overleden vader en moeder, maar ook met mijn overleden oom Nico en mijn zwager Koos. Allemaal mensen die om de een of andere reden niet helemaal pasten binnen het maatschappelijke systeem. Ze waren anders, deden anders en trokken zich niks aan van wat anderen zeiden.

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *