Geluk en succes 7

Geluk en succes: 7 overtuigingen die je helpen of verhinderen jouw geluk te bereiken.

GELUK en SUCCES
7 overtuigingen die je helpen of verhinderen jouw geluk te bereiken.

Willen we niet allemaal geluk en succes ervaren in ons leven? Hoeveel moeite doen we niet om succes te bereiken of op zijn minst succesvol te lijken. Ons succes-imago zorgt er voor dat je gezien en gehoord wordt. Er wordt over jouw geluk en succes gesproken en anderen willen dit ook bereiken.

Is het voor iedereen mogelijk?
Wanneer we Tony Robbins mogen geloven, ligt het voor iedereen voor het oprapen mits je bereid bent om te kijken naar jouw overtuigingen (beliefs) die succes kunnen garanderen of juist kunnen ondermijnen. Daarbij speelt je persoonlijke energie een belangrijke rol. Wil je iets willen bereiken in deze wereld, zul je ook over de nodige energie – uithoudingsvermogen – moeten beschikken. En vermindering van jouw energie ondermijnt jouw overtuiging in persoonlijk succes.

Zeven overtuigingen van succes volgens Robbins ga ik kort met je bespreken.

 

I. Geluk en succes: “Alles gebeurt met een reden en het dient ons ook”.

Wat wordt daarmee bedoeld? Niks gebeurt zomaar. Er overkomt je niet zomaar iets, het is vaak een levensles of een waarschuwing, maar kan net zo goed ook een uitdaging zijn om het roer om te gooien en er helemaal voor te gaan.
Geluk en succes vormen immers het eindresultaat van jouw overtuiging dat je begrijpt wat de reden is van hetgeen jou overkomt.

Je kunt alles verliezen en toch winnaar zijn. Het is maar net vanuit welke invalshoek je naar je situatie kijkt. De te hoge hypotheek was als een strop om je nek. Nu je kleiner woont, merk je plotseling dat je meer energie hebt en minder hoeft te presteren om de hoge kosten van je hypotheek op te brengen. Je laat het grote huis achter je en je geniet van je knusse stulp waar je nu in mag wonen.

II. Geluk en succes: “Er is niet zoiets als falen, er zijn alleen resultaten!”

In onze Westerse wereld wordt nogal negatief gekeken naar falen. In Amerika is het bijvoorbeeld veel gewoner om regelmatig te falen, want daarmee geef je aan dat je veerkrachtig bent en de moed hebt om door te gaan. Falen is te beladen hier in het Westen.

Elke pogiing is er namelijk een. En na heel veel pogingen bereik je uiteindelijk succes. Wanneer een muzikant onmiddellijk zou stoppen bij de eerste beste poging, zou hij nooit groeien in zijn muziek. Het is vallen en opstaan en weer doorgaan. Ik hoor zelfs het lied in mijn oren klinken van Herman van Veen. Dat vallen is niets meer dan een poging om je veerkracht te testen en wanneer je dan opstaat, merk je dat je meer energie hebt om door te gaan.

III. Geluk en succes: “Wat er ook gebeurt, neem verantwoordelijkheid!”

Ken je ook die mensen die onmiddellijk hun pijp aan Maarten geven wanneer het hen niet lukt of die snel de ander de schuld geven. Als hij/zij maar anders had gereageerd, was het wel een succes geworden. “Ik tref geen enkele blaam, de ander ondersteunde me niet!”

Heel vaak heb ik dit gezien bij clienten van me. Het was nooit zijn/haar probleem, het was de ander. Die had ervoor gezorgd dat het mislukt was en nu moest hij/zij op de blaren zitten. Wijzen met de vinger is te simpel. En volgens mooi oud Chinees gebruik wijzen er drie vingers terug naar jou. (probeer het maar eens: je steekt je wijsvinger op en hoeveel vingers wijzen er dan naar jou?)

Iets kan lukken of mislukken. Je kunt geluk hebben of pech. Bij beide ervaringen gaat het erom wat jij ermee doet of hoe jij omgaat met het resultaat van lukken dan wel mislukken. Ben jij een kniesoor die blijft herhalen dat die ander de oorzaak is: verkeerd moment, niet de juiste omgeving en duidelijk een onbetrouwbaar persoon! Je schuift daarmee jouw verantwoordelijkheid weg.

IV. Geluk en succes: “Het is niet nodig om alles te begrijpen of te kunnen gebruiken!”

Wil je succes hebben dan is het minder belangrijk om alle processen te begrijpen die leiden naar jouw succes. Jij bent ‘heer en meester’ in jouw vak, en deskundig op jouw terrein. Alles kun je niet begrijpen noch gebruiken wanneer je zo intens bezig bent met het vormgeven van jouw zielenmissie.

De intuitie is een prachtig hulp-instrument. Je vertrouwt op jezelf en je stemt je daar op af. Nu worden er echter cijfers en zelfs een bedrijfsplan van je gevraagd. Je hebt dit nog nooit gedaan en je schuift het voor je uit. Of je besluit om een deskundige in te roepen die dit voor jou kan doen. Alles kun je namelijk niet zelf, veel klein-ondernemers denken dat echter wel. Die denken aan de centjes en duiken zelf in het bedrijfsplan schrijven waar ze geen kaas van gegeten hebben. Daarna vaak teleurgesteld wanneer de bank of particuliere investeerder afhaakt, je hebt zo je best gedaan. Doe wat je goed kunt en laat de professional het werk doen wat voor jou wel belangrijk is maar waar je geen kaas van gegeten hebt.

Ben selectief, ook in je vraag. Vraag niet zomaar een vriend omdat je die zo graag mag, is die vriend ook deskundig op het gebied waarvoor je hem vraagt. Met familie en vrienden moet je geen zaken doen, is een bekend gezegde. Dat is niet waar wanneer je maar open en kwetsbaar bent in hetgeen je vraagt en verwacht. Door de nabijheid is het soms wel moeilijk om die ander te attenderen op het feit dat je zijn/haar hulp nu nodig hebt.

V. Geluk en succes: “Mensen zijn je grootste Bron!”

In elk mens ligt een Bron opgeslagen aan wijsheid en kennis, kunde. Je mag van die Bron gebruikmaken mits je daar ook zorgvuldig mee omgaat. Niet met de bedoeling om de Bron leeg te halen en er niks tegenover te stellen. Probeer de ‘mythe van de vriendschap’ te doorbreken. Deze mythe houdt in: “Voor wat, hoort wat!”

Je kunt ook vanuit diepe genegenheid de ander iets aanreiken vanuit jouw Bron van wijsheid. Die ander mag er dan mee doen wat hij/zij wil. Het is aan de ander om de dankbaarheid naar jou te tonen. Zit je daar echter op te wachten, dan kan dit weleens teleurstellingen opleveren. “Je deed zoveel voor die ander en nooit was er een dank-je-wel!”  Waarom deed je het dus: om gezien en gehoord te worden en om waardering te krijgen.

Elk mens heeft een zuivere Bron. Jij ook. Wanneer heb jij voor het laatst geluisterd naar jouw Bron? Weet je nog wat je als antwoord kreeg? Wat heb je daarmee gedaan?

VI. Geluk en succes: “Werk is spelen”

Maak van je hobby je werk en je geniet. Die zin heb ik regelmatig mogen horen van clienten wanneer ze het roer om wilden gooien. Men had dromen en op het moment dat men vorm ging geven aan die droom, straalde de persoon en kwam in contact met persoonlijk geluk. De juiste afstemming, juiste vibratie had die ander gevonden om vorm te geven aan zijn leven.

Jij kent ongetwijfeld ook mensen die spelend door hun leven gaan wat hun werk betreft? Het zijn meestal gepassioneerde mensen die intens van hun werk houden omdat passie het uitgangspunt is. Men is blij met hetgeen men doet voor zichzelf en de ander. Genieten staat op de voorgrond omdat het werk eigenlijk geen inspanning noch irritatie kost.

Binnen mijn coachwerk zeg ik vaak: “Passie pensioneert nooit!” Ik geniet ervan om mensen te mogen begeleiden, nabij te zijn en samen op weg te gaan. Mijn rol is niet meer dan de Gids te zijn voor een korte periode in het leven van die ander.

VII. Geluk en succes: “Daar is geen blijvend succes zonder toewijding”

Zoals ik al zei: “Passie pensioneert nooit!” Daarmee geef ik mijn passie aan maar ook mijn toewijding wanneer ik met de ander aan de slag ga. Wanneer ik met de ander werk, is het niet zo dat na een korte periode ik de ander achterlaat zonder follow-up. In mijn coaching zie ik de nazorg als een belangrijk onderdeel om mijn toewijding vorm te geven. Ik hou van elk mens waarmee ik mag werken. Deze vorm van ‘houden van’ is diep en intens omdat we tijdens het traject zoveel met elkaar gedeeld hebben. We zijn heel nabij geweest, we hebben de diepste roerselen gedeeld met elkaar. Vaak weet ik meer van de persoon dan de direct naaste, partner of vriend.

Toewijding komt voort uit het houden van je vak, en je vak vol compassie beleven. Naast de ander durven staan in plaats van tegenover de ander. Niet het idee geven van ‘ik weet alles’ maar veel meer vertrekkend vanuit het hart om de ander te mogen ontmoeten in wie hij/zij ten diepste is.

Valkuilen rondom geluk en succes

Het klinkt allemaal heel bijzonder om ‘geluk en succes’ te ervaren, maar er loert wel degelijk ook een gevaar op de achtergrond. Dat gevaar heeft alles met jouw persoonlijke energie te maken. Wanneer je bruist van de energie, kun je de hele wereld aan.

Toch hebben we niet altijd volop energie en op de dagen dat je gebrek hebt aan die extra kracht, kun je moeilijker werken aan je geluk en succes. Ze overkomen je dan min of meer. Daarnaast is er een ander ‘gevaar’ dat ik aanduid als ‘alles te persoonlijk oppakken’  waardoor je plat gewalst kunt worden door de kritiek die anderen op je hebben. Afgelopen weken was dat heel duidelijk bij alle verkiezingsdebatten. Sommigen lieten het gaan en anderen vertrokken omdat de kritiek persoonlijk werd opgepakt.

 

Energie-lekken die jouw geluk en succes ondermijnen

Ook wanneer jij je vasthoudt aan het verleden, ondermijn jij jouw proces van geluk en succes. Vasthouden aan dat verleden helpt je namelijk niet om verder te komen. Het is geweest. Laat los, is dan het advies en ga verder.

Teveel stress (overstress) beinvloedt absoluut ook jouw geluk en succes, naast slechte voeding, waardoor je te weinig energie opsteekt. Wanneer je dan ook nogeens te weinig of slecht slaapt, wordt je conditie er niet beter op en ontstaat er een energie-lek.

Ken je de mensen die teveel meegaan in de eigen drama’s in hun leven en zich daarin vastbijten. Het zijn ook vaak de mensen die aan de lopende band klagen, teveel piekeren en nadenken en niet verder komen. Ze zijn daarbij vaak erg gevoelig voor roddels en achterklap. Allemaal signalen die jouw energie wegnemen waardoor jij nauwelijks kunt werken aan je geluk en succes.

Wanneer je het iedereen maar naar de zin wilt maken (pleasen) vergeet je de belangrijkste factor: dat ben JIJZELF. Alles draait om jou, om jouw geluk en succes en wanneer jij je teveel richt op anderen, stroomt je energie weg en leef je niet in het nu.

Ik kies voor mijn geluk en succes

Wanneer je dit duidelijk tegen jezelf kunt zeggen en er ook voor gaat staan, zul je merken dat je juist energie krijgt van hetgeen je aan het doen bent om succes te behalen. Jouw zielenmissie vraagt om energie te steken in je proces om uiteindelijk je doel te bereiken. Je dient dan wel te weten wat je doel, je drijfveer is in je leven. Is het alleen gericht op jezelf of ook op je directe omgeving en de samenleving?

Durf je daar volmondig JA op te zeggen, dan zit je absoluut op het spoor van Geluk en Succes. Mocht je daar echter nog wat ondersteuning bij nodig hebben, bezoek dan de website van het Centre l’Art de Vivre, volg een workshop wanneer dat weer mogelijk is na deze corona-periode of vraag een gratis kennismakingsgesprek aan via Skype of video-call met Loek Knippels.

Hij heeft in zijn leven voor hetere vuren gestaan en grote uitdagingen en is nooit weggelopen voor zijn zielenmissie. Of zoals een klant het zo mooi verwoordde: “Jij bent voor mij een rolmodel en je weet waarover je het hebt: zowel de bergen als de dalen heb je overwonnen!”

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *