geluk ervaren-loek knippels article

Geluk ervaren in jouw leven.

Geluk ervaren in jouw leven.

Geluk ervaren in jouw leven? Wat is dan GELUK?

geluk ervaren-loek knippels articleWanneer je mensen op straat hierover aanspreekt, hoor je verschillende begrippen. Geluk heeft te maken met happiness maar ook met positiviteit en blije tevredenheid, daarnaast praten mensen over verlichting ervaren alsook positieve emoties.

Weet jij nu wat geluk is?
Volgens mij draait geluk niet om blijheid alleen maar om dankbaarheid, liefde en verwondering.
Wanneer heb jij je voor het laatst verwonderd over de natuur? Ben je weleens stil blijven staan bij een bloeiende roos in je tuin en heb je daar dan ook aan geroken? Wat deed dat met je?

Wanneer je geen tijd hebt om het artikel te lzen, kun je nu luisteren naar de podcast van Loek waarin hijzelf het artikel voorleest.

Veel luisterplezier.

 

 

Ervaar geluk na problemen

geluk ervaren-loek knippels article‘Geluk kun je het beste ervaren wanneer je problemen hebt overwonnen’ zei een goede vriend tegen me. Bij hem schijnt echter altijd de zon, hij is gezond, is financieel onafhankelijk en heeft een rijk betaalde job waarin hij helemaal zichzelf kan zijn.

Tja, dan is het makkelijk praten, totdat hij in een jaar tijd zijn beide ouders verloor evenals zijn baan en dientengevolge daarvan stapte zijn vriendin op.

Ik zag een zielig hoopje mens. Niet in staat om nog sociaal contact te maken. Hij sloot zich af voor zijn omgeving en dompelde zichzelf in verdriet en zelfbeklag.

Toch geven je problemen jou een kans om te groeien. Een leven binnen de comfort-zone is een leven met weinig groei. Stoppen met groeien, betekent dan ook minder geluk.

De meeste mensen pakken hun leven pas grondig aan als de ellende ondraaglijk wordt.

Geluk ervaren in jouw leven?

Mijn vriend zag het niet meer. Ik heb hem drie manieren voorgesteld om opnieuw – al is het nog zo klein – geluk weer te gaan ervaren.

geluk ervaren-loek knippels articleTen eerste door dankbaarheid te voelen voor de dingen die er nog wel zijn. Die kwam binnen! Hij had nog veel zaken waarvoor hij dankbaar was. Hij leefde nog, hij was gezond en hij kon zijn kwaliteiten opnieuw aanboren.

Ten tweede weer helemaal de ‘dag proeven’ door in het hier-en-nu te blijven. Bewust een kop thee ’s morgens drinken. Genieten van het eerste kopje koffie op de dag.

Ten derde door zingeving te ervaren in wat je doet. Heeft het zin om lang op bed te blijven liggen? Heeft het zin om de afwas dagenlang te laten staan?  Wat kan ik doen om met ‘betekenis’ dingen te doen.
Hij besloot om zijn oma in het verzorghuis geregeld op te zoeken en een deel van de zorgtaak voor zijn rekening te nemen.

Er veranderde veel in zijn leven. Zijn leven kreeg weer zin!

Doorbreken van vaste patronen

geluk ervaren-loek knippels articleOm geluk te ervaren in je leven, is het belangrijk om vaste patronen te herkennen. Overtuigingen die zo zijn ingeslepen dat je ze moeilijk los durft te laten.

Laat ik eens vijf overtuigingen noemen waar juist gelukkige mensen wel in geloven, daar waar veel ongelukkige mensen zich juist aan vasthouden.

  1. Je hoeft niet altijd blij te zijn;
  2. Ongelukkige mensen stralen ongeluk uit m.a.w. met wie je omgaat, word je besmet;
  3. Je hoeft geen topbaan te hebben om het werk te doen waar je van houdt. Volg je passie.
  4. Gelukkige mensen leven NU. Staan werkelijk in het hier-en-nu.
  5. En tenslotte wachten gelukkige mensen niet op toestemming van anderen.

Geluk ervaren in jouw leven: ken je ABC

Ken Uzelf! Zorg jij voor jezelf, ben jij onafhankelijk in je leven of bepalen anderen voornamelijk jouw leven. Hoe autonoom ben je?

geluk ervaren-loek knippels articleSociale verbondenheid in de vorm van vriendschappen zijn essentieel voor een gezond en gelukkig leven. Ga jij binding aan met een medemens?

Waar ben jij goed in? Wat is jouw competentie? Durf jij die ook te etaleren? Durf je ermee naar buiten te komen.

Wanneer jij jouw ABC kent: autonoom, binding, competentie, dan zul je meer geluk ervaren.

Een absolute aanrader is het boek van prof.dr. Sonja Lyubomirsky ‘De Mythes van Geluk’.

 

Geluk ervaren in jouw leven: waar sta jij in de piramide?

geluk ervaren-loek knippels articleDe piramide van Maslow laat goed zien wat een mens nodig heeft: naast voeding en water, kleding zijn veiligheid en liefde belangrijk in je leven. Hoe bereik je die echter? Niet door van alles veel te hebben. Niet door in bepaalde aspecten door te slaan. Je kunt geluk altijd ervaren.

Ik ben vaak geraakt wanneer ik een kind in Afrika zie spelen met een leeg cola-blikje. Iets simpeler kunnen we ons niet voorstellen, maar dit kind speelt! Speelt vol overgave en passie. Voor geluk heb je dus weinig nodig.

We mogen zoveel niet van onszelf: sta je eens toe dat je dit juist wel mag om op die manier meer geluk te ervaren.

 

Hoe ervaar je dan meer geluk?

Schrik niet: ik schop tegen heilige huisjes aan. Maar stel je het eens voor.
Negatieve emoties zijn ok evenals mensen afwijzen. Daarnaast mag je gerust uitgaan van het slechtste scenario. Dat resulteert vaak in uitgaan van minder en genieten van meer!

geluk ervaren-loek knippels articleMaar ook dingen uitstellen is prima. Ten gevolge van dit uitstellen, maak je juist tijd voor leuke dingen, mooie ervaringen.

Leef simplistisch door geen geld te spenderen aan betekenisloze dingen.
Sinterklaas en Kerst zijn uitgesproken momenten om dit te oefenen, maar ook de lente waarbij je van alles wilt vernieuwen. Andere kleding, bloemetjes buiten, nieuw tuinmeubilair. Trek daarom ook tijd uit voor jezelf in deze lente-periode en steek vervolgens tijd in kleine dingen waar je blij van wordt.

Daarbij komt dat hekelen (scherpe kritiek leveren) niks oplevert: haat heeft nog nooit gezorgd voor progressie! Juist in deze lente-maand liggen negatieve emoties dicht naast gebrek aan liefde. Met als gevolg dat je beter minder kunt verwachten van de zogenaamde mooie dagen in april en mei.

Ga na wat je kunt doneren door een betekenisvolle gift aan iemand te doen.

Alles bij elkaar kun je zeggen dat je dan geluk in je leven ervaart.

Lente-vragen om nog meer geluk te ervaren

Alles afwegend in dit verhaal geef ik ten slotte enkele vragen mee voor deze lente-maanden:

geluk ervaren-loek knippels articleTen eerste: Vind ik het leuk wat ik nu doe in mijn leven?

Ten tweede: Kan ik daar mijn talenten en passie in kwijt?

Ten derde: Ben ik daarmee van betekenis voor mijn omgeving?

Ofschoon ik niet pretendeer het recept voor geluk te hebben gegeven, wens ik je toch een fijne lente-periode toe en een glimlach op je gezicht.
Ik merk bij mezelf dat ik dagelijks geniet van het aanleggen van een vergroting van mijn tuin. De tuin is al giga groot maar het aangrenzende perceel woeste grond daagde me uit om er iets mee te doen. Zonder geld, zonder dure investering…..maar door tijden alleen maar over de woeste grond te wandelen, te proeven, te kijken. Daarna met een vriendin erover gesproken die meteen tientallen stekken aanbood van vaste planten. “Heb je al een plan?” vroeg ze.

Geluk ervaren in mijn eigen parktuin!

Ik wil een pad dwars over het terrein maken met enkele rondingen (bochten) erin en beginnen naast het pad te planten. Wekelijks kwam een nieuwe lading planten en oh wat genoot ik ervan. De leemgrond tartte me dagelijks. Soms leek het meer op beeldhouwen dan op grond bewerken. En wanneer dan na enkele weken de vorm zichtbaar wordt en planten ‘aanslaan’ voel ik me intens gelukkig en tevreden.

“Voor wie doe je dit allemaal?” vroeg mijn vriendin. Allereerst voor mezelf maar ook voor alle cursisten die komende zomer na de coronaperiode weer naar Frankrijk kunnen komen. Ze zien dan overal zitjes en leuke plekjes om met elkaar te praten of om zich even terug te trekken  na de intensieve ochtendsessie.

“Hoe gaan mensen hier dan weg?” was haar uitnodigende vraag. “Ik hoop met meer bagage en vooral dat ze allerlei beperkingen in doen en laten en denken hier achterlaten zodat ze met nieuw elan beginnen aan het leven zoals zij dat zich wensen, zonder concessies te doen aan hun diepste wens: zichzelf zijn en gelukkig zijn!”

“Dat wil iedereen, ik hoop dan ook dat veel mensen van jouw parktuin kunnen genieten…..jammer dat de workshops deze zomer zijn en niet in het najaar!” stelde zij vast.
“Hoezo?”
“In het najaar zouden ze allemaal stekken mee kunnen nemen waarvan ze vinden dat die in jouw parktuin plaats horen, dan wordt het een vriendenpark, ontstaan deels door de inbreng van velen die naar jouw workshops komen” was haar antwoord.

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *