Geraakt bewogen ontroerd emotionele pijn

Door wie of wat laat jij je raken?

Geraakt worden in een bewogen leven. Ontroerd zijn door kleine dingen.

Geraakt bewogen ontroerd emotionele pijnHet zijn de kleine dingen die het doen…”
Afgelopen week werd ik geraakt door een onverwachts bezoek. Vrienden kwamen terug van een bezoekje aan Nederland. Ze brachten een mand vol producten mee voor ons: bruine bonen, capijcers, Hema-worsten en hachekruiden. Ik was ontroerd door deze onverwachte geste. “Wat ben ik jullie schuldig?” vroeg ik. Dat werd weggewuifd. Dit hele gebeuren appeleerde aan mijn emotionele pijn waarbij ik herinnerd werd aan mijn jeugd. Hoe ik als kind emotioneel ‘in de kou’ stond en niet begrepen werd. Het was het begin van een bewogen week!

 

 

 

 

Geraakt worden door onverwachte gestes

Geraakt bewogen ontroerd emotionele pijn“Jij bent niet te verrassen” zei mijn partner eens. “Jij weet het altijd zo te draaien dat je uiteindelijk weer geeft omdat je zo moeilijk kan ontvangen!”
Daar heeft hij wel een thema. Ik geef liever dan ik ontvang. Toch kan ik heel bewogen raken wanneer iemand mij werkelijk treft in het hart. Wanneer ik geraakt word, ben ik als een spons. Ik weet me geen raad.

 

 

 

Voor de meester…

Geraakt bewogen ontroerd emotionele pijnBewogen neem ik het boek aan. Maak het open. Dan ben ik diep geraakt. Ontroerd zie ik de tekst op de eerste pagina staan: “Voor mijn meester van de derde klas, die meer mens dan meester was!”
Eric van Os groeit uit tot een gewaardeerd kinderboekenschrijver. Hij heeft me nogeens diep geraakt toen wij in 2002 trouwden. Opnieuw een boek van Eric cadeau met als titel: “De prinses die niet kiezen kon”

De prinses kon niet kiezen

Het is het verhaal van een prinses die op zoek is naar een prins. Uiteindelijk kan ze niet kiezen tussen twee prinsen. Deze prinsen besluiten dan maar om samen verder te gaan. Een prachtig  symbolisch verhaal waarbij homoseksualiteit op een sprookjesmanier wordt verteld. Een bewogen partner kijkt me aan en zegt, geraakt door het sprookje: “Hoe vindt Eric toch steeds weer de juiste toonzetting?”

Opeenstapeling van verrassingen

Geraakt bewogen ontroerd emotionele pijnMisschien mogen we onze verhuizing naar de Dordogne wel zien als een opeenstapeling van verrassingen. Het begon allemaal dat we ‘alles’ verloren hadden. Er waren nog wat meubels en boeken. De rest waren we kwijtgeraakt.
Dan komt er van diverse kanten financiele hulp waardoor we onder andere een keuken kunnen kopen. Maar ook bedden en gordijnen. Daarnaast ook een zitmaaier voor de grote tuin. Dat was nog maar het begin.
Een vriend komt langs met twee nieuwe fietsen, zodat we meer gaan bewegen. Ontroerd door deze gebaren kijken we elkaar aan. “Waaraan hebben we dit verdiend?”

 

 

Een bewogen actie rondom Mohsen

Geraakt bewogen ontroerd emotionele pijnWe besluiten om Mohsen, een Iraanse homoman, op te nemen in ons huis. We willen hem een vrij leven schenken. Beseffen heus wel dat het een druppel op een gloeiende plaat is. Veel homo’s worden in Islamitische landen vervolgd, gedood of duiken zelf onder. Een enkeling weet te ontsnappen. Geraakt door al deze berichten is ons doel duidelijk: we geven hem de kans om in het vrije Westen uit te groeien tot een gelukkig mens die hier zijn droom kan waarmaken.

 

Gaat het lukken?

En of dit allemaal gaat lukken, blijft onzeker. Zijn visum loopt eind maart af. Tijdelijk teruggaan is dan een optie. Niet dat hij hierop zit te wachten. Hij is echter geraakt door zoveel betrokkenheid van onze vrienden, bekenden. We vragen op facebook om donaties voor Mohsen en het geld stroomt binnen en hij is diep bewogen door hetgeen hem overkomt. We kunnen zelfs zijn chemokuur in Tehran betalen. Door alle stress en innerlijke conflicten heeft hij maagkanker opgelopen. Die is nu onder controle, al blijft zijn maag een teer punt. Afgelopen week speelde zijn maag flink op doordat hij voorziet toch tijdelijk terug te moeten.

Emotionele pijn: geraakt worden – ontroerd zijn

Geraakt bewogen ontroerd emotionele pijnIk hoor het je denken: is elke ontroering dan pijnlijk? Wanneer je geraakt wordt, hoeft dat toch geen pijn te doen?
Op onbewust niveau wordt steeds een laagje in jou aangeraakt dat te maken heeft met je verleden: je opvoeding maar ook je ervaringen.

De vier pijnen

Binnen ons therapeutische werk spreken we over vier pijncategorien:
Ten eerste de fysieke pijn: dit is de pijn die je ervaart in je lijf doordat er fysiek wat aan de hand is.
Ten tweede is er de emotionele pijn: dit is de pijn die je oploopt doordat je geraakt bent.  Of ontroerd bent geworden door een bewogen situatie in je leven, waarbij de emoties vrij konden stromen.

Pijnen die je niet (on)bewogen laten naast de emotionele pijn

Ten derde bestaat de mentale pijn: dat is de pijn in je hoofd door je beperkende overtuigingen.  Ook door geestesziektes. Binnen ons werk zijn het vooral de beperkende overtuigingen die we aanpakken in de therapie.
Ten vierde is er de spirituele pijn: dat is pijn op twee niveaus. Aan de ene kant de zogenaamde zielepijn. Deze zielepijn kent slechts een vraag: “Wat kom ik hier doen op aarde?”
Aan de andere kant is er de existentiele pijn. ‘Wie ben ik?’ Ik ken mezelf niet. Weet niet welke kwaliteiten ik heb en wat ik daarmee moet.

Door welke pijn word je het meest geraakt?

Als mens wordt je geraakt op een van deze niveaus. Een bewogen leven levert ook bewogen momenten op natuurlijk. Elk bewogen moment heeft je ontroerd: wat doe je met je ontroering? Slik je die weg? Zie je het als een signaal?

Bang om te boksen

Geraakt bewogen ontroerd emotionele pijn“Je kunt niet boksen als je bang bent om een klap te krijgen” hoorde ik onlangs iemand zeggen. Als je niet geraakt wilt worden, wordt het leven nooit echt vreugdevol, liefdevol of simpelweg leuk.
Raken en geraakt worden, is de essentie van authentiek leven.
Een bewogen leven kenmerkt zich door ups en downs. Alleen wel te hopen dat de ups in de meerderheid zijn.

 

 

Wederom een verrassing vandaag!

Geraakt bewogen ontroerd emotionele pijnEr wordt op de deur geklopt. De postbode staat er met twee pakketjes. Een uit Frankrijk en een uit Nederland.
Aangezien we veelal aanmaningen krijgen, schrikt een pakketje juist niet af. Het maakt ons nieuwsgierig. Wat zit erin?

Ontroerd zijn we wanneer we het ene specifieke pakketje uit Nederland openen met daarin thermisch ondergoed voor Mohsen. Een goede vriendin dacht aan hem en de koude van de winter.

Doos twee met verrassingen

Dan openen we doos nummer twee uit Frankrijk: opnieuw geraakt door een lieve brief van vrienden uit de Ardeche. Ze sturen nieuwe en gedragen kleding. Ze denken zelfs aan onze buren en sturen twee nieuwe babypakjes mee. De buren zullen geraakt zijn door deze geste. Ook zij hebben weinig geld omdat gitaren bouwen wel heel bijzonder is, maar niet bepaald lucratief. Ik bouw maximaal vier gitaren per jaar, hoorde ik onze buurman zeggen. Nu maar hopen dat zijn werk meer gaat aantrekken dit jaar. Voor hem was het ook een bewogen jaar nu hij vader is geworden van de mooie Naia.

Ontroerd maar niet sentimenteel

Leef het levenHet grote verschil met de beide woorden is de lading. Sentimenteel raakt aan sentimenten. Je hebt immers echte en valse sentimenten. Wanneer je nu kiest voor echt sentiment, maakt je gevoelsleven een sprongetje. Het wordt gehoord. Je wordt geraakt! De emotie brengt een bewogen gevoel naar boven waardoor je ontroerd bent.

Ik kan zeggen dat we afgelopen week diverse keren ontroerd waren. En ik zag hoe geraakt Mohsen was te merken dat vrienden van ons ook aan hem denken. Hij is dat niet gewoon.
Laat je raken en leef een bewogen leven, waarbij je ontroerd door het leven wandelt. Vooral niet gaan rennen want dan kun je nauwelijks geraakt worden!
Ik wens je een bewogen leven toe, want dan voel je dat je echt leeft!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *