stressreductie

WAAROM WERK JE? GROEI IN JE WERK

WAAROM WERK JE?
Is er sprake van  GROEI IN JE WERK?!

 

Zoek jij voor groei in je werk? Doe jij het juiste werk? Is dit het werk dat je altijd gewild hebt? Hierover heb je gedroomd? Het is jouw droombaan?

Uit een onderzoek uit de jaren tachtig bleek al dat de meeste mensen NIET fluitend naar hun werk gaan. Zoek jij wel voor groei in je werk? Heb jij dan ook het idee dat je het juiste werk doet op dit moment? Is jouw werk ook werkelijk je zielsopdracht? Of vind je dat te zwevend, te ver van je bed? Waarom werk je eigenlijk?

In dit artikel wil ik je een hand reiken en tips geven om tot zelfonderzoek over te gaan en jezelf af te vragen of jij wel het juiste werk doet. Hooguit 10 minuten heb je nodig om dit te doorgronden. Dan een korte afstemming en jezelf eerlijk de vraag stellen: “Wil ik zo doorgaan of het roer omgooien?”

Hoe dat komt?

Nogal wat mensen die ik ontmoet heb gedurende mijn 30 jarige therapiepraktijk kwamen binnen met de opmerking: “Ik ben niet gelukkig in mijn werk, maar weet me geen raad!”

Dan volgt een uitgebreid levensverhaal en gaan we samen op zoek naar zijn droom als kind, zijn wensen en verlangens. En steeds weer word ik dan geraakt dat alle wijsheid in onszelf ligt. Soms zitten we er als het ware bovenop. We zijn onze droom vergeten. Hebben onze verlangens weggestopt. Waarom eigenlijk?

In onze jeugd worden we gevormd en misvormd. Dat overkomt nagenoeg iedereen. Hoewel onze ouders het beste met ons voor hebben, willen ze wel dat we aangepast gedrag vertonen. Ze doen er dan ook alles aan om ons in te passen, aan te passen aan hun opvoedingssysteem. Zelden wordt gekeken wat het kind werkelijk nodig heeft. “Is mijn kind creatief of juist erg intellectueel? Staat de doener of de zoeker voorop?’

Werk wat bij je past is niet altijd groei in je werk

De meesten kiezen niet voor het werk dat het beste bij hen past maar zijn in het werk gerold.
Als student deed ik vakantiewerk op een conservenfabriek, waarbij ik werkte aan de lopende band. Ik moest potjes met spercieboontjes die beschadigd waren, er tussenuit vissen. Geestdodend werk, geen enkele uitdaging. Niet bepaald ‘groei in je werk’ heb ik daar ervaren.

Werk en verveling – allesbehalve groei in je werk

Er stond een man van half vijftig tegenover me en hij doorbrak de verveling door zelf iets te ondernemen. Wat hij echter ondernam, vond ik afschuwelijk. Hij gooide om de vijf minuten een slak boven op de boontjes en lachte dan hartelijk, mij een knipoog gevend. Toen ik hem in de pauze aansprak op dit gedrag, zei hij alleen:’Jij bent hier over enkele weken weg, ik nooit meer!’
‘Is er dan geen groei in je werk mogelijk?’ dacht ik bij mezelf. Hij was een slaaf van zijn systeem geworden en zag geen uitweg meer.

Fluitend naar je werk?

Wat zou het met jou doen wanneer je fluitend naar je werk zou gaan?
Juist, vreugde, plezier en je zou enorm veel energie krijgen en waardering vanuit je werk.
Dat veronderstelt wel dat je een juiste keuze kunt maken: werk dat echt bij je past en waar je hart blij van wordt. Je hart maakt als het ware een sprongetje omdat je zoveel van jezelf kwijt kunt in je werk. Ik ken veel mensen die dit dagelijks ervaren. Ervaar jij dagelijks groei in je werk?

Doe jij het juiste werk? Is er groei in je werk?

* Jij gaat zingend naar je werk?
* Doe jij het juiste werk?
* Is er groei in je werk?
* Is het werk wat je nu doet ook echt jouw keuze?
* Wat weerhoudt je om het juiste werk te gaan doen?

Het ‘juiste werk’ sluit aan bij je behoeften, je ziele-opdracht  en bij je talenten.  Marjolijn is een mooi voorbeeld en ik stel haar graag aan jullie voor.

Marjolijn ervaart groei in haar werk

Jaren geleden wist ik helemaal niet wie ik zag als ik ’s morgens in de spiegel keek.. wie stond daar nu eigenlijk?.. Ik had zoveel maskers dat ik mezelf niet meer herkende, want aanpassen aan alles en iedereen, dat is wat ik zowat mijn hele leven (onbewust) heb gedaan.. Het begon al toen ik jong was en erg veel werd gepest.. geprobeerd erbij te horen en zoveel mogelijk vriendschappen te kopen om maar niet alleen te hoeven zijn.. pleasen en mezelf weggeven..

Later uitte het zich doordat ik de normen en waarden van mijn ouders en omgeving mee nam in mijn pubertijd en volwassen leven. De ander te vriend houden, doe maar normaal dan doe je al gek genoeg, de klant is koning, niet zeuren maar doorgaan tot… en vooral een beroep kiezen waar geld mee te verdienen valt, want er moet brood op de plank komen..

Kies ik voor een ongelukkig leven of voor groei in mijn werk?

Het gevolg was een ongelukkig leven, waarin ik voor iedereen aan het rennen was, mezelf compleet verloor en uiteindelijk doorging tot ik er letterlijk bij neer viel.. bijna dood.. met een BMI van 13,1 opgenomen in een eetstoorniskliniek.. En nee, niet omdat ik maatje 36 wilde hebben, maar ik was gewoon helemaal mezelf kwijt en wist het niet meer..

De Ommekeer

Het roer moest om. Ik raapte de moed bij elkaar om keuzes te maken op vele vlakken, want het kon zo niet verder. Vond het dood eng, maar met de hulp van anderen nam ik de sprong en begon opnieuw.. met vallen en opstaan kwam ik steeds dichter bij mezelf en merkte ik dat er veel positieve mensen op mijn pad kwamen..

Leerde goed voor mezelf te zorgen, keuzes te maken die goed waren voor mij, hulp in te schakelen, grenzen te stellen, genieten van alles dat is en vooral ook de stiltes toe te staan die de leegte met zich mee brengt. Van rust hou ik  en heb deze ook nodig om bij te tanken..

Ik ben mooier geworden als mens

Ik ben zoveel mooier geworden. Geniet nu samen met Marco, de kinderen, ons hondje en de vrienden om ons heen. Doe waar ik blij van word en vind het heerlijk om samen te zijn.. En natuurlijk zijn er ups en downs, maar daardoor voel ik dat ik leef in plaats van overleef..

Wie ik ben:  Marjolijn Knippels, porrend, recht door zee, liefdevol en scherp. Hou van simpel, concreet en spreken in Jip en Janneke taal. Uitwaaien aan zee, zonder plannen er op uit, samen met lieve vrienden een drankje bij het vuur, passie voor paarden en heerlijk foute muziek ☺

Missie

Mijn hart maakt een sprongetje als ik jou kan inspireren, laten lachen, rust en ruimte kan geven om jezelf te ontdekken. Verbinden, samenwerken, groeien en genieten.

Mijn quotes en visie

 • Beren op de weg willen gezien worden
 • Aan elke min zit een plus
 • Wat je niet ziet is er wel
 • Serieus zijn is zo’n gedoe
 • Gedachtenkracht = Creatiekracht

Wil je meer weten over mijn opleidingen?

Voordat ik deze stap durfde te zetten heb ik eerst zèlf de nodige persoonlijke ontwikkeling en opleiding gedaan, want ook al had ik de stap genomen om mijn leven om te gooien, wilde dat nog niet zeggen dat alles ineens anders was. Verre van dat. Ik had natuurlijk nog mijn zelfde gedrag, patronen en overtuigingen meegenomen, alleen wist ik dat toen nog niet ????Ik heb destijds de Loek Knippels Academie  gevolgd om jou te kunnen helpen, naast andere opleidingen en trainingen om mijn talenten meer aan te scherpen.

Werk op alle drie niveaus: hoe benader  je groei in je werk?

Je hebt nu het verhaal van Marjolijn gelezen. Door wat ben je vooral geraakt? Ze heeft een knop om weten te zetten door inzicht, gevolgd door actie. Ze is diverse opleidingen gaan volgen. Nu staat ze stevig in haar schoenen, klaar om haar visie uit te dragen en anderen te raken. Heb jij je laten raken?

Werk kent meerdere niveaus. Veel mensen werken vanuit het ego: status, geld verdienen, groot huis, dure auto. Onlangs zei iemand tegen me: “Heb je weleens een lijkwagen met een trekhaak gezien?”
Dit lugubere grapje bevat een grote waarheid: in het leven gaat het om ervaringen en niet om bezit.

Vandaar dat je in je werk een proces doormaakt. Dit proces laat zich het makkelijkst omschrijven in drie fasen, te weten:

 1. Micro-niveau: het werk moet goed voelen voor jezelf en je wordt er zelf beter van, gelukkiger;
 2. Meso-niveau: het werk voelt goed voor je directe omgeving (je partner, kinderen) en het levert ook vreugde op voor hen. Er komt een persoon fluitend thuis van zijn werk met een hoop energie;
 3. Macro-niveau: het werk levert vreugde op m.b.t. het grotere geheel: je doet het juiste werk en de samenleving is daar blij mee en het betekent ook wat voor de gemeenschap.

Werk geeft zin en betekenis aan je leven

Wanneer je het juiste werk doet, merk je in jezelf dat er niet alleen vreugde is in je leven maar je bent weer iemand, er wordt naar je uitgekeken, je bent belangrijk voor het werk, men kan niet zonder jou, je bent niet direct inwisselbaar omdat je belangrijk bent op die plek. Er is weer sprake van groei in je werk.
Brigitte Klijn – van der Velden maakte van haar zoektocht in zichzelf een kwaliteit voor hoogsensitieve vrouwen.

Brigitte is een ervaringsdeskundige in het vormgeven van haar dromen en het leven leiden als heel sensitieve vrouw,  HSP  (v), moeder van 2 hoogsensitieve kinderen, partner van een praktische man, ondernemer en founder van Om de Kunst van Leven, (voorheen) werknemer in grote organisaties in verschillende functies, eeuwige student, vriendin, dochter …  Ze leeft haar rollen vol verve. Het dagelijkse leven in al haar facetten ervaren, is haar grootste inspiratiebron voor haar trainingen.

Haar open mind, uitnodigende houding, ervaring en kennis biedt hoogsensitieve vrouwen de ruimte om te durven groeien naar wie ze zijn en hun plek in te gaan nemen in de samenleving. Zij heeft een krachtige missie en visie.

Ik ben een creatieve Levenskunstenaar die de wereld zuivert door een inspiratiebron te zijn.

Zingeving, iets mogen betekenen voor de ander is essentieel. De mens bestaat namelijk dankzij zijn medemens. Zonder medemens ben je niks, niemand omdat niemand ziet wat je doet en waarom je het doet. Gezien worden is niet voor niks een van onze basisbehoeften, evenals gehoord worden, waardering krijgen.

Zingeving is essentieel voor elk mens. Zonder zin heeft werk geen diepgang, geen betekenis en daarom is het heel goed dat geestdodend werk overgenomen wordt door robots omdat het mensonwaardig is dit eentonige, saaie werk door mensen te laten uitvoeren. De technologie draagt bij aan de evolutie van de mens en het menswaardige bestaan.

Arts zoekt preventie op en dat geeft groei in je werk

Koen DeWaegenaere werd arts maar richt zich nu op preventie en gezonde levensstijl.
Koen begon jaren geleden aan onze opleiding tot holistisch counselor. Een basisarts die voor zichzelf duidelijk had dat hij geen vertegenwoordiger van de farmaceutische industrie wilde worden.
Veel artsen schrijven namelijk onmiddellijk de medicatie voor die hen aangereikt wordt door de
farmaceutische industrie. 

Pillen veranderen van structuur en worden opnieuw op de markt gebracht. Er moet immers verdiend worden. Artsen worden bezocht door vriendelijke ‘artsenbezoekers’ die jou de laatste nieuwtjes en feiten tonen waardoor je als apotheek-houdende arts wel mee moet gaan. Koen koos hier niet voor. Hij ging zijn eigen pad. En op dit moment geeft hij voorlichting, trainingen en werkt samen met zijn partner Ellen in de praktijk. Een holistische praktijk waar de totale mens centraal staat en waar niet de ziekte of probleem centraal staat.

Wie ben je? Wie ben je geworden? Ben je happy met hetgeen je geworden bent? Sta je open voor groei en ontwikkeling? Ben je een avonturier op je levenspad? Kies je meer voor rust en bezinning?
Vragen die nooit binnen een reguliere praktijk gesteld worden.

Praktijk van Koen en Ellen

Veel mensen ervaren chronische vermoeidheid. Indien er enkel gefocust wordt op behandelingen van het lichaam geeft dit vaak onvoldoende (blijvende) verbetering van energie en vitaliteit. Dit hoeft niet te verwonderen. De totaliteit van wie we zijn, is immers groter dan enkel ons lichaam. Hoeveel energie en vitaliteit we ervaren, is afhankelijk van een complex samenspel van fysieke, mentale, emotionele en spirituele factoren.

Opdat een behandeling succesvol zou kunnen zijn, is het mogelijk dat meerdere van deze factoren in rekenschap gebracht worden. Dit is de basisfilosofie van onze holistische visie.We worden ziek als ons natuurlijk evenwicht verstoord is. Een klacht of symptoom is een uiting van dit verstoord evenwicht. Dit is een tweede aspect van onze holistische visie. Daarom proberen we niet alleen het symptoom onder controle te krijgen, maar gaan we ook op zoek naar de dieperliggende oorzaak: wat ligt aan de basis van dit symptoom of deze klacht? Dit vergroot de doeltreffendheid van een behandeling.

zelfgenezend vermogen

Een behandeling is er vooral op gericht om ons zelfgenezend vermogen te (re)activeren en te ondersteunen. De natuur heeft ieder van ons immers uitgerust met dit zelfgenezend vermogen. Dit is een derde aspect van onze holistische visie. Aanhoudende klachten in verband met energie en vitaliteit duiden aldus op een (tijdelijk) onvermogen om tot zelfgenezing te komen.

Bij al onze behandelingen gaan we samen op zoek naar de beste invalshoek om uw zelfgenezend vermogen te (re)activeren, in een poging om uw natuurlijk evenwicht te herstellen. Hierbij combineren we de expertise van de traditionele Westerse geneeskunde met orthomoleculaire geneeskunde, psychotherapie en voedingsadvies gebaseerd op de ayurveda. De natuur is hierbij steeds onze leidraad: indien mogelijk adviseren we natuurlijke geneesmiddelen (voedingssupplementen, kruiden), gezonde voeding, massage-oliën,…

zoektocht naar jouw evenwicht

Naast onze adviezen en behandelingen word je ook aangesproken om zelf actief deel te nemen aan het genezingsproces. Het is namelijk ons doel om je te stimuleren om opnieuw in je eigen kracht te komen en je niet afhankelijk te maken van een behandeling, therapeut of geneesmiddel. We zien onszelf dan ook als de ‘gids’ in jouw zoektocht naar evenwicht: we gaan samen op zoek naar de kern van het probleem en we tonen je wat de mogelijkheden zijn om tot meer energie en vitaliteit te komen. Meer energie en vitaliteit op korte én op lange termijn zijn hierbij ons streefdoel.

Groei in je werk

Met de bovenstaande voorbeelden van Marjolijn Knippels, Brigitte Klijn-van der Velden en Koen DeWaegenaere en Ellen Keerssemeeckers wil ik je uitdagen om ook voor je eigen droom te gaan. Om te geloven in je diepste verlangen en vorm te geven aan jouw visie en missie.

Deze vier oud-studenten van onze holistische counseloropleiding getuigen van groei en bewust kiezen voor een werkzaam leven waarbij de holistische benadering centraal staat. Zo kun je dan ook ‘zin en betekenis’ geven aan je leven.

Hoe doe jij dat? Laat het me eens weten.

Opnieuw de energie vinden in je leven

Naast onze werktijd hebben we zorgtijd, sociale tijd, vrije werktijd, vrije zorgtijd, vrije sociale tijd en tenslotte eigen tijd. Kort ga ik op deze fenomenen in om je duidelijk te maken dat elk mens vooral aandacht dient te hebben voor het werk dat je vanuit passie doet. Dan hoef jij je niet alleen op te laden tijdens je eigen tijd. Dan ervaar je bij verschillende ‘tijden’ ook energie die naar je toekomt. En niet alleen energie die weggehaald wordt bij jou.

 1. Werktijd:
  Voor iedereen zal het duidelijk zijn dat werktijd niet meer is dan de verplichte tijd dat je met iets bezig bent en waarvoor je meestal betaald wordt. Tegenwoordig kun je dan ook spreken over werktijd als je vrijwilligerswerk doet.

 2. Zorgtijd:
  De zorgtijd houdt die tijd in dat je bezig bent met zorgen voor jezelf en anderen. Die anderen kunnen je partner en kinderen, je ouders en vrienden zijn, maar ook je huisdieren. Het is de totale tijd die je per dag besteedt aan zorgen voor jezelf en anderen.

 3. Sociale tijd:
  Deze tijd wordt deels doorgebracht bij familie, vrienden of kennissen. Het is de tijd die je na je verplichte werktijd en zorgtijd besteedt aan bezoekjes, uitwisselingen met dierbaren. Voor velen is dit een leuke bijkomstigheid, voor anderen is dat zwaar omdat ze niet echt kiezen voor de familie, maar vanuit fatsoen zo af en toe op bezoek gaan.

 4. Vrije werktijd:
  Je wilt wat bereiken in je leven en na je werk neem je alles mee naar huis om vooral een goede indruk te maken. Ook het studeren in de avonduren heeft tot doel dat je in je werk verder komt. Cursussen die je vanuit je werk volgt, horen ook tot deze categorie vrije werktijd.
  Je kiest er in principe voor, maar je werk plukt als eerste de vruchten hiervan.

 5. Vrije zorgtijd:
  Of je nu wilt of niet,na je werk zul je toch moeten zorgen. Het kan zijn dat je daar bewust een dagtaak van maakt, zoals veel moeders nog steeds doen, maar wanneer je buitenshuis werkt, komt deze zorg veelal opnieuw op de schouders van vrouwen terecht of van degene die de verantwoording neemt voor het zorgelement in de relatie. Moeder zal niet zeggen: “Kees, geef jij nu de baby een schone luier, want mjn zorgtijd is om, het is vijf uur!”

 6. Vrije sociale tijd:
  Je bent een avondje alleen thuis. Daar had je ontzettend veel zin in en daar gaat de bel: “Ja, ik was toch in de buurt en dacht, ik wip even bij je binnen…” Je kiest er niet bewust voor om deze avond met familie of vrienden door te brengen, maar het overkomt je. In die zin is er dan sprake van vrije sociale tijd.
  Je bent wederom niet echt vrij!

 7. Eigen tijd:
  In de ogen van veel mensen is dat de tijd die je besteedt aan je hobby, het lezen van een roman,
  het volgen van een lezing of het bezoeken van een theater. Je kiest er zelf voor en je bepaalt van binnenuit: “Dit is nu echt voor mij, mijn eigen tijd!”
  Hoeveel van die tijd heb je tot nu toe?
  Weet je dat de meest vitaliteit voortkomt uit de eigen tijd en niet uit de andere soorten tijd?

Concluderend: kies voor je talenten en schep je eigen werk en maak ‘eigen tijd’ vrij in je agenda. Dat loont immers direct!

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *