Hier hoor ik thuis 3

Hier hoor ik thuis!

hier hoor ik thuis-thuis voelen-thuis zijnHier hoor ik thuis!

Hier hoor ik thuis! Thuis is de belangrijkste plaats in ons leven: het bevordert de fysieke en mentale gezondheid. Bij een gebrek aan een thuis gevoel, loop je meer risico op stress. Je wilt ergens thuis horen, je thuis voelen, thuis zijn.

Thuis voelen bestaat uit vier eigenschappen voordat je kunt zeggen:  Hier hoor ik thuis?
Ten eerste: Terugtrekken, een plek kennen waar jij je veilig voelt.
Ten tweede: Controle, invloed hebben op de dingen die gebeuren.
Ten derde: Verbondenheid, je behoort tot een bepaalde groep.
Ten vierde: Identiteit, je bent iemand binnen jouw groep/familie.

Thuis voelen en terugtrekken – hier hoor ik thuis

hier hoor ik thuis-thuis voelen-thuis zijnWe kennen allemaal wel dat gevoel dat je even er niet bij wilt horen. Het is je te druk, er zijn teveel onbekende mensen. De sfeer staat je niet aan. Het liefst trek jij je dan terug om je weer thuis te voelen. Dat thuis-gevoel levert je vertrouwen en verbondenheid op, aspecten die je nu even mist op deze plek in dit gezelschap.

Hoe trek jij je dan terug?

Je wilt je weer thuis voelen bij jezelf. Naar binnengaan en aandacht hebben voor je eigen ademhaling is een eerste stap. Je kunt ook je persoonlijke ruimte afbakenen.

Hoe baken jij je persoonlijke ruimte af?
Stel je jouw lievelingskleur voor en projecteer deze kleur om je heen. Laat die kleur niet uitwaaieren, maar hou de kleur dicht om je lichaam. Daardoor schep je als het ware een kleurenmuur tussen jou en de ander.

Je kunt er ook voor kiezen om uit de verbinding te gaan.
Hoe ga je uit verbinding? Door even geen deel te hebben aan het gesprek en de zaak te observeren. Het overkomt me heel vaak dat ik bewust kies voor de observatierol omdat het thema mij niet raakt waarover gesproken wordt. En lang niet altijd wil ik degene zijn die bepaalt waarover gesproken wordt. Liever trek ik me dan terug binnen mijn veilige IK.

Thuis en controle – hier hoor ik thuis

hier hoor ik thuis-thuis voelen-thuis zijnJe wilt thuis zijn omdat je daar controle hebt over de dingen die gebeuren. Althans dat hoop je. Lang niet altijd is dat ook het geval. En wat gebeurt er nu juist wanneer jij je controle in je thuis situatie verliest? Gevoelens van hulpeloosheid, dan wel pessimism of ontmoediging kunnen je overvallen.

Controle hebben in de thuis situatie biedt veiligheid en wanneer je denkt die veiligheid te verliezen, dan wordt de thuis situatie voor jou ook onveilig. Zelf heb ik dat al heel jong ervaren door hetgeen er bij mij thuis plaats vond. Ik had daar geen controle over, voelde me machteloos. En eigenlijk was ik de dupe van mijn eigen onveiligheid en het controleverlies in deze thuis situatie.

Thuis en verbondenheid

“Oh, jij bent er een van Linnard Knippels?”
Deze vraag werd me als kind heel vaak gesteld. In ons dorp woonden veel families met dezelfde naam: Knippels. Lang niet allemaal waren we familie van elkaar. Om nu de verbondenheid te demonstreren werd jij gekoppeld aan je vader. Heel lang heeft het geduurd voordat ik zelf in de gaten had wat de letters Lz achter mijn naam op het rapport betekende: Linnard’s zoon.

hier hoor ik thuis-thuis voelen-thuis zijnNu was de verbondenheid duidelijk. Ook werd daarmee aangegeven dat je behoorde bij die familie met die bepaalde kwaliteiten. Je had een Knippels-familie die vooral bekend stond als agrariers. Er was ook een familie die naam had gemaakt als bouwonderneming.

Verbondenheid leidt niet automatisch tot je thuis voelen! Ik kan niet stellen dat ik me verbonden voelde met mijn broers. Wel met mijn twee zussen. Tussen hen en mij was een andere dynamiek, meer openheid. Delen van hetgeen ons bezig hield. Dat kon ik absoluut niet met mijn broers. Daar kwam bij dat ik als enige broer heel vroeg op kamers ging wonen. Weg uit het bekrompen dorp, weg uit mijn milieu.

 

 

 

Thuis en identiteit – hier hoor ik thuis

De familie Knippels was bekend in het dorp. Zoals ik zojuist al zei, er waren veel families met dezelfde familienaam. Aan welke familie ontleende ik nu mijn identiteit?
Juist, aan de familie Knippels waarover in het dorp het volgende onder andere gezegd werd: “Hardwerkende mensen, voorbeeldig gedrag en ze hebben een priesterzoon…”

Priesterzoon en verkooptechniek

Het kon niet meer kapot! Een priesterzoon hebben in de jaren ’50 was geen unicum maar zorgde er wel voor dat de familie meer aanzien kreeg. Een van de kinderen was namelijk ‘geschonken’ aan God. En of je het wilde of niet, menigeen ontleende daaraan zijn identiteit.
Mij heeft het verkoopkracht opgeleverd. Hoezo?
Vanuit het klooster waar mijn broer verbleef, werd gevraagd of we missiekalenders wilden verkopen. Ik ging met mijn handel van deur tot deur en ik hoefde maar te zeggen dat mijn broer op het seminarie zat, en de portemonnee werd al getrokken. Een makkelijke manier om snel alle kalenders te verkopen. Jammer genoeg kreeg ik geen provisie, alleen de eer en het aanzien binnen het dorp.

Thuis voelen in jezelf – hier hoor ik thuis

hier hoor ik thuis-thuis voelen-thuis zijnWanneer voel jij je thuis in jezelf?
Is het nodig om naar je werkelijke thuis te gaan?
Kun jij je overall ‘thuis voelen’?

Wanneer je tevreden bent met jezelf, vertrek je al vanuit een goede basis. Die tevredenheid moet echter geen berusting inhouden. Je dient jezelf wel regelmatig uit te dagen.
Hoe daag jij jezelf dan uit?

Je kunt jezelf uitdagen door grenzen te verleggen. Vooral door niks gek te vinden in het leven, hooguit vreemd. Want ‘vreemde dingen’ wil je onderzoeken, gekke dingen wijs je wellicht meteen af.

Het gezegde “wat de boer niet kent, dat eet hij niet” sluit hier naadloos op aan. Zelf vind ik het heerlijk om grenzen te verleggen. Om buiten kaders te denken. Maar ook om daadwerkelijk iets aan te gaan wat ik nooit eerder gedaan heb. Dat levert naast spanning en nerveusiteit ook sensatie op. En zeker wanneer je erin slaagt die nieuwe stap daadwerkeljk te zetten.

Is het nodig om steeds naar huis te gaan?

Wanneer jij behoefte hebt aan de veiligheid van jouw plek: prima, dan ga je geregeld naar huis. Het kan je voeden, inspireren. Maar wanneer jij je niet echt thuis voelt in je familie, ouderlijk huis, dan is het op zijn minst vreemd dat je naar thuis blijft verlangen.

Je vindt niks thuis

Je hebt er niks, vindt er niks en toch ga je naar die plek toe. Is dat om jezelf te straffen? Is dat zelfkwelling? Het is belangrijk dat je de voeding ervaart vanuit je thuis situatie. En wanneer je niet meer gevoed wordt, is het essentieel dat je een thuis gevoel in jezelf gaat scheppen.

Je omgeeft je met mensen die voor jou belangrijk zijn. Vrienden kunnen daardoor weleens belangrijker worden dan je bloedverwanten.

Blijf niet stilstaan

Schaam je daar niet voor. De evolutie gaat verder en jij gaat mee in de stroming. Blijft niet stilstaan. Je hebt een plek voor jezelf geschapen waar jij helemaal jezelf kunt zijn.

Jij bepaalt wat je aan de muur hangt, hoe je invulling geeft aan jouw leven, zonder verantwoording af hoeven te leggen aan je ouders, broers en zussen.

Therapie rondom gemis aan thuis

En toch zie ik binnen de therapie het hier regelmatig fout gaan.
Mensen laten zich teveel beinvloeden door de mening en opmerkingen van ouders, broers of zussen. De pijnlijkste reactie die ik ooit gehoord heb binnen mijn therapiepraktijk was deze: “Zo hebben we jou niet opgevoed, je moest je schamen!”

Wanneer schaamte op de voorgrond komt te staan, verlies je de controle en wil je maar al te graag terug naar het zogenaamde veilige nest. Je gaat concessies doen naar je ouders, familie. Bij hen wil je immers weer  horen, verbonden voelen. Omdat je nog steeds denkt dat jij jouw identiteit moet ontlenen aan je familie. Je bent vergeten dat je door de jaren heen je eigen identiteit ontwikkelt. Dit is afhankelijk van scholing, omgeving, rolmodellen in je leven, ambitie, talenten, vrienden en je relatie.

Weet je het zeker? Hier hoor ik thuis!

hier hoor ik thuis-thuis voelen-thuis zijn“Kun jij tegen jezelf zeggen op dit moment: hier hoor ik thuis!”
Je zult merken dat er energie, liefde vrijkomt wanneer je dit van binnenuit kunt zeggen. Dat je blij bent met je thuis dat je zelf geschapen hebt. Maar ook dat je blij bent dat jij je thuis in jezelf gevonden hebt en niet meer afhankelijk bent van de familie.

Je bent gaan behoren tot de ‘wereld-familie’. Waar je werkt, heb jij je thuis gevonden. Daar waar je leeft, is nu je thuis. En daar ben je blij om! Mensen die je inspireren of op dezelfde golflengte zitten als jij, daar is je thuis.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *