Hoe een goede vader te zijn(loek knippels)

Hoe een goede vader te zijn?

Hoe een goede vader te zijn? (deel I)

Vader-worden of vader-zijn, dat is de vraag: hoe een goede vader te zijn?
Hoe een goede vader te worden, staat centraal in dit artikel.

Hoe een goede vader te zijn(loek knippels)‘Ik heb dezelfde ogen
En ik krijg jouw trekken om mijn mond
Vroeger was ik driftig
Vroeger was jij driftig
Maar we hebben onze rust gevonden
En we zitten naast elkaar
En we zeggen niet zoveel
Voor alles wat jij doet
Heb ik hetzelfde ritueel
Papa
Ik lijk steeds meer op jou…’ (Stef Bos)

Ik had een haat-liefdesrelatie met mijn vader. We liepen langs elkaar en ontmoetten elkaar nauwelijks. Ik hield hem op afstand. Waarom? Het was zo gegroeid door een jeugdervaring.

Vader was nooit aanwezig

Op belangrijke momenten was mijn vader er niet voor mij. Ik had eindexamen gedaan op de middelbare school en kwam trots thuis met mijn eerste diploma. ‘Geef even de dakpannen aan..’ riep hij op afstand. Hij was zich niet eens bewust van de belangrijke dag in mijn leven. Veel van dergelijke momenten zouden volgen. Hij was er niet en ik bouwde een muur tussen ons in. Hoe een goede vader te zijn, was niet aan de orde.

Schoenen poetsen

Dit begon toen ik rond 12 jaar oud was. Mijn moeder gaf dan seksuele voorlichting tijdens het poetsen van de schoenen. Je zat bij elkaar en je hoefde elkaar niet aan te kijken. Ik was een nieuwsgierig kind en stelde veel vragen die ze niet kon beantwoorden. Toen vroeg ik haar: ‘Wat is een vrouwelijk orgasme?’

Ze keek me vertwijfeld aan. Nadat ik informatie had gevonden in een boekje, sprak ze de historische woorden: ‘Heb ik nooit gehad!’ Concluderend: mijn vader was geen goede minnaar.

En daarmee begon mijn afscheiding met mijn vader onbewust. Hoewel we elkaar weer vonden aan het einde van zijn leven. Hoe een goede vader te zijn was nu niet meer actueel. Hij nam immers afscheid van het leven.

De aanwezige vader

Aan het einde van zijn leven wilde hij met me praten. Hij kon echter de woorden niet vinden. Leed aan afasie. Werken met onbewuste symbolen leek me nu een goede stap. Ik liet hem een tekening maken over zijn situatie.

Hij tekende een tunnel (grijze rand) die volledig rood ingevuld was (gekrast) en aan de buitenkant een gele veeg. Daarop stelde ik de vraag: ‘Als dit nu mensen of dingen zijn, wat heb je dan getekend?’

Zijn antwoord was verbluffend:
*grijze rand: het werk
*rode invulling: de kinderen
*gele veeg: zijn vrouw

Maak tijd voor je kinderen

Hoe een goede vader te zijn(loek knippels)Plotseling was hij weer helemaal vader. Hij maakte nu tijd voor mij en voor zichzelf. We hadden dagelijks een gesprek(je), afhankelijk van zijn gemoedstoestand. Was hij helder dan spraken we weer over zijn tekening. Was hij echter verward of kon hij de woorden niet vinden en raakte hij daardoor geïrriteerd, dan stopte ik.

Vader was gefrustreerd door zijn werk omdat hij nooit zijn droom had waar gemaakt! Hij was ook teleurgesteld in veel van zijn kinderen omdat ze niet geworden waren, waarop hij hoopte.
Het leven met zijn vrouw scoorde echter heel hoog. Hij keek tevreden terug op zijn leven met haar.

Leer je kinderen de belangrijke lessen

Wellicht hebben de oudste kinderen daar iets van meegekregen. Tien kinderen op de wereld zetten en hen allemaal willen opvoeden, vraagt veel van je. Hij kwam daar niet of nauwelijks aan toe. Een les heeft hij echter diep in me gepland: Wees altijd eerlijk en oprecht! Daarin leerde hij zijn zonen hoe een goede vader te zijn.

Hoe een goede vader te zijn(loek knippels)Een goede vader wilde hij absoluut zijn, maar nam niet de tijd of kans om dat uit te bouwen. Veel verschillende rollen moest hij op zich nemen: goede man, goede (schoon)zoon, goede werknemer, financiën inbrenger, opvoeder, klusjesman. Later kwam daar nog bij: goede groente-schoonmaker, aardappelschiller, criticus, luisteraar.

De ontwikkeling van sterke communicatie was niet aan hem besteed.   Wel aan het einde van zijn leven! Hij stond open voor me. Hij was geïnteresseerd in hetgeen ik deed als therapeut, leraar, trainer, schrijver.

Plan uitjes met je kinderen was niet realistisch in zijn leven. Hij werkte altijd. Je mocht mee voor op de fiets wanneer hij naar zijn moeder op bezoek ging. Dat waren mijn uitjes.

Maak tijd voor jezelf kon hij wel op zijn manier vormgeven. Hij ging altijd koffie drinken op zondagmiddag bij zijn moeder. Sloeg geen zondag over! Hij legde een kaartje met de buurman, elke zondagavond.

Op die momenten kon ik mijn vader observeren. Ik zag hem graag. Ik hoorde hem graag praten en lachen. Ontspanning op zijn gezicht en eindelijk wat rust na een intensieve werkweek.

Beloon je kinderen op een passende manier.

Dat deed hij op zijn manier. Ik speelde als kind graag ‘schooltje’. Op een dag was er een openbare verkoop van oude schoolmeubelen.

Vader nam me mee en ik kreeg zowaar schoolbanken, een echte lessenaar van mijn geliefde schooljuf als cadeau voor mijn eigen schooltje.

Hoe een goede vader te zijn(loek knippels)Je kinderen passend straffen heb ik niet zo duidelijk meegemaakt omdat hij te vaak lang afwezig was toen we klein waren.
Schreeuw niet en word niet gewelddadig kan ik hem niet verwijten. Hij schreeuwde nooit naar me, evenmin was hij gewelddadig!  In mijn ogen was hij gevreesd en geliefd bij mijn andere zeven broers en twee zussen. Bij mij minder omdat ik hem niet bereiken kon. Hoe een goede vader te zijn was actueler voor mijn broers dan voor mij omdat ik al afstand hield.

 

Een goede vader als rolmodel

Hij was een goede vader: hij behandelde mijn moeder met respect, gaf zijn fouten toe, hielp in en rond het huis. Wat ik echter gemist heb is het volgende: hij overlaadde zijn kinderen niet met liefde en affectie.

Misschien ben ik een van de weinigen die dit onderkent, want na de dood van vader is hij min of meer ‘heilig’ verklaard. Dit houdt in dat er alleen over positieve zaken wordt gesproken. Niet meer over wat we gemist hebben of waar we nu nog mee worstelen. Ik weet dan ook niet of hij het respect van zijn kinderen verdiend heeft. Het gezegde ‘Over de doden niets dan goed’ is hierbij wel van toepassing binnen mijn familie.

Hoe een goede vader te zijn(loek knippels)Waar ik heel lang last van heb gehad is zijn adagio: Je leeft om te werken!
Dit heeft ervoor gezorgd dat ik geen hobby’s ontwikkelde, altijd aan het werken was. Werken was een must. ‘Er is nooit iemand doodgegaan door hard te werken’ volgde vaak op zijn adagio. Toch werk ik nu al meer dan tien jaar langer dan mijn vader gedaan heeft!

‘Papa, ik leek steeds meer op jou!’

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *