hoop licht toekomst, loek knippels

HOOP – LICHT – TOEKOMST

HOOP – LICHT – TOEKOMST

hoop licht toekomst, loek knippelsIn de voorbereiding op onze Kerst zouden we ieder een woord nemen en daarbij stilstaan. Mohsen koos voor het woord ‘TOEKOMST’, Peter-Jan daarentegen nam het woord ‘HOOP’ in gedachte en ik tenslotte nam het woord LICHT voor mijn rekening.

 

 

HOOP in bange dagen

hoop licht toekomst, loek knippelsHoop is een leeg woord wanneer je er niet iets mee doet: het belooft wat! Het kijkt ergens naar uit. Wanneer we elkaar onze levensverhalen vertellen, hoor je eigenlijk drie aspecten:

Ten eerste luister je naar de ‘levenswandel’ van een medemens.
Ten tweede worden er ‘levensthema’s aangereikt en ten derde bemerk je met elkaar de ‘levenslessen’ op die iemand ervaren heeft in het leven.

Hoeveel HOOP heb je ervaren tijdens je leven? Durf je opnieuw te varen op die HOOP? Of heb je alle HOOP opgegegen doordat je in een negatieve spiraal zit en denkt er niet meer uit te kunnen?

De Dalai Lama had daarover een mooie opmerking: ‘Elk probleem heeft een oplossing en wanneer er geen oplossing voor handen is, dan is het geen probleem maar een feit. En daar kun je nks aan veranderen!’

Hoeveel feiten heb jij in je leven terwijl je dacht dat het problemen waren? Dat moet je nu al HOOP geven voor de komende periode?

Hoop was ver zoek

Wanneer je in het leven alle materie kwijtraakt, kun je bij de pakken neer gaan zitten en beginnen aan zelfbeklag. Je kunt ook gaan roeien  met de riemen die je hebt.
Hoop doet leven’  heb ik zo vaak gehoord in de meest uiteenlopende situaties. Onlangs is mijn schoonzus hoop licht toekomst, loek knippelsgestorven. Had kanker en de artsen konden niets meer voor haar doen. Ze wilde naar huis. Eenmaal thuis ontdekte ze dat er nauwelijks nog hoop meer. Ze vroeg om euthanasie en men heeft haar een roesje gegeven en de volgende dag al was ze ‘vertrokken’. Waar naar? Naar de plek die we niet kennen, omdat niemand er ooit van teruggekomen is maar waarvan men denkt daar altijd vrede te vinden.

Toch een prettige gedachte? Of een sprookje, vertelt door de kerk?
Hoop kan vreugde geven maar ook valse verwachtingen.
Onze hoop was na het materiele verlies lang ver zoek. Het ergste vonden we echter dat we geen perspectief zagen. We waren onze hoop al verloren.

Hoop komt soms onverwachts

hoop licht toekomst, loek knippelsWanneer je alle hoop hebt verloren, prober je jezelf vast te klampen aan elke uitgestoken hand. Die hand kan echter ook een verleiding zijn om op die manier ‘grip op jouw leven´ te krijgen waardoor jij je autonomie verliest.

En dan…onverwachts is daar die filantroop! We trapten er met beide voeten in. Niet moeilijk hoor, want perspectief zagen we niet en de hoop hadden we verloren.
Achteraf blijkt deze man ‘meester oplichter van Belgie’ te zijn. Hoe bizar kun je het treffen.

Maar…ons aanvankelijke geloof in de goedheid van de mens bleef wel overeind en dan komt er uiteindelijk support in de vorm van een businesscoach die met ons alles op de rails gaat zetten.
Er komt weer hoop en perspectief.

Licht in jezelf zien

Te beseffen dat we alles al in huis hebben, dat alle oplossingen in onszelf zitten. Mits we bereid zijn om het ‘licht in onszelf’ te zien.
Hoe doe je dat toch in hemelsnaam?
Leo Bormans schrijft in zijn boek over HOOP: “Hoopvolle mensen vinden elke keer weer nieuwe wegen en manieren om met dingen om te gaan”

hoop licht toekomst, loek knippelsLicht ervaar je ook door bijvoorbeeld weer verbinding te zoeken met andere mensen. Daardoor ontstaan er andere visies en kunnen er deuren open gaan die voorheen dicht bleven binnen jouw optiek.

Aan de andere kant is juist het iets doen voor anderen heilmakend, zeker wanneer je voelt dat je deel uitmaakt van een groter geheel. De mens leeft niet alleen voor zichzelf.
Je licht ergens op laten schijnen, kan ook inhouden dat je naar meerdere opties kijkt of het probleem van een andere kant bekijkt.

Hij heeft het licht gezien houdt in deze context dan ook in: hij heeft een goed idee gekregen, zet het in voor de zaak waar hij mee bezig is.
Heb jij het licht al gezien?
Laat jij ergens je licht op schijnen?
Ok, het Li(g)cht allemaal in jezelf!

Een positieve toekomst

Met Mohsen gaan we samen op weg. Zijn visum houdt eind maart op en hij moet dan terug naar Iran. Hij huivert al bij de gedachten, maar zo zijn de regels nu eenmaal.
We zoeken ijverig en vol hoop naar mogelijkheden en schakelen daarbij onze burgemeester in, maar luisteren hoop licht toekomst, loek knippelsook naar goede adviezen van vrienden die ervaringen hebben opgedaan.

Mohsen is geen vluchteling, maar kwam met een studievisum hier in de hoop via betaald werk hier te kunnen blijven. Dat werk kan alleen wanneer hij de taal spreekt.
Frans vindt hij heel moeilijk en zijn motivatie is vaak ver te zoeken. Hij is weliswaar een briljant student in zijn vak (ICTer) maar dat houdt niet onmiddellijk ook in dat hij vlot een taal onder de knie krijgt.

Toekomst van HOOP voor Mohsen

Wanneer er nu negatieve berichten komen of mensen vertellen hem hun waarheid vanuit eigen ervaringen, dan zien we dat het licht uitgaat bij Mohsen. Hij wordt dan down, verdrietig en verstilt.
Stel het jezelf maar eens voor: leven in een onderdrukkend land waar de vrije geest niet kan funktioneren en Het beste jaar ooit-loekknippels articlewaar een sexuele variant (homo) uit den boze is, zelfs gevaarlijk.

Waar kies je dan voor? Toch voor een toekomst elders?
Hoe onzeker die toekomst ook is? Neen, hij wil zekerheid, een baan, inkomsten en de liefde en geborgenheid voelen met de mogelijkheid om af en toe zijn familie in Iran te kunnen bezoeken.
Het glas is bij Mohsen vaak half leeg. Dat maakt het soms moeizaam om over de toekomst te dromen, stappen te zetten.

Juist wanneer hij weer HOOP voelt, bemoedigd wordt en resultaten ziet, zien we hem opleven. Hij werkt keihard aan onze business-website, studeert dagelijks uren op verbeteringen, danst wanneer er een klein succesje is geboekt.

Op ontroerende momenten ben ik zijn daddy – die hij nooit gehad heeft, maar op intens trieste momenten moeten we alle zeilen bijzetten om onze hoop niet te laten varen. We dienen onder ogen te zien dat tijdelijke terugkeer een optie is om vervolgens opnieuw een studievisum aan te vragen.

Daarna  HOPEN we op LICHT zodat zijn TOEKOMST hier veilig is gesteld.
Vandaar dat wij jullie allemaal  een hoopvolle toekomst toewensen waarbij jouw Licht waarlijk mag schijnen op een betere wereld.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *