dankbaar-dankbaarheid

Het is niet allemaal goud dat er blinkt…de tragedie achter hoge muren.

Het is niet allemaal goud dat er blinkt…

Het is niet allemaal goud dat er blinkt

Ken je de uitdrukking “Het is niet allemaal goud dat er blinkt?” en heb je er weleens bij stil gestaan wat achter dat ‘goud’ schuilgaat?

Op dit moment ben ik in Teheran (Iran) om onze ‘pleegzoon’ op te zoeken en te kijken hoe hij het eerste deel van zijn droom heeft waargemaakt: een eigen kledingzaak.
Om het nuttige met het aangename te verbinden, bezoeken we musea en natuurlijk de paleizen van de voormalige vorst – de shah met zijn beroemde vrouw Faradibah.

Pas je wel op? Immers…het is niet allemaal goud dat er blinkt!

Met die woorden ging ik op reis, alleen. Peter-Jan had de werving voor zijn rekening genomen met een persoon uit ons droomteam Astrid. Zij schrijven dagelijks teksten over onze week van 29 juni – 6 juli 2019. Een week om nooit meer te vergeten.

Het is niet allemaal goud dat er blinktDat doe ik hier ook niet: ondanks alle waarschuwingen voel ik me vrij en zeer gastvrij ontvangen door de familie van Mohsen. Ook de bevolking maakt een vriendelijke indruk, terwijl ik weet hoe zwaar ze het hebben nu de rijken alleen maar rijker worden onder dit regime.

“Kan ik over alles praten, of moet ik mijn woorden afwegen op een goudschaaltje?” vroeg ik aan Mohsen.
“Mijn ouders denken dat jij met een vrouw samenleeft, laten we dat niet vergeten. Daarnaast weten ze dat jij een centrum leidt en vroeger leraren hebt opgeleid. Dat zal aansluiten bij mijn moeders interesse die onderwijzeres is geweest…..en verder gewoon jezelf zijn Loekepoek!” zei Mohsen.

Jezelf zijn?

Wat is dat ‘jezelf zijn’?Het is niet allemaal goud dat er blinkt
Hou je rekening met anderen wanneer je jezelf bent? Weeg je jouw woorden af of gooi je jezelf in de strijd?
Voor mij is ‘jezelf-zijn’ erg gekoppeld aan leven volgens de ‘stem van je ziel’ en niet de stem van je ego.
De stem van je ego vindt overal iets van: ‘dat kun je niet, daar ben je te stom voor, dat hoort niet!’ Terwijl de stem van je ziel hier juist geen boodschap aan heeft. Die stem vibreert. Staat los van ons imago. “Het imago is immers een constructie van onze verlangens, onze opvoeding, ons karakter” zei Lenny Kuhr onlangs in het diepte-interview met Lilian Ferru ………

Het is niet allemaal goud dat er blinktEn ze vervolgde met de opmerking: “ Er is geen grotere volmaaktheid als de onvolmaakte volmaaktheid!” Dat mag ik hier in Iran ervaren.

Paleis van de sjah- het is niet allemaal goud dat er blinkt – schijn bedriegt

En plotseling loop ik samen met Mohsen het paleis-terrein op. Mijn ogen zijn verblind door de omvang van alles: gebouw als bibliotheek, automuseum, kunstgebouw, tennisbanen, zwembad, indrukwekkende tuinen om het paleis en dan de ‘woning’ zelf.

Je wordt meegenomen in een afgenomen droom. De droom van Faradiba en haar man Reza. Beiden geworteld in het Westen wat opvoeding en vorming betreft. De intentie hebbend om van hun land een goed ontwikkeld land te maken. Met alle gevolgen van dien. Want liep je niet in het spoor dan was er de SAVAK, de geheime dienst, die je achtervolgde, martelde en opsloot voor onbepaalde tijd.

Een afschuwelijke situatie voor veel mensen. Echter niet voor vrijdenkers en intellectuelen, kunstenaars. Die vonden een luisterend oor bij hun vorst. Ze dachten immers met hun Westerse visie.

Het is niet allemaal goud dat er blinkt – schijn bedriegt

Het is niet allemaal goud dat er blinktMijn oog wordt getrokken naar het immense dak van het paleis. Een dak dat volledig open geschoven kan worden zodat alle verdiepingen de verse lucht op kunnen snuiven. Je moet het maar bedenken.

De kinderkamers trekken mijn aandacht met al hun pracht en praal. Een massief zilveren maquette van een groot schip waarin edelstenen zijn verwerkt. Deze maquette is geschonken door de regering van India en men heeft er een lamp in gemonteerd zodat  zoon Reza een mooi ‘nachtlampje’ heeft.

Niet alles is glitter en glamour…

Dan hoor ik het relaas over Reza en zijn andere broer en zussen. Een en al tragedie. Het is inderdaad niet allemaal goud dat er blinkt.

Het is niet allemaal goud dat er blinktDe familie is door een diep dal gegaan nadat ze Iran moesten ontvluchten om plaats te maken voor religie-fanatici. En wat kan je dan meenemen? Niks van je spullen, niets wat je met veel plezier hebt verzameld, alleen een koffer.

“Die wel gevuld was met miljoenen dollars denk ik”, zegt Mohsen.
We kennen allemaal de trieste afloop van de familie: zelfdoding, ernstige ziekte en een troonpretendent die in Egypte wacht om zijn land te kunnen dienen. Zal dat nog ooit gebeuren?

 

Religie en macht

Het is niet allemaal goud dat er blinktWe weten vanuit onderzoek dat macht erotiseert en dat veel macht kan leiden tot misbruik. Dat misbruik richt dan vooral op het zichzelf verrijken, banen toe bedelen aan familieleden en waarbij de ‘gewone’ man of vrouw op straat er alleen maar op achteruit gaat. Dat is de bittere realiteit van alle extreme regimes, ook hier in Iran op dit moment. De familieleden hebben de handel in handen, de auto-industrie gloreert onder een van de nazaten van het regime.
En jij als zelfstandige? Jij hebt het nakijken!

 

 

Overleven

Op een avond ontmoette ik ook de broer van Mohsen. Hij heeft een verantwoordelijke baan bij de overheid: controleren van de prijzen voor de burgers. Hij ontvangt elke maand 200 euro, die juist genoeg zijn voor de huur van zijn appartement. Er is dan echter nog niks te  eten.

Wat doe je dan wanneer de maag knort?

Je zoekt naar mogelijkheden. Soms moet je eerst wat verliezen om een grotere winst te kunnen zien. Dat kan alleen wanneer je verder denkt dan de gangbare paden. Hij is een kledingzaak begonnen. In een chique buurt hier in Teheran en met de opbrengst van de zaak kan hij zijn gezin onderhouden.

Wat is je grootste droom?

Het is niet allemaal goud dat er blinktBeseffend dat je nu om iemands intentie vraagt, kijk ik hem aan. Zonder blikken of blozen zegt hij: “Vrede in mijn hart en voor het land. Een rijk land waar mijn dochtertje kan opgroeien in vrede en veiligheid”.

Een pure intentie is altijd ontzettend krachtig. Die intentie gaat namelijk terug naar de Bron. De bron die we in wezen zijn.
Ik ontmoette dan ook een vredig mens, iemand die hunkert naar vrede voor zijn land en voor hemzelf.

 

Durf je Co-Creator te worden?

De vraag die bij mij opkwam toen hij zo vol vuur en passie mij vertelde over zijn verlangen naar innerlijke vrede, was: “Wie wil je zijn in dit leven?”

Het is niet allemaal goud dat er blinktBeseffen dat je een en al illusie bent. Je lijf raak je kwijt, wat blijft er dan nog van je over? Waar wil jij je op voorstaan wanneer je beseft dat je een instrument bent van de grote schepper. De Creator, of God, of Allah, of het Licht. Geef het maar een naam, maar het is niet in een naam te vangen. Het is grootser, alomvattend. Het is pure energie.

“Ik ben een instrument van de creator en daardoor Co-creator!” hield ik hen samen voor. Mohsen en zijn broer zaten gefascineerd naar me te luisteren en vuurden de ene vraag na de andere op me af.

En toen viel er een stilte…

De stilte van intentie, van liefde, hoop, we waren even allemaal in contact met de Bron. De bron kent geen woorden….het is een diep Innerlijk Weten. En in dat Innerlijke Weten voelde ik de Innerlijke Vrede waar we de hele avond zo over gesproken hadden.
Het is niet allemaal goud dat er blinkt. Die ervaring hadden we gehad. Hier blonk nu alleen maar GOUD of was het GOD?

 

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *