Je persoonlijke mantra.

Je Persoonlijke Mantra.

persoonlijke mantraIeder mens kan zijn eigen kracht vergroten door een persoonlijke mantra. Natuurlijk komt nu meteen de vraag op “Wat is dan mijn persoonlijke mantra? Je persoonlijke mantra –  van verlangen naar realiteit. Jouw droom waarmaken.  En wat is een mantra?” Via visualiseren jouw intentie om leren zetten in jouw droom, die werkelijkheid gaat worden.
In  het artikel sta ik stil bij het fenomeen ‘mantra’ en geef enkele voorbeelden. Daarna is het aan jou om je persoonlijke mantra te maken.

Prenatale teksten als voorbode op je persoonlijke mantra

Tijdens cursusweken en opleidingsweken werk ik ook met mijn zelf ontworpen methodiek ‘prenatale teksten‘. Dit zijn jouw overtuigingen die je prenataal als blauwdruk in jezelf hebt opgenomen. Je bent die blauwdruk geworden. Niemand heeft dezelfde blauwdruk. Alleen jouw blauwdruk is uniek! Draagt informatie van je ouders in zich. Informatie die je kan beperken wanneer de blauwdruk beperkend van karakter is.

persoonlijke mantraNog onduidelijk?
Laat ik een voorbeeld geven. Werd er naar jou uitgekeken bij jouw geboorte? Was men blij en nieuwsgierig naar jouw komst? Dit geeft een eerste blauwdruk van er wel/niet mogen zijn.
Ik kom uit een gezin van 10 kinderen, ben nummer 7 in de rij. Boven mij was slechts een meisje. Mijn oudste zus. Dan komen er 4 jongens en dan is mijn moeder opnieuw zwanger. Ze hoopt op een meisje en gaat daarin zelfs geloven omdat deze zwangerschap zo ‘anders’ is. Dan kom ik naar de aarde met de tekst: “Jij bent anders!”

Jij bent anders – mijn persoonlijke mantra

Een mooiere tekst kan ik me niet voorstellen. Deze tekst plaatst mij namelijk onbedoeld boven de wet. Boven het alledaagse. Ik hoef me niet aan te passen want ik ben anders. Dat dit ook zo’n duidelijke impact had later in mijn leven, had ik niet kunnen bedenken. De prenatale tekst “Jij bent anders!” was mij dus op het lijf geschreven. Zelf heb ik deze tekst als uiterst positief ervaren.
Zo heeft elk van ons een tekst meegekregen. Meerdere teksten over meerdere levensgebieden. Je krijgt deze teksten rechtstreeks door via je moeder omdat je met haar een navelstreng-verbinding hebt. Niet met je vader. Van hem komen de teksten indirect of later pas tijdens de opvoeding.

Prenatale teksten als persoonlijke mantra

Zelf ben ik blij met mijn ene tekst: “Jij bent anders!” Deze prenatale tekst gebruik ik regelmatig als mantra. Ik zeg de tekst dan uiterst langzaam en laat de impact van de woorden op me inwerken. Wanneer ik ‘anders’ ben, mag ik ook ‘anders’ reageren. Anders dan het gemiddelde. Maar ook ‘anders’ dan wat er van mij verwacht wordt. Wat is jouw prenatale tekst?

Persoonlijke Mantra is positief

Elk mantra heeft een positieve lading in zich. Ik vond in het boek van Michael Pilarczyk enkele klassieke mantra’s van bekende mensen. Ik citeer die om je te laten voelen hoe krachtig en positief deze mantra’s zijn.
Ben je er klaar voor? Daar zijn ze dan.

persoonlijke mantra

Ten eerste een mantra van Albert Einstein:
“Imagination is more important than knowlegde”.

 

 

 

 

 

persoonlijke mantra

Ten tweede een mantra van Barack Obama:
“Yes we can!”

 

 

 

 

 

 

persoonlijke mantraTen derde een mantra van Martin Luther King:
“I have a dream”

Wat zie je nu als positieve energie in deze drie mantra’s?
Juist, ze beloven wat en dagen je uit om er mee aan de slag te gaan. Vandaar dat visualisaties zo’n krachtige manier zijn om je onderbewustzijn mee te laten werken om je doel te behalen en je dromen waar te maken, zegt Michael in zijn boek “Master your Mindset”.

 

Yes we can – Yes I can

Stel je nu eens voor dat je daadwerkelijk je droom gaat waarmaken. Elke dag zeg je enkele keren tegen jezelf: “Yes I can!”  Ik weet zeker dat ik het kan. Ben ervan overtuigd dat het me gaat lukken. Niemand kan me nog tegenhouden want dit is mijn project.
Voel je de kracht van deze intentie? Een mantra is dan ook een intentie die je uitspreekt voor jezelf.

Deze intentie vraagt van jou om discipline en doorzettingsvermogen. Het is niet zo dat je alleen maar je mantra hoeft te herhalen en dat het dan al gebeurt. Je dient er hard voor te werken. Dit werken wordt echter beloond door de kracht van jouw mantra uit te spreken. Doordat jouw mantra energie geeft aan jou en jouw intentie nog meer op de voorgrond zet. “Yes I can”.

I have a dream

Wie droomt er niet van grote dingen realiseren in zijn leven? De wereld mooier maken? Iets mogen betekenen voor je medemens? Een gedachte weten om te zetten in een concreet plan? Dromen zijn geen bedrog! Elke droom draagt een visionaire gedachte in zich en met jouw intentie (mantra) kan die gedachte werkelijkheid worden. Durf je dan ook groots te dromen?

Groots dromen houdt in dat het plan dat je neer wilt zetten, verder reikt dan alleen je kleine (grote) ego. Het vervult je diepste verlangen en daar word jij alleen maar gelukkiger van.
Maar jij niet alleen! Ook je directe omgeving wordt er blijer van dat jij jouw droom waarmaakt. En tenslotte brengt jouw droom ook iets in de samenleving in beweging. Er gebeurt wat in de wereld doordat jij jouw droom hebt waargemaakt.

Geloof je het nog?

Hier komen de beperkte overtuigingen, je prenatale teksten om de hoek kijken. Wanneer je niet gewerkt hebt aan je beperkende overtuigingen zal je droom nooit waarheid worden. Dan wordt de droom als het ware in de kiem gesmoord doordat jij er onbewust niet in gelooft!

Geloven door het te visualiseren, het jezelf voor te stellen, is een eerste stap. De tweede stap is jezelf ontdoen van beperkende overtuigingen die opgesloten zitten in je basisangsten.

Basisangsten ondermijnen je persoonlijke mantra

persoonlijke mantraWe kennen ze nog wel de 5 basisangsten?
Ten eerste: angst voor kritiek, oordelen en meningen van anderen kunnen je dermate verlammen, dat er niks uit je handen komt. Dat je niet durft te geloven in je dromen.

Ten tweede: angst om een geliefde te verliezen. Dus houd je alles safe en blijf je dansen naar zijn/haar pijpen. Veel mensen worden pleasers om zo de ander maar te blijven behagen. Ze zetten de eigen droom op een tweede plan of duwen de droom volledig weg.

Ten derde: angst voor ziekte en ouderdom. Wanneer ik in deze conditie ga werken aan mijn dromen, haal ik de eindstreep niet. Ik voel me ziek of te oud. De droom gaat dan maar aan mij voorbij!

Ten vierde: angst dat we niet voldoen. Aan wie of wat voldoen we niet? Vaak liggen hier de verwachtingen van anderen op de loer. Als die het nu maar goed vindt wat ik doe, dan zet ik door!

Ten vijfde: angst dat niemand van ons houdt. En om te voorkomen dat niemand van me houdt, wring ik me in allerlei bochten en zet ik mijn droom op een laag pitje.

Bij welke basisangst voel je de meeste aversie? Waar word je het meest geraakt? Die basisangst is dan jouw belangrijkste ondermijner waardoor jouw mantra niet zal werken. Je gelooft het namelijk zelf niet!

Jouw persoonlijke mantra?

persoonlijke mantraWaar sta je voor? Waar wil je alle energie en tijd aan geven? Wat is je ultieme geluk?
Wanneer je daar zicht op hebt, kun je beginnen om allereerst dankbaar te zijn. Dankbaar voor alle momenten dat dromen wel uitgekomen zijn. Momenten waar je naar terug kunt kijken met plezier. “Dat is me toch maar goed gelukt!”

 

 

Haal dat moment opnieuw voor de geest:
1. Waar ben je?
2. Wie of wat is er om je heen?
3. Wat doe je op dat moment om je droom (gedachte/intentie) te laten slagen?
4. Maak van die gedachte/intentie een zin, beginnend met IK.

Nu heb jij jouw persoonlijke mantra!
Voorbeeld van mezelf. Ik wilde graag onderwijzer worden. Toen ik op de Pedagogische Academie was aangenomen, viel me de studie zwaar. Ik leefde al vanaf mijn 17e op kamers. Voelde me van god en iedereen verlaten. De eerste dag op de academie zag ik eindejaarsstudenten rondlopen. Zij waren mijn rolmodel. Een van de mannen nam ik in gedachte en formuleerde de volgende mantra: “Het onderwijs wacht op mij en heeft mij nodig met  mijn passie!” Het werd uiteindelijk de volgende mantra: “Ik werk vanuit passie in het onderwijs!”

Ik werk vanuit passie in het onderwijs

Deze mantra “Ik werk vanuit passie in het onderwijs!” heb ik jarenlang gebruikt. De studie werd per jaar lichter voor me en ik ervoer een enorme drang om binnen het onderwijs op te klimmen. Het uiteindelijke doel was om aan de basis van de opleiding te kunnen komen. En dat is me gelukt!

Je persoonlijke mantra en geluk

Jouw geluk ligt nu in jouw handen. Jouw mantra bepaalt waar jij je energie naar toe stuurt. Zorg ervoor dat je mantra positief is geformuleerd en dat je duidelijk je verlangen (intentie) hebt opgenomen in de tekst.
Succes ermee. Misschien hoor ik nogeens hoe het je vergaan is?

Stuur dan een mail naar: loekknippels@het-ihc.nl

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *