Kerstmis Loek Knippels 2018

KERSTMIS … Hoop of eenzaamheid?

KERSTMIS … Hoop of eenzaamheid?

Met Kerstmis is het gezellig, neen, moet het gezellig zijn.
Het is immers het familiefeest bij uitstek! Elk jaar komen mensen met Kerstmis bij elkaar om te eten, verhalen te vertellen, spelletjes te spelen.
Het gevoel van ‘saamhorigheid’ is het toverwoord voor Kerstmis. Is er echter overal zoveel saamhorigheid en gezelligheid?
Hoeveel mensen zitten echter alleen thuis? Zelfs zonder een kerststukje of iets lekkers voor bij de koffie? We staan daar nauwelijks bij stil. Of heb jij een gast aan tafel die je uit zijn eenzaamheid trekt?

De nostalgie van Kerstmis.

Ik kan er nog naar terug verlangen: nieuwe kleren aan, midden in de nacht aan de hand van mijn vader op weg naar de dorpskerk. Daar vond de nachtmis plaats – een christelijk ritueel met veel gezang en een kerstgroep opgesteld ergens in de kerk.
Ik kon die tijd in de kerk mooi gebruiken om me te vergapen aan de kerststal. Ik fantaseerde dat ik een van de figuren was in de stal. Wat zou ik toch graag Jozef zijn. Waarom? Dat wist ik als kind nog niet.

Ik wilde Jozef spelen met Kerstmis

Jaren later werd er een toneeluitvoering gegeven en zocht men spelers. Natuurlijk was ik van de partij: verkleden, me verplaatsen in een ander was al een ‘handelsmerk’ van me geworden en zou later een grote rol spelen als therapeut. Dan dien je juist je goed te kunnen verplaatsen in een ander.

 

 

De rollen voor het spel voor Kerstmis werden verdeeld

Duidelijk viel ik buiten mijn geliefde rol: Jozef. Ik mocht een herder spelen die op het veld lag bij zijn schapen. Veel later pas besefte ik dat deze rol uniek was omdat juist de herders als eerste hoorden dat Jezus was geboren.
Kerstmis Loek Knippels 2018Maar ja, de mooiste jongen van het dorp, mocht wel Jozef spelen!
Dit kerstspel werd een week lang voor Kerstmis opgevoerd. We hadden succes en iedereen in het dorp sprak erover. Vooral over mijn broer die zijn tekst niet kende als profeet maar gewoon de tekst herhaalde met enorm veel bravoure. Alleen de regisseur, toevallig de pastoor van het dorp, zat met zwetende handen in de coulissen.
Kees van Delft – verhip zo heette de mooiste jongen van school – als Jozef scoorde erg hoog. Kerstmis zou voor mij altijd gekoppeld worden aan deze mooie jongen die het toch maar maakte.

Projectie van schoonheid

Nooit heb ik begrepen – tot nu toe – dat ik onbewust schoonheid en succes aan elkaar koppelde. Kees was mooi, was succesvol. Later zag ik veel succesvolle, mooie mensen. Dat wakkerde in mij het beeld aan van ‘niet knap genoeg zijn, betekent dus minder succes’ . Uiterlijk doet er dus wel degelijk toe.
Op zo’n manier schep je jouw eigen werkelijkheid van eenzaamheid en denk je vol nostalgie terug aan Kerstmis in je jeugd.

Kerstmis en worstenbrood

Na de nachtmis gingen we naar huis. Iedereen onderweg werd ‘zalig Kerstmis’ toegewenst. Eenmaal thuis aangekomen rook de kamer heerlijk naar verse worstenbroodjes, koffie en verse broodjes.
Wat kon ik als kind hiernaar verlangen.
Wij hadden thuis ook een kerstgroep staan. Prachtige beelden waarvan een beeld steeds mijn aandacht trok. Een herder met een schaal brood. Ik vond het zo’n mooi, uitdagend beeld. Keek er vaak naar en voelde dan dat ik die herder was. Die herder uit het kerstspel.

Kerstmis … feest van hoop en gezelligheid

Kerstmis werd voor mij ook het feest van HOOP en GEZELLIGHEID.
Hoop om nog eens in mijn leven deze herder in het echt te ontmoeten. En de gezelligheid van de snorrende kolenkachel, warme worstenbroodjes, het mooie servies op tafel. Wat vond ik het geweldig. Voor mij mocht het altijd Kerstmis zijn. Ik had moeder geholpen bij het versieren van de tafel en met mijn oudste zus stelden we samen de groep op. Zo natuurgetrouw mogelijk. Ik haalde mos en steentjes uit de natuur, boomschors en takken waardoor het een levend geheel werd.

Kerstmis is het feest van PERSPECTIEF

Voor mij werd Kerstmis vooral ook het feest van ‘perspectief’. Er werd ons in de kerk voorgehouden dat het licht gekomen was. Dat licht was Jezus maar zou ook gaan schijnen in ons hart.
Als kind droomde ik over dit Licht, verlangde ik naar dit Licht. Het mysterie van het Licht trok me aan. Totdat ik ontdekte dat het Licht in onszelf ligt. Wij zijn Licht en wij kunnen Licht laten schijnen op situaties in ons leven. Maar ook op het leven van anderen. We kunnen hun leven verlichten!

Kerstmis, mijn Lichtmoment en uitdaging

Is het niet geweldig dat we allemaal het Licht voor elkaar kunnen zijn in goede en slechte dagen. Bij voorspoed en tegenslag. Dat vraagt wel van onszelf dat we ons kunnen verplaatsen in de ander. Niet jouw probleem is uniek. Wanneer we allemaal ons kruis op de markt zouden leggen, zouden we toch weer met het eigen kruis naar huis gaan.
Wat wil dat zeggen?

Ons probleem is niet uniek en juist het delen in een groep, met anderen zorgt ervoor dat je inziet dat meer mensen worstelen met hetzelfde. Misschien niet op dezelfde manier, we zijn immers allemaal uniek. Toch is jouw probleem de moeite waard om gehoord te worden.

Breng jouw probleem naar het Licht

Tegelijkertijd mag jouw probleem ook naar het Licht gebracht worden. Daar kunnen we met elkaar de ‘verlichting’ ervaren en de lessen oppakken die het probleem ons voorhield. Er komt nooit zomaar een probleem op je pad. Het komt je wat brengen.
Het is aan jou om het naar het Licht te brengen.

Ga met mij mee op pelgrimage. Samen gaan we op weg. Elke maand organiseer ik in de Dordogne een thema-week, een workshop waarin ik samen met een groep op weg ga. Van inzichten komen tot uitzicht om daarna te gaan handelen. Zo kom je in actie. Jij wordt weer de regisseur van je eigen leven.

Kerstmis daagt je dus uit!
Jij pakt die uitdaging aan?

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *