Leef het leven

Leef het leven, kies voor een gezonde leefstijl.

 Leef het leven, kies voor een gezonde leefstijl.

Leef het levenBoeken zijn volgeschreven over gezond-leven en leefstijl met als ondertitel ‘Leef het leven’ . Ik ben benieuwd of jij kiest voor leven of overleven? Waar richt jij je aandacht op in je leven en in hoeverre leef je het leven zoals het voor jou bedoeld is?

Leef het leven

Hoe kun je het leven leven? Kun je het sterven dan ook leven? Kun je het geluk ook leven?

Leef het leven wil niets anders zeggen dan dat jij volledig gaat voor je leven. Dat jij voor de volle 100% deelneemt aan het leven en dat jij niet aan de zijlijn staat wat het leven betreft.

Ik zie zoveel mensen aan de zijlijn staan. Ze leven niet, zitten in een overlevingsmodus en hopen het zo uit te kunnen zitten. Wat zitten ze dan uit? Het leven! Het leven gaat volledig aan hen voorbij.

Leef intens alsof het je laatste dag is

Leef het levenMakkelijker gezegd dan gedaan? Bijvoorbeeld ken ik mensen die met een bultje naar de arts gingen intussen waren ze na twee weken er niet meer. Wat hebben zij intussen met hun leven gedaan?

Je hebt dan drie keuzes waardoor je kunt zeggen: leef het leven.
Ten eerste kun je kiezen om je kop in het zand te steken en te doen alsof er niks aan de hand is, m.a.w. je vlucht weg voor de realiteit;

Ten tweede kun je ook verstijven door hetgeen je gehoord hebt waardoor je tot niks meer in staat bent.
En tenslotte kun je als derde optie ervoor kiezen om te vechten. Je vecht voor het leven, voor jouw leven en je wilt het beste er nog uithalen. Hoe kort je leven misschien nog duurt. Leef je leven alsof het een feest is!

Voor welke optie zou jij kiezen?

Leef het levenVoor welke optie zou jij kiezen? Daar waar hoop is, is leven. Tekort door de bocht? Ik denk het wel want wanneer je enorm lijdt en er geen perspectief meer is, waarom zou je dan nog vechten? Je geeft je dan over aan het leven en laat het gebeuren. Dat kan op een dramatische manier gaan of je kiest voor een intensieve manier waarbij je dat nog doet wat je altijd al had willen doen. Leef het leven intens.

Ik ken mensen die plotseling hun waarheid gingen vertellen. Dat kwam op veel plaatsen niet goed binnen zal ik je zeggen. Mensen werden boos, voelden zich afgewezen. Toch was voor de desbetreffende persoon het een mooie manier om ‘schoon schip’ te maken alvorens te vertrekken.

Leef het leven wordt dan een actie aan het einde van je leven. Ook heb ik van nabij iemand mogen meemaken die bewust wilde sterven. ‘Sterven moet je leven’ was zijn reactie. Ik zag geleidelijk aan wat hij daarmee bedoelde. Je leeft intens, dan wil je ook intens sterven. Je kiest dan duidelijk niet meer voor overleven!

Een gezonde leefstijl

Leef het levenJe kunt elke week een ander boek aanschaffen over een ‘gezonde leefstijl’ en steeds zijn het prominente Nederlanders die ervoor reclame willen maken. Door al die boeken zie je door de bomen het bos niet meer.
Hoe kan ik het leven leven zoals het voor mij bedoeld is?

Gezonde leefstijl houdt volgens mij in dat je jezelf ontwikkelt op vier niveaus:

Ten eerste: je lijf, je fysieke lichaam. Hoeveel aandacht krijgt jouw lijf? Hoe zorgvuldig ben je met je lichaam? Je hebt maar een lijf, je kunt het niet inruilen! Verzorg en voed jij je lijf op een goede, verantwoorde manier die bij jou past? Zeg tegen jezelf: ‘Leef het leven!’

Ten tweede: je emoties, je gevoelens vragen erom om gehoord en gevoeld te worden. Sta jij jouw emoties toe of duw je ze snel onder het vloerkleed. Geen tranen want dan ben ik zwak! Niet teveel glimlachen want dan vinden mensen me een dom figuur! Durf jij en ben je bereid om echt naar je emoties te luisteren en te handelen? Herhaal voor jezelf: ‘ Leef het leven !’

Gezonde leefstijl betekent kiezen voor leven i.p.v. overleven

Leef het levenTen derde: je gedachten, in hoeverre laat jij je leven bepalen door beperkende gedachten? Of in hoeverre zijn jouw gedachten vooral negatief gekleurd dan wel ingegeven door pijn en verdriet? Kun jij echt luisteren naar jouw gedachten? Kun je constructieve gedachten oproepen om zo je leven meer positiviteit te gunnen? Omgeef jij je met positief ingestelde mensen of juist met mensen die alles in een negatief daglicht stellen?

 

 

Leef het leven en kies niet voor overleven

Leef het leven. Vooral Leef jouw leven en niet dat van een ander of volgens  de verwachtingen van die ander. Leven moet geen overleven worden.

Ten vierde: je spiritualiteit, m.a.w. door wie of wat laat jij je inspireren in je leven? Heb je grote rolmodellen die je de moeite waard vindt? Zijn er religies, overtuigingen of bewegingen waar jij troost en inspiratie vindt?

Een gezonde leefstijl is dus meer dan voeding alleen! Dus leef het leven.

Stel een doel volgens het SMART-principe

Leef het levenNiets geeft zoveel zin aan je leven, waarbij je het leven leeft zoals het voor jou bedoeld is, dan een doel te stellen volgens het SMART-principe.

Het SMART-principe gaat uit van vijf begrippen:
Ten eerste: S van SPECIFIEK. Maak je doel zo specifiek mogelijk. Zorg ervoor dat het waarneembaar is wanneer je het hebt bereikt. Stel jezelf vragen zoals: Wat wil ik bereiken? Waarom wil ik dat bereiken? Wie is erbij betrokken? Wanneer gebeurt het?

Ten tweede: M van MEETBAAR. Hoe weet jij wanneer je jouw doel bereikt hebt? Formuleer een meetbaar resultaat. Jouw doel moet je kunnen zien, voelen, ruiken, horen of proeven.

Blijf visualiseren – stel het jezelf concreet voor

basisbehoefte-groepTen derde: A van ACCEPTABEL. Zorg ervoor dat er een draagvlak is voor je doel. Past dat binnen jouw waarden en normen? Het is belangrijk echt achter het doel te kunnen staan, anders zal het niet worden gehaald.

Ten vierde: R van REALISTISCH. Is het doel haalbaar? Zorg dat het doel bereikbaar is, al moet het niet te gemakkelijk zijn want dan steek je er geen energie in. Het dient een uitdaging voor jou te zijn.

Ten vijfde: T van TIJDGEBONDEN. Zorg dat er een deadline is waarop het resultaat gerealiseerd moet zijn. Die deadline dient wel realistisch te zijn.

Het beste jaar ooit-loekknippels articleMet jouw SMART-doel werk je aan een zinvol leven, aan jouw leven en ‘leef je het leven’ zoals het voor jou bedoeld is.

Graag loop ik in dit traject een eindje met je mee.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *