Leven zonder stress, utopie of werkelijkheid?klok

Leven zonder stress, utopie of werkelijkheid?

Leven zonder stress, utopie of werkelijkheid?

De Amerikaanse psychologieleraar Brett Phillips stelde een lijst samen van 101 tips om te leven zonder stress. De vraag blijft natuurlijk of we dit ook kunnen realiseren of dat we dit makkelijk kunnen vormgeven in ons dagelijks leven.

Het is mogelijk om te leven zonder stress.
Ik wil je meenemen op reis en zal in een aantal blogs de 101 tips bespreken. Zo wordt ‘leven zonder stress’ voor jou een realiteit en niet langer een utopie.

Ben je er klaar voor?

Brett Phillips geeft simpele tips, die je vandaag nog kunt toepassen. Ter illustratie ga ik enkele tips eens nader bekijken om te kunnen leven zonder stress.

Tip 1: sta 15 minuten vroeger op

Het lijkt zo simpel maar het geeft je bijvoorbeeld een voorsprong waardoor je de gewone dingen wat rustiger kunt doen , anderzijds levert je dat  meteen meer energie op.

Leven zonder stress, utopie of werkelijkheid?

Tip 2: Bereid ‘s avonds de volgende ochtend al voor

Heerlijk vind ik het zelf om ‘s avonds voor het slapen gaan de ontbijttafel al te dekken zodat ik ‘s morgens alleen maar thee hoef te zetten en de eitjes te koken. Alles is al klaar, terwijl er tijd overblijft voor een meditatiemoment.

Tip 3: Draag nooit te strakke kleding

In de jaren 70 werden we al gewaarschuwd dat vooral voor jongens te strakke kleding grote gevolgen zou kunnen hebben voor een gezonde zaadproductie. Zelf voel ik me ongemakkelijk wanneer ik te strekke kleding draag. Uiteindelijk voel ik me beperkt. Anderzijds beperk ik mezelf in mijn bewegingen.

Tip 4: Probeer te vermijden dat je op chemische middelen moet vertrouwen

Het kan soms niet anders wanneer je ernstig ziek bent, maar zelfs dan is het belangrijk om chemische spullen zo weinig mogelijk toe te laten tot je lijf. Je lichaam is je tempel: wees er zuining op. Leven zonder stress betekent ook je lijf beschermen tegen de negatieve invloed van chemische middelen.

Tip 5: Plan je afspraken op voorhand

Wat ben ik daar vaak de mist mee ingegaan. Ik dacht het nog wel even te kunnen doen en zette mezelf dan vreselijk klem. Leven zonder stress is allereerst ook de baas worden van je eigen planning. Kijk of het uitkomt. Neem meer ruimte tussen de ene en de andere afspraak. Plan bijvoorbeeld af en toe wat vrije tijd tussen afspraken in om een korte wandeling te maken. Of verlaat even je auto voor een frisse neus.

Tip 6: Schrijf dingen op, denk niet dat je ze wel zal onthouden

Ik heb in mijn leven al heel wat schrijfboekjes volgeschreven. Soms met alleen suggesties, alsook invallen om er nog eens een artikel aan te wijden. Toch ook vaak  een opzet voor een artikel of een boek. Trainingen die ik ging geven werden zorgvuldig lang van tevoren voorbereid en dan was mijn opschrijfboekje een houvast. Wat kan ik doen met deze groep? Waar ligt de uitdaging voor deze groep? Hoe kan ik hen tools aanreiken om te leven zonder stress?

Tip 7: Laat dingen nakijken voor ze stuk gaan

Soms ben ik verrast wanneer ik gereedschap wil pakken uiteindelijk blijkt er iets niet te werken. Vaak doordat ik het lang niet gebruikt heb. Veel belangrijker is het om geregeld spullen na te kijken. Zo heb ik nu ingebouwd dat na elke zomer de grasmachine nagekeken wordt alvorens we de winter ingaan. Dat doe ik met allerlei apparaten die ik heb, ook de vaatwasser. Schoonmaken is belangrijk om veel stress te voorkomen.Leven zonder stress, utopie of werkelijkheid?reserve sleutels

Tip 8: Maak reserve-sleutels

Zo logisch, sta jij er weleens bij stil? Ik heb van alle sleutels inmiddels een reserve-sleutel gemaakt. Het geeft rust. Ben dan wel verstandig om de reserve-sleutels op een vaste plek te leggen. Dan wordt leven zonder stress haalbaar.

Tip 9: Zeg vaker ‘nee’

De grote uitdaging! Ik heb eens geprobeerd om sneller en vaker ‘nee’ te zeggen op zaken die me niet interesseren. Zaken waar ik geen tijd voor heb. Laat me minder snel meenemen vanuit mijn enthousiasme door overal maar ‘ja’ op te zeggen. Dat vroeg wel van me om echt aandacht te hebben voor de pleaser in mij, die wil het namelijk iedereen naar de zin maken. Je houdt meer tijd over en het leven zonder stress wordt werkelijkheid voor je!

Tip 10: Stel prioriteiten in je leven

Wat is belangrijk? Wat is haalbaar? Wat is nu belangrijk of wat kan nog even uitgesteld worden? Maak eens een lijst van de zaken die je moet doen en wanneer. Wat zet je op de eerste plaats en waarom? Zo leg je een lijst aan van zaken die echt belangrijk zijn en geef je voor jezelf aan wat je allereerst dient te doen.

Tip 11: Vermijd negatieve mensen

Negatieve mensen hebben de eigenschap om energie van jou af te tappen. Voor je het in de gaten hebt, voel jij je leeg en bovendien vermoeid. Vaak weet je niet wat de reden daarvan is. Toch, wanneer je even stil staat, weet je welke mensen je toegelaten hebt. Wat is de reden dat je hen toegelaten hebt: zijn ze belangrijk voor je werk, voor je kennissenkring? Is het nodig om met hen om te gaan? Kun je het contact met hen tot een minimum beperken? Negatieve energie raakt je namelijk meer dan positieve energie. Negativiteit haalt het beste van jezelf weg. Ik voel me soms leeggelepeld door mensen. Tot slot is leven zonder stress een utopie voor me. Toch, wanneer ik de hand in eigen boezem steek, ben ik alleen daarvoor verantwoordelijk.Leven zonder stress, utopie of werkelijkheid?klok

Tip 12: Besteed je tijd zorgvuldig

Tijd kun je maar een keer gebruiken. Misbruik de tijd dan niet. Op die manier is je tijd voorbij en sta je uiteindelijk met lege handen.
Voor mij gelden de volgende regels:

  • MOET ik dit doen?
  • Moet IK dit doen?
  • Moet ik DIT doen?
  • Moet ik dit DOEN?

Dan wordt het meteen duidelijk of ik gemotiveerd ben en ook de juiste persoon ben om het te doen. Anders besteed ik mijn tijd niet goed en leef ik met stress in plaats van te leven zonder stress.

Tip 13: Maak je maaltijden eenvoudig

Durf te fantaseren! Haal alles uit je maaltijden door te durven combineren. Wie heeft je verteld dat je altijd een voorgerecht, hoofdgerecht en nnagerecht moet hebben? Dat zorgt voor veel stress en maakt je dik. Kies voor een mooi hoofdgerecht. En maak incidenteel een leuk voorgerecht of nagerecht klaar. Dat zorgt ervoor dat het leven zonder stress werkelijkheid wordt.

Tip 14: Maak altijd een copie van belangrijke papieren

Hier worstel ik nog mee. Ben veel papieren door verhuizingen kwijtgeraakt, bovendien had ik geen reserve-papieren. Dat leverde mij enorme stress op. Ik had het kunnen voorkomen door van alle belangrijke papieren een copie te maken en deze in een archiefdoos te bewaren. Een belangrijke tip die leven zonder stress kan bevorderen.

Tip 15: Bedenk op voorhand wat je nodig hebt

Herken je dit? Ik ging soms op verkeerde momenten naar de winkel en kwam met veel te veel onnodige boodschappen naar huis. Beter was geweest om na het eten te gaan of nog beter met een boodschappenlijst. Bovendien werkt het natuurlijk bij allerlei andere zaken ook. Mensen komen op bezoek: wat heb ik in huis? Is er een bespreking: heb ik de papieren en pen klaar liggen? Op die manier schep je rust en is leven zonder stress jouw realiteit geworden.

Dit zijn de eerste 15 tips uit een rij van 101. In de volgende blog lees je meer tips!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *