waarom vraag (3)

LEVENSVRAAG MET WAAROM. De vier belangrijke WAAROM-VRAGEN in je leven.

LEVENSVRAAG MET WAAROM.
De vier belangrijke WAAROM-VRAGEN in je leven.

Niets is zo simpel dan jezelf de levensvraag met waarom te stellen: “Waarom doe ik dit?”
Met het antwoord in de hand kun je dan kijken of je aan het ontkennen bent, je weg wilt lopen voor jouw probleem of doel, of dat je de discussie aan wilt gaan.
Met wie? Met jezelf natuurlijk!
Dit artikel is een uitdaging om daar eens bij stil te staan: Levensvraag met WAAROM:  de vier WAAROM-VRAGEN zijn: waarom, waarom niet, waarom niet jij, waarom niet NU?

 

I.    Levensvraag met Waarom? (een van de vier belangrijke WAAROM-VRAGEN)

 • Waarom zou je zo hard werken in je leven?
 • Wat is de reden dat jij je blijft uitputten?
 • Waarom zou je zo’n hoge prijs betalen voor je leven?

Toch de moeite waard om hier eens bij stil te staan: ja, waarom doe je dat toch? Zijn we niet veelal opgevoed met een hoog arbeidsethos waarbij ‘werken’ zo’n beetje het hoogste ideaal was. Je dient je talenten in dienst te stellen van jezelf en je medemens. Dat hoorde je toch overal om je heen: thuis, op school, zelfs in de kerk.
“Wie gezond was, dient te werken, en er is altijd werk te vinden!” Daarmee zijn we om de oren geslagen. Niet-werken was voor luie mensen of mensen met weinig verantwoordelijkheidsgevoel. Wat hebben we ons toch laten ringeloren met dit statement.
Thuis hoorde ik van kindsaf aan: “Je leeft om te werken!” En binnen ons milieu was dat wellicht ook het adagium om je kop boven water te houden. “Arbeid Adelt” is hier dan ook wel op zijn plaats.

Kennis is macht!

 • Waarom zoveel leren?
 • Wat is de reden dat we studeren?
 • En waarom leren we dit allemaal?

Kennis is macht!” werd mij met de paplepel ingegeven. Ik weet nog dat een buurvrouw die zelf nauwelijks studie had gevolgd, tegen me zei: “Zorg ervoor dat jij je kamer kunt behangen met diploma’s” De levensvraag met waarom zou kunnen luiden: “Waarom is kennis zo allesbepalend? Er is toch meer dan kennis alleen?”

Dat was in haar ogen een teken dat je alles uit je studie haalt wat je eruit kunt halen. En steeds hogerop, vervolg-studie en doorgaan. Vooral doorgaan!
Niemand stelde mij de vraag “Waarom ga je die richting uit met je studie?”

Wat heb ik een strijd moeten voeren in en met mezelf rondom het vak statistiek. Steeds zakte ik voor mijn tentamens omdat ik er echt niets van begreep. “Waar heb ik dat toch voor nodig?” klonk het steeds in mijn hoofd, maar dat had ik met meerdere vakken waarbij later pas duidelijk was wat ik er mee kon.

Het behalen van mijn middenstandsdiploma….waarom in hemelsnaam?

Zo heb ik zelfs mijn middenstandsdiploma gehaald, altijd makkelijk wanneer je een eigen zaak wilt beginnen. En dat bleek ook. In het begin nadat ik mijn diploma binnen had, vroeg mijn broer of hij op mijn papieren zijn groentenzaak mocht starten.

En nooit zal ik vergeten dat een maand na het behalen van mijn onderwijs-bevoegdheid ik in de Brabanthallen zat met 250 mede-studenten die allemaal hun ‘lagere akte handvaardigheid’ wilden behalen. De meesten waren zo rond 35 jaar en ik net 21. Ik voelde de grote stress maar was blij tot de geslaagden te horen.
“Alleen geslaagd op Uw creativiteit, dat hebben we echt nog nooit meegemaakt” zei de gecommitteerde van het examen in zijn speech. Het creatieve aspect telde namelijk drie keer zo zwaar als alle technieken en daar moest ik het dus van hebben.

Hier was het op zijn plaats om de levensvraag met waarom te stellen:
Vandaar: “waarom ging ik toch een dergelijk examen doen?”
Thuis stond ik bekend als de onhandige jongen die niet eens een hamer vast kon houden. Dit was de uitgelezen  manier voor mezelf om wraak te nemen op die beperkende overtuiging van de familie.

Permanente Educatie

 • Waarom blijven we onszelf ontwikkelen?
 • Wat is de reden dat we het hoogst mogelijke proberen te bereiken?
 • En waarom proberen we zoveel mogelijk te verdienen?

Wellicht blijven we onszelf ontwikkelen omdat ‘leren het hele leven doorgaat’ (permanente educatie genoemd). Kennis vernieuwt zich in een razend hoog tempo en wil je bijblijven, dan dien je te blijven leren. De levensvraag met waarom die ik hier kan stellen is: “Waarom moet je alles bijhouden wat vernieuwingen betreft, wie heeft je dat verplicht?”

Het ‘hoogst mogelijke’ willen bereiken is ook een gevolg van de consumptiemaatschappij. Wanneer je namelijk veel verdient, heb je ook veel te besteden. Het hele bestedingspatroon geeft weer een indicatie over jouw welvaart. Het grote huis, de betere auto, de dure vakanties, het zorgt voor een imago en een maatschappelijke status. Je wilt daar bijhoren of niet. Ik heb nog nooit iemand ontmoet die hard werkte en veel verdiende en er niks mee deed!

De nieuwe rijken

Veel verdienen verleid je om meer en meer te kopen, om te gaan voor exclusiviteit. De ‘nieuwe rijken’ zijn veelal goed geslaagde zakenmensen die zich van alles kunnen veroorloven. In hun kielszog zie je dan ook de interieur-architecten en de life-style-coaches opkomen. Men heeft meer te besteden en men wil dat vooral aan luxe besteden.
Natuurlijk generaliseer ik om deze WAAROM-VRAAG duidelijk te krijgen.

 • Waarom zouden we zoveel verantwoordelijkheid op ons nemen?
 • Wat is de reden dat we zoveel weggeven?
 • Waarom zouden we zoveel willen zien, horen, bereiken?

Verantwoordelijkheid geeft je eveneens macht en controle. Jij bepaalt immers hoe je dingen gaat doen en wat de impact wordt van jouw handelen. Voor veel mensen weegt de verantwoordelijkheid zwaar: men kan er zelfs soms slecht van slapen. Die verantwoordelijkheid geeft echter ook weer status en daar groeit het ego enorm van: voorzitter zijn van de plaatselijke geitenfokvereniging is een hogere status dan geitenfokker! Snap jij het nog? De levensvraag met waarom zou kunnen zijn: “Waarom is een voorzitter belangrijker dan een groepslid?”

Sommige mensen zijn GEVERS, anderen meer NEMERS

Mensen zijn geneigd om ook te delen en veel weg te geven. Mijn ex-genoot zei me eens: “Wanneer wij alle spullen hadden gehouden die we ooit hebben weggegeven, konden we nu vier huizen meubileren!” (ex-genoot vind ik leuker dan mijn ex, uiteindelijk hebben we ook 46 jaar genoten van elkaars gezelschap)
Het was net iets meer dan een grap omdat we juist nu erg aan het delen zijn n.a.v. onze scheiding. Ik heb dat op mijn manier gedaan: “Zoek uit wat je wilt hebben en dat mag je meenemen!”
Boeiend wordt het nu: de levensvraag met waarom luidt nu: “Waarom ben je een gever i.p.v. een nemer en wat wil je daarmee bereiken?”

Sommigen vonden dit erg vrijgevend, maar we hadden uiteindelijk  gedurende 46 jaar dit ook samen opgebouwd. Na het grote verlies in 2012 waarbij we nagenoeg alles verloren hadden, was het nu tijd om ‘schoon schip’ te maken. Ik wilde hem goed verzorgd achterlaten op een bijzondere plek. Hij heeft een prachtig huis gevonden, volledig gerenoveerd en heerlijk warm, in het dorp hier. Zo’n 5 minuten van mijn huis vandaan. Vandaag aten we weer samen en na het eten zei hij: “Ik ga naar huis en kom morgen een  wasje draaien!”

Vreemd toch dat ik van deze opmerking het warm kreeg: vond het fijn hem te horen zeggen: “Ik ga naar huis…” Hij heeft dus een nieuw thuis gecreeerd.

Ben jij een grensverlegger?

“Wie reist kan veel vertellen” is een uitdrukking die aangeeft dat mensen die de mogelijkheid hebben om te reizen ook veel te vertellen hebben. We willen er allemaal op uit trekken – nu wat moeilijker met het COVID gebeuren.
En tijdens een vakantie willen we zoveel mogelijk zien en ervaren: musea in en uit, kerken in en uit, lekker uiteten of een terrasje pikken, lange wandelingen maken, de natuur verkennen. Het kan niet op, maar WAAROM doen we dat allemaal?

Alleen JIJ kunt hierop een antwoord geven! Als je duidelijk hebt WAAROM je dit allemaal doet, zoals ik hierboven heb geschetst, zul je makkelijker komen bij het HOE.

II. Levensvraag met WAAROM NIET?

Laat ik meteen je bestoken met een aantal vragen:
*         Waarom niet kijken hoeveel je kunt verdienen?
*         Kijken hoeveel je kunt leren?
*         Hoeveel kun  jij jezelf ontwikkelen?
*         Welke persoon wil jij  worden?
*         Wat voor invloed  wil je of kun jij hebben?
*         Hoeveel mensen kun jij helpen?
*         Hoe groot is het aantal mensen dat je kunt bereiken?

Je moet je hele leven hier blijven tot aan je dood: ik bedoel, ‘wat anders zou je willen doen?’
Deze vragen hebben me intens bezig gehouden. Ik riep steeds ‘passie pensioneert nooit’ en kreeg daar vreemde reacties op. Die gingen van louter bewondering naar kritiek tot afwijzing. “Je hebt hard genoeg gewerkt, je mag nu je rust nemen!”
Veel mensen vroegen niet aan mij wat het voor mij betekent, maar vulden het zelf in. Na een leven vol arbeid waarbij de aandacht vooral gericht was op de ander, mocht ik nu meer aan mezelf gaan denken. Wat voor idee heeft men dan toch over mij?
Natuurlijk zou ik dingen ‘anders’ willen doen vanaf nu en daarbij helpen mij deze vier WAAROM-VRAGEN enorm.

III. Levensvraag met WAAROM JIJ NIET?

Jij hebt verstand, jij kunt beslissingen nemen. Je bent in staat planmatig te studeren en je kunt enorm groeien de komende jaren.

Daarbij kun jij je droom waarmaken en wellicht zelfs een financiele zekerheid opbouwen.
Je kunt kiezen om gezond te blijven en krachtiger te worden. De levensvraag met waarom luidt nu: “Waarom ga je er niet mee aan de slag: wat weerhoud je dan nog?”

Vaak is het de angst die ons weerhoudt om de stappen te zetten tot een ‘vervullend leven’. We blijven gemakkelijker hangen in de comfortzone dan eruit te stappen en iets nieuws of iets wezenlijks te gaan doen. Ik ken mensen die hun dorp niet uitkomen en vanaf de geboorte er blijven wonen. Voor hen hoeft het ook niet anders want ze voelen zich gelukkig daar.
Dat dacht ook een client van me totdat hij voor een week naar Frankrijk kwam – in zijn eentje – en daar geconfronteerd werd met zijn vele talenten.

Toen hij na een intensieve week huiswaarts keerde had hij drie doelen voor zichzelf:
1. Verhuizen naar een mooie plek in de natuur (heeft hij ook gedaan);
2. Zijn kantoorbaan opgeven (ook gerealiseerd);
3. Zijn creativiteit uitbouwen (hij heeft nu een eigen kunstzinnige timmerij waar hij alles kan maken wat klanten willen en het gaat hem – zelfs nu –  nog steeds voor de wind!)

Angst is een slechte raadgever!

Angst houdt doelen op afstand en maken dromen onmogelijk. Kijk dieper wat er achter jouw angst ligt:
* Bang om je zekerheid te verliezen?
* Angst voor het onbekende? Wat gaat het me brengen?
* Schrik om niet in je eigen onderhoud te kunnen voorzien?
De levensvraag met waarom zou nu kunnen zijn: “Waarom ben je angstig om het roer om te gooien wanneer je er wel gelukkiger van wordt?”

IV. Levensvraag met WAAROM NIET NU?

Er is nooit een betere tijd. En tijd om je droom waar te maken is NU en zorg ervoor dat deze droom niet vroeg sterft!
Neem jouw droom serieus, geef voeding aan je droom en hou je droom levend.
Maak jouw droom waar op een krachtige manier zodat velen ervan kunnen genieten omdat jouw droom ook een grote impact heeft naar de rest van de wereld.

Advies van Nelson Mandela

Afsluitend vind ik dan de opmerking van Nelson Mandela erg inspirerend:
“Er is geen passie om trots te zijn als je klein speelt en genoegen neemt met een leven dat minder is dan het leven waartoe je in staat bent.
Nu ben ik er zeker van dat je ervaringen die je opdoet op school en de keuze van je studierichting om uiteindelijk te beslissen wat je met het leven wilt doen.
Ik ken mensen die je hebben verteld dat je ervoor moet zorgen dat je iets hebt om op terug te vallen, maar ik heb nooit begrepen dat dat concept iets had om op terug te vallen.
Als ik ga vallen, wil ik nergens op terugvallen, ik wil niet naar voren vallen.
Ik dacht dat ik in ieder geval op deze manier zou zien wat ik ga raken. Ik wil nergens op terugvallen zonder consistentie.
Je zult het nooit afmaken, dus doe waar je gepassioneerd over bent, neem risico’s.

Wees niet bang om te falen, er is een oude IQ-test:
negen stippen en je moest vijf lijnen tekenen met het potlood binnen deze 9 stippen zonder het potlood op te tillen.
De enige manier om het te doen, was door buiten het kader te gaan.

Wees niet bang om buiten de kaders te denken.
Wees niet bang om groots te falen!
Om groots te dromen, maar onthoud:
Dromen zonder doelen zijn slechts dromen!”

Wat is jouw eerste stap m.b.t. de levensvraag met waarom?

Ik hoop van harte dat je met deze vier levensvragen aan de slag kunt. Wens je daarbij wijsheid en inspiratie om NU te beginnen met het vormgeven van je droom, want juist NU is de tijd er rijp voor.

Op onze website kun je lezen hoe wij jou hierbij kunnen ondersteunen. Op dit moment zijn weliswaar alle workshops geannuleerd maar we hopen in het voorjaar van 2021 weer te kunnen beginnen. Blijf de website volgen en je wordt tijdig op de hoogte gesteld wanneer de eerstvolgende workshop weer is in de Dordogne. De plek waar dromen hun basis vinden en voeding om de doelen van je droom te realiseren. (www.het-ihc.nl)

Het begint allemaal bij de eerste stap die jij zelf zet.

 

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *