LGBT community

LGBT community

LGBT community: hoe maakte ik daar kennis mee?
Ruim 30 jaar geleden kwam Jan in mijn praktijk.

LGBT community

LGBT community

Hij was op zoek naar zijn ware identiteit. Vijf maanden later stapte hij als vrouw binnen. Hij noemde zich voortaan Janne.
De eerste stap van zijn transformatieproces was afgerond. Nu ging hij als vrouw door het leven.

Gender identiteit in LGBT community

Janne kwam in mijn groepstherapie terecht. Vooral de vrouwen leerden veel van haar:
1. Haar strijd om erkenning.
2. Leren delen van haar gevoelens.
3. Durven staan voor je ware identiteit.
4. Onafhankelijkheid.

Veel mannen waren bang voor Janne. Omdat ze werden geconfronteerd met de eigen vrouwelijke kanten. Kanten die ze liever weg stopten.
Janne liet haar emoties de vrije loop. Zowel vreugde als verdriet.

Ware identiteit

Vele jaren later nodigden we Angela van Bebber uit. Binnen de opleiding tot counselor. Als transgender gaf zij een lezing aan onze therapeuten in opleiding. Wat een verschil nu!

homo emancipatie

homo emancipatie

Al onze studenten openden hun hart. Ze luisterden vol aandacht. Waardoor Angela meer uitgedaagd werd. Ze was open en kwetsbaar. Waardoor iedereen haar in het hart sloot.
Is er dan zoveel veranderd in 30 jaar?

Homo-emancipatie binnen LGBT community

Zeker, alhoewel voor veel homo-jongeren en transgenders het nog steeds een uitdaging is om uit de kast te komen.
In sommige streken in Nederland – maar zeker in de wereld – worden LGBT-communities als een bedreiging gezien.

homo emancipatie

homo emancipatie

Onze pleegzoon Mohsen uit Iran kan in zijn eigen land niet zichzelf zijn. De normen, voortkomend uit religie, zijn voor veel LGBT-communities beangstigend. Bevrijding, coming-out, jezelf kunnen zijn, zijn alleen maar woorden in Islamitische landen. Ze leiden vaak tot agressie en onderdrukking.

Eigen levenservaring

We hebben binnen de counselor-opleiding altijd gestreefd  naar het uitbouwen van eigen levenservaringen  tot begeleidings-kwaliteiten.  Het persoonlijke en het professionele proces komen samen. En maken van onze student een unieke veranderingsbegeleider.

Innerlijke strijd binnen LGBT community

Juist vanuit de LGBT community waren er specifieke studenten die al veel leed, verdriet hadden moeten omzetten in hun leven.

De hetero-norm is niet voor iedereen weggelegd. En wanneer je dan veranderingsbegeleider wordt, heb je een streepje voor op je hetero-collega’s. Jij hebt al een innerlijke strijd  moeten strijden.

Mijn LGBT-collega’s draag ik dan ook een warm hart toe. Ik kan niet alle namen noemen. Omdat niet iedereen actief is als veranderingsbegeleider of therapeut.

Creativiteit binnen de LGBT community

Een vooroordeel blijft dat alle homo’s kapper of binnenhuisarchitect zijn. En wat zou er op tegen zijn dat je kapper of binnenhuisarchitect wordt? Binnen onze training leerde ik een homoman met een heel creatieve geest kennen die als bloemist en bloemkunstenaar werkt.

Creativiteit is echter niet een alleen-recht van homo’s. Al zie je wel alle creatieve beroepen binnen de LGBT community.

Creativiteit leidt ook tot veranderingsprocessen. En daagt de mens uit om ‘anders’  naar zijn/haar werkelijkheid te kijken. Zelf had ik nooit kunnen bedenken dat ik op dit moment in mijn leven mijn rust vind in schilderen en tuinwerk. Ik geniet en ontspan wanneer mijn geest op een andere manier actief is.

kindertekening LGBT community

kindertekening LGBT community

Samen met de kleinkinderen van mijn schilderlerares maakte ik een schilderij van mannen en vrouwen. Opvallend hoe de jongen meteen piemels tekende en het meisje niet. Is dat de schaamte voorbij of worden meisjes nog steeds opgevoed vanuit het hetero-beeld dat meisjes mooi  en lief dienen te zijn?

Creativiteit en innerlijke rust

Binnen het therapeutische werk maken we ook gebruik van tekening-analyse.
Op die manier dagen we de deelnemer aan onze workshop uit om naar binnen te gaan. Te verstillen,  het beeld te laten bepalen ‘hoe jij je voelt’. De woordenstroom te stoppen.

Tekeningen liegen nooit, is ons adagio!

Binnen tekeningen zitten ‘verborgen boodschappen’. Die meer over de deelnemer vertellen dan wat hij/zij in eerste instantie jou toevertrouwt.

LBGT community leden als therapeut.

Zelf heb ik ervaren dat juist LBGT leden uitgerust zijn met extra bagage. Waardoor ze als therapeut beter uit de verf komen:

  1. * hebben de eigen innerlijke strijd al geleverd.
  2. * staan open vanuit compassie.
  3. * zijn creatief en gebruiken dit als werkvorm.
  4. * zijn strijdbaar en moedigen aan.
  5. * vinden niks gek.
  6. *acceptatie is een tweede natuur van hen.
  7. *vechten voor je eigen identiteit kennen ze.
  8. *herkennen de verhullende verhalen en weten daardoor heen te breken.
  9. *emotioneel begaan, het hart op de goede plek.
  10. *eigen doorleefde ervaring staat voorop.

Wil jij je trainen als therapeut? Volg dan een van onze workshops in de Dordogne. Kijk voor data op onze website: www.het-ihc.nl

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *