Vakantie rituelen 7

Maak je eigen vakantie-rituelen. Tips en vragen voor een ‘hechtingsvakantie’.

Maak je eigen vakantie rituelen.

vakantie rituelenRituelen zijn vaste gewoonten en gebruiken. Niet van deze tijd zul je zeggen? Je hebt meer rituelen dan je vermoedt. Rituelen helpen ons, geven ons houvast. Waarom zou je die dan juist in je vakantie loslaten?

Loek Knippels observeerde de toeristen in zijn streek – de Dordogne – en ontdekte zo een aantal mooie vakantie rituelen. Toch zul je eerst op vakantie moeten gaan om die rituelen ook te kunnen toepassen. En waarom ben jij nu toe aan vakantie?

Toe aan vakantie?

In de literatuur ontdekte ik tien redenen om je vakantie nu te gaan plannen:
1.      Het begin van de week is een ramp! Je haat de maandag, je moet weer beginnen en je kijkt nu al uit naar het weekend. Tijd om je vakantie te plannen!

vakantie rituelen2. Je drinkt elke ochtend om op gang te komen minimaal drie koppen koffie. Je moet namelijk voor je gevoel nog wakker worden. Opnieuw een signaal om je vakantie te plannen!

3. Je zit vast in routine: elke dag is zo hetzelfde, elke week is hetzelfde. Er ontstaat een sleur en het wordt tijd om die sleur te doorbreken: ga je vakantie plannen!

4. Op Facebook en Instagram zie je de ene mooie vakantiefoto na de andere van vrienden, familie. Je voelt jaloezie opkomen terwijl jij achter je bureau ‘moet’ zitten. Tijd om je vakantie te plannen!

5. Het enige culturele uitje dat jij hebt in de week is op zondagmiddag naar de afhaalchinees gaan. Juist nu een teken dat het goed is om je onder te dompelen in een andere cultuur, andere eetgewoonten. Ga je vakantie plannen!

Ga je vakantie plannen

6.  Je bent zo serieus, je lacht nauwelijks en de slappe lach heb je al heel lang niet meer gehad. Tijd om je vakantie te plannen!

vakantie rituelen7.  Achter je bureau krijg je het idee dat iedereen vrij is, behalve jij. Je hoort dat je vrienden een middagje naar het museum zijn gegaan, een weekendje weg naar de Ardennen en jij neemt juist je werk mee naar huis, want het moet af. Tijd dus om je vakantie te plannen!

8.   Wanneer je de spiegel ontwijkt, schrikt wanneer je jezelf ziet in een winkelruit omdat je wallen onder je ogen hebt. Je bent zo bleek, alsof je nooit buiten komt. Dan is het tijd om je vakantie te plannen!

9.   En weer maak je thuis of op je werk ruzie om niks! Dat is echt een belangrijk moment om je vakantie te plannen en nieuwe energie op te gaan doen.

10.  Elke avond ben je doodmoe, je slaapt slecht. Het wil maar niet lukken om je slaap te vatten. Weer even wat lezen. Dan wordt het hoogtijd om je vakantie te plannen!

Wat is jouw ritueel voor je vakantie?

Met welk ritueel begin jij jouw vakantie? Ik heb er veel mogen horen in mijn gesprekjes met toeristen. De meesten beginnen met een kopje koffie juist over de grens, dan heeft men al het gevoel op vakantie te zijn. Anderen daarentegen gaan bij de ouders langs om tijdelijk afscheid te nemen, een kopje koffie te drinken en het telefoonnummer en het vakantie-adres achter te laten.

Ook hoorde ik een heel mooi ritueel: we rijden langs onze kerk en steken daar een kaarsje op voor een goede en veilige reis. En wanneer er een aantekenboek ligt, schrijven we een korte intentie voor onze vakantie in het boek.

Intentie-boek in de kerk

vakantie rituelen“Wat hebben jullie deze keer in het intentieboek geschreven?” vroeg ik nieuwsgierig. “We willen weer meer als een hecht gezin terugkeren van onze vakantie want we zijn elkaar een beetje uit het zicht verloren door alle drukte thuis!” antwoordde de vrouw des huizes.

Hier past natuurlijk een prachtig ritueel bij. Binnen de CREF-methode werk je aan een emotionele verbinding. Het emotioneel welbevinden vindt namelijk al plaats tijdens de zwangerschap en vlak daarna. Voor 70% vindt bij de start van ons leven dit ’emotioneel welbevinden’ plaats. De andere 30% groeit door de ervaringen gedurende je leven.

Maar, lang niet ieder leven start op een positieve manier. Je zult maar niet welkom zijn, of je moeder verkeert in een depressieve toestand, alcohol of drugs zijn in het spel. Dan start jouw leven niet met 70% emotioneel welbevinden. Je dient dan je basisvertrouwen te herstellen en daarvoor zijn vakanties de uitgelezen gelegenheid.

Basisvertrouwen als ritueel

Hoe kun je nu jouw basisvertrouwen vergroten tijdens de vakantie?
Door aandacht te hebben voor: veiligheid, waardering naar elkaar,  kijkend naar de echte behoeften van elkaar, en daarin keuzes te maken. Keuzes die de zelfontplooiing van die ander vergroten waardoor het basisvertrouwen kan groeien. Laat je zoon die als onhandig wordt afgeschilderd, nu eens helpen bij de tent-opzetten en wordt dan niet meteen driftig of boos. Daag hem uit, ondersteun hem en geef waardering voor wat hij wel goed doet.

Circle Reprint Emotional Foundation (CREF-methode) is een hulpmiddel zonder gebruik van medicatie om de verstoorde moederliefde te herstellen. Binnen onze trainingen hebben we dit nooit zo expliciet benoemd maar doen we wel hetzelfde. “Dat wat je als kind nooit hebt gekregen, kun je altijd nog jezelf geven” is ons uitgangspunt.

Welke rituelen ga jij maken?

We kennen volop rituelen: het toosten bij een verjaardag of bij het slagen voor een diploma. Het glas heffen is zo’n mooi ritueel. Door de multiculturele samenleving hebben we het ritueel van de Ramadan meegekregen. We weten allemaal nu dat moslims een vastenperiode houden. Ook het vuurwerk op Oud-jaar is een duidelijk ritueel. Maar ook het kaarsje dat we branden in de kerk.

vakantie rituelenMijn moeder stak dagelijks een kaarsje aan voor een van haar kleinkinderen. Dan was het voor een examen, goede afloop van een sollicitatiegesprek. Alles waarbij een emotionele verbinding plaatsvond, was voor haar een reden om een kaarsje te branden.

Ikzelf heb met mijn partner 45 jaar lang elk jaar op 17 augustus een moment uitgetrokken om stil te staan bij onze relatie. We spraken dan samen onder het genot van een heerlijk diner met een goed glas wijn over het afgelopen jaar.

 

Ritueel rondom je relatie

“Hebben we elkaar teleurgesteld en zo ja, in wat?”
“Hoe hebben we elkaar geinspireerd afgelopen jaar?”
“Wat hebben we laten liggen naar elkaar toe?”

En dan besluiten we na 45 jaar een streep te zetten onder onze relatie. Het ritueel van de verbinding gaan we verbreken. Dat doen we opnieuw met een ritueel. We hebben geen hekel aan elkaar, er is zeker nog affectie in de relatie en waardering, maar we zijn elkaar kwijt geraakt. De oorzaak ligt jaren terug toen we alles verloren en er geen perspectief meer leek te zijn.

Ieder heeft daar op een eigen wijze op gereageerd. We zijn uit elkaar gegroeid, waren niet meer in staat elkaar te inspireren. Dan wordt het tijd om de laatste levensfase niet verkild in te gaan. Het hart en de ziel worden nu zelfs meer en meer aangesproken.

Nieuw ritueel

We zijn nu zover dat we elkaar los kunnen laten. We zullen dat op 17 augustus samen vieren. De officiele scheiding is dan weliswaar nog niet rond, maar wij vieren het leven dat we samen mochten doorleven met elkaar.

En opnieuw zullen we elkaar bevragen. De vragen nu zijn weliswaar ‘anders’ geworden. Het zijn de vragen waarmee we ook werken binnen al onze trainingen:

  • Wat is jouw drive in het leven? (m.a.w. waar wil jij voor gaan?)
  • Wat blokkeert je? (m.a.w. hoe komt het dat je nog niet leeft volgens die drive/droom?)
  • Waar streef jij naar in je leven? (ieder mens streeft naar geluk en liefde)

Nieuw leven – nieuwe rituelen

En natuurlijk gaan we beide onze eigen weg. We gaan een nieuw proces in, waarbij we alleen de vraag stellen: WAT wil ik gaan doen met de rest van mijn leven? Niet de vraag HOE, dat dienen we los te laten.

En heb ik vertrouwen in de uitkomst ongeacht de vorm van het proces? Voor velen van ons erg moeilijk, we willen namelijk weten HOE we te werk moeten gaan om dat nieuwe te bereiken.

Staan we ervoor open om het beste te laten gebeuren in ons leven? Dat is mijn grootste uitdaging. En mijn nieuwe ritueel is dan ook om dagelijks me af te stemmen op het WAT.
“WAT WIL IK GAAN DOEN?”

Vakantie–rituelen

Het artikel begon over vakantie-rituelen. Met welk ritueel begin jij jouw vakantie? Logisch dat het artikel dan ook eindigt met de vraag: “Met welk ritueel sluit jij jouw vakantie af?”

Intussen heb je gelezen dat wij onze vakantieperiode gebruiken om onze relatie van 45 jaar af te bouwen en met nieuw elan te beginnen aan een laatste fase van ons leven. De vragen die ons daarbij helpen, heb je kunnen lezen, maar die kun jij ook toepassen op jouw laatste vakantie-avond. Even stilstaan voordat de tent ingepakt wordt, het vakantiehuisje aangeveegd wordt, de caravan van zijn plaats wordt getrokken. “Hoe willen we komend jaar samen verder?”

Welke rituelen herken je ook in jouw vakantie?

Kijk ook eens terug welke rituelen je afgelopen vakantie ingebouwd hebt? Heb je daarvan genoten? Zet ze nogeens op een rijtje want wellicht zitten daar enkele rituelen tussen die de emotionele verbinding versterken. Logisch dan om deze rituelen thuis voort te zetten.

vakantie rituelenIk heb hier in de gesprekken met mensen, veel leuke rituelen gehoord:
1. Ik lees thuis nooit een krant. Hier ging ik elke ochtend even naar Bar-Tabac om een krantje te kopen met een kop koffie. Het was zo’n moment voor mezelf.

2. Ben altijd laat thuis waardoor ik de kinderen nauwelijks zie. Hier speelde ik elke avond een spelletje met mijn kinderen.

3.We leven thuis bewust en gezond, maar wat heb ik genoten van de Nutella bij het ontbijt en elke dag een ijsje bij het zwembad. Deze ‘zonde’ gaf mij vreugde en ik zag de glimlach op het gezicht van mijn kinderen.

4.  Normaal moet ik elke ochtend om zeven uur opstaan. Hier kwam ik om 10.30 uur mijn bed uitkruipen, schoor me niet en ging meteen met de kinderen naar het zwembad, daarna lekker een verlaat ontbijt met Nutella.

Andere omgeving maakt een ander mens van je. Je doet nu juist dingen die je thuis nooit zou doen. Wat zijn jouw rituelen voor de komende vakantie? Geniet van jouw welverdiende vakantie.

4 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *