Op leeftijd-versleten-oud worden-bejaard

Op leeftijd maar niet versleten. 25 tips van Loek Knippels om mooi oud te worden

Op leeftijd, maar niet versleten!
25 tips om lekker oud te worden!
Doorleefde tips van Loek Knippels.

Op leeftijd-versleten-oud worden-bejaardUit statistieken blijkt dat de vergrijzing hard toeneemt. Veel mensen zijn op leeftijd, echter nog niet versleten. Oud worden wordt nog teveel in een verdoemhokje geplaatst.  Jeugdigheid  is economisch aantrekkelijker. Toch zien we een doelgroep-verschuiving. Binnen de commercie ben je bejaard ? Dan heeft men belangstelling voor jou. Bejaard zijn, op leeftijd, maar niet versleten is een nieuwe doelgroep.
Daar zit immers veel geld. Soms rijke pensioenen. Personen op leeftijd blijken vaak meer te kunnen besteden. Ik heb het dan niet over versleten mensen. Mensen die leven dankzij de farmacie.
In dit verhaal wil ik vooral de positieve kracht benoemen. Stilstaan bij het grote potentieel aan kundigheid. Kundigheid die we opzij willen duwen. Na je 45e levensjaar solliciteren, is een ramp. Je bent veelal afgeschreven! Dat gaat onze samenleving opbreken. Nu al binnen het onderwijs. Er zijn gewoon geen leerkrachten genoeg meer.

Wanneer was je vroeger op leeftijd?

Op leeftijd-versleten-oud worden-bejaardAls kind kan ik me herinneren dat ik mijn ouders zo rond de 50 oud vond worden. De kleding, haardracht was aan het veranderen. De vrije tijd werd anders ingevuld. Ik heb mijn ouders alleen zien werken. Vrije tijd was er nauwelijks. Werd meestal opgevuld met zorgtijd. Of aanvulling op het salaris van mijn vader door het aanleggen van een grote moestuin. We hadden thuis een moestuin. Nagenoeg het hele jaar groenten voor het grote gezin van 12 personen. (ouders en tien kinderen)

Versleten en bejaard (op leeftijd)

Als kind zag ik de bejaardenhuizen als paddestoelen uit de grond komen. Vaak aan de rand van de stad met uitzicht op de begraafplaats! Was je bejaard – soms al erg vroeg – dan ging je naar het bejaardenhuis.
Soms kwam je al eerder in aanmerking voor het bejaardenhuis. Mijn vader was rond zijn 55 levensjaar versleten. Hij was nog niet bejaard. Toch vond ik hem als kind destijds oud worden. Zijn vitaliteit was verdwenen.
Op leeftijd-versleten-oud worden-bejaardOm me heen waren opmerkingen als: “Linnard heeft zich kapot gewerkt!” Bij zo’n opmerking voelde ik me wel schuldig. Was hij versleten geraakt door mij? Het homo-kind was een zorgenkind geworden? Kon hij de kosten voor het grote gezin moeilijk alleen dragen? De reden dat al mijn broers al jong gingen werken, had toch een verlichting moeten betekenen voor hem?

Mensen waren in die periode eerder versleten. Het label ‘bejaard’ werd vroeger sneller op mensen geplakt. Nu praten we over mensen van 70 jaar dat het de nieuwe groep zestigers is.

 

De terreur van jeugdigheid

Op leeftijd-versleten-oud worden-bejaardJe bent jong en je wilt wat!”
Op leeftijd zijn, versleten, oud worden, bejaard….het is niet sexy genoeg! We hebben als samenleving daar geen boodschap aan. Of toch wel?
Jeugdigheid wordt nog steeds gekoppeld aan vitaliteit aan de ene kant, flexibiliteit en geldingsdrang aan de andere kant. Dat is echter achterhaald. De geldingsdrang van veel jeugdigen blijkt minder hoog te zijn. Arbeid heeft een andere betekenis gekregen. Mensen willen meer vrije tijd. Men wil het leven en de toekomst minder afstemmen op werk.

Later wordt NU

Het verandert: Later wordt NU.
Jongeren willen NU genieten en niet wachten totdat ze op leeftijd zijn. Nu leven staat voorop.
Wat blijkt echter? Mensen op leeftijd willen ook NU genieten. Vooral wanneer ze niet versleten zijn of gebrekkig. Ze willen genieten van hun ‘oude dag’ en spenderen veel aan uitjes, vakanties, hobby’s. Hier in de Dordogne zie ik een actieve groep mensen op leeftijd die er op uittrekken: schildercursussen volgen, leesclubs organiseren, tuinen aanleggen. Sommigen beginnen alsof ze een tweede kans krijgen met een moestuin, kippen. Prachtig om te zien.

25 tips om mooi oud te worden

Op leeftijd-versleten-oud worden-bejaardHet zijn tips die ik overal vandaan gehaald heb. Op internet vind je diverse pagina’s over gezond eten, gezond leven.
Wanneer je die tips echter allemaal achter elkaar zet, krijg je een mooi overzicht. Niet oud worden en je bejaard voelen. Juist om op leeftijd te kunnen genieten van het totale leven.
Hier zijn de tips. Sommigen zijn zo bekend, maar ik neem ze mee in het totale lijstje.
Verdeeld over twee categorieen:

 

I. Eten en drinken wanneer je op leeftijd bent:

Op leeftijd-versleten-oud worden-bejaard1. Drink groene thee;
2. Maximal 3 kopjes koffie per dag;
3. Eet altijd rustig aan: neem de tijd om te kauwen;
4. Elke dag fruit is belangrijk;
5. Minder dierlijke producten gebruiken;
6. Walnoten op het menu is belangrijk;
7. Varieer in je voeding;
8. Drink minder alcohol;
9. Wees vooral niet zuinig met kruiden en specerijen;
10. Eet regelmatig broccoli;
11. Knoflook is een must: gebruik die intensief;
12. Ontbijt altijd;
13. Drink veel water.

II. Gewoonten en gedrag wanneer je op leeftijd bent :

Op leeftijd-versleten-oud worden-bejaard14. Zorg voor voldoende nachtrust;
15. Probeer regelmatig te fietsen;
16. Investeer in vriendschappen;
17. Rook niet!
18. Begin elke dag met een koude douche;
19. Let op je ademhaling;
20. Beweeg minimaal 30 minuten per dag;
21. Zorg dat je zoveel mogelijk lacht;
22. Neem een hond;
23. Zorg voor voldoende seks;
24. Zoek een partner wanneer je die niet meer hebt;
25. Heb iets om voor te leven.

Zingeving helpt je gezond oud te worden!

Op leeftijd-versleten-oud worden-bejaardWie wil dat nu niet? Op leeftijd en zin in je leven ervaren?
Haal uit de 25 punten alleen die zaken die je werkelijk wilt doen. Die je makkelijk kunt realiseren in je dagelijks leven. Ga niet moeilijk doen maar blijf investeren in levensgeluk.

Nieuwe rol in de samenleving

Geluk is immers je geboorterecht. Eis dat recht voor jezelf op. Dat vraagt wel actie en moed van je. Kom van je sofa af – juist nu je op leeftijd bent – maar nog niet versleten. Oud worden is dan een zegen en niet langer een beproeving. Je bent niet bejaard: je bent de nieuwe jeugd op leeftijd, die snakt naar een rol in de samenleving.
Ik zie steeds meer mensen op leeftijd die hun kwaliteiten in dienst stellen van anderen. Jongeren zouden daar hun voordeel mee kunnen doen. Een oud succesvol ondernemer kan zijn ‘geheimen’ prijs geven aan een veel belovend jongere ondernemer.

Op leeftijd-versleten-oud worden-bejaardBinnen het onderwijs zouden leerkrachten op leeftijd juist jonge collega’s kunnen coachen. Dat betekent een verrijking aan beide zijden.
Je hebt een levenlang geinvesteerd in jezelf door scholing, training. Het is toch van de zotte dat je die kwaliteiten niet meer kunt of mag inzetten voor de samenleving. Laat je niet van je plek duwen. Eis je plek op. Afgelopen jaar kreeg ik een vervelende reactie van een oud-collega, zelf ook op leeftijd: “Stop toch Loek met je werk en laat het aan jongeren over, die het anders en wellicht beter doen dan jij!”

Ik was werkelijk op mijn tenen getrapt. Ben niet zo vervreemd van de samenleving zoals onze Tjakka goeroe. Hij eiste via de rechtbank een verandering van zijn geboortedatum.
Bizar eigenlijk met een kern van waarheid. Hij heeft – evenals veel deskundigen op leeftijd – de maatschappij nog iets te bieden. Ontken die deskundigheid niet!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *