Over ons

“Wanneer jezelf veel voor je kiezen hebt gekregen, leer je anderen beter begrijpen. Dan wordt pijn, doorleefde pijn.”

Ik  werd in een arbeidersgezin geboren waar vader meestal afwezig was omdat hij hard moest werken voor het gezin van 10 kinderen.  Nummer 7 in de rij van 10. In mijn kinderjaren heb ik vooral leren observeren om buiten de spanningen te blijven die er waren. Stress rondom geldzorgen, te weinig perspectief en angst om definitief de zaak aan te pakken. Mijn ouders hebben een leven lang in een onaf huis gewoond omdat ze pas durfden te investeren wanneer er geld was.
Het hoofd van de lagere school bepaalde dat ik een technische opleiding zou moeten volgen, beter passend binnen het milieu. Ik wilde dat niet en koos voor de middelbare school en op mijn 17e ging ik  eerst naar een internaat  en later op kamers wonen.Heb me vreselijk eenzaam gevoeld, maar wist dat ik deze’ beker tot de bodem moest leegdrinken’ om mijn droom waar te maken. Eenzaamheid was mijn lot.
Jarenlang geloofde ik dat ik op vrouwen viel – wilde immers bij de groep horen en deed mee om ‘aardig gevonden’ te worden. Uiteindelijk kwam ik uit de kast rond mijn 21e levensjaar. De modejongen werd opgevolgd door een politicus en uiteindelijk vond ik mijn ware vriend in Peter-Jan.
Sinds 1974 samen en  we beloofden  bij elkaar te blijven zolang we elkaar konden inspireren.
Heb de Pedagogische Academie gevolgd waar mijn schrijftalent gestimuleerd werd door de docent Frits Niessen. Meegewerkt aan het eerste professionele studentenblad waardoor ik thuis kwam voor interviews bij beroemdheden zoals Annie M.G. Schmidt, Gerard Reve, prof. Van Gelder, Duitse filmer Oswald Kolle, Liesbeth List en vele anderen.
Tijdens mijn onderwijsperiode zette ik ouderparticipatie op de kaart, een thema waarop ik afgestudeerd was. Aan de universiteit van Utrecht schoolde ik me in kindertherapie en communicatiekunde.
De studie sociale pedagogiek heeft me vooral geraakt in het hart en dit leidde tot een studie in Amerika bij dr. Gregg Furth (tekening-analyse), Gestaltopleiding bij Nel in ‘t Veld en drs. Hannie Nagelkerke, gevolgd door de Psychosynthese-opleiding bij dr. Wim Smits en veel losse workshops binnen verschillende disciplines.
Jarenlang gewerkt aan de Fontys Hogeschool, faculteit pedagogiek, daar het studium general ingevoerd en tegelijkertijd een eigen opleidingscentrum begonnen. Educatie in coaching en counseling. Tevens veel gepubliceerd en vier boeken geschreven.
In 2018 kwam een kentering in mijn leven toen mijn hart open ging voor Mohsen. Sindsdien leven we met drie en is de liefde op een hoger level gekomen. We vinden elkaar ook in het trainingswerk. Op dit moment is Mohsen onze steun en toeverlaat wat betreft sociale media, website bouwen en organiseren van webinars en het maken van powerpoint-presentaties.
De nieuwe start die we met drie maken, heeft alles te maken met ‘perspectief, zingeving en compassie’. Dat zijn ook de begrippen die anderen ervaren die bij ons een training of weekworkshop volgen.

HOERA, EEN HOMO?!
Deze t.v.-documentaire, gemaakt over een indringende periode van mijn leven (Peter-Jan In der Rieden, 1950) heeft mijn verdere leven voor een heel groot deel bepaald. Mijn grote liefde gevonden, wilde ik graag met hem samenwonen en ook in de omgeving werken als leerkracht. Het bestuur van de school, waar ik terecht kwam, vond het beter als ik weer snel zou vertrekken. Een man die samenwoont met een andere man vonden deze mensen geen goed voorbeeld voor de ‘tere kinderzieltjes’, die nu de kans liepen opgevoed te worden tot ‘homo’. Toen ik die avond inbracht dat de kinderen in de klas van mijn vrijgezelle collega volgens hun visie opgevoed zouden worden tot vrijgezellen, begrepen zij dat niet. Enkele weken later werd een soort volkstribunaal georganiseerd, waarbij de ouders van de leerlingen konden stemmen of ik kon blijven of weg moest gaan. Ik kon blijven, maar voor mij was het kwaad geschied. Ik wilde niet langer blijven.
Een scholing tot ontspanningstherapeut, een 5-jarige studie natuurgeneeskunde en verdieping in de werkelijke mens in de persoon die ik voor me zag, heeft me gebracht waar ik nu, 40 jaar later, ben.
De ervaring op de lagere school is een groot keerpunt in mijn leven gebleken.
Een keerpunt van leerkracht tot therapeut.
Samen met Loek ben ik met het centrum voor natuurlijke geneeswijzen en psychotherapie begonnen in 1985. Prachtig om op deze manier mijn levenservaringen te mogen gebruiken bij het begeleiden van anderen. Zeer confronterend ook om als stel zo’n centrum vorm te geven. Het heeft mijn leven zeer verdiept en verrijkt. Ruim 30 jaar lang mee kunnen werken in een 4-jarige opleiding tot coach en counselor. Mensen zien groeien van een bange mus tot pardijsvogel. Ontroerend.
Ik heb gepubliceerd in diverse vaktijdschriften en in 2013 verscheen mijn eerste boek “Bach-bloesemremdies als deelpersoonlijkheden”, een combinatie van de mooie therapie van de Engelse arts Dr. Edward Bach en de Psychosynthese van de Italiaanse psychiater Roberto Assagioli.
Nu is een heel nieuwe fase in mijn leven begonnen. Een relatie met drie, een nieuwe woonomgeving gevonden in de prachtige Dordogne in Frankrijk na ruim 20 jaar in de Ardeche en enkele jaren in Bourgondie. En een nieuwe manier van werken. Geen opleiding meer, maar wel mijn levenservaringen blijven gebruiken als wegwijzer naar zingeving en perspectief in de online-begeleiding en de workshops hier ter plaatse.
Open blijven staan voor wat het leven brengt en daar inspiratie uit halen om het leven te leiden zoals het voor mij is bedoeld, is mijn adagio.
Dit adagio klinkt door in de online-sessies en weekworkshop

Shopping Basket