Het Internationaal Holistisch Centrum (IHC)Centre l’Art de Vivre

The future is changing and we are part of it

Mijn toekomst is ook helemaal veranderd!

Wie is Loek Knippels?

“Wanneer jezelf veel voor je kiezen hebt gekregen, leer je anderen beter begrijpen. Dan wordt pijn, doorleefde pijn.”

Ik  werd in een arbeidersgezin geboren waar vader meestal afwezig was omdat hij hard moest werken voor het gezin van 10 kinderen.  Ik was nummer 7 in de rij van 10. In mijn kinderjaren heb ik vooral leren observeren om buiten de spanningen te blijven die er waren. Stress rondom geldzorgen, te weinig perspectief en angst om definitief de zaak aan te pakken. Mijn ouders hebben een leven lang in een onaf huis gewoond omdat ze pas durfden te investeren wanneer er geld was.
Het hoofd van de lagere school bepaalde dat ik een technische opleiding zou moeten volgen, beter passend binnen het milieu. Ik wilde dat niet en koos voor de middelbare school en op mijn 17e ging ik  eerst naar een internaat  en later op kamers wonen.Heb me vreselijk eenzaam gevoeld, maar wist dat ik deze’ beker tot de bodem moest leegdrinken’ om mijn droom waar te maken. Eenzaamheid was mijn lot.
Jarenlang geloofde ik dat ik op vrouwen viel – wilde immers bij de groep horen en deed mee om ‘aardig gevonden’ te worden. Uiteindelijk kwam ik uit de kast rond mijn 21e levensjaar. De modejongen werd opgevolgd door een politicus en uiteindelijk vond ik mijn ware vriend in Peter-Jan.
Sinds 1974 samen en  we beloofden  bij elkaar te blijven zolang we elkaar konden inspireren.

Heb de Pedagogische Academie gevolgd waar mijn schrijftalent gestimuleerd werd door de docent Frits Niessen. Meegewerkt aan het eerste professionele studentenblad waardoor ik thuis kwam voor interviews bij beroemdheden zoals Simon Carmiggelt, Annie M.G. Schmidt, Gerard Reve, prof. Van Gelder, Duitse filmer Oswald Kolle, Liesbeth List en vele anderen.
Tijdens mijn onderwijsperiode zette ik ouderparticipatie op de kaart, een thema waarop ik afgestudeerd was. Aan de universiteit van Utrecht schoolde ik me in kindertherapie en communicatiekunde.
De studie sociale pedagogiek heeft me vooral geraakt in het hart en dit leidde tot een studie in Amerika bij dr. Gregg Furth (tekening-analyse), Gestaltopleiding bij Nel in ‘t Veld en drs. Hannie Nagelkerke, gevolgd door de Psychosynthese-opleiding bij dr. Wim Smits en veel losse workshops binnen verschillende disciplines:, systemisch werken, dramadialoog, intuitief werken en symbolisch werken.
Jarenlang gewerkt aan de Fontys Hogeschool, faculteit pedagogiek, daar het studium general ingevoerd en tegelijkertijd een eigen opleidingscentrum begonnen. Educatie in coaching en counseling. Tevens veel gepubliceerd en vier boeken geschreven.
In 2018 kwam een kentering in mijn leven toen mijn hart open ging voor Mohsen. We vinden elkaar ook in het trainingswerk. Op dit moment is Mohsen mijn steun en toeverlaat wat betreft sociale media, website bouwen en organiseren van webinars en het maken van powerpoint-presentaties.
De nieuwe start die we samen maken, heeft alles te maken met ‘perspectief, zingeving en compassie’. Dat zijn ook de begrippen die anderen ervaren die bij ons een training of weekworkshop volgen.