Overbodig en nutteloos Loek Knippels

Overbodig en nutteloos

‘ Overbodig en nutteloos ’ ben ik!

Overbodig en nutteloos Loek KnippelsTijdens mijn online-coaching begon mijn client met de volgende zin: Ik ben overbodig en nutteloos, waarom zou ik kiezen voor het leven?”

Duidelijke taal. Hoe ga ik dit aanpakken? Is hier sprake van een existentiele crisis of heeft de man in kwestie zielepijn: weet hij niet wat hij eigenlijk hier komt doen op aarde. ‘ Overbodig en nutteloos zijn , kan niet de bedoeling van het leven zijn.

 

Levensverhaal als uitgangspunt

Overbodig en nutteloos Loek KnippelsIk krijg vaak de vraag waarom het belangrijk is om eerst het levensverhaal te vertellen. De mens leeft namelijk met de patronen vanuit het verleden. Ik wil deze opsporen om op die manier die beperkende overtuigingen aan te kunnen pakken.
Ooit leefde je zonder die beperkende overtuiging. Er is iets op een bepaald moment gebeurd waardoor jij je iets hebt voorgenomen. Dat kan zijn dat je voor jezelf besloot: “Dit gaat mij nooit meer overkomen!”

En hops, daar is het moment in je levensverhaal. Daar vind ik de oorsprong om van daaruit te gaan helen en opruimen.
Als kind hoorde mijn client zijn vader steeds zeggen: “jij kunt niks, je wordt niks, je bent overbodig en nutteloos in mijn leven, je had niet geboren moeten worden!”

Overbodig al bij de conceptie

De boodschap was duidelijk. Hij was een ‘ongelukje’ en had er niet moeten zijn. Maar hij is er! Hoe dan om te gaan met deze pijnlijke boodschap die in al je cellen zit opgeslagen? Elk moment van de dag word je eraan herinnerd: ‘Je bent overbodig en nutteloos!’

Via zelfhypnose, of een geleide visualisatie, ging ik terug naar zijn conceptie-moment en creerde ik een sfeer van liefde, genegenheid en vooral het gevoel van ‘welkom-zijn’ in dit leven. Ik stelde voor dat hij hier iets kwam brengen, allereerst voor zijn ouders en daarna voor de wereld. Hij kreeg een symbool mee om zijn thema aan te pakken.

Symbool als ondersteuning

“Wat was het symbool, dat je kreeg?”
Even was het stil. Een traan zag ik over zijn wang lopen en wachtte rustig af…
Een dirigeerstokje kreeg ik….ik moet de regie weer in eigen handen nemen…!” zei hij met een triomfantelijk Overbodig en nutteloos Loek Knippelsgezicht.

Was hiermee zijn probleem opgelost?
Neen, maar het begin was gemaakt. Werken aan autonomie en je niet afhankelijk maken van de reacties van anderen. Eerst dien je tegen jezelf te kunnen zeggen: “Ik ben nuttig en hard nodig in deze wereld omdat ik iets te geven heb!”

 

Wat kom je BRENGEN en HALEN

Hij moest gaan ontdekken dat je als mens hier iets komt ‘brengen’ op deze wereld maar tegelijkertijd ook iets komt halen.
Het halen en brengen dient wel in balans te zijn. Wanneer je alleen maar komt halen, zul je merken dat mensen om je heen afhaken. Men raakt ‘moe-gegeven’ en men verwijdert jou uit het systeem. Plotseling ben je niet meer welkom, men wil niet langer in jou investeren.

‘Breng-mensen’ worden lang als heel plezierig ervaren. Het zijn de beste pleasers onder ons. Ze hebben altijd een goed woordje klaar, zijn positief, willen je helpen al voordat je de vraag gesteld hebt.
Echter, ze vergeten zichzelf vaak. Ze zijn zelf meestal het sluitstuk van de eigen begroting. Ik heb talrijke moeders in de praktijk gehad die zich leeggaven aan hun kinderen en zichzelf volledig vergaten. De depressie of burn out hadden ze niet zien aankomen.

Overbodig en nutteloos Loek Knippels‘Brengers’ vergeten echter nog een ding: ze zijn overbodig en nutteloos voor zichzelf! Het is altijd de ander die belangrijk is!
Daar zit hun leerpunt. Hoe kan ik weer nuttig en nodig-zijn voor mezelf. Waar heb ik mezelf verlaten? Wanneer in mijn leven heb ik dat voorgenomen om te doen?

Mijn client had het duidelijk. Hij was weliswaar ‘ nutteloos en overbodig ’ voor zijn vader, maar hij had daardoor zich helemaal gestort op zijn moeder. Hij zag hoe zij leed onder de dictatuur van haar man die een narcistisch trekje had en werkelijk alleen aan zichzelf dacht.

 

 

 

Probleem verschuiven

Zijn moeder kon niet zonder hem en hij kon niet zonder zijn moeder. Hun relatie was volledig vervlochten met elkaar. Wanneer het goed ging met moeder, ging het ook goed met hem.
Echter, wanneer moeder verdrietig was, gebeurde hetzelfde met hem:  hij was verdrietig en volledig van de kaart.
Hij had – onbewust – een project van zijn moeder gemaakt. Had alle frustratie die zijn vader op hem gericht had, omgezet in positieve ondersteuning naar zijn moeder.Bij haar voelde hij zich niet overbodig en nutteloos!

De navelstreng met haar was nooit verbroken.
Wederom werk aan de winkel. Met een ritueel van ‘losmaken’ hebben we symbolisch deze navelstreng verbroken. ‘Je mag weer op eigen benen staan en jij bent allereerst belangrijk. We gaan luisteren naar jouw behoeften en wensen. Welke behoeften zijn als kind niet bevredigd?’ vroeg ik hem.

Basisbehoeften geven vaak signaal

Dat wat je als kind niet hebt gekregen, kun je altijd nog jezelf geven. Ten eerste zul je dan wel op de hoogte moeten zijn wat de basisbehoeften zijn. Ten tweede is het belangrijk dat je eerlijk bent naar jezelf door het gemis onder ogen te zien.

Overbodig en nutteloos Loek KnippelsVeel van mijn clienten hadden de neiging om onmiddellijk hun ouders te gaan verdedigen. Logisch, maar niet heilzaam. Natuurlijk hebben je ouders hun best gedaan en elke ouder laat wel een steek vallen. Toch is het essentieel om te onderkennen wat je werkelijk gemist hebt.

Bij mijn client waren veel basisbehoeften niet bevredigd. Nooit was er waardering van zijn vader, noch bemoediging, laat staan acceptatie en begrip. Voor zijn vader was hij overbodig en nutteloos. Zijn moeder had hem weliswaar de zorg gegeven die hij nodig had, maar had niet de aandacht voor zijn kwaliteiten en talenten.
Wanneer je meer wilt lezen over de 12 basisbehoeften, lees dan ook het artikel van Peter-Jan In der Rieden hierover.

Heling met vallen en opstaan

Overbodig en nutteloos Loek KnippelsEenmaal inzicht in de oude patronen naar aanleiding van je levensverhaal, kun je verder. Nu weet je tenminste waar en hoe die ontstaan zijn. Waar dat gevoel van overbodig en nutteloos zijn basis heeft, is duidelijk!  Dat verleden kun je niet veranderen maar wel je les trekken uit dat verleden.
Op die manier werkt inzicht naar uitzicht. Waar wil je naar toe met al je inzichten en nieuwe informatie? Wat is je volgende doel? Waar wil jij nu je aandacht op richten? Wat heb je daarvoor nodig?

Dat proces kan alleen maar via ‘vallen en opstaan’ waarbij discipline en volharding uiteindelijk leidt tot het leven dat je werkelijk van binnenuit wilt leiden.

Dan heb je de ‘oude pijn’ losgelaten en omgezet en is er nieuw gedrag ontstaan vanuit inzicht en actie.
Dat wens ik altijd al mijn clienten toe: Jezelf kunnen zijn en de beste versie van jezelf neer kunnen zetten in deze wereld.
Ben jij er al mee begonnen? Proficiat.
Jij nog niet, wat weerhoud je dan om te beginnen?

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *