Pech en tegenslag leiden tot groei, veerkracht. Loek Knippels, 9 dec 2019

Pech en tegenslag leiden tot groei

Pech en tegenslag leiden tot groei.

Pech en tegenslag leiden tot groei, veerkracht. Loek Knippels, 9 dec 2019Een leven zonder pech en tegenslag, bestaat dat wel?
We krijgen allemaal met pech en tegenslag te maken in ons leven. Het is alleen de vraag ‘hoe we daarmee omgaan’?
Hoe we ons laten beperken door pech en tegenslag. De mens ontwikkelt een vorm van veerkracht om hier goed mee om te kunnen gaan. Die veer kan echter niet altijd gespannen staan. Dan word je op de proef gesteld. Het leven daagt je via beproevingen uit om te kiezen voor geluk.

 

Strategie om tegenslag te verwerken middels veerkracht

De eerste neiging van de mens is om zich te verstoppen. De realiteit en de gedachten over het probleem komen onder spanning te staan. Herinneringen en emoties nemen de realiteit over. Je trekt je als het ware terug in je eigen wereldje.

Mensen verstoppen zich voor hun problemen en ontwikkelen ontsnappingsgedrag. In het ernstigste geval gaat men aan de drank of zoekt men een andere verslaving. Die verslaving wil alleen maar ‘verdoven’ om de harde realiteit niet te hoeven zien.

Gezonde strategie: werken aan je veerkracht

Pech en tegenslag leiden tot groei, veerkracht. Loek Knippels, 9 dec 2019Een gezonde strategie vraagt om drie stappen:
Ten eerste zorgen dat je voldoende slaapt. Is dat niet het geval, roep dan de hulp in van je arts. Hij kan je een hulpmiddel aanreiken waardoor je wel aan voldoende slap toekomt.

Ten tweede zorg ervoor dat je goed en gezond eet. Nogal wat mensen hebben de neiging om juist in moeilijke periodes over te stappen op junkfood. Ze willen namelijk niet lang in de keuken staan. Goed voor zichzelf zorgen is naar de achtergrond gedrongen.

Ten derde is voldoende beweging juist nu erg belangrijk. Ga na wanneer je daar geen zin in hebt. Je kunt er alleen op uittrekken. Zorg er echter wel voor dat je voldoende beweegt.

Hulpmiddel bij tegenslag en pech: veerkracht in yoga

Nogal wat clienten vanuit onze praktijk kwamen naar de wekelijkse yogales. Het gaf hen niet alleen ontspanning. Het werd na een uurtje afgesloten met een visualisatie om een andere positieve werkelijkheid voor te houden.

Wat essentieel is in zo’n moeilijke periode is je ademhaling. Peter-Jan In der Rieden heeft vroeger ruim 20 jaar yoga gegeven. Nu richt hij zich vooral op het maken van podcasts over ademhaling.
Adem is leven. Je adem zorgt er ook voor dat je innerlijk rustiger kunt worden. Je wordt weer de regisseur van je eigen leven.

Betekenis van tegenslag en pech

Pech en tegenslag leiden tot groei, veerkracht. Loek Knippels, 9 dec 2019Vanuit je slachtofferrol vraag je jezelf wellicht al af: “Waarom moest mij dit overkomen?
De vraag is echter: “Heb ik iets geleerd van de tegenslag en pech in mijn leven?”
Je hebt een leermoment in je leven waarbij je twee wegen kunt ingaan. De ene weg is kalmeren, de andere weg is verder gaan.
Niet stil blijven staan is essentieel. Stilstaan is namelijk achteruit gaan.

Wanneer jij je les hebt begrepen, kun je ermee aan de slag. Je gaat op zoek naar heling en kracht, waar is je  veerkracht gebleven?  Wat kun je zelf doen om je beter te voelen. Wat kun je doen om je pijn te leren kennen en vervolgens te verzachten?

Ontwikkelen van veerkracht

Door de tegenslag en pech in je leven, kun je gefrustreerd raken.
Tegenslag kan ervoor zorgen dat je niet langer positief kunt blijven. Maar ook dat je de moed verliest om nog in actie te komen. Voorts verlies je het vertrouwen en raak je minder geinspireerd omdat je niet verbonden bent met jezelf. Je hebt minder zin in wat dan ook, waardoor jij jouw zelfvertrouwen verliest. Eigenlijk ben je gewoon boos op de wereld! Dit kan het leven jou toch niet aandoen?!
Het is echter wel gebeurd: je hebt pech en tegenslag ondervonden.

Tegenwind als uitdaging

Pech en tegenslag leiden tot groei, veerkracht. Loek Knippels, 9 dec 2019De tegenwind die er op dit moment in je leven is, kan ook voor energie zorgen. Tegenslag is namelijk een onderdeel van je leven.
Je dient nu je veerkracht te ontwikkelen om er structureel mee om te gaan. Hoe doe je dat? Allereerst door je aandacht naar binnen te richten. Zorgen voor momenten van stilte. Of zoals een mooi Chinees spreekwoord het verwoordt: “Het is de tegenwind die de vlieger doet opstijgen!”

Tegenslag kan dus wel degelijk kansen scheppen om te groeien. Vooral wanneer je bereid bent om weer regisseur te worden van je eigen leven.

 

Zie tegenslag als een beproeving en gebruik je veerkracht

Je wilt iets in je leven en het loopt niet zoals je gehoopt had.Bij de pakken kun je  neer gaan zitten. Maar je kunt ook deze tegenslag zien als een beproeving om in contact te komen met je werkelijke doel in het leven.

Je denkt dat je gelukkig wordt in je leven wanneer je een bepaalde baan kunt krijgen. En opnieuw word je afgewezen bij de sollicitatie. Je zit in zak en as en de volgende dag word je gebeld met de mededeling: “We vonden Uw kwaliteiten te hoog voor de funktie waarop U gereageerd hebt, we hebben echter wel een passende funktie binnen onze organisatie die meer op Uw lijf en kwaliteiten is geschreven!”

Niet verwacht en toch gekregen

Dit had je niet verwacht. Misschien had je de hoop al opgegeven. En juist nu krijg je de droombaan aangeboden. De tegenslag heeft gewerkt als een beproeving. Elk mens maakt beproevingen door in zijn leven. Elke beproeving is een uitdaging om te volharden in je proces.

Pech en teleurstelling hoeven je niet verder te achtervolgen wanneer je bereid bent om je innerlijke leider te omarmen. Jij bent en blijft de regisseur van je leven. Geef die rol nooit weg aan een ander.

Mijn eigen ervaring rondom pech en tegenslag

Mijn partner en ik hadden een droom: een centrum beginnen in Frankrijk waar Nederlanders kunnen komen bijtanken. Juist op een plek midden in de natuur, waarbij verstilling en aandacht voor jou centraal staan. De hele mens staat in het middelpunt.

Pech en tegenslag leiden tot groei, veerkracht. Loek Knippels, 9 dec 2019Ook willen we een plek scheppen waar terminale mensen hun ‘geestelijk testament’ inzichtbaar maken door middel van betekenisvolle gesprekken. Daarbij wordt het accent gelegd op een terugblik op het eigen leven. Maar ook een vooruit blik naar de kinderen die achterblijven. “Wat wil jij je kinderen meegeven?”
“Waar ben je trots op wanneer je naar je kinderen kijkt?”

We kochten een passend project dat nog helemaal gerestaureerd moest worden. Het was echter een emotionele koop omdat we getroffen waren door de plek. Even het verstand op de tweede plaats gezet.

Crisis van 2008

Dan volgt de crisis van 2008. We verliezen alles en komen in een zware depressie terecht. We kunnen niet langer positief blijven, we verliezen ons zelfvertrouwen, zijn minder geinspireerd en verliezen de moed.

Pech en tegenslag leiden tot groei, veerkracht. Loek Knippels, 9 dec 2019De terugkomende vraag – waar we niet uitkomen – blijft: “Waarom moest ons dit overkomen?” En dan enkele jaren later zien we in dat de emotie het overgenomen had van het verstand. Raadgevers slaan we af omdat ze niet geloven in onze droom. We zitten op een eiland. Laten niemand toe en dreigen te verdrinken in verdriet, teleurstelling door de pech en tegenslag in ons leven.

En dan is er opeens een uitweg: een reikende hand. Iemand die ons als het ware wakker schudt en als bedrijfscoach ons wil begeleiden. Langzaam komt de moed terug en raken we opnieuw geinspireerd over hetgeen we nog steeds in ons leven willen vormgeven. Ook de levenszin komt terug, we raken meer verbonden met onszelf. We beginnen we met mediteren en beweging wordt in ons dagprogramma stap voor stap opgenomen. Het begint met wandelingen met de honden, werken met kettle bells.

Tegenslag, beproeving en groei

Het beste jaar ooit-loekknippels articleWe hebben veel geleerd van onze pech en tegenslag. We zijn ervaringsdeskundigen geworden. Nu wordt het weer tijd om de krachten te bundelen. Alles is nu gericht op een financieel gezond bewustwordingscentrum in Zuid-Frankrijk. Uiteindelijk vinden we juist in Frankrijk de ruimte en de natuur, de stilte om een dergelijk centrum op te richten.

Je kunt ons proces blijven volgen via facebook en door geregeld te kijken op onze website. Laat je niet ontmoedigen door pech en tegenslag, maar zie het als een groeikans om juist dat te realiseren wat je ziel zo graag wil. En waarvoor jij hier bent op aarde.

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *