Positieve energie 2

Je positieve energie zingt luid : Always look at the Bright Side of Life.

Je Positieve Energie zingt luid: Always look at the Bright Side of Life
(Tips en enkele affirmaties, kost je 5 minuten)

 

“Always look at the Bright side of life…” klinkt al urenlang door mijn hoofd. Geinspireerd door de conference van Roue Verveer ben ik eens gedoken in dit fenomeen wat hij zo indrukwekkend over het voetlicht bracht. Hoe kies ik voor positieve energie?

Wanneer je rondkijkt, zie je heel veel verdrietige,depressieve mensen. Mensen die boos zijn en zich hopeloos voelen. Waarom zien we zo weinig gelukkige, vrolijke mensen? Waar zijn die gebleven?

https://www.youtube.com/watch?v=YIF4NBQdTdQ

 

Wat doet negatieve energie met ons?

Het klinkt zo simpel om je te richten op de ‘Bright Side of life’? Je bent teleurgesteld, je hebt teveel voor  je kiezen gekregen. Je bent je zaak kwijt of je baan door de hele COVID-crisis. Is het dan niet iets te kort door de bocht om je te richten op de ‘bright side of life’?

Heppie de Peppie

Wat gebeurt er in mij wanneer ik juist midden in het proces zit van alles verliezen, zaak kwijt, baan kwijt, geen perspectief meer zien?
En hoe kan ik me dan in hemelsnaam richten op ‘The Bright side of life’? Ik heb dan immers wel iets anders aan mijn hoofd.

En op dat moment zag ik de show van Roue Verveer op t.v.”Heppie de Peppie”. Ik heb niet alleen gelachen maar was diep geraakt door de diepzinnigheid van zijn voorbeelden.

“Hoe kun je nu positief zijn wanneer je een gehandicapt kind krijgt?” was zijn vraag aan het publiek. “Het begint met accepteren dat het nu eenmaal zo is en daarna heb je de grote voordelen wanneer je naar de Efteling gaat – je hoeft niet meer in een lange rij te staan…” En opnieuw  volgden de lachsalvo’s uit de zaal.

Kijk altijd naar jouw positieve energie:  ‘the Bright side of life’

Ga het voor jezelf eens proberen en ontdek dan dat je inderdaad snel vastzit aan je eigen vooroordelen of de projecties van anderen.

“Zo hoor je nu eenmaal niet te denken. Het was een verbouwde vent, dat kun je toch geen vrouw noemen!” En opnieuw raakte me dit voorbeeld. Hij gaf een voorbeeld over een bezoek aan een hoerentent. Hij had daar de avond van zijn leven en meteen daarna zond hij berichtjes naar zijn vrienden vol grootspraak. Daarop reageerde een van zijn vrienden met de opmerking: “Maar wist jij wel dat hij eerst een vent was?”

Nu hoort hij natuurlijk een enorm schaamtegevoel te krijgen omdat hij dit niet onderkend had. Maar wat zegt Roue Verveer dan:
“Nou en, ik heb de avond van mijn leven gehad en nog nooit zulke goede seks!” Dat was zijn waarheid en reacties van zijn vrienden kwamen voort uit een beperking. Hij had ook in die negativiteit kunnen schieten, maar deed het niet.

Ik zat  met rode oortjes na te denken over zijn opmerking: “Je kunt dus kiezen voor negativiteit en meegaan in het oordeel van anderen, oh wat heb ik dat vaak gedaan, mijn eigen ervaring ondergeschikt maken aan hetgeen anderen ervan vinden!”

Bright side of Life is een levenskeuze

Je hebt dus altijd een keuze: ga ik uit van wat anderen wel niet van me vinden of blijf ik bij mijn eigen gezonde verstand?
Wanneer je kiest voor optie een: wat anderen vinden!
Wat gebeurt er dan eigenlijk met je? Dan laat jij jouw energie beinvloeden door een sterke negatieve energie van de ander. Het is me opgevallen dat mensen met een tekort aan levenskracht snel energie van zich laten aftappen en daardoor makkelijk te manipuleren zijn.

Wanneer je nu kiest voor optie twee: je eigen gezonde verstand gebruiken. Dan blijft het alsnog belangrijk om na te gaan of het echt je eigen gezonde verstand is of dat het de indoctrinatie vanuit je opvoeding/opleiding is. Daarin heb je echter een goed hulpmiddel. Luister daarbij naar je lijf, want dat lijf geeft vaak feilloos aan of het wel voor je klopt.

Alles is energie: kies dan voor positieve energie!

Eric Dowsett heeft vele jaren negatieve ruimtes gereinigd. Hij zegt daarover: “Energy clearing is het vermogen om volledig aanwezig te kunnen zijn voor alle emoties en gevoelens die zich aandienen met een open en compassievol hart. Zonder schuld of oordeel, maar bovenal zonder gedachten en emoties persoonlijk te maken, en zonder ze al te serieus te nemen”.

Hier wringt dus de schoen. Elke opmerking van de ander nemen we vaak te serieus en trekken het ons persoonlijk aan. Stop daarmee. Die ander heeft toch wel zijn idee, oordeel over jou, dat hoef je verder niet te horen.

Moet ik dit allemaal horen?

Destijds stonden mensen klaar om tegen me te zeggen hoe dom ik was geweest om het kasteeltje te kopen terwijl ons andere project nog niet verkocht was.

Toch hadden we naar een oordeel geluisterd: “Koop het nu want anders gaat het aan je neus voorbij en overleg met de bank. Als die het zien zitten, weet je dus zeker dat het voor jullie bestemd is!”

En wat denk je? We handelen naar dat advies. De bank is positief en ziet vele mogelijkheden voor ons werk en is ervan overtuigd dat we Les Grangeonnes in de Ardeche snel zullen verkopen. Ze sturen eerst nog een taxateur: 720.000 euro is het project waard!! (was onze pensioenvoorziening)

“Wow, dan hebben we het kasteeltje vrij en hoeven we alleen maar een hypotheek te nemen voor de restauratie!” Opgewekt en blij waren we totdat drie weken later de wereldcrisis begon. Les Grangeonnes daalde enorm in prijs en uiteindelijk moesten we het verkopen tegen een bodemprijs.

Adviseurs wisten het immers zo goed!

“Hadden we nu maar niet geluisterd naar dat advies!” kwam eerst in ons op. Daarna was het een tijdje de wonden likken, want ook het kasteeltje konden we niet behouden. Uiteindelijk verkocht de bank het openbaar en bleven we met niks achter. Veertig jaar hard werken en niks meer hebben. Oh wat waren we zielig! Zeker in de ogen van veel anderen. En die energie werd alsmaar op ons geprojecteerd.

Zo erg zelfs dat we het ook gingen geloven en ons ernaar gingen gedragen. We hadden niks meer en konden niks meer.
En dan op een morgen besefte ik dat ik niet eens meer wilde opstaan, want waarom zou ik dat nog doen, alles is verloren, we hebben niks meer en wat rest is een giga schuld bij de bank en enkele vrienden. Hier komen we nooit meer uit.

Negatieve spiraal is voedingsbodem

“Wanneer de negatieve spiraal gevoed wordt en je gaat steeds meer daarin geloven, voel je ook dat alle levensenergie uit jezelf wegtrekt. Je wordt een zombie van jezelf. Levensvreugde ken je niet meer en je staat er ook niet meer voor open.

En dan ontdek je op een dag dat hetgeen je tientallen jaren je studenten hebt geleerd, nu wel zeer actueel is voor jezelf. Ik ga kijken naar mijn energie-verlies, naar mijn negativiteit en ik leer mezelf opnieuw te beschermen.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen de negativiteit en kiezen voor positieve energie?

In de literatuur worden vele voorbeelden genoemd. Ik begin met de 5 tips:
Tip 1:            Visualiseer een lotusbloem die haar blaadjes intrekt voor de nacht.
Op die manier kan er niks meer bij je binnen komen en ben je afgeschermd.

Tip 2:             Stel je voor dat je in een bubbel van licht gaat zitten: je zit helemaal in het licht en de negativiteit kan niet
meer bij je komen.

Tip 3:             Leer je navelchakra af te sluiten: stel je voor dat je met je hand een beweging maakt alsof je een dekseltje op een
potje draait, waardoor je symbolisch je navelchakra afsluit.

Tip 4:             Draag een beschermende steen bij je. De toermalijn is daarom bekend maar je kunt ook kiezen voor de rosekwarts
of je laat je goed voorlichten door een deskundige die een steen voor je uitpendelt.

Tip 5:             Plaats jezelf onder een glazen stolp en steek een stokje onder de stolp dat je wel afgeschermd blijft maar wel
genoeg lucht binnen krijgt. Bij kinderen heeft dit wonderbaarlijk goed geholpen in mijn praktijk.

En op deze manier zoek je steeds bewust de Bright Side of Life op.

Negativiteit heeft een funktie – ondermijnt jouw positieve energie!

Hoe komt het toch dat zoveel mensen negatief zijn, allesbehalve geluk uitstralen? Wat is daarvan toch de oorzaak?
De hele dag worden we omgeven door verschillend geladen energie. We zijn ons dat lang niet altijd bewust. Ik heb er jaren over gedaan om te ontdekken dat ik geen winkelmens ben. Ik hou niet van winkelen en kom altijd met barstende hoofdpijn thuis.

En dan is de oplossing nabij. Plotseling adviseert mij iemand om me vooral te richten op die Bright side of life: “Jij gaat iets doen waarvan je geniet maar waarbij je niet alle scores van anderen op je nek hoeft te nemen. Stel je nu eens voor dat je jezelf omgeeft met een positieve energie en je laat geen negatieve energie van de ander binnenkomen….”

Makkelijk gezegd, help, hoe doe ik dat: terug naar de bright side of life: kiezen voor positieve energie

Alles bestaat uit energie, alles heeft een bepaalde trillingsfrequentie. Je kunt ervoor kiezen om een energiekoord te verbinden met de ander. Dan kan die ander bij jou aftappen of de slechte energie aan jou geven.

Ga eens na wat leuke gesprekken je opleveren? En wat gebeurt er met je wanneer je een zeurkous aan moet horen? Je voelt de energie bij je wegstromen. Het is alsof alle positiviteit uit je lijf getrokken wordt.

Nu kun je er dus voor kiezen om deze ‘aftapping’ stop te zetten of het te laten gebeuren. De keuze is aan jou. Je kunt dit op een vriendelijke manier doen of heel botweg zeggen dat je geen zin hebt in dat gezeur.

Doe wat past bij jou maar voel of je levenskracht terug is. Zo niet, kies dan voor een van de vijf tips zoals ik die eerder heb beschreven.

Resumerend: hoe kom je terug bij jouw Bright side of life: kies voor positieve energie!

Word je bewust van gedachten en gevoelens die in je opkomen: observeer die gedachten en  gevoelens en zeg tegen jezelf:
“Ik heb gedachten, maar ik ben mijn gedachten niet!”
“Ik heb gevoelens, maar ik ben mijn gevoelens niet!”

En observeer dan hoe jouw lichaam reageert op verschillende situaties: tijdens het proces rondom het verlies van het kasteeltje voelde mijn lichaam zwaar, maar ook een leegte. Ik wist me geen raad. Een vriend noemde plagend het kasteeltje “Kasteel de Molensteen”. Ik kon er niet om lachen totdat ik de humor ervan kon inzien en het klopte. Het was een zware molensteen om mijn hals waardoor ik geen kanten op kon.

Word je ook bewust wanneer je aan het beschuldigen bent of wanneer je een oordeel hanteert. Wat heb ik hier hard aan moeten werken in mezelf. Ik veroordeelde mezelf, mijn naiviteit, mijn spontaniteit deed ik zelfs af als onnozelheid. “Hoe had ik zo kunnen handelen?”
En leverde deze opmerking mij wat op? Niks, ik raakte meer en meer mijn levenskracht kwijt. Leer los te laten wat je niet kunt veranderen en verander wat je wel kunt veranderen!

Pak de opmerkingen en projecties  van anderen niet persoonlijk op. Identificeer jezelf niet met die opmerking want dan word je het probleem. Het heeft me enorm geholpen om het ‘gebed van Assagioli’ (de grondlegger van de psychosynthese) dagelijks te herhalen:
“Ik heb een lichaam , maar ik ben mijn lichaam niet….

“Ik heb emoties, maar ik ben mijn emoties niet…

“Ik heb gedachten, maar ik ben mijn gedachten niet…”

Wanneer je merkt dat je jezelf verliest in een emotie, probeer je aandacht dan ergens anders op te richten en herhaal het gebed van Assagioli.

Het H.E.E.L-Principe op weg naar positieve energie

Oefen dagelijks met het H.E.E.L-principe om de Bright side of life te voelen:
Herken het gevoel dat opkomt en kijk er naar;
Erken – dus accepteer – dit gevoel volledig zonder het te veroordelen;
Expressie – geef er vorm aan door kort aan de behoefte toe te geven;
Loslaten – en laat vervolgens dit gevoel los.

Het beste advies dat mij ooit gegeven is, zal ik nooit meer vergeten: “Neem niet alles te serieus en lach erom, adem door en laat los en ga door met hetgeen je werkelijk wilt doen!”

Dit advies kost niks en doet veel met je levensenergie.Probeer het maar eens uit en laat me weten hoe je het in je dagelijks leven geintegreerd hebt.

Je kunt me altijd jouw verhaal sturen waarbij je worstelt met je levenskracht zodat ik samen met jou kan zoeken naar een passende oplossing.

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *