Rechtop in de wind-Blijven geloven in jezelf-moed

Rechtop in de wind blijven geloven in jezelf. 3 tips van Loek Knippels

Rechtop in de wind…
Hoe je kunt blijven geloven in jezelf.
  3 Tips.

Rechtop in de wind-Blijven geloven in jezelf-moedRechtop in de wind is een pracht lied en geeft precies aan wat je voelt wanneer je tegengewerkt wordt. En vooral wanneer het aankomt op ‘ blijven geloven in jezelf ’. Blijven geloven in jezelf vraagt om moed en doorzettingsvermogen. Kwaliteiten die niet iedereen bezit. Velen geven al op bij het eerste rukwindje. Anderen daarentegen doorstaan orkanen. Hoe kan dat toch?

 

 

Blijven geloven in jezelf – Rechtop in de wind

Rechtop in de wind-Blijven geloven in jezelf-moed“In liefde en dromen, is niks onmogelijk” schreef mijn oudste zus eens. Deze ‘tegeltjes-wijsheid’ komt me de laatste jaren vaak van pas. Ik weet dat ik naast visionair ook wel een dromer ben. Ik droom over een betere en gelijkwaardige wereld. Een wereld waarin mensen elkaar behandelen vanuit respect. Ook een wereld waarin ‘anders-zijn’ gezien wordt als de grote diversiteit van de samenleving. Niet als de uitzondering!
Juist in zo’n wereld is het soms moeilijk om in jezelf te blijven geloven, juist wanneer anderen zeggen dat je met beide voeten op de grond moet blijven staan.

 

 

 

 

Beide voeten op de grond

Wees realistisch. De wereld is niet zo mooi als jij denkt. Kom uit je cocon en kijk om je heen wat mensen ervan maken. Het is een grote puinzooi. En jij droomt maar verder…
“Hoe kun je toch zo in jezelf blijven geloven wanneer alle grond onder je vandaan gehaald wordt?” vroeg een vriend aan me toen we alles in de crisis van 2008 verloren.

Natuurlijk neigde ik mee te gaan in zijn scepsis, want ik voelde ook dat alle grond onder me vandaan gehaald werd. Toch kwamen op de donkerste nachten voorbeelden terug waarbij ik in mezelf bleef geloven.

Centrum Plein in Hank

Rechtop in de wind-Blijven geloven in jezelf-moedHet begin van het centrum in 1985 was zo’n beeld. Zelf werkzaam op  de hogeschool met een prima salaris, droomde ik van een eigen opleidingsinstituut. Ik ging naar de bank en vertelde mijn plan.
Als opmerking kreeg ik te horen: “Meneer U kunt zo gepassioneerd over Uw werk praten, dat wij U graag een extra hypotheek zouden geven. Maar wat U wilt, is voor ons te onzeker.

Vroeg U nu om een hypotheek omdat U een friteszaak zou willen beginnen, dan kreeg U meteen die lening van ons. Met Uw passie gaat dat namelijk lukken. Maar wat U wilt, is ons totaal onbekend. We kunnen Uw aanvraag niet in behandeling nemen!”
En daar stond ik! Was ik nu wel of niet geloofwaardig? Met dezelfde overtuiging stapte ik bij een particuliere belegger binnen. Na twee uur was het contract getekend en was alles rond. We konden een centrum gaan bouwen in Hank. (een dorp aan de rand van de Biesbosch).

Rechtop in de wind…

Rechtop in de wind-Blijven geloven in jezelf-moedDe bouw verliep voorspoedig. Waar we echter niet op gerekend hadden, was de religieuze invloed in de regio. Kerken streden met elkaar om hun spiritualiteit exclusief op te eisen. Katholieken en Protestanten stonden elkaar soms naar het leven. En dan komt er een centrum voor ‘alternatieve gezondheid’. Dat was de duivel zijn oor kussen.We kregen vreemde telefoontjes. Ook hijgtelefoontjes omdat men wist dat wij als twee mannen samenleefden en dit project aan het opzetten waren.
Een telefoontje is me bijgebleven: de dominee. Hij vond ons werk duivels werk. We zouden handen opleggen. Niemand naast Jezus mag zoiets doen, en er dan ook nog geld voor vragen.

Ik voelde dat ik ‘rechtop in de wind’ stond en reageerde: “Natuurlijk willen we het gratis doen, wanneer ik aan het einde van de maand mijn hypotheekrekening aan U kan geven”. De lijn werd verbroken en nooit hebben we nog iets van deze dominee gehoord. Zijn college probeerde het nog een keer om in het plaatselijk nieuwsblaadje een oproep te plaatsen: “Zeg NEEN tegen Centrum Plein” (dat was onze naam destijds). Een betere reclame konden we niet krijgen. Het liep storm vanaf het eerste moment.

Blijven geloven in jezelf ook wanneer je tegenwind hebt – Rechtop in de wind

Onze missie was duidelijk en daar hebben we altijd voor gestaan. Dat toch alles in 2008 mis liep, had deels te maken met factoren buiten onszelf om. De economische crisis heeft veel slachtoffers gemaakt. Wij geloofden nog steeds in ons project: een centrum voor bewustwording waarbij ook plaats is voor terminale mensen. Met deze specifieke doelgroep wilden we weken organiseren waarbij zij hun geestelijk testament opmaakten.

Werken met terminale mensen die rechtop in de wind durven staan

Rechtop in de wind-Blijven geloven in jezelf-moedTerminale mensen hebben immers niks meer op te houden. Zij moeten afscheid nemen van het leven. Het leven gaat echter door, ook zonder hen. Wat laten ze na? Welke les hebben ze geleerd in het leven? Hoe willen ze die les doorgeven aan anderen? Dat is nog steeds ons plan.
Banken gaven niet thuis. Persoonlijke investeerders vroegen een te groot rendement omdat ze ook onzeker waren geworden door de crisis. We trokken echter ook charlatans aan die ons een ‘hemel op aarde’ beloofden, maar die in werkelijkheid ordinaire oplichters waren.
Blijven geloven in jezelf wordt dan moeilijk. We deden het, rechtop in de wind!

Mohsen en zijn toekomst – rechtop in de wind!

Rechtop in de wind-Blijven geloven in jezelf-moedDan komt Mohsen in ons leven. In eigen land is geen perspectief voor een homo, zeker niet voor een hoogopgeleide man. Banen zijn er niet. Je dient alles te accepteren wat er op je pad komt of je vervalt in armoede.
In deze periode leerden we Mohsen kennen. Hij gaf aan graag in een vrij Westers land te willen studeren, werken en leven. Eenmaal hier viel het hem soms zwaar. De regeltjes, de uitzonderingen op de regels en het gewone leven. Hij zag de opstanden in Parijs. Hij las over de homo’s die in elkaar geslagen waren in Parijs. “Is dit Westers land wel zo  tolerant?”
“Ik ben weggegaan uit een dictatuur, heb daar mijn buik vol van. Wil met mijn kwaliteiten en een vrije geest anderen kunnen ondersteunen. Daarom verwacht ik eigenlijk meer medewerking dan tegenwerking!”

 

 

Rechtop in de wind en blijven geloven in jezelf

Kan een mens rechtop in de wind blijven staan en daarnaast in zichzelf blijven geloven? Is het mogelijk om bij veel tegenslag toch vast te houden aan je droom?
Veel vragen komen op:
Ten eerste: Moet die droom dan zo sterk zijn dat je ondanks alle tegenslag, vast blijft houden aan een onzekere factor?
Ten tweede:  Kun je op een bepaald moment geestelijk instorten wanneer je ontdekt dat het vasthouden aan je droom een illusie is?
Ten derde: Mag een mens blijven dromen?
Ten vierde:  Kunnen dromen gevaarlijk zijn wanneer de realiteit je dagelijks iets anders laat zien?

3 Tips om te blijven geloven in jezelf

Tip 1.
Anderen weten het altijd beter voor jou, terwijl jij drommels goed aanvoelt wat je werkelijk zelf wilt. Hou je daar aan vast. Gooi niks overboord en blijf trouw aan je missie. Wat wil je de wereld meegeven? Je wilt iets bereiken waardoorhet leven op aarde er beter van wordt?
Schrijf voor jezelf duidelijk op hoe jouw project eruit ziet. Sta even stil en voel je zintuigen. Wat voel je, denk je, proef je, merk je wanneer je bezig bent met jouw ideaal? Hou dat vast!

Tip 2.
Visualiseer jouw project zo konkreet mogelijk. Waar wil je het vormgeven? Hoe ziet het eruit? Wie is er allemaal bij betrokken? Wat is jouw rol binnen jouw project? Wellicht kun je jouw project helemaal uittekenen. Doe dat dan. Maak een visionboard waarop je plaatjes plakt, foto’s, teksten die handelen over jouw project.

Tip 3.
Omring je met positief ingestelde mensen. Natuurlijk is het goed om af en toe ook te luisteren naar kritiek. Alleen kritiek van positief ingestelde mensen helpt je verder. Zij breken je niet af, stampen jouw project niet in de grond. Juist zij geven positieve, opbouwende kritiek waarmee je verder kunt.  Zij plaatsen geen uitroeptekens maar vraagtekens. Zij oordelen niet, maar vragen verder naar jouw plannen.
Met deze drie tips tenslotte ga je aan de slag vanuit de innerlijke overtuiging dat je ‘rechtop in de wind blijft staan’ en blijft geloven in jezelf.

 

2 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *