redenen-therapie

Therapie-defintie: waarom gaat iemand in therapie? 16 redenen.

Therapie-defintie: waarom gaat iemand in therapie?
Loek schetst 16 redenen.

redenen-therapieJe ziet geen uitweg meer in je leven: dat kunnen goede redenen zijn om een therapeut op te zoeken (in therapie te gaan). Je verwacht dan ook wat van deze persoon. Naast zijn kunde wil je ook het vertrouwen kunnen geven aan jouw therapeut. Die dient dan ook  een groot hart te hebben om jou dichtbij te laten komen.

3 redenen om in therapie te gaan: wat is jouw motief?

redenen-therapieJe gaat in therapie om de volgende redenen:
1. Je zoekt hulp voor jouw specifieke probleem;
2. Je wilt inzicht en duidelijkheid krijgen;
3. Je wilt oplossingen vinden voor jouw probleem.

Zou jij om die reden in therapie gaan? is het voor jou belangrijk om een ander jouw zorgen toe te vertrouwen of kies je toch liever voor een gesprek met een goede vriend, buurvrouw? Het blijkt dat bij echte problemen vrienden en buren te dichtbij staan. Ze kunnen over het algemeen onvoldoende afstand nemen. Hun sympathie voor jou vertroebelt hun antwoord. Veel vrienden vervallen in ‘please-gedrag’ en buren durven niet echt jou te confronteren. Stel je eens voor dat het verkeerd uitpakt. Je woont wel naast elkaar. Juist dan kan een onpartijdig, deskundig persoon hulp bieden.

3 valse redenen om in therapie te gaan:herken jij ze ook?

redenen-therapieJe kunt ook vanuit valse of verkeerde motieven in therapie gaan:
1. Je wilt shoppen – je wilt aandacht consumeren;
2. Je ziet therapie als tijdverdrijf: goede invulling voor een saaie middag;
3. Je wilt de verantwoording graag bij anderen leggen – hoef jij lekker niks te doen.

Dit kunnen jouw redenen zijn, weet echter dat je dan niet verder komt met je proces. Jij bent en blijft de regisseur van je leven. En elke therapie zou gericht moeten zijn op autonomie. Jij gaat het doen. Je hoeft het niet alleen te doen, de therapeut staat achter je, maar jij doet het werk.

4 oneigenlijke redenen die jouw gemis blootleggen: therapie is dan een lapmiddel.

redenen-therapieIn je leven kun je veel gemist hebben: warmte, geborgenheid, veiligheid. Dan kan therapie deels gebruikt worden om het ‘gemis aan bepaalde basisbehoeften’ in te vullen. Dat is echter niet de bedoeling van therapie, maar kan tijdelijk een doekje tegen het bloeden zijn.
De 3 oneigenlijke redenen zijn:
1. Zich beter willen voelen, lekkerder in je vel voelen;
2. Klankbord vinden vanuit nooit gehoord worden;
3. Plek om uit te kunnen huilen.
4. Aandacht en liefde krijgen.

 

We herkennen het allemaal wel, denk ik. Soms is het heerlijk om je tranen de vrije loop te laten. Je kunt enorm genieten van het begrip dat de ander voor jou op kan brengen door een luisterend oor.
Bij huilen is het oppassen geblazen. Huilt de persoon echt om hetgeen hem/haar is overkomen. Of komen de tranen als krokodillen-tranen opzetten. Ik spreek dan over een habituele huiler. Hij huilt maar het komt niet van binnenuit. Het is een patroon geworden om medelijden op te wekken. De ander wil in zijn slachtofferrol blijven. Eigenlijk wil hij niet geholpen worden.
Opnieuw zie je dat drie van de vier opmerkingen direct te maken hebben met jouw basisbehoeften.

6 oprechte redenen om in therapie te gaan.

redenen-therapieMijn betoog begint al met de eerlijke reden: je ziet geen uitweg meer. Naast deze ‘hoofdreden’ zijn er nog steeds 5 andere redenen om te kiezen voor therapie.
1. Je wilt structuur in je leven. Tijdens je leven merk je dat je ongestructureerd te werk gaat en daardoor veel energie verliest.
2. Werken aan een betere relatie;
3. Om van ‘iets’ af te komen: dat kan een patroon, een overtuiging zijn die jou beperkt in je leven;
4. Niet gek willen worden kan een eerlijk motief zijn. Veelal zit daar een ander patroon onder waarvoor je bang bent of wat je aanzet tot piekeren. En al dat piekeren zorgt voor slapeloze nachten waardoor je uitgeput raakt. Dan kan het gevoel van ‘ ik word gek’ een belangrijk motief zijn om in therapie te gaan;

5. Voorts kan een heel goede reden zijn om ‘hoevast en steun te vinden’ in het proces dat je aan het doormaken bent. Dit laatste motief heb ik heel vaak gehoord van de mensen die bij mij in therapie gingen. Ze zijn iets verloren: een geliefde, werk, gezondheid of perspectief en weten zich geen raad. Een proces ingaan kan je dan helpen om opnieuw je houvast te vinden.
Heb jij duidelijk waarom je in therapie wilt?
Weet jij waaraan je wilt werken? Ben je bereid om werkelijk met de ‘billen bloot te gaan’? Durf jij je over te geven aan je therapeut die met jou een weg bewandeld naar een heel mens. Een gelukkig mens.

 

 

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *