Roddelen en konkelen 4

Wat zullen mensen wel niet zeggen? Roddelen en konkelen drijven jou weg van je hart.

Wat zullen mensen wel niet zeggen?
Roddelen en konkelen drijven jou weg van je hart.

Je hebt iets gedaan en je bent bang: “Wat zullen mensen wel niet zeggen?”
Toch kun je jouw handeling niet meteen rechtzetten en voor je het in de gaten hebt, wordt er gekonkeld en geroddeld over je. Het is heel moeilijk om je te verweren tegen roddelen en konkelen.

Moet jij je wel verweren?

Hoe ga je om met roddelen en konkelen?

Roddelen is zo oud als de mensheid. Mensen hebben blijkbaar behoefte om soms iets onaardigs over je te zeggen. Waarom doen mensen dat eigenlijk? Wat is de zin van roddelen?

Met roddelen willen anderen jou soms een loer draaien of je in een slecht daglicht plaatsen. Dat moet toch een reden hebben?
1.      Iemand is jaloers op jouw succes en wil dat succes ondermijnen;
2.      Een persoon gelooft jou niet en wil dat aanpakken maar spreekt            jou daar niet over aan, maar de ander;
3.      Jij straalt van positiviteit en de ander blijft hangen in zijn negatieve stemming en konkelt over jou vanuit jaloezie;

In een workshop van dr. Roy Martina kwam dit aspect even ter sprake waarop Roy treffend zei: “Je hebt altijd 50% van de mensen die achter je staan, 30% van de mensen mag je nog overtuigen en 20% vindt sowieso niks van wat jij zegt. Steek daar dan ook niet je energie in!”

Dat betekent dat je in je leven vooral je aandacht mag blijven geven aan 80% van de mensen. Die 20% zul je nooit overtuigen en je zult enorm veel energie verliezen door je daarop te richten. Stop daar dan ook mee!

Hoe ga je om met konkelen/roddelen?

In de literatuur vond ik maar liefst 8 manieren om goed om te leren gaan met roddelen en konkelen. Ik geef jou die graag ter overweging:

 1. Accepteer dat je niet met iedereen op kan schieten. Veelal verliezen we onze energie in het blijven geven van aandacht aan mensen die we eigenlijk niet zien zitten;
 2. Probeer een positieve draai te geven aan de dingen die ze zeggen. Dat kan de lading ervan afhouden maar het kan ook leiden tot zelfreflectie of confrontatie;
 3. Wees je bewudst van je eigen emoties. Te vaak heb ik gezien dat mensen boos worden en zich ook kwaad opstellen waardoor de roddelaar het idee heeft dat het wel degelijk waar is wat hij gezegd heeft. Anders had je toch niet zo emotioneel hoeven te reageren!
 4. Vat het niet persoonlijk op! Makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer het je heel persoonlijk raakt, zit er namelijk een kern van waarheid in. Bespreek die dan en ga de confrontatie aan;
 5. Uit je gevoelens op een rustige manier. Kan dat wel wanneer je diep geraakt bent – doordat je het te persoonlijk hebt opgepakt?
 6. Ga niet altijd het gevecht aan. Je dient van goede huize te komen om juist op zo’n moment je emoties de baas te zijn omdat je het te persoonlijk hebt opgevat en wanneer je dan het gevecht aangaat, maak jij jezelf klein;
 7. Wees niet defensief! Soms is dat erg moeilijk wanneer de roddel je diep in je wezen raakt. Je wilt dat gezwel uitsnijden met huid en haar en de ander van repliek dienen. Het lost niks op, het gekonkel wordt er alleen maar door gevoed;
 8. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk! Wees je daarvan vooral verzekerd en laat jouw geluk niet afhangen wat anderen ook over je mogen zeggen.

Verbreek de verbinding

Zelf heb ik in mijn leven enkele keren de verbinding met mensen moeten verbreken. Ik verbreek een verbinding wanneer die niet langer voedt of wanneer de persoon in kwestie mij alleen maar negatieve energie oplevert.

Het wordt moeilijker wellicht wanneer die persoon voortkomt uit je binnencirkel (je familie). Toch kan het soms zinvol, ja zelfs noodzakelijk zijn, om met een persoon uit je binnencirkel te breken wanneer die jou steeds kleineert of terugvalt op oud-gedrag van jou als kind – als lid van de familie.

Mijn oudste broer heeft lange tijd een statushouding van mij gekregen. Die was ontstaan als kind toen hij naar de priesteropleiding ging. Ik adoreerde hem werkelijk en schreef elke maand een brief aan hem, mede namens mijn ouders, die niet in staat waren de gevoelens op papier te zetten.

Dan treedt hij uit: hij stopt met zijn studie. Ik had net binnen ons gezin een eigen studeerkamer weten te verwerven. Dat was een proces op zich geweest omdat er geen geld was voor een verbouwing. Daarop had ik de directeur van het bedrijf waar mijn vader werkte, aangesproken. De directeur – meneer Vissers – had me op een zondagmorgen uitgenodigd en mijn verhaal laten vertellen.

Op maandagochtend begon men aan het werk: er kwam een prachtige studeerkamer in de voormalige varkensstal. Maar mijn broer kwam terug van het seminarie en eiste onmiddellijk deze kamer op. Ik kreeg een klein hoekje voor mijn bureau. Vanaf dat moment veranderde hij in zijn houding naar mij. Hij kon me alleen kleineren en erop wijzen dat ik ‘niks kon – niks was!’

“De zwakken kunnen niet vergeven. Vergeving is een eigenschap van de sterken!” zei Gandhi. Hij probeerde mij zwak te maken, onderuit te halen. Dat is hem echter nooit gelukt!

Leer te vergeven

Vergeven is iemand een nieuwe kans geven waarbij je voorbij de fouten van de ander kijkt en geen wrok blijft koesteren.
Heb ik dat kunnen doen met mijn oudste broer?

Zeker geprobeerd en me liefdevol opgesteld naar hem. Heb zelfs een jaar bij hem en zijn vrouw op kamers gewoond toen ik onderwijzer werd in Berkel-Enschot. Ik had destijds een openhartige relatie met mijn schoonzus en streefde eveneens naar een open relatie met mijn broer. Dat werd afgehouden door hem. Hij bleef mij ongevraagd adviseren en bemoeide zich met mijn leven, waar ik niet op zat te wachten.

Toen kwamen er kinderen. Wat ben ik vaak bij hen over de vloer blijven komen. Ik hield van hen. Was regelmatig met ze aan het dollen. En ik zag dat mijn broer ‘emotioneel verwaarloosd’ was door zijn seminarietijd waarbij geen aandacht werd bested aan gevoelens. Je moest immers als priester een rots in de branding zijn en geen emotioneel wezen, die met compassie de medemens tegemoet zou treden. Hierarchie was daarin essentieel. Je moest je plaats weten.

In mijn beleving is hij altijd pastoor gebleven. Hij daalde niet af van zijn spreekgestoelte en ik liet me keer op keer onderuit halen, kleineren totdat mijn partner mij erop wees.

Hij gaf me een spreuk van Lao Tse ter overweging: “Behandel goede mensen goed. Behandel niet-goede mensen ook goed. Zo komt goedheid tot stand”.

Wie wil je vergeven na roddelen en konkelen?

Belangrijk om even stil te staan bij wat vergeven NIET is: het gedrag van de ander begrijpen, verdedigen, goedkeuren of uit je geheugen wissen. We gaan niet doen alsof het nooit heeft plaatsgevonden, inclusief de pijn en de vernedering.

Wie kan je allemaal vergeven?

Belangrijk om je ouders te kunnen vergeven, maar vooral jezelf. Daarna komen de andere mensen pas aan bod die je wil vergeven.

Vergeet nooit jezelf te vergeven. Behandel jezelf zoals je een vriend zou behandelen na een misser. Blijf er niet in hangen, ga verder met je leven.

Soms is het wel belangrijk om na het horen van de roddel en het gekonkel even stil te staan:
*   Wat gebeurt er in mij? Wat komt deze roddel mij vertellen?
*   Jij kent alleen de waarheid: wijk daar niet van af. Alleen jouw wijsheid is wijs en laat je niet door het
konkelen van anderen van de wijs brengen waardoor je gaat twijfelen aan je eigen intenties.

Alle vergeving is zelfvergeving

“Wat zullen mensen wel niet zeggen?”
Mensen hebben altijd wat over jou te vertellen. Ze vinden allemaal wel iets van jou. Laat dan ook nooit je oren hangen na hetgeen anderen over je vertellen. Jammer genoeg hoor je zelden deze opmerkingen zelf: men roddelt en konkelt achter je rug.

Vandaar, dat ik altijd moet lachen om het Brabants gezegde: “Je wordt sneller door een strontkar overreden dan door een koets!”

 

Concluderend:

 1. Praat niet over anderen wanneer die er zelf niet bij zijn:
 2. Met respect over de ander praten is het uitgangspunt, ook wanneer die er niet bij is;
 3. Wanneer je over de ander praat doe dat vanuit verbinding;
 4. Als de verbinding niet aanwezig is, zet deze persoon dan buiten jouw innerlijke cirkel;
 5. Vergeef jezelf wanneer je weleens roddelt of konkelt, durf erop terug te komen bij de mensen die jou nabij zijn.

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *