het roer moet om 4

Het roer moet om! Boerenprotest zet aan tot denken: hoe ga jij verder?

Het roer moet om!
Boerenprotesten als voorteken.

Nederland wordt de laatste dagen gemanipuleerd en geintimideerd door de boerenprotesten. Een goed proces waarbij het hoofdmotto wordt voor ons allemaal: Het roer moet om!”

Zijn we allemaal bereid om naar onszelf te kijken of blijven we wijzen?
Je weet wat er gebeurt bij het wijzen? Een vinger wijst naar de ander en drie vingers wijzen naar jou. Tijd dus om ook naar je eigen bewustwording te kijken en niet klakkeloos je laten intimideren door wat je ziet in de media.

Wat wil ik?

“Wat moet ik doen om voor elkaar te krijgen wat ik wil?”
Deze vraag legde mij een vriend vandaag voor. Ben je werkelijk bereid alles te doen om dat te bereiken wat je zo graag wilt bereiken? De meesten van ons haken al af bij een eerste teleurstelling. Anderen laten het afweten nadat ze 10 pogingen gedaan hebben. En jij? Wanneer haak jij af?

De vraag riep meteen allerlei reacties bij me op. Ik ben naar buiten gegaan, heb kort in de moestuin gewerkt. Handen in de grond en geluisterd naar wat zich in mijn binnenste afspeelt. Daardoor raakte ik steeds verder verward.

En dan die vraag over het lezen van de menu-kaart. Hoe treffend en wat ben  ik geschrokken.
Hoe lees jij de menukaart in en restaurant? Van links naar rechts of van rechts naar links?

De menukaart

Wanneer je de kaart van rechts naar links leest, kijk je dus eerst naar de prijs en dan pas naar het gerecht.
Lees je echter de kaart van links naar rechts, dan lees je eerst het gerecht – wat is het – wat zit er allemaal in en hoe ik daar van – en dan zie je de prijs. Die kan meevallen of tegenvallen. Je hebt de keuze al gemaakt omdat je juist van dit gerecht houdt.

Wanneer je nu leest van rechts naar links, ga je concessies doen. “Oh dat ik niet zo’n duur gerecht….dat neem ik, ai er zit wel iets in waar ik niet van hou….wat kan ik nog meer kiezen….oh dit is nog voordeliger en een gebakken ei met ham vind ik ook lekker!”

En je bestelt.

Bestel je nu wat je echt zou willen eten of doe je een concessie?
Eet je nu wat het meest goedkoop is in het restaurant?
Wie heeft gewonnen? De zuinige in jou of de lekkerbek?

We draaien het nog een keer om: je leest van rechts naar links.
“Gebakken garnalen met veel knoflook lijkt me heerlijk….oh dat is wel bijna het duurste gerecht,,,,maar ik vind het wel het lekkerste wat op de kaart staat!”
Wat gebeurt er nu met je? Je bent blij, enthousiast over je keuze en je gaat vol overgave aan je verrukkelijke gerecht beginnen waarbij jij je laat verrassen.

“Dit smaakt echt goddelijk. Heb dit nog nog nergens zo lekker gegeten!”
Je hoeft het bovenstaande maar bewust te worden. Zo krijg je precies wat je wilt!

Terug naar de protesten

Boeren begonnen heel ludiek in Den Haag waarop veel sympathie ontstond voor de boeren. Weingen echter gingen zich verdiepen in hun manifestatie. De politiek kwam in beweging en politici lieten zich horen. Veel one-liners en wollige woorden.  Er werd van alles beloofd. Nagenoeg iedereen was enthousiast maar de kool en de geit werden ontzien. “Die arme boeren toch, de ene regel na de andere regel, dat houdt toch niemand vol?”

Daar was iedereen het mee eens. Toch hoorde ik slechts van een enkeling dat het roer om moest. We kunnen niet langer zo doorgaan en de aarde uitputten. Teveel dieren op elkaar stapelen waardoor er wel ziektes moeten ontstaan. Veel te grote stallen bouwen, die van het fundament tot de nok eigendom zijn van de bank en waarvoor de boer zijn hele leven krom moet liggen. Hij wordt opgezweept om groter te denken, meer en meer. Nooit wordt er gezegd: “Zo is het genoeg!”

Ewald Engelen: het roer moet om!

Ik las vandaag een mooi artikel van prof. Ewald Engelen. Dit artikel wil ik integraal opnemen in mijn verhaal omdat hij de moed heeft zich uit te spreken. Wat hij zegt raakt me enorm. Dit s een echte revolutie, een ommekeer. Hier gaat echt het roer om! Lees maar mee met mij en voel wat er in jouzelf gebeurt: word je geraakt, boos of blij? Herken je wat hij beoogt? Hoe zou jij jouw mening willen onderbouwen nu je dit leest zonder het af te doen als lariekoek. Hij betoogt dat het roer om moet en geeft een alternatief in denken en doen.

Nederland is corrupt

You may also like

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *