The African Lion ( Panthera leo leo ) male.

Wie saboteert wie? Deel III in de reeks over deelpersonen.

Wie saboteert wie?
Deel III in de reeks over deelpersonen.
Mijn eigen kwetsbare verhaal.

Uit de vraag blijkt dat we ons allemaal laten saboteren. Wie saboteert wie impliceert namelijk dat er in onze persoonlijkheid een saboteur zit. Waarom dragen we een saboteur in ons mee? Wat is dan toch het nut van een saboteur? Wat komt een saboteur ons vertellen? Is het alleen een stemmetje in ons hoofd dat ons wil verleiden of remmen? Of is het een deel van onze persoonlijkheid: een deelpersoonlijkheid die in elk mens aanwezig is en die vraagt om nadere kennismaking.

Daarover gaat dit artikel als achtergrondinformatie bij het webinar van 24 september j.l. Wie saboteert wie in jouw innerlijke theater?

 

Wat is een saboteur?

Een saboteur is een deelpersoonlijkheid in jou die saboteert, die de boel ondermijnt. Eigenlijk vooral iemand die opzettelijk tegenwerkt, soms zelfs gewoon een vernieler van een mooi plan. Of in het ergste geval een verrader van jouw idee.

Nu hebben we allemaal tientallen deelpersoonlijkheden in ons. Deelpersonen die bepaalde rollen spelen in ons leven. Dat doen ze op afgesproken tijden en in bijzondere situaties, passend bij hun rol.

Hoe komt het dan toch dat een saboteur ons zo kan onderuit halen en dwars kan gaan liggen waardoor we wegdrijven bij ons oorspronkelijke plan?

Saboteur heeft grote belangen!

  • Wist je dat jouw saboteur er belang bij heeft om jou te dwarsbomen?  Een deel van jou – je ego – wil je dwarsbomen wanneer je niet denkt in termen van groter, mooier, succesvoller, maar in termen van zingeveving en ziele-opdracht. Hij (ego) is als de dood wanneer jij bezig bent met zingeving en je zielsopdracht. “Houd het concreet”, schreeuwt hij je toe.
  • Ooit erbij stil gestaan dat de saboteur als tegenwerker een ander doel voor heeft?* Het ego wil gevoed worden terwijl je hart vorm wil geven aan je ziele-opdracht. Daar wringt soms de schoen.
  • De kwaadwillige saboteur is geniepig: herken je hem/haar?

Saboteur als ondermijnende deelpersoon

  • Ondermijnt jouw saboteur openlijk jouw plan of in het geniep? De saboteur wil op de voorgrond staan wanneer die de kans krijgt en grijpt dan de macht. Maar het is een deelpersoonlijkheid. Jij blijft de regisseur van je leven en kunt jouw saboteur tot de orde roepen.
  • De saboteur als vernieler van dromen en diepe verlangens. Dat kan alleen wanneer jij in je jeugd veel tekort gekomen bent in de manifestatie van jouw dromen. Het innerlijke kind is teleurgesteld en dan kan de saboteur zijn slag slaan.
  • In hoeverre kan de saboteur jou verraden? Het proces van ego naar hart en ziel ligt hieraan ten grondslag. Blijf ik in mijn conditionering hangen vanuit mijn opvoeding of breek ik uit die cocon. Roy Martina spreekt over dit proces in termen van schaapgedrag en leeuwgedrag. Blijf je schaap, dus volgen of bevrijd je jezelf en kies je voor leeuwgedrag? Dan kan de saboteur jou niet verraden. Dan verliest hij terrein.

Hoe spreekt de saboteur tegen je?

Voor mezelf heb ik enkele maanden mijn saboteur geobserveerd. Ik deed dat omdat ik maar niet van mijn plaats kwam, er kwam niks uit mijn handen. Zittend op mijn werkkamer overdacht ik grootse plannen, maar het gebeurde niet.

Mijn webinars waren de absolute put. Ik zag dat bij de herhaling mensen keken en dat er ook reacties binnen bleven druppelen. De verslagen voorzag ik van feedback en ik voelde me trots om anderen een spiegel voor te kunnen houden. En hen daarmee te kunnen helpen.

Men bewoog in het proces. Stappen werden gezet. En dan komt er weer een webinar. Daar verwachtte ik heel veel van. Ik start op de afgesproken tijd en zie tot mijn verbazing dat slechts een persoon er is.

Waar is mijn leeuwkracht?

De moed zakt even in mijn schoenen. Dan hoor ik mijn innerlijke stem zeggen: “Hij verdient het dus om mee te werken. Laat je voorbereiding los en stem je af op deze ene deelnemer!”

Dat deed ik. Het was een bijzondere ontmoeting. Toch was ik daarna leeg en werkelijk erg verdrietig. Zelfs medelijden had ik met mezelf. Vragen die in me opkwamen, logen er niet om:
“Waarom wil je dit zo graag doen…?”
“Wie zit er nog op een webinar te wachten van jou…?”
“Wat je doet, slaat blijkbar niet meer aan….?”

Herken jij dit ook? Vragen die je alleen maar verder van huis brengen?

De saboteur spreekt.

Kenmerkend voor een saboteur zijn de openingszinnen. Ter illustratie geef ik een kleine bloemlezing. Ga voor jezelf na of jij die ook herkent.

“Ja, maar…”
“Ik weet het allemaal nog niet…”
“Zou ik dat nou wel doen…?”
“Schiet ik hier iets mee op…?”
“Wat haal ik allemaal overhoop…?”
“Hoe zal dit voor mijn ouders zijn…?”

Slapeloze nachten kreeg ik van mijn saboteur. Hij bleef me a.h.w. achtervolgen en ik kon geen kant op. Of toch?
Ik zag ook zijn dwingende kracht en de vraagtekens die hij maar bleef zetten. Zo wordt elk initiatief in de kern gesmoord, dacht ik bij mezelf. Dit is niet constructief, dit is vernietigend.

Energie van de saboteur

Daar zit ik dan. Alleen in de grote tuin, uitkijkend op het rozenperk waar ik zo trots op ben. Tranen lopen over mijn wangen wanneer ik aan het laatste webinar denk. “Zo goed voorbereid in de afstemming en dan slechts een persoon…ik stop met alles!”

Een tijdelijk overwinningsgevoel overvalt me. Het voelt plotseling goed om te bedenken dat ik niks meer doe met mijn talenten. Ik ga genieten waar iedereen het over heeft. “Loek, je hebt je pensioen en je hebt je hele leven al hard gewerkt. Ga toch lekker genieten!”

Loek kan echter niet genieten omdat hij voelt dat hij afgesloten is van zijn persoonlijke drive. Er staat iets tussen. En dan – als door een blikseminslag – voel ik de nabijheid van mijn Gids. Dichtbij, naast me. Ik wil me onbewust of als protest afsluiten van mijn bestemming. Kan dat echter wel?

Beeld van Carla Pols als inspiratie

Ontroering overvalt me, gevolgd door een sarcastische opmerking van de saboteur: “Ik weet het allemaal nog niet, jouw dromen zijn niet levensvatbaar. Stop er toch mee!”

En opnieuw kijk ik naar het tuinbeeld van Carla Pols. Ze heeft een houten beeld gemaakt van aangespoeld hout op het Zeeuwse strand. Het is een mensenfiguur met de handen in de lucht. Je kunt er van alles inleggen. Voor mij is het een beeld van ‘overgave’ en de vragende mens die zijn last in handen legt van het grote geheel. Noem het voor mij part de kosmos. “Hier ben ik, ik weet echt niet meer wat ik nog moet doen!”

“Ik weet het niet meer….”

Met die opmerking ging ik naar bed. Ik had de hele dag de saboteur geobserveerd. Moe was ik van hem geworden en vooral chagrijnig. Ooit droomde ik in mijn leven over mooie plannen. Dromen die ik inmiddels gerealiseerd had in mijn leven. En nu sta ik op de drempel van een nieuw avontuur. En in plaats van mijn vrienden op te zoeken, laat ik de saboteur binnen. Hij ondermijnt me aan de lopende band. Zegt zogenaamd kritisch te zijn, wil me behouden voor grote misstappen. Maar hij remt me, enorm!

En dan opnieuw midden in de nacht is er weer mijn Gids. Ik meen een bekende te zien. Ben niet bang, maar ga rechtop in bed zitten.

Honden geven me veiligheid

Het is stil, zowel binnen als buiten. De honden liggen in hun manden te snurken op mijn slaapkamer. Geeft me nu eenmaal een veilig gevoel. De tuindeuren staan open en frisse lucht vult de ruimte. Ik laat de lampen uit omdat anders de muggen met mij aan de haal gaan.

Rechtop zittend in bed, stromen spontaan de tranen over mijn wangen. “Hoor je mij…?” Rustig kijk ik om me heen. Ik  zie nu duidelijk  iemand aan het voeteneinde staan.

“Wat kom je me vertellen?” zeg ik zachtjes tegen mezelf.
“Je weet dat ik je vriend ben die jou wil helpen, die af wil rekenen met de saboteur in jou. Dan dien je wel een keuze te maken. Het ligt in jouw handen. Luister je naar de saboteurs, die in vele vormen naar je toe komen en bezit van je nemen. Of ga je luisteren naar positieve stemmen, komend vanuit het Licht?”

Positieve stemmen – positieve deelpersoonlijkheden

Natuurlijk wil ik naar de positieve stemmen luisteren. Hoe zal ik die echter herkennen wanneer de saboteurs zo op de loer liggen?

Dan hoor ik de openingszinnen van die positieve deelpersonen:
“Je kunt het!”
“Dit past beter bij jou…”
“Hier heb je altijd op gewacht…”
“Ga het onderzoeken…”
“Wees alert met wie jij je plannen deelt…”
“Voel de liefde in jezelf…”
“Hoe voel jij je wanneer je bezig bent met de realisering van je droom?”
“Zoek mensen die luisteren en positieve feedback geven in de vorm van vragen…”

Door de tranen heen zie ik dat het licht aan mijn voeteinde verdwenen is. Rose komt in beweging en springt spontaan op bed en nestelt zich tegen me aan. Ik ben opnieuw ontroerd. Dit signaal is toch duidelijk.

“Onderzoek alles en behoud het goede” zeg ik tegen mezelf en leg mijn vermoeide hoofd neer op het kussen. Val in een diepe slaap en wordt midden in de nacht onrustig wakker.

Saboteur laat zich niet wegsturen

Ik ga het bed uit en loop naar mijn werkkamer. Zittend achter mijn tafel open ik mijn laptop. “He, er is bericht van een financierngsmaatschappij….men gaat akkoord!”

“Is dit wel veilig…?”
“Documenten kan iedereen fraai opmaken, maar daarmee zijn ze nog niet geldig…!”
“Je ego wil dit en jij trapt er weer in…”
Wie zijn nu toch aan het woord? De saboteur en een vriend van hem? Of mijn innerlijk stemmetje dat me wil waarschuwen?
Duidelijk ervaar ik twee deelpersonen die om de aandacht vechten. De een is meer waarschuwend terwijl de ander mijn onzekerheid en angst rondom een financiering meteen onderuit haalt. Mijn ego is met mij aan de haal aan het gaan, maar is dat ook zo?

Paranormaal bericht

Terwijl ik mijn laptop open en even op ‘messenger’ kijk, zie ik en bericht van Robbert van den Broeke staan. Hij wordt verguisd en bewonderd. Is altijd open en kwetsbaar, al begrijpen veel mensen hem niet.

Het is 2.31 uur in de morgen: “Hey Loek, ik ga nu meteen om hulp voor je vragen. Ik weet dat je veel mensen vanuit je hart helpt en heel goed hebt geholpen. Je wilt ook echt helpen en licht op deze wereld brengen. Ik wil je graag helpen”.

 

Tranen lopen over mijn wangen. Het wordt heel stil in mezelf. Zittend midden in de nacht achter mijn werktafel met alleen het licht van de laptop om me heen. Bijna mysterieus. Ik kijk op en zie drie foto’s die me diep raken: Mohsen mijn vriend uit Tehran, Lies Lobatto, overleden vriendin uit Amsterdam en Peter-Jan die 45 jaar lang mijn partner is geweest.

 

Drie personen kijken me aan

Ploseling zie ik een overeenkomst. Alle drie staan ze als het ware klaar om me te ondersteunen in mijn reis naar een eigen plek waar wonen en werken wel gecombineerd kan worden.

Mohsen gelooft in me, steunt me en moedigt mij aan. Voor Lies is het onmogelijke altijd mogelijk geweest door er echt voor te gaan. En Peter-Jan wil alleen het beste voor me. Hij vertaalt indien nodig en pleegt moeilijke telefoontjes met instanties, omdat zijn beheersing van de Franse taal verder ontwikkeld is dan bij mij.

Dreamboard

Dan zie ik mijn dreamboard tegenover me op de grond staan. De tekst “Op zoek naar mijn innerlijk kompas” valt onmiddellijk op.
“Kwetsbare nabijheid…” staat in grote letters bovenaan mijn dreamboard. “Dat is wat ik wil…kwetsbaar, open en authentiek de medemens tegemoet treden, daar kan ik intens van genieten!”  flitst het door me heen.

Een mooi huis, natuur om me heen, aan de rand van het bos…Ilja Gort (waarom staat hij ook alweer op mijn dreamboard?) mensen aan lange tafels, etend en genietend, een mooie man staat centraal (wie zou dat toch zijn…haha), roodborstje en onderaan in grote letters: “Het is niet hoe goed je bent, maar hoe goed je wilt zijn!”

Een nieuwe dimensie

Dwalen, zoeken en terugkeren op mijn pad. Dat lijkt nu echt het centrale thema te worden. Geloven in je droom, je missie en in het werk je visie uitdragen waarbij de ‘hele mens centraal staat’.

Kan ik deze nieuwe dimensie begroeten? Heb onlangs een artikel geschreven over collectief woon-werkplek waarop alleen reacties kwamen van mensen die niet financieel willen bijdragen maar vrijblijvend er willen wonen en mee willen werken. Vanaf het eerste moment kreeg ik opmerkingen van verschillend niveau: positief, waarschuwend en uiterst negatief van toon.

Heb mensen ontmoet, boeiende ontmoetingen. Voelde na elke ontmoeting dat ik teruggeworpen werd op mezelf. Ik zal het dan ook alleen moeten doen om van daaruit organisch iets te laten groeien.

Op die drempel sta ik nu.
Ik dien aandacht te hebben voor de saboteur in mezelf en de sabteurs die onaangekondigd zich met mij bemoeien. Het zijn juist die externe opzettelijk tegenwerkende personen die mij willen ondermijnen.Het zijn mijn broers die me kleineren en adviseurs die me koppig noemen omdat ik niet meega in hun strategie.  Ik zie het echter ook als een beproeving: ben ik klaar voor mijn volgende project?

Volgend project

Zelf stel ik me voor om kleine groepen te ontvangen die willen werken aan zichzelf. Mensen die op zoek zijn naar ‘zin en betekenis’ in hun leven. Die los willen komen van de vanzelfsprekendheid en hun leven een nieuwe dimensie, een nieuw elan willen geven.

Daarnaast wil ik heel graag echtparen ontvangen waarvan een van de partners terminaal ziek is om nog een keer een fijne zinvolle vakantie te hebben in de mooie Dordogne. Het kan natuurlijk ook iemand alleen zijn die dit ‘afscheidsritueel’ met zichzelf aan wil gaan. Tijdens die vakantie vinden er uitstapjes plaats, maar ook verderreikende gesprekken. Deze gesprekken leg ik vast op video en aan het einde van de week nemen ze de video mee als een geestelijk testament. Terugkijkend op het eigen leven en  uitsprekend voor degenen die achterblijven. Het is zelfs mogelijk om met een kunstenaar een afscheidssymbool te maken in hout of steen.

Samenwerking polariteiten

Wie is de tegenpool van de saboteur? De constructieve deelpersoon, ofwel de uitdager. Zo noem ik die zelf graag. Het is mijn leeuw die wil scheppen, construeren en daarbij de uitdaging niet schuwt.

De saboteur kan op gepaste wijze ook een waarschuwing geven om stil te staan bij je over-enthousiasme om te voorkomen dat je in zeven sloten tegelijk loopt. Deze ‘innerlijke criticus’ kan je vriend worden door af en toe naar hem te luisteren en alleen aan te geven dat je hem gehoord hebt. Duw je echter de innerlijke criticus weg dan gaat hij over tot destructie, opzettelijk tegenwerken en ondermijnen.

Kiezen voor creativiteit – saboteur erkennen en doorgaan!

Wat ben ik blij met mijn nachtelijke escapades. Tot nu toe leveren ze me veel inzichten op. Inzichten die tot uitzicht leiden met het doel om over te gaan tot actie.

Komende week staan er dan ook diverse acties gepland. En jij? Heb jij vriendschap gesloten met jouw saboteur? Wie saboteert wie is voor jou nu duidelijk geworden? Dan mag jij jezelf gelukkig prijzen want velen geven de volledige macht weg aan de dreigende, destructieve saboteur vanuit machteloosheid en angst. Daarmee sluiten ze de constructieve uitdager buiten. Dat is toch zonde! Want juist in die deelpersoonlijkheid schuilt jouw creativiteit.

Luisteren naar de saboteur in jezelf, erkennen, vanuit liefde naar jezelf kijken en zien dat jouw saboteur niet altijd als destructieve deelpersoon wil werken, maar je ook iets aan kan reiken. Je hebt hem ooit macht gegeven vanuit angst, vanuit je ego, maar nu mag je vriendschap sluiten met hem. Dan zul je merken dat hij een signaal-funktie heeft in je leven. Hij wil je even tot de orde roepen, laten nadenken voordat je een besluit neemt. Wanneer je de saboteur als deelpersoonlijkheid hebt erkend en vriendschap hebt gesloten, dan zal hij met zijn collega – de creator – willen samenwerken. Een bijzonder duo die gaan voor jouw ultieme levensbestemming!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *