Sinterklaas-loek knippels article

SINTERKLAAS

SINTERKLAAS

Sinterklaas-loek knippels articleWat wil ik geven?
Wat kan ik geven?
Wat heb ik te geven?
En Sinterklaas is bij uitstek de man waarbij jij jezelf de vraag stelt: ‘Wat wil ik geven?’  Maar anderzijds natuurlijk ook ‘Wat kan ik geven?’ En teneinde wellicht ook de vraag: ‘Wat heb ik te geven?’

 

Sinterklaas thuis

In het gezin van 10 kinderen was er weinig ruimte voor dure cadeaus. Vader was inmiddels expert geworden om 2e hands spullen ‘op te leuken’ waarmee wij dolgelukkig waren.

‘Wat wil ik geven?’ is vaak door zijn hoofd gegaan als Sinterklaas omdat hij ons allemaal iets wilde geven waarom we gevraagd hadden. Zo kreeg mijn zus en ik eens een 2e hands step. Dolgelukkig renden we erop af, terwijl mijn moeder riep: ‘Niet aankomen, ze zijn nog nat!’

Die vader van ons had die de avond van tevoren de steppen opgehaald en gelakt. Intussen waren ze nog niet droog in de ochtend.

Sinterklaas-loek knippels articleMijn dierbaarste herinnering aan Sinterklaas gaat terug naar mijn verlangen om een treintje te krijgen. ‘Wat kan ik geven?’ was natuurlijk al lang door het hoofd gegaan van mijn ouders. Een treintje was echt veel te duur en buiten proporties.

Toch tijdens mijn 10e levensjaar stond er op de ochtend van  Sinterklaas een heus treintje op me te wachten. Zo een die je moet opdraaien en die dan enkele rondjes toert op het ronde railsje. Wat was ik trots!

Ik rende naar de buurjongen om trots mijn treintje te tonen, dat Sinterklaas die nacht gebracht had. Aangekomen miste ik het sleuteltje. Verloren tijdens mijn rennen. De hele dag gezocht naar het sleuteltje, nooit meer gevonden. Het treintje heeft zeggen en schrijven een rondje gereden!

Wat kan je geven?

Sinterklaas-loek knippels articleDoor het grote gezin en de economisch belabberde situatie, konden mijn ouders weinig geven. Vooral praktische zaken stonden op de ochtend van Sinterklaas op tafel: wintermuts tevens nieuw ondergoed en voorts winterwanten!

Daar zit een kind niet op te wachten. Daarom was ik altijd teleurgesteld.

Sinterklaas – de dag van de grote frustraties

Elk jaar met Sinterklaas was ik teleurgesteld en zwaar gefrustreerd over deze Goed Heilig Man. ‘Wat was hij een asociale zak: leuke dingen brengen bij rijke mensen en rotzooi bij arme mensen!’

Toon Hermans heeft een conference over Sinterklaas en het lijkt wel of die bij ons thuis is opgenomen. Ik was een ondankbaar kind en dat werd er even flink ingewreven.

Sinterklaas-loek knippels articleMijn ouders hebben ongetwijfeld de vraag gesteld: ‘Wat heb ik te geven?’ Afgekeurd snoepgoed van bakker Kempenaars uit het dorp. Blijkbaar goedkoop gekregen of helemaal gratis, dat weet ik niet. En een van mijn oudere broers herhaalde elk jaar zijn strategie. Vroeg in de ochtend sloop hij naar beneden en beet van alle suikergoedpoppen de kop eraf.

Wat een teleurstelling. Troosteloos beeld. Poppen zonder kop. En opnieuw huilde ik in een hoekje mijn stille tranen.

Sinterklaas en het geven

Op Sinterklaas-ochtend mochten we ons speelgoed meebrengen naar school. Ofschoon ik in Sinterklaas geloofde, ging ik op die ochtend niet naar school. Ik was schoolziek. Schaamde mijn ogen uit mijn kop dat die Goed Heilig Man vervolgens wat 2e hands spullen had afgeleverd.

Wat wil je geven?
Wat kan je geven?
Wat heb je te geven?

Sinterklaas-loek knippels articleVragen die, los van Sinterklaas, heel actueel zijn in deze tijd van het jaar. Tijd van zelfreflectie. Terugkijkend naar het afgelopen jaar. Goed om jezelf dan eens de drie vragen te stellen, terugkijkend naar het jaar.

Wat wil je geven?

Wat wil je geven aan anderen vanuit jezelf: welke kwaliteiten staan op de voorgrond? Wat zijn dan die kwaliteiten die anderen zouden kunnen helpen? Zit de ander daar ook op te wachten?
In vergelijking met vorig jaar: heb je ‘anders’ gegeven? In het bijzonder bepaalde mensen tegemoet gekomen?

 

Wat kan je geven?


Kijk naar jezelf en ben realistisch: je kunt niet alles geven. Het moet kloppen met jouw energie-plaatje. Je kunt namelijk niet meer weggeven aan energie dan je al hebt. Aan de ene kant besef je jouw mogelijkheden en aan de andere kant zie je ook je beperkingen. Je zou de hele wereld willen redden, maar begin nu eens met de mensen direct om je heen. Daar heb jij je handen vol aan!

Wat heb je te geven?


Tijdens de hele Sinterklaas periode merk je al dat er een beperking kan zitten op financieel gebied. Toch kan die beperking er ook zijn op emotioneel gebied.

Sinterklaas-loek knippels articleDe een wil je nu eenmaal meer geven dan die ander. Voor ouders kan dat een dilemma zijn, waardoor ze jaloezie in de hand werken. Je kunt besluiten om voor elk kind twintig euro te besteden. Dan moet het niet zo zijn dat het ene kind precies voor twintig euro wat krijgt, terwijl het andere kind met cadeautjes zit van zestig euro.

De balans is dan zoek!
Kijk nu naar jezelf: wat heb je in huis? Wat heb je aan mogelijkheden om anderen gelukkig te maken? Is dat realistisch wat tijd betreft? Kun jij de discipline opbrengen om elke week een bezoekje af te leggen aan je ouders?

Sinterklaas heb ik alleen even gebruikt als voorbeeld omdat juist bij zijn feest alle grenzen overschreden worden.
*Geven wordt dan uitpakken!
*Ontvangen wordt gretigheid!
*Mogelijkheden worden teleurstellingen!

Sinterklaas vraagt aan de ene kant van ons om niet alleen in deze periode de ‘goed heilig man’ uit te hangen. Maar aan de andere kant  dit ook de rest van het jaar te doen.

Concluderend:
*Hoe ga jij om met Sinterklaas in jezelf?
*Wat wil jij geven? Ten eerste aan jezelf en aan de ander?
*Wat kan je geven? Ten tweede wat kan je geven jezelf en aan de   ander?
*Wat heb je te geven? Ten derde wat heb je te geven aan jezelf en aan de ander?

Ik wens je alvast een fijne Sinterklaas toe, los ervan of hij ’s avonds komt of in de nacht. Geniet ervan!

 

 

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *