stressreductie

Hoe om te gaan met stress? (stressreductie als oplossing)

Hoe om te gaan met stress? (stressreductie als oplossing)

Stress heeft te lang mijn leven bepaald na een zeer pijnlijke situatie in mijn leven. Even dacht ik er nooit meer uit te kunnen komen. Was me totaal niet bewust van stressreductie als oplossing.

Dan ontmoet je een engel op je pad. Bijvoorbeeld iemand die de kwaliteiten in je ziet en anderzijds ook aangeeft jou te willen helpen. Stressreductie als oplossing werd aangeboden….nu moest ik aan de slag!

Mijn vriend en collega dr. Roy Martina vond het nodig dat ik eerst in beweging kwam. Hij adviseerde me om simpele oefeningen te gaan doen met de kettlebell. stressreductie kettlebellDaarnaast adviseerde hij me te gaan samenwerken met een business-coach, zijn broer Arnold Martina.

Uiteindelijk leverde het me vreugde en discipline op.  Dagelijks ging ik ermee aan de slag. Sport, lichaamsbeweging is een eerste stap om beter om te kunnen gaan met stress.

Ten eerste zoek je uit waar je van ontspant. Is dat via sporten, luisteren naar jouw muziekkeuze, alsook een pittige wandeling maken in de natuur. Elke stap die je zet om beter om te kunnen gaan met stress is een juiste beslissing.

Stressreductie

Er zijn tientallen zelfhulpboeken vol geschreven over stress en stressreductie. Er zijn echter enkele simpele voorbeelden die zo voor de hand liggen dat we het vergeten: stressreductie als oplossing.stressreductie

Ten eerste:  bouw rustmomenten en pauzes in tijdens je bezigheden. Blijf niet alsmaar rennen! Bovendien kan dat rustmoment een aha-Erlebnis opleveren. Een eye-opener die je meteen kunt inzetten binnen je werk.

Anderzijds leveren rustmomenten ook ingevingsmomenten op die op het juiste moment `zich aandienen. Uit onderzoek is gebleken dat stressreductie leidt tot meer inspiratiemomenten. Om inspiratie toe te kunnen laten, dien je ontspannen te zijn.

stressreductie

Meditatie kan je bijvoorbeeld ook helpen. Elke dag enkele minuten stilzitten en bewust ademen, levert al resultaat op. Probeer het gewoon eens terwijl je verder niet veel verandert in je dagelijks leven. Aldus ervaar je meer ontspanning, meer inspiratie en wordt er beter werk door jou geleverd.

Hoe beter om te gaan met stress?

De belangrijkste les die ik ooit geleerd heb: Doe een ding tegelijk!

We leven in een multitask-samenleving.  Maar het blijkt dat veel verloren gaat aan inspiratie en energie. Dit  omdat de mens zich het best kan focussen wanneer hij gericht is op een thema. Ik heb dit zelf heel vaak ervaren.stressreductie

Bijvoorbeeld tijdens het werken met groepen. Allereerst wil je iedereen de volle aandacht geven.  Aan de andere kant weet je dat je dit niet kunt waarmaken in dezelfde tijd. Ik zal me vooral moeten focussen op die ene persoon die centraal staat, daarna kan ik dan alle aandacht richten op de andere deelnemer.

Bovendien is het me duidelijk geworden dat echte aandacht dieper en intensiever doorwerkt. Vooral door algemene aandacht te geven waarbij je niemand centraal stelt. In elk voorbeeld zit een les voor de ander.

Het is van groot belang dat deelnemers leren zich open te stellen voor de ander. Ze kunnen dan de ervaring projecteren op zichzelf. Uiteindelijk is elke levenservaring belangrijk en herkenbaar voor de ander.

Tenslotte wil ik tips geven die de Amerikaanse psychologieleraar Brett Phillips naar buiten bracht: lijst met 101 tips om zo ontspannen mogelijk te kunnen leven: een echte stressreductie te ervaren. Lees de tips.

Extreme stress

Bij extreme stress blijft het belangrijk om eerst je huisarts te consulteren. Vervolgens zet je  stappen met een deskundige op het gebied van stressreductie. Extreme stress kan namelijk leiden tot een burn-out of depressie.stressreductie

Collega’s van me die veel ervaring hebben: hoe om te gaan met stress? (stressreductie) kun je raadplegen: voor Belgie zou je Katrien Bontinck kunnen consulteren en voor Nederland Eelco van der Wal in Breda.

Mocht je al enkele stappen gezet hebben, bijgevolg je minder stressvol bent, is het aan te raden om een workshop te volgen waarbij je ten eerste stil leert staan bij WAT JIJ ECHT WILT MET JE LEVEN.

In mijn volgende blog lees je meer over de CREATIESPIRAAL van Marinus Knoope, waarmee we binnen ons werk al veel succes hebben geboekt.

En…neem het leven niet al te serieus – hoor wie dit zegt!

 

verwante artikelen

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *