stressreductie

Stressreductie en de Creatiespiraal? Ga van wens naar realisatie!

Stressreductie en de creatiespiraal?
Ga van wens naar realisatie!

Stress heeft te lang mijn leven bepaald na een zeer pijnlijke situatie in mijn leven. Even dacht ik er nooit meer uit te kunnen komen. Was me totaal niet bewust van stressreductie en de creatiespiraal als oplossing. Laat staan dat ik het werken met de creatiespiraal zag als mogelijkheid om van wens naar realisatie te komen.

Dan ontmoet je een engel op je pad. Bijvoorbeeld iemand die de kwaliteiten in je ziet en anderzijds ook aangeeft jou te willen helpen. Stressreductie als oplossing werd aangeboden….nu moest ik aan de slag! Met behulp van de Creatiespiraal van Marinus Knoope kwam ik bij mijn wens die om realisatie vroeg.

 

Stressreductie en de creatiespiraal zijn nog ver weg…

Mijn vriend en collega dr. Roy Martina vond het nodig dat ik eerst in beweging kwam. Hij adviseerde me om simpele oefeningen te gaan doen met de kettlebell. stressreductie kettlebellDaarnaast adviseerde hij me te gaan samenwerken met een business-coach, zijn broer Arnold Martina.

Uiteindelijk leverde het me vreugde en discipline op.  Dagelijks ging ik ermee aan de slag. Sport, lichaamsbeweging is een eerste stap om beter om te kunnen gaan met stress.

Ten eerste zoek je uit waar je van ontspant. Is dat via sporten, luisteren naar jouw muziekkeuze, alsook een pittige wandeling maken in de natuur. Elke stap die je zet werkt naar stressreductie en dan wordt het tijd om opnieuw je te verbinden met je wensen in het leven.

Stressreductie en de creatiespiraal leiden tot werken aan je wens

Er zijn tientallen zelfhulpboeken vol geschreven over stress en stressreductie. Er zijn echter enkele simpele voorbeelden die zo voor de hand liggen dat we het vergeten: stressreductie als oplossing.stressreductie

Ten eerste:  bouw rustmomenten en pauzes in tijdens je bezigheden. Blijf niet alsmaar rennen! Bovendien kan dat rustmoment een aha-Erlebnis opleveren. Een eye-opener die je meteen kunt inzetten binnen je werk om je wens te realiseren.

Anderzijds leveren rustmomenten ook ingevingsmomenten op die op het juiste moment zich aandienen. Uit onderzoek is gebleken dat stressreductie leidt tot meer inspiratiemomenten. Om inspiratie toe te kunnen laten, dien je ontspannen te zijn.

stressreductie

Meditatie kan je bijvoorbeeld ook helpen. Elke dag enkele minuten stilzitten en bewust ademen, levert al resultaat op. Probeer het gewoon eens terwijl je verder niet veel verandert in je dagelijks leven. Aldus ervaar je meer ontspanning, meer inspiratie en wordt er beter werk door jou geleverd.

En wie weet, wordt je wens plotseling duidelijker, tijd om tot realisatie over te gaan.

Hoe beter om te gaan met stress? Dan pas tijd voor je wens!

De belangrijkste les die ik ooit geleerd heb: Doe een ding tegelijk!

We leven in een multitask-samenleving.  Maar het blijkt dat veel verloren gaat aan inspiratie en energie. Dit  omdat de mens zich het best kan focussen wanneer hij gericht is op een thema. Ik heb dit zelf heel vaak ervaren.stressreductie

Bijvoorbeeld tijdens het werken met groepen. Allereerst wil je iedereen de volle aandacht geven.  Aan de andere kant weet je dat je dit niet kunt waarmaken in dezelfde tijd. Ik zal me vooral moeten focussen op die ene persoon die centraal staat, daarna kan ik dan alle aandacht richten op de andere deelnemer.

Bovendien is het me duidelijk geworden dat echte aandacht dieper en intensiever doorwerkt. Vooral door algemene aandacht te geven waarbij je niemand centraal stelt. In elk voorbeeld zit een les voor de ander.

Het is van groot belang dat deelnemers leren zich open te stellen voor de ander. Ze kunnen dan de ervaring projecteren op zichzelf. Uiteindelijk is elke levenservaring belangrijk en herkenbaar voor de ander.

Tenslotte wil ik tips geven die de Amerikaanse psychologieleraar Brett Phillips naar buiten bracht: lijst met 101 tips om zo ontspannen mogelijk te kunnen leven: een echte stressreductie te ervaren. Lees de tips.

Extreme stress blokkeert je wens: stressreductie en de creatiespiraal

Bij extreme stress blijft het belangrijk om eerst je huisarts te consulteren. Vervolgens zet je  stappen met een deskundige op het gebied van stressreductie. Extreme stress kan namelijk leiden tot een burn-out of depressie.stressreductie

Collega’s van me die veel ervaring hebben: hoe om te gaan met stress? (stressreductie) kun je raadplegen: voor Belgie zou je Katrien Bontinck kunnen consulteren en voor Nederland Eelco van der Wal in Breda.

Mocht je al enkele stappen gezet hebben, bijgevolg je minder stressvol bent, is het aan te raden om een workshop te volgen waarbij je ten eerste stil leert staan bij WAT JIJ ECHT WILT MET JE LEVEN. Na de stressreductie kun je dan m.b.v. de creatiespiraal werken aan de realisatie van je wens, dat wat je werkelijk wilt met je leven. En waardoor je echt geluk ervaart.

Stressreductie en de creatiespiraal: van wens naar realisatie

Ik wil graag hier ook aandacht besteden aan de CREATIESPIRAAL van Marinus Knoope, waarmee we binnen ons werk al veel succes hebben geboekt. Binnen mijn eigen leven heb ik altijd gewerkt met het ‘doelenproject’ waarbij je stapsgewijs jouw doel realiseert. Al mijn doelen tot 2008 zijn op die manier gerealiseerd. Daarna kwam de klad erin omdat ik zo vastliep met het ‘kasteelproject’ dat ik ging twijfelen aan mezelf. Dat resulteerde in een neerwaartse spiraal. Moest echt eerst alles verliezen om weer in contact te komen met mijn intuitie en geloof in mezelf. Teveel stress had zich meester van mij gemaakt. Mijn intuitie was op vakantie en mijn geloof in mezelf was volledig verdwenen.

Creatiespiraal van Marinus Knoope

De Creatiespiraal van Marinus Knoope bestaat uit 11 fasen. Deze fasen wil ik beknopt benoemen en projecteren op mijn eigen wens van dit moment (2020). Ik neem je als het ware aan de hand mee in het creatieproces: van droom naar werkelijkheid.

Goethe verwoordde dit heel duidelijk: “Wensen zijn voorgevoelens van hetgeen U in staat stelt daadwerkelijk te realiseren”

Creatiespiraal fase I

Fase I:     Wensen:
* Wat heb je nodig om je wensen te kunnen realiseren?
Een echte wens is positief geformuleerd en geeft je tevens een hoop energie.
Mijn echte wens is een woon-werkplek in Zuid-Frankrijk waar ik mensen kan ontvangen die ontwaakt zijn en willen werken aan het eigen bewustwordingsproces. Ontdekkend dat ze een scheppend organisme zijn met een opdracht. Om tijd te maken voor je wens, dien je wel eerst te werken aan je stressreductie anders verlies je jezelf in de stress die onherroepelijk opgeroepen wordt tijdens deze fase.

Creatiespiraal fase II

Fase II:    Verbeelden:
* Hoe ziet het eindresultaat van jouw wens eruit?
Je visualiseert je wens en je richt je op een zichtbaar eindresultaat.
Voor mij is dat een mooie ambiance, een oud groot huis met bijgebouwen waar mensen kunnen verblijven in de gastenkamers en waar een groepsruimte is om elkaar te ontmoeten. Die groepsruimte kan ook mijn royale werkkamer zijn, waarin ik werk met de gasten. Het huis staat in een natuurrijke omgeving waar de mogelijkheid bestaat om even weg te lopen in de natuur. Om jezelf op te laden of om de nieuwe inzichten een plekje te kunnen geven. Bij het huis is een zwembad voor de ontspanning en een riante tuin met meerdere terrassen waar gasten met elkaar kunnen praten, elkaar kunnen ontmoeten. Optimale momenten ook voor stressreductie neem ik mee in dit project.

Creatiespiraal fase III

Fase III:   Geloven:
* Geloof jij ook zelf in je wens?
Het is belangrijk dat je zelf in je wens gelooft en in de haalbaarheid ervan.
Met een oprechte wens vind je vanzelf mensen om je heen die je willen helpen.
Op dit moment zijn die mensen er al en in het bijzonder Mohsen die alles vanaf het begin volgt en ondersteunt en me helpt daar waar mogelijk. Samen met hem bouw ik de website voor de nieuwe organisatie waarin de wens al werkelijkheid is geworden.

Creatiespiraal fase IV

Fase IV:   Uiten:
* Durf jij vanuit je enthousiasme jouw wens te delen?
Je mag immers je wens gaan uiten. Zet al je enthousiasme en geloof in je eigen wens in en uit je wens!
Koester de mensen die je enthousiasme delen, deze mensen kunnen wellicht jouw bondgenoten worden in de volgende stap. Dit uiten kan ook stress opleveren omdat niet iedereen meteen overtuigd is van jouw wens. Neem dan opnieuw een moment voor stressreductie alvorens je met de ander gaat praten over jouw wens.

Creatiespiraal fase V

Fase V:     Netwerken:
* Moet je alles zelf doen?
Je hoeft niet alles zelf te doen! De kunst is jezelf te omringen met mensen die je kunnen helpen. Je gaat zeker nu ook op zoek buiten de gebaande paden naar partners die een helpende rol kunnen spelen.
In mijn geval heb ik een vriendin gevonden die me wil helpen met de Franse taal, maar ook een business coach die me kritische vragen voorlegt. Tevens is Mohsen degene die de sociale media voor zijn rekening neemt in samenspraak met mij. Het ontwikkelen van de website, facebook, LinkedIn en Twitter. Hij heeft de diverse sociale media voor mij inzichtelijk en toegankelijk gemaakt. Dat heeft onmiddellijk geleid tot stressreductie bij mij waardoor ik verder kon gaan met de creatiespiraal om van wens naar realisatie te komen.

Creatiespiraal fase VI

Fase VI:    Plannen:
* Kun je de verantwoording aan die nu op je schouders komt te liggen?
Proces van droom naar werkelijkheid dient zich aan.  Plannen speelt zich namelijk af precies op de grens tussen fantasie en realiteit.
Ben samen met mijn business coach naar enkele projecten gaan kijken die interessant zouden kunnen zijn. Soms moet ik daarbij mezelf terugfluiten wanneer he enthousiasme er wel is bij de business coach maar niet bij mij. Het dient te gaan om mijn essentiele wens: het omzetten van mijn droom naar de realiteit.

Creatiespiraal VII

Fase VII:   Handelen:
* Alles overwogen om nu ook te gaan handelen of twijfel je nog?
Je handelt nu en je zet alles in. Je ontdekt, gebruikt en ontwikkelt samen met je partner(s) je eigen talenten.
Op basis van je plannen, maak je stap voor stap je wens tot werkelijkheid.
In mijn geval is dat het uitschrijven van de trainingen die ik wil gaan geven maar ook de bijscholing die me  na aan het hart ligt vorm gaan geven.

Creatiespiraal VIII

Fase VIII.  Volharden:
* Geef jij meteen op na een eerste teleurstelling?
Je mist misschien wat practische vaardigheden. Nu komt het aan op volharden. Vallen en weer opstaan. Volharden is de stap waarin je geloof (stap 3) op de proef wordt gesteld. Dit kan veel stress veroorzaken en opnieuw kies je er dan voor om eerst aan je eigen stressreductie te werken alvorens je verder gaat met de creatiespiraal.
Zelf ben ik een volhardend type. Ik wijk niet na de eerste teleurstelling dan zou ik ook nooit een centrum 30 jaar kunnen runnen. Dat was vaak vallen en weer opstaan. Ik geloof in mezelf en mijn kwaliteiten en wil gaan voor de realisering van mijn droom.

Creatiespiraal fase IX

Fase IX:   Ontvangen:
* Kun jij ontvangen?
In het scheppingsproces is ontvangen voor veel mensen de moeilijkste stap. Durf je te genieten van je succes? Genieten van je succes geeft namelijk weer energie en vult jouw energie aan. Je gaat er beter door funktioneren en dat is niet alleen plezierig voor jou maar ook voor je omgeving.
Het lukt me steeds beter om te genieten van mijn succes. Van mijn coach kreeg ik eens de opdracht om elk succes, hoe klein ook, te vieren. Dat vieren kon inhouden jezelf trakteren op een bos bloemen of een boek maar mocht ook gewoon een kop koffie zijn, waar ik dan even echt voor ging zitten.

Creatiespiraal fase X

Fase X:     Waarderen:
* Heb je gekregen wat je werkelijk wenste?
Wat heb je allemaal geleerd van dit proces? Hoe ben je gegroeid? Welke punten zijn bljven liggen? Waar zaten de irritaties en waar ben je bang voor geweest?
Mijn god, wat ben ik vaak op mijn snufferd gegaan. Snapte sommige processen echt niet en kreeg dan te horen: “Je bent geen zakenman!” Dat hoef ik ook niet te spelen, mits er iemand naast me is die wel zakelijk is onderlegd. En dat is Mohsen. Hij heeft zijn zakentalent bewezen door eerst een kledingzaak te runnen en nu zich te richten op ons gezamenlijke bedrijf: Centre l’Art de Vivre.

Creatiespiraal fase XI

Fase XI:   Ontspannen:
* Kun jij je nu overgeven omdat je wens realiteit is geworden?
Wie geoogst en genoten heeft, kan langzaam tot rust komen.
De tijd van bezinning is aangebroken. En dan komen nieuwe wensen. En de cyclus begint opnieuw.
Dat heb ik diverse keren in mijn leven mogen ervaren. We begonnen een gezondheidscentrum in Hank, Centrum Plein  geheten. Dat groeide uit tot een bewustwordingscentrum en werd geleidelijkaan een opleidingscentrum. Toen we klaar waren voor de volgende fase, ging mijn ego met mij aan de haal. Ik wilde nog een keer mijn familie wat bewijzen: “Ik ben ook geslaagd in het leven. Kijk maar eens waar ik woon!”
Dat was de reden dat ik de deksel op mijn kop kreeg en alles moest verliezen. Mijn wens werd geen realiteit maar een echte nachtmerrie!

Schitteren door jezelf te zijn: stressreductie en creatiespiraal.

Het Creatieproces vraagt allereerst van jou de bereidheid om werkelijk diep naar binnen te gaan en jezelf eerlijk de volgende vragen te stellen:
Ten eerste: Wat wens ik in mijn leven?
Ten tweede: Ben ik bereid daar alles voor te doen?
Ten derde: Kan ik inzien dat de wens mij kiest i.p.v. ik de wens?
Ten vierde: Komt jouw wens overeen met je levensopdracht?

Wanneer je door deze vragen dichter bij jezelf bent gekomen, zul je ook steviger staan en je niet door kritiek laten omver blazen. Je weet van binnenuit immers wat je wil.

Ben trots op je wens! Creatiespiraal heeft je geholpen!

Ben trots op je WENS en koester die. Laat die nooit door anderen beduimelen of belacheijk maken. Meestal staan de kritische en sarcastische mensen aan de kant die zelf nog nooit iets neergezet hebben voor het algemeen belang. Wanneer het de bedoeling is van het leven dat jij jouw wens gaat realiseren zal dat ook gebeuren. Soms met een kleine aanpassing omdat je tijdens de verbeeldingsperiode je tot het inzicht komt dat het verstandiger is iets aan je wens te wijzigen. Het is echter belangrijk dat je de kern van je wens niet verandert.

Stressreductie en de creatiespiraal: ontstaan vanuit ego of essentie

Wel kun je jezelf de vraag stellen: Waarom wil ik toch deze wens realiseren?
Is het mijn ego die iets bewijzen wil? Of kun jij je wens plaatsen binnen de 3 niveaus van de realisatie?

Ten eerste: het micro-niveau. Dit houdt in dat je jezelf de vraag moet stellen: “Wanneer ik mijn wens ga realiseren, is dat ook goed voor mij, word ik daar een beter en gelukkiger mens van?”

Ten tweede: het meso-niveau. Bij het mesoniveau komt de vraag of jouw wens ook vreugde brengt voor je directe omgeving? Dat kan je partner zijn, maar ook je vrienden. Mensen die direct om je heen staan en die mee mogen genieten van de vreugde die jij beleeft aan de realisatie van jouw wens.

Ten derde: het macro-niveau. In hoeverre levert de realisatie van jouw wens een positieve bijdrage voor de omgeving, de wereld? Wordt de wereld er een stukje beter van dat jij jouw wens realiseert? Gaan meer mensen het directe resultaat van jouw wens ervaren? Een wens mag dan ook nooit negatief zijn of milieu-belastend zijn of mensen schade berokkenen. Dan voldoet de wens allesbehalve aan het macro-niveau.

Stressreductie en de creatiespiraal: de wens kiest jou!

De wens kiest jou! Laat dit tot je doordringen en zeker wanneer je te krampachtig met je wens bezig bent. Het zou dan namelijk kunnen zijn dat je werkt vanuit je ego om iets te realiseren en dat je de ander jaloers wil maken vanuit je eigen frustratie. Dat is niet de bedoeling wanneer je de drie fasen van jouw wens nogeens overleest: de realisatie van je wens dient goed te voelen voor jezelf, je directe naasten en de maatschappij.

Ik hoop binnenkort te horen hoe jij jouw wens hebt vormgegeven. Doen we dat?

 

 

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *