teleurstelling komt nooit alleen

Teleurstelling komt nooit alleen

Teleurstelling komt nooit alleen

Ken je dat gevoel: teleurstelling komt nooit alleen?  Er gaat iets mis en diezelfde dag gaan er nog eens twee zaken mis. Heb je dan niks te zeggen over dit proces? Moeten we ons volledig overgeven aan de grillen van het leven?  
Neem 5 minuten de tijd om het artikel te lezen en om je te verbazen hoeveel je herkent: teleurstelling komt nooit alleen!

Is het werkelijk zo dat teleurstelling of tegenslag nooit alleen aan je deur klopt? Omgaan met teleurstelling is een kunst apart. Die kunst kun je leren. Je komt dan af van het uitzichtloos gevoel.

Loek gaat met jou op onderzoek uit n.a.v. een eigen ervaring natuurlijk. Als ervaringsdeskundige wil ik je de hand reiken. Kijk hoe jij uit de neerwaartse spiraal kunt stappen, immers teleurstelling komt nooit alleen!

Teleurstelling en tegenslag  komen onverwachts

Ik wilde een brief sturen naar een vriend in Tehran die binnenkort jarig is. Kreeg ik op het postkantoor te horen dat alle postverkeer met Iran uitgesloten is op dit moment. President Trump heeft namelijk weer eens gedreigd waardoor alle transportverkeer onmogelijk is.

Dat was al een hele tijd wat geldverkeer betreft. Europese bedrijven hebben zich massaal teruggetrokken uit Iran. De tapijtindustrie – behorend tot het werelderfgoed – ligt volledig stil. Tapijten kunnen niet uitgevoerd worden en er is geen financieel verkeer mogelijk met Iran.

Wat nu te doen: teleurstelling komt nooit alleen!

Natuurlijk ging ik op zoek op internet en werd daar alleen maar bevestigd. Ik liep wat te ijsberen in huis. Mijn spoor liep dood!

Dus concludeerde ik: “Ik sta machteloos, kan nu niets doen!”
Einde verhaal. Laat ik me dan nu vooral richten op een volgend artikel voor onze website. Plaatste het op facebook en diverse andere sites. Kreeg een reactie van een vriendin: “Je bent veel te langdraderig, niemand leest lange artikelen. Je moet kort en bondig schrijven en de ander prikkelen…”

Gevolg?

Er kwam die dag niks meer op papier. Ik blokkeerde volledig. Liep alsmaar te denken: “Hoe kan ik vanuit mijn hart schrijven waarbij ik de ander raak, zonder mezelf geweld aan te doen?”

Uren later betrapte ik me erop dat ik haar goedbedoelde opmerking als kritiek had ervaren. Terechte kritiek? Misschien schrijf ik ook te uitvoerig en wil ik de lezer meenemen in mijn gedachtensprongen. Daar kan de lezer bij afhaken. Ziet wellicht eerder de oplossing dan ikzelf.

Wel constateerde ik bij mezelf, dat dit de tweede teleurstelling was op die dag. Er ging een belletje rinkelen….Immers teleurstelling komt nooit alleen!
Er staat nog een teleurstelling te wachten, kwam in me op. Het oude gezegde “een ongeluk komt nooit alleen” bleef een hele tijd nazingen in mijn hoofd.

 

Planning zomerweken

Met een groep gepassioneerde co-trainers zijn we op dit moment weken aan het organiseren voor de zomer. We noemen het DOE-vakanties omdat we naast ‘werken aan je zelf’ de gasten de ruimte geven om de omgeving te ontdekken. “Iets DOEN met jezelf en iets DOEN met de omgeving!” Wie wil dat nu niet?

“Heb je de accommodatie vastgelegd want we dienen onze weken te plannen op korte termijn?”
Ik ga er meteen achterheen en belde de eigenaresse van een prachtig project, hier zo’n 300 meter van ons huis vandaan.
“Neen, de hele zomer is alles al verhuurd, alleen de eerste week van september is nog vrij” hoorde ik haar zeggen, terwijl de moed in mijn schoenen zonk. Nummer drie dacht ik meteen. De derde teleurstelling vandaag. “Zie je wel….teleurstelling komt nooit alleen!

Bij de pakken neer gaan zitten n.a.v. je teleurstelling?

Buiten regende het, ik trok me terug op mijn werkkamer en zat voor me uit te staren….verdikkeme…dit is de derde teleurstelling vandaan. Keek om me heen. Zag alle boeken staan en besloot de kasten te gaan ordenen. Daarmee doorbrak ik de apathie waarin ik terecht was gekomen. Had meteen nergens meer zin in, maar door een werkje op te pakken, probeerde ik mijn zinnen te verzetten.

Wat gebeurt er bij teleurstelling?

Alle verandering begint bij je eigen persoonlijke ontwikkeling. Als jij verandert, verandert alles voor jou!
Elke teleurstelling heeft echter een oorzaak. Drie tips om anders om te gaan met teleurstellingen:

Ten eerste: inspanning verhogen of verwachting verlagen.
Je kunt beter je best gaan doen om alsnog te bereiken wat je graag wilt bereiken. Daarom kun je er ook voor kiezen om eerlijker met je verwachtingen om te gaan. Verwacht je een compliment en je krijgt kritiek!  Je hebt het zelf uitgelokt. Ook had je kunnen vragen: “Kun je mij een positieve opmerking geven over mijn artikel: wat is goed en wat kan beter?”

Ten tweede: wat is de les?
Elke teleurstelling draagt een les in zich. Heb je die herkend? Wil je daar naar kijken? Wat is de bedoeling dat de brief nu niet verzonden kan worden naar Tehran? Dien je op een andere manier aandacht te geven aan zijn verjaardag?
Rondom het niet-vinden van de accommodatie kun je jezelf de vraag stellen: “Is het te vroeg om met deze co-trainers aan de slag te gaan of moet je nog even geduld hebben?”  Zelf heb ik destijds na mijn opleiding veel geld moeten investeren om mee te mogen assisteren tijdens workshops. Nu wil ik alles cadeau doen. Is dat wel terecht?

Geduld

Ten derde: heb geduld, het komt allemaal goed
Duidelijk een grote uitdaging voor me om juist geduld te beoefenen en niet mijn zin door te drukken.
Geduld is een schone zaak, alleen ik heb het niet zo!

Teleurstelling en verwachtingen

Teleurstellingen kunnen onredelijke verwachtingen onthullen. En nu zag ik wederom ‘dat teleurstelling nooit alleen komt …’ Wat ga ik echter doen?
Wanneer dingen niet gaan op de manier die je had verwacht, kan je verdrietig of teleurgesteld zijn.
Jezelf beloven dat dingen exact gaan zoals je dit hebt gepland, garandeert alleen maar pijn en lijden!

Vandaar dat teleurstellingen een herinnering zijn om te stoppen met zoveel te verwachten van anderen en van jezelf. Creeer geen valse illusies en accepteer wat er gaat komen.

 

 

Tenslotte: hoe doorbreek je de gedachte “teleurstelling komt nooit alleen!”

  1. Stop met het zoeken naar externe goedkeuring;
  2. Stop met het voeden van je lage zelfbeeld;
  3. Zet jezelf op de eerste plek;
  4. We leren alleen van zaken die ons pijn doen;
  5. Problemen zullen eindigen wanneer jij jezelf goed behandelt.

Teleurstelling vraagt van jou om opnieuw van jezelf te gaan houden.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *