Toeval voorzienigheid Loek Knippels

Toeval: er is geen doel – oorzaak te vinden…of juist wel?

Toeval: er is geen doel – oorzaak te vinden…of juist wel? De voorzienigheid – toevalligheid – buitenkans?

Toeval voorzienigheid Loek Knippels10 minuten leestijd en ook bij jou dient zich een symbool aan. Ik ben heel benieuwd, laat het me weten!
De laatste jaren is er meer onderzoek naar toeval en onwaarschijnlijkheden, maar ook kijkt men naar de voorzienigheid waarbij voorval en lot een rol spelen. Is het een buitenkans, toevalligheid wanneer jou iets ‘toevalt’ of is er meer aan de hand?
In het onderstaande artikel kom ik met teveel toevalligheden, buitenkansen en onvoorziene zaken!
Psychologen, hersenonderzoekers en spirituele mensen zoeken naar een verklaring. “Is het hele leven toeval of ligt er ergens een blauwdruk over mijn leven?” Toeval wordt teveel geassocieerd met coincidentie. Op die manier wordt alles ‘weggeredeneerd’ door de wetenschap, die altijd zoekt naar harde feiten en bewijzen.

Cadeau van het toeval… is de voorzienigheid actief?

Toeval voorzienigheid Loek KnippelsOnlangs zag ik een man die twee keer achter elkaar een grote prijs won. Was dit toeval? Had hij domweg geluk gehad? Was er sprake van een cadeau van het toeval?
Er was geen doel – oorzaak te vinden. Hij had gewoon twee keer mazzel gehad. Of niet? Was het de voorzienigheid? Want wat wil nu het geval zijn?
Deze man had een ernstig zieke vrouw. De behandeling werd niet langer vergoed door de zorgverzekeraar. Er was echter in Amerika een therapievorm die enig resultaat geboekt had. Die behandeling kostte weliswaar drie ton. Met het gewonnen geld kon hij nu de behandeling wel betalen.

 

 

Mijn zoektocht naar een symbool

Jaren geleden hadden we een grote groep mensen in een training. Dat was in de periode dat we in de Ardeche woonden.Piet v en deed veel lijfwerk, yoga. We hadden destijds Piet onder onze vleugels genomen en een interne opleiding gegeven. Daarnaast assisteerde hij mij tijdens de sessies. Een betere co-trainer kon ik me niet voorstellen: hij zag wat nodig was voor elk groepslid.

Zonsverduisternis – samenloop van omstandigheden

We hoorden dat in deze periode ook een totale zonsverduisternis zou plaatsvinden. “We gaan dit fenomeen ervaren boven op de berg” zei Piet. De hele groep trok naar de mooie plek boven op de berg, aan de rand van het bos. Ieder zocht een plekje voor zichzelf. De opdracht was: “Observeer en noteer voor jezelf wat je ervaart…”

Totale zonsverduisternis – toeval juist vandaag?

Toeval voorzienigheid Loek KnippelsMet mijn notitieboekje bij de hand begon ik te schrijven. “Geef me een teken zodat ik weet dat ik op een de goede weg ben. Ben de laatste tijd erg onzeker of het goed is om de volgende stap te zetten: kopen van een nieuw huis in Steenbergen….het kost maar liefst een miljoen gulden….kunnen we ons dat veroorloven om zo’n schuld aan te gaan. Laat spontaan een hertje uit het bos komen…..als signaal dat we op de goede weg zijn…”
En intussen werd het heel stil. Stil rondom me. Het werd geleidelijkaan koud, donker en alle geluiden verdwenen. Bijna onheilspellend…stilte in mezelf. De voorzienigheid heeft een plan voor me?

Het symbool meldt zich: toeval? 

Piet riep iedereen terug om zich te verzamelen om terug te lopen en de ervaringen met elkaar te delen. De een na de ander kwam naar de verzamelplek. Ik was nog steeds verstild en voelde de kilte, hartje zomer notabene!
Hebben jullie het hertje gezien?” vroeg een van de cursisten. Iedereen zat op zijn plek. Ik zag Loek alleen zitten en toen plotseling kwam tussen mij en Loek een hertje uit het bos en bleef een hele tijd stil staan, alsof het hertje naar Loek keek.
“Wat gebeurt er met jou Loek, je kleur trekt helemaal weg uit je gezicht…voel jij je wel goed?” vroeg Piet verontrust. Ik kon niet langer zwijgen en vertelde de groep wat er met mij gebeurd was. Alleen had ik het hertje niet gezien omdat ik aan het schrijven was…

Grote verbazing alom… toeval of buitenkansje?

Toeval voorzienigheid Loek KnippelsUit het bos was mijn symbool gekomen. Het symbool waar ik veel met Herman over gesproken had. Herman Bouwkamp was mijn beste vriend ooit. Hij als huisarts in Nieuwendijk en ik – werkend als therapeut in Hank – hadden veel contact. Herman geloofde in een holistische aanpak.
“Het hert is jouw symbool en je kunt het aanroepen op momenten dat je denkt het nodig te hebben…” was zijn reactie destijds. We hadden meer gezamenlijke symbolen. Zo was voor Herman een kabouter het symbool  van ‘andere zijde’.

 

Toevalligheden….toeval

Sinds die tijd was er vaak sprake van ‘toevalligheden’ in mijn leven. Op de vreemdste momenten vroeg ik om een hertje en dan verscheen het zomaar uit het niets.
Steenbergen was geen success voor mij. Ik voelde me niet thuis in het hypermoderne huis en vond Steenbergen erg afgelegen liggen. En opnieuw vroeg ik tijdens een wandeling met de honden in de Ardeche om een signaal.
Mijn eerste vraag was: “Is het goed om Steenbergen nu te verkopen?” En plotseling stonLeef het levend op tien meter afstand van me een hertje.

Het leek wel of ik het lot wilde tarten: “Stuur me het aantal hertjes zodat ik weet hoeveel maanden we nodig hebben om het te kunnen verkopen….een hertje is een maand, twee hertjes is twee maanden….” En daar verschenen drie hertjes. Opgewonden liep ik naar huis en vertelde Peter-Jan dat we ons huis in Steenbergen binnen drie maanden zouden verkopen.
Hij was even opgewonden als ik bij de gedachten dat we deze fase zouden kunnen afsluiten. De advertenties werden gezet en horde mensen kwamen kijken. Het was een duur huis en we hadden er ook nogeens flink aan verbouwd: groepsruimte, sanitaire voorzieningen en een bedrijfskeuken.

Kaartje ter ondersteuning: toeval? De voorzienigheid was op mijn hand! 

Toeval voorzienigheid Loek KnippelsOp een dag liep ik naar de brievenbus. Zag een mooie kaart van een vriendin met als afbeelding: een hertje. Ze schreef me het volgende: “Ik weet hoe belangrijk hertjes voor jou zijn en juist in deze fase stuur ik een hertje want in mijn droom zag ik het dier voorbij komen…”
Diezelfde dag kwam de koper en werd het voorlopige koopcontract getekend. Toeval of een samenloop van omstandigheden? Of was de voorzienigheid die ons hielp?
Steeds weer was er het hertje. Grote waardering kreeg ik dan ook  voor het hertje in de natuur. Regelmatig zie ik ze hier spontaan tijdens mijn dagelijkse wandeling. Niet altijd ben ik bezig met een vraag maar op het moment dat ik een hertje zie, stel ik mezelf de vraag: “Waar was je met je gedachten? In hoeverre komt het hertje wat vertellen over dat thema?”

 

Roodborstje kwam toevallig langs…. toevallig?

Toeval voorzienigheid Loek KnippelsJaren later, na het grote verlies in Bourgondie, kwamen we berooid aan in Nederland. We waren alles verloren. Zagen ons pensioen in rook opgaan. Een zware periode volgde waarbij ik zeker twee jaar depressief ben geweest.
Op een dag kwam een vriendin voorbij met spirituele kaarten. Ze vertelde over dieren als ankerpunt. En juist op dat moment ging een roodborstje op de tuintafel zitten.
“Oh, dat is een signaal van Gene Zijde, iemand komt je wat vertellen..” zei ze opgewonden. Ik stond daar niet van te kijken en via de NEI-methode zocht ik naar de persoon in kwestie. Het was Herman. Hij was enkele jaren geleden overleden. “Herman komt je wat vertellen…en je kunt hem om ondersteuning vragen” zei ze enthousiast.

Roodborstje, zeg me eens…

Toeval voorzienigheid Loek KnippelsWe waren bezig om van onze plek een leefgemeenschap te maken. Alles wees erop dat de plek daar niet voor geschikt was. Toch bleef het ons bezighouden of we nog ooit ons werk zouden kunnen uitvoeren.
De ongelovige Thomas in mij wilde bewijzen en ik stelde het roodborstje vragen die mijn onzekerheid moest weerleggen.
“Wanneer het de bedoeling is dat we doorgaan met ons werk, pak dan het 3e graankorreltje dat ik op tafel leg…”
En tip tip tip, daar kwam het roodborstje en pikte precies het 3e graankorreltje uit de rij van 5 korrels. We keken elkaar aan. Is dit nu toeval of het lot tarten?

Ongelovige Thomas wil bewijzen om het toeval te tarten

Toeval voorzienigheid Loek KnippelsEn opnieuw werd ik onzeker. Dit is teveel toeval. Ik moet een andere proef doen. Maakte een hele stellage op tafel waarbij de theepot in het midden kwam te staan. Naast de theepot legde ik 3 graantjes en zei tegen het roodborstje dat inmiddels op de rand van de stoel zat aan de tuintafel: “Als dit de bedoeling is, pak je nu het eerste graantje…”
En wat denk je? Precies! Het roodborstje hipte rond de theepot naar de plek waar de 3 graankorrels lagen. Pikte precies het eerste graantje…

 

 

Zoveel bewijs dat is toch geen toeval meer!

Toeval voorzienigheid Loek Knippels“Hoeveel bewijs wil je nog hebben?” vroeg mijn vriendin.
Ik was stil, verbijsterd. En vooral ontroerd dat mijn grote vriend Herman als roodborstje mij was komen opzoeken. Naar boven kijkend naar de heldere wolkenhemel zei ik zacht in mezelf: “Dank je wel Herman, het komt goed!”

 

 

 

 

Toeval: het is goed gekomen – de voorzienigheid staat achter me

En het is goed gekomen!
Nu wonend in de Dordogne werken we aan nieuwe trainingen waarbij een holistische benadering centraal staat. En natuurlijk ben jij van harte welkom wanneer je bereid bent om je comfortabele zone te verlaten. Even weg van de veilige thuishaven en 1000 km rijden om jezelf in het middelpunt te plaatsen. Om stil te staan bij je diepere drijfveren waarbij toeval en toevalligheden in je leven wellicht de aangrijppunten zijn om te veranderen. Om in beweging te komen mogen we meer vertrouwen op de symbolen die ons dagelijks – onbewust – voorgehouden worden.

Alle stoplichten tegen…toeval of coincident of is het de voorzienigheid?

Toeval voorzienigheid Loek KnippelsStel jezelf eens de volgende vragen wanneer je alle stoplichten tegen hebt (ze staan allemaal op rood) op weg naar je werk:
Ten eerste:  “Dien ik een andere weg te nemen in het leven?
Ten tweede: “Is het tijd om een time-out te nemen?”
Ten derde: “Durf ik het roer om te gooien?”
Voor mij is TOEVAL een signaal: Het valt je toe! Je mag er da nook iets mee doen! Leg het signaal niet langer naast je neer.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *