valkuil

12 valkuilen om gezichtsverlies te lijden, zorgen ervoor dat jij je droom niet realiseert. (deel III)

12 valkuilen om gezichtsverlies te lijden, zorgen ervoor dat jij je droom niet realiseert!
(deel III uit de reeks over je droom waarmaken)

En dan heb je alles klaar: je droom gaat realiteit worden? Of blijf je hangen in dromen over? Uit studies blijkt dat er 12 valkuilen zijn om verzichtsverlies te lijden en te mislukken. Het lukt je dan niet om je droom waar te maken. Je kunt natuurlijk meteen bij de pakken neer gaan zitten. Maar je kunt er ook voor kiezen om de 12 valkuilen om gezichtsverlies te lijden, te bestuderen. Dan draag je er zorg voor dat het jou niet gaat overkomen.
Dan gaat het je lukken: je droom wordt werkelijkheid.
Nu eerst stilstaan bij de twaalf valkuilen om gezichtsverlies te lijden en te mislukken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee! We bekijken elke valkuil om gezichtsverlies te lijden  afzonderlijk.

  

1. De eerste valkuil om gezichtsverlies te lijden: Het ontbreken van een concreet doel

Ken je die mensen die dwalend door het leven gaan? Ze hebben geen doel. Elke dag staat er wel iets anders op hun programma. Veel mensen kunnen niet focussen en hun aandacht vliegt van hot naar her. Dat put uit en om met dergelijke mensen eventueel iets op te bouwen, is een onmogelijkheid. Er is geen focuspunt. Het doel kan elke dag iets anders zijn. “Wat zou jij graag vorm willen geven in je leven?” En dan volgt er bij dergelijke mensen een stortvloed aan gedachtes maar bij geen van die gedachtes is er een concreet doel. Waarom zou je dat dan willen vormgeven?
“Omdat ik het leuk vind….ik hou ervan om mensen te helpen!” Dit is echt niet concreet genoeg.

    2. De tweede valkuil om gezichtsverlies te lijden: Gebrek aan focusing

Wanneer er een gebrek is aan gerichte aandacht, vliegt de aandacht alle kanten uit. Mensen die sprankelen van de ideeen, voeren meestal geen idee uit. Waarom niet? Men is niet gericht met de aandacht op een doel.
Ik heb vrienden en kennissen gehad die de hele avond konden vertellen hoe ze de wereld wilden verbeteren. Het waren echte ‘wereldverbeteraars’  maar ik heb hen niks concreets zien doen. Het bleef bij mooie woorden. Focus op je doel. Richt je aandacht volledig op hetgeen je dolgraag wilt vormgeven in je leven en laat je niet afleiden door beperkte geesten. Dat zijn mensen die zelf niks gepresteerd hebben maar het liefst ‘de advocaat van de duivel’ willen spelen. Zij maken je onnodig bang en trekken alle energie bij jou weg.

    3. De derde valkuil om gezichtsverlies te lijden: Angst is een slechte raadgever

Natuurlijk ben je af en toe bang. Heb je jouw onzekerheden en twijfels. Je hebt moed nodig om daadwerkelijk je droom vorm te geven. Moed is je angst onder ogen zien en doorgaan!
Er zijn meerder basisangsten die jouw droom onherroepelijk kunnen ondermijnen. Denk maar eens aan de drie basisangsten:
ten eerste: de angst dat we niet voldoen;
ten tweede: de angst voor oordelen en meningen van anderen;
ten derde: de angst dat niemand van ons houdt.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat van tijd tot tijd een van deze basisangsten zijn kop opsteekt. Herken die angst en treedt die angst met open vizier tegemoet. Vraag die angst wat die jou komt vertellen?
“Wat heb je nodig angst of waarvoor wil je me waarschuwen?”

    4. De vierde valkuil om gezichtsverlies te lijden: Niet kunnen besluiten

wat is echt belangrijkWaarom veel dromen mislukken? Alles heeft te maken met besluiteloosheid! Niet durven besluiten. Afwachten, afwegen, de angst de regie geven of anderen hun mening laten projecteren op jouw droom. Vergeet echter dat die ander het niet gedaan heeft. Laat je dan ook niet afleiden door wat die ander ervan vindt. Ga voor je eigen drive en passie en geef jouw droom vorm.
Besluiteloosheid heeft een vriendje en wanneer die zijn kop opsteekt, kun je het schudden. De naam van dat vriendje: uitsteller!

De rol van de uitsteller!

De uitsteller vindt het heerlijk om met de besluiteloze samen te werken. Dan komt er ook niks van de grond. Jouw droom zal nooit gerealiseerd worden. Hoe meer keuzes je kunt maken of aangereikt krijgt, hoe minder snel je komt tot een besluit. Wanneer je uit eten gaat en je krijgt een enorm uitgebreide menukaart voorgeschoteld, dan wordt het moeilijk om een menu samen te stellen. Maar wanneer er nu drie samengestelde menu’s voorgeschoteld worden, kun je sneller komen tot een besluit.
Ben jij iemand die wacht op het juiste moment? Doe dat niet, want er komt nooit een juist moment. Of zoals Michael Pilarczyk zo fraai verwoordt: “Tijdens eindeloos wachten op het juiste moment of op een gunstige gelegenheid gaan kansen ongemerkt aan je voorbij. Wacht niet, nu is altijd het goede moment!”

    5. De vijfde valkuil om gezichtsverlies te lijden: Gebrek aan zelfdiscipline

Ben je gemakzuchtig of lui? Denk je dat jouw droom dan ooit zal slagen?  Ben jij iemand die graag heel veel geld wil verdienen zonder daar veel voor te hoeven doen? Vind je hard werken niet leuk? Wil je wel iets realiseren maar niemand mag komen aan je vrije weekends en vakanties en je sociale contacten? Dan kun je het schudden!
Een droom waarmaken vraagt om zelfdiscipline.
Ben jij iemand die opgeeft voordat jij je doel hebt bereikt? Vergeet dan je droom!
Discipline is zelfbeheersing. Je maakt afspraken met jezelf en je houdt je daar ook aan. Je gaat niet sjoemelen met jezelf. “Als ik dit gedaan heb, dan zal ik… Maar eerst wil ik wat ontspannen voordat ik daar weer aan ga beginnen…” Gebrek aan zelfdiscipline vloert je en ondermijnt jouw realisatie van je droom.

    6. De zesde valkuil om gezichtsverlies te lijden: Gebrek aan passie 

Passie is eigenlijk meer dan brandstof voor je verbeelding. Het is de drijvende kracht die je nodig hebt om je droom te kunnen realiseren. Het enthousiasme kent geen grenzen en is alom tegenwoordig. Iedereen mag het horen wat jij heel graag wil vormgeven in je leven. Je hart loopt ervan over.
Op een dag zag ik een jonge vrouw achter de kassa zitten in een grote supermarket in Frankrijk. Na elke klant wachtte ze tot de volgende klant al zijn spullen op de lopende band had gelegd. Intussen nam ze haar leesboekje – zo’n vlotlezende roman – ter hand. Ze keek niet op of om. Ik zag het gebeuren en vroeg haar: “Is dit nu werk wat je altijd al hebt willen doen?”

Het is maar vakatiewerk hoor!

Ze schrok van mijn vraag, bloosde wat en zei: “Dit is vakantiewerk voor me, ik studeer nog aan de universiteit en in de zomer wil ik graag wat extra bijverdienen om daar leuke dingen mee te kunnen doen!”
“Wat zijn voor jou leuke dingen?” vroeg ik haar.

“Ik wil dolgraag arts worden in een ontwikkelingsland en ben nu aan het sparen voor een stageplek in Zuid-Afrika…” vertelde ze met vuur. Je zag haar helemaal opfleuren. Even weg van het saaie werk. Daarop zei ik tegen haar: “ Weet je, wellicht zal dat werk ook niet elke dag spannend zijn en zul je soms vervelende dingen tussendoor moeten doen. Zo kun je van dit tijdelijke werk ook iets leuks maken door contact te maken met de klanten. Wat jij me zojuist verteld hebt, heeft mijn hart geraakt. Ik wil je graag iets geven om dichter bij je reisdoel te komen…” Ik gaf haar 10 euro extra. Ze glunderde helemaal en zei triomfantelijk: “Meneer mijn dag kan niet meer kapot! Ik heb Uw boodschap begrepen!”
Ik liet een enthousiaste cassiere achter.

    7. De zevende valkuil om gezichtsverlies te lijden: Gebrek aan doorzettingsvermogen

Ken je die mensen die meteen ergens aan beginnen maar het niet af maken? Het zijn mensen die bij de eerste tegenslag al afhaken en opgeven. Dan zul je ook nooit je droom waarmaken. Je zult namelijk steeds op de proef gesteld worden. “Is mijn droom wel levensvatbaar?” “Kan ik het volhouden zodat ik mijn droom kan waarmaken?”
“De basis van doorzettingsvermogen is wilskracht: een essentiele factor bij het omzetten van een verlangen in een gewenst resultaat. Wanneer je je intense verlangen combineert met volharding ontstaat een vrijwel onoverwinnelijke bron van kracht” Aldus Michael Pilarczyk in zijn boek Master your Mindset – Leef Je Mooiste Leven.

    8. De achtste valkuil om gezichtsverlies te lijden: Negatief gedrag

Mensen met een negatieve uitstraling komen niet ver met hun dromen. Hun gedrag is negatief, de uitstraling is negatief. Wat wil je dan dat anderen denken over je droom? Wil je succes behalen, zul je juist moeten samenwerken met andere mensen.
Succes bereik je nooit zelfstandig. Een positieve mentale houding zorgt ervoor dat anderen voor jouw droom warmlopen.
Juist door die positieve uitstraling zul je mensen voor je winnen en daardoor komt je droom dichterbij. Anderen geloven in je omdat je zo’n positieve uitstraling hebt.

 

    9. De negende valkuil om gezichtsverlies te lijden: Beperkte geest

Een beperkte geest schept een beperkte werkelijkheid. Dat is een overtuiging van me die ik heel vaak tegenkom bij mensen die hun droom niet waarmaken.
Je gedachten zijn dus tevens je grootste beperking. Denk jij beperkt, dan zal het resultaat ook beperkt zijn!
Magie komt namelijk pas tevoorschijn wanneer je buiten je comfortzone treedt. Wanneer jij beperkend blijft denken, zul je geen avontuur aan durven gaan en blijft het bij dromen. Als jij denkt dat iets niet mogelijk is, dan is het ook niet mogelijk! Denk je echter dat het wel mogelijk is, dan zul je positieve feedback ontvangen. Op die manier zul je dichter bij de realisering van je droom komen.

 

    10. De tiende valkuil om gezichtsverlies te lijden: Gebrek aan ambitie

Middelmatigheid is wat de klok slaat op school. Jammer dat jouw geniale ideeen vaak afgedaan werden. Je moest meelopen in het denkpatroon van de school. Ik heb zelf in mijn jeugd onderwijzers gekend die zeer beperkt dachten. Zij gaven mij meteen het label: “Een arbeidersjongen, jij moet met je handen gaan werken!” En daarmee bezorgden zij een extra barriere voor me om te gaan studeren.
Veel mensen zijn bang om beter te zijn dan de ander. Bang voor kritiek. Soms ook bang voor succes.
Wil je dus meer in je leven, dan zul je af moeten stappen van de middelmatigheid. Je zult je totale potentieel moeten gaan gebruiken om daadwerkelijk je droom te realiseren. Wil jij schitteren in het leven of als muurbloempje door je leven gaan? De keus is aan jou.

    11. De elfde valkuil om gezichtsverlies te lijden: Gebrek aan eigenwaarde

Het grootste probleem wellicht wanneer het gaat over je droom waarmaken. Mensen met een gebrek aan eigenwaarde of zelfrespect hebben meestal last van meerdere oorzaken van mislukking.

Ze onderschatten zichzelf steeds doordat oude patronen op de voorgrond staan: te weinig of geen zelfvertrouwen, maar ook geen zelfdiscipline, besluiteloosheid, denken in beperkingen, angstig en onzeker, naast negatief gedrag. Kijk maar eens naar het tv programma Dream School. Daar zie je vaak jonge mensen die helemaal vastzitten in het gebrek aan eigenwaarde.

 

    12. De twaalfde valkuil om gezichtsverlies te lijden: Excuses

Wie heeft ze niet? Als je excuses altijd groter zijn dan je doelen en je dromen, dan kun je je dromen nooit waarmaken. Mensen die altijd een excuus hebben, missen de boot.
Het zijn de mensen die het woord “ALS” op hun voorhoofd hebben staan:
Ten eerste: “Als ik meer geld had….
Ten tweede: “Als ik eens geluk had….
Ten derde: “Als ik meer tijd had…
Ten vierde: “Als de omstandigheden beter waren….”
Als jij de moed hebt om de waarheid onder ogen te zien en eerlijk te zijn naar jezelf, dan gooi je alle excuses overboord en neem je verantwoordelijkheid voor je eigen leven en je eigen daden.
Bij het realiseren van je droom staat een woord centraal: DOEN.
Graag lees ik nog eens hoe jij jouw droom hebt vormgegeven. Vertel me dan ook hoe je bent omgegaan met deze twaalf valkuilen om gezichtsverlies te lijden, die de oorzaak zijn van mislukken.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *