Vanzelfsprekend 7

Vanzelfsprekend. Hoe vanzelfsprekend verloopt je leven?

VANZELFSPREKEND
Hoe vanzelfsprekend verloopt je leven?

vanzelfsprekendDE RACE VAN IEDERE DAG – vanzelfsprekend begin je aan jouw dag.
Je staat ’s morgens vroeg op. Je maakt het ontbijt klaar voor iedereen en lunchpakketten voor de kinderen die naar school gaan. De jongste moet naar de kinderopvang en de andere kinderen breng je naar school. Alle kinderen verzamelen en hup, in de auto.

 

 

JE WERK

Dan ga je naar je werk. Oef, net op tijd. In de lunchpauze race je naar de supermarkt om de nodige boodschappen te doen.
Vanzelfsprekend toch?

SLANK BLIJVEN

Oef, net op tijd terug op je werk. Hè, geen tijd gehad om even te eten. God zij dank had je nog een oude boterham in de auto liggen. Die maar verorberd. Je blijft er wel slank bij! Toch een voordeel van het vanzelfsprekende gerace tegen de klok.

ETEN KOKEN

Na je werk snel naar huis, eten koken. Het volgende spitsuur op je dag dient zich al aan. Even samen eten, want samen eten vind je belangrijk.
Vanzelfsprekend.

DE KINDEREN NAAR BED

vanzelfsprekendDan de jongste naar bed brengen, tanden poetsen, pyjama aan, verhaaltje voorlezen. Na een half uur tot een uur gaan de andere kinderen naar bed. Gelukkig doet je partner dat. En dan eindelijk om 20.00 uur samen een kop koffie of thee drinken.
Vanzelfsprekend toch!

 

 

 

HUISHOUDEN

Waarna de strijk nog wacht en herstel van kledingstukken. Knopen aanzetten, gescheurde naden dichtmaken. Tja, allemaal vanzelfsprekend toch?

VERSCHILLENDE SOORTEN TIJD

En waar blijft jouw eigen tijd? We kennen verschillende soorten tijd. Voor goed time management is het belangrijk om inzicht te hebben in de manier waarop je met je tijd omgaat.

BALANS

vanzelfsprekendVoor veel mensen is tijd als een stroom die steeds maar door kabbelt, maar als je erover nadenkt bestaan er verschillende soorten tijd. Om je eigen balans in de gaten te houden, is het goed om deze vier soorten tijd te kennen:
° werktijd
° voorwaardenscheppende tijd
° tijd voor ontwikkeling en opleiding
° tijd om te herstellen

WERKTIJD:

Werktijd is die tijd waarin je je beroep uitoefent. Het levert je geld op en hopelijk ook voldoening, waardoor je aan het eind van de dag ‘moe en voldaan’ bent. Het is heel verleidelijk om de hele dag aan werktijd te besteden. Maar hoe zit het dan met je aandacht voor de andere vormen van tijd? En al helemaal als na je werk de zorg voor het gezin en huis je aandacht en energie opslurpt!

VOORWAARDENSCHEPPENDE TIJD:

Voorwaardenscheppende tijd is die tijd die je gebruikt om je werk mogelijk te maken. Zorgen dat thuis alles goed geregeld en opgeruimd. In deze tijd vindt ook overleg plaats, thuis en op je werk, worden plannen gemaakt en zaken voorbereid, zodat je dan aan de slag kunt met je eigenlijke werk. Als deze tijd goed wordt gebruikt, kan het veel plezier opleveren om alles snel en efficiënt te regelen en afspraken te maken voor een optimale samenwerking thuis en op je werk.
Om vervolgens weer aan de slag te gaan met WERKTIJD.
Vanzelfsprekend toch?

PAS OP

Pas op, want deze tijd kan enorm uitdijen! Als je niet oppast ben je zoveel bezig met regelen en overleg, dat het een energielek wordt. Dan ben je niet zozeer moe van het werk, maar door alles wat er aan vooraf gaat.

TIJD VOOR ONTWIKKELING EN OPLEIDING:

vanzelfsprekendDit is de tijd die gebruikt om je persoonlijk te ontwikkelen en te groeien. Dat kan in dienst zijn van je werk in de vorm van nascholing, maar zeker ook hoort hier jouw persoonlijke ontwikkeling als mens bij, bijvoorbeeld in de vorm van een coaching traject of het volgen van een inspirerende weekcursus in de Dordogne in Frankrijk.

HET SLIJPEN VAN DE ZAAG

In zijn beroemde boek “De zeven eigenschappen van excellent leiderschap” heeft Stephen Covey het over “het slijpen van de zaag”. Hij gebruikt de analogie van een hardwerkende houthakker die elke dag minder bomen om weet te zagen. Als zijn vrouw hem vraagt waarom hij de zaag niet een keer slijpt, is het antwoord van de houthakker: “Daar heb ik geen tijd voor!”

ZIELENGARAGE

Wij zeggen vaak: we vinden het heel gewoon  om de auto op tijd naar de garage te brengen voor een onderhoudsbeurt, maar wanneer ga jij naar de “zielengarage” om nieuwe inspiratie en energie op te doen?

TIJD OM TE HERSTELLEN;

Je bereikt optimale prestaties niet door alsmaar door te gaan. Maar alleen als je inspanning afwisselt met ontspanning, uit te rusten en ter inspiratie een goed artikel of boek te lezen.

OVERVERMOEID

Alsmaar doorgaan met als gevolg oververmoeidheid leidt tot het maken van fouten en “het niet meer zien zitten”. ’s Avonds en in het weekend ben je ook nog bezig met je vak en met het huishouden en de kinderen wegbrengen naar hun sportclubs of muziekles.
Vanzelfsprekend dat je vermoeid bent.

OVERBELASTING

Zo loop je het gevaar om jezelf chronisch te overbelasten. Lichamelijk  en dan word je ziek of je breekt je arm en been en word je zo tot rust gedwongen. Sluipender is de mentale en emotionele overbelasting. Want er kan altijd nog wel een tandje bij…
Altijd al vanzelfsprekend geweest toch: jij kunt alles aan! Niemand trapt op jouw rem.

BURN-OUT

Totdat je uiteindelijk onderuit gaat. Het kan dan heel lang duren om tot rust te komen en weer jezelf te worden: de beruchte “burn-out”.

JUISTE VERDELING

Hoe zijn deze vier vormen van tijd verdeeld in jouw leven?
Waar raak je de meeste energie kwijt en wat levert je energie op?
Wat zou je willen veranderen of juist in stand houden?
Hoe vanzelfsprekend is dat wat je doet en hoe je het doet voor jou?
Of zou je die vanzelfsprekendheid meer los willen laten?

TIJD VOOR BEZINNING EN GROEI.

vanzelfsprekendIn onze week-cursussen in de Dordogne in Frankrijk is er tijd voor bezinning en jezelf deze vragen te stellen. Neem tijd voor herstel en inspiratie! Ga naar de “zielengarage” voor het te laat is en je enkele jaren in de kreukels ligt.

JOUW LEVEN

Doorbreek de vanzelfsprekendheid in je leven en maak het leven tot JOUW LEVEN.
Lees ook eens https://het-ihc.nl/ volledig-leven.

En/of mail met je opmerkingen en vragen of om je op te geven voor een inspirerende  week in de prachtige Dordogne in Frankrijk naar loekknippels@het-ihc.nl

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *